Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Μια νίκη του Κάρλσεν με την ...Ελληνική Άμυνα! Una partita vinta dal Magnus Carlsen con l' apertura "Difesa Greca" (alias Owen). The chessgame Eljanov vs Carlsen (2017); or winning with the ..."Greek Defence"!


Για την "Ελληνική Άμυνα" ή και "Ελληνική Παρτίδα" έχουμε ξαναγράψει. Οι εισέτι δυσπιστούντες ας ξανακοιτάξουν την επίσημη ονοματολογία των ανοιγμάτων, παράλληλα με την επικρατούσα ονομασία "Άμυνα Όουεν" (B 00).

Η παρτίδα (κανονικού χρόνου) παίχθηκε ανάμεσα στον Ρώσο Γκρανμαίτρ Ελιάνοφ και τον Νορβηγό Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην Νήσο του Μάν, στον 6ο γύρο του Τουρνουά Μάστερς το 2017. Ο Μάγκνους παίζοντας με τα μαύρα, ανοίγει με μια άμυνα (1...β6 και 2...Αβ7) που ιστορικά πρωτοεμφανίστηκε κατα το 1620 απο τον Ελληνοκαλαβρό Τζοακίνο Γκρέκο. Και νικάει!

[ Μέχρι να την "οικειοποιηθεί" ο Βρετανός κληρικός και ισχυρότατος σκακιστής John Owen (ειδικά μετά απο μια παταγώδη επιτυχία του σε φιλικό παιχνίδι εναντίον του θρυλικού Αμερικανού Πώλ Μόρφυ) το συγκεκριμένο άνοιγμα συχνά αναφερόταν και ως ελληνική άμυνα. ]

Η ΠΑΡΤΙΔΑ:

Pavel Eljanov vs Magnus Carlsen, 0-1

Isle of Man Masters (2017)

 


 

1 σχόλιο:

Στρατος είπε...

Πραγματικα ηταν απολαυστικο το μαθημα του περασμενου Σαββατου με την Ελληνικη αμυνα! Τελικα, μαλλον η θεση της Ελλαδας στον σκακιστικο κοσμο ειναι λιγο πιο ψηλα απο οτι οι περισσοτεροι νομιζουν... Και δυστυχως αυτο αναγνωριζεται περισσοτερο σε ξενες χωρες και λιγοτερο απο εμας... Ευτυχως που ο κ. Αλεξανδρος παντα φροντιζει να αναδεικνυονται αυτα τα θεματα και να μας κανει παραπανω υπερηφανους για το ελληνικο σκακι!