Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Για την «Σταύρωση» της Αλήθειας και της Ελλάδας. Ένα σκίτσο (του Στάθη) κι ένα ποίημα του Γκάτσου.Crocifissione della Verità e della Grecia. (Una poesia / canzone di Nikos Gatsos e una vignetta di Stathis).


Πήγε να μου προκαλέσει μια μεγάλη έκπληξι το ότι στην αρχή δεν εύρισκα καθόλου το ποίημα «Σταύρωση» του Νίκου Γκάτσου στο Διαδίκτυο! Αυτό (το να μην βρίσκω ποιητικό υλικό δημοσιευμένο στον παγκόσμιο ιστό) μού συνέβαινε κανονικά προ 10ετίας --και βάλε. Όχι και σήμερα! Στην συνέχεια ενθυμούμενος πως έχει από παλιά μελοποιηθή με τον τίτλο «Κάποιον σταυρώνουν σήμερα» το βρήκα ως βίντεο στο You Tube. Αλλά και πάλι χωρίς τους στίχους!

Περίεργο να μένει στο περιθώριο ένα ποίημα του Γκάτσου, μελοποιημένο από τον Κηλαϊδόνη και τραγουδισμένο τόσο όμορφα από την Γαλάνη… Τέλος πάντων! Πληκτρολογώ στο Ιστολόγιο το ποίημα/τραγούδι και  (αυθαιρέτως όπως συνηθίζω) το χρησιμοποιώ κατά την αλληγορικότητά του. 

Όσο για το ενδεχομένως ανίερον της αναλογίας στο σχήμα Σταύρωσις-Ελλάς, παραπέμπω μόνο στην δημόσια δήλωσι του Σεβασμιωτάτου Δημητριάδος Ιγνατίου: «Κάποιοι έχουν βαλθεί να σταυρώσουν την Εκκλησία». Απλώς εγώ θα έβαζα και ένα «καί» μετά το «σταυρώσουν»!

Το σκίτσο του Στάθη παλιό, αλλά ακόμα επίκαιρο!

Ευχόμενος ρητώς και ενδομύχως:

Καλή Λευτεριά, δηλαδή, Καλή Ανάστασι!

.......................................

 

ΣΤΑΥΡΩΣΗ

(Κάποιον σταυρώνουν σήμερα)

Κάποιον σταυρώνουν σήμερα

έλα κι εσύ ν’ ακούσεις τα σφυριά.

Στην πόρτα τη βαριά

σβήνουν τα κεριά –

έλα άκου τα σφυριά

έλα σπάσ’ την κλειδαριά.

 

Κάποιον σταυρώνουν σήμερα

έλα κι εσύ να φέρεις λίγο φώς.

Βουλιάζει ο αδερφός

ήλιος μας κρυφός --

έλα κι εσύ φέρε λίγο φώς.

έλα σβήνει ο αδερφός.

 

Νίκος Γκάτσος  (Νύν και αεί)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: