Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Ένα σταυρόσχημο σκακιστικό πρόβλημα του Αλ. Σοϊλεμέζη (στην μνήμη του Νίκου Περγιάλη). Και ένα άγνωστο κείμενο του Γρηγορίου Θεολόγου. “ In hoc signo vinces ” un nuovo problema a tre mosse di Alessandro Soilemesi; (in memoria di Nikos Perghialis). In piu un brano di San Gregorio Teologo - "Nazianzeno".

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:


Είναι το δεύτερο που αξιώνομαι να κατασκευάσω. Πάλι σκακογράφημα!! Αυτή τη φορά το πρόβλημα είναι ένα meredith 3 κινήσεων σε σχήμα σταυρού, αφιερωμένο στην μνήμη του φίλου μου, Νίκου Περγιάλη

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Το τιτλοφορώ «Εν τούτω νίκα» και αντί για ποίημα ή κατι ανάλογο, παραθέτω ένα όχι και τόσο γνωστό απόσπασμα από τον Άγιο Γρηγόριο Θεολόγο, τον αγαπημένο μου Αριανζηνό ποιητή, το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ως βιβλιογραφική μαρτυρία για το σύμβολο του Σταυρού, και άς μην είναι απολύτως σύμφωνοι όλοι οι μελετητές πως αναφέρεται στο γνωστό  όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. (Κάποιοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη περιγραφή αναφέρεται σε θαυματουργό σημάδι που εμφανίστηκε στην Ιερουσαλήμ κατά την προσπάθεια ανέγερσης του δεύτερου Ναού του Σολομώντος, από τον Ιουλιανό –περί το έτος 350). Οι εκφράσεις περι τροπαίου και νίκης όμως παραπέμπουν (εκ του νικηφόρου αποτελέσματος στην μάχη κοντα στην Μιλβία γέφυρα του ποταμού Τίβερη, το 312) περισσότερο στο διαθρυλούμενο όραμα του Κωνσταντίνου. Για εμένα, για να το γράφει με αυτόν τον τρόπο ο Γρηγόριος στον Στηλιτευτικό του κατά του Ιουλιανού, (λίγο μετά το 364) σημαίνει μάλλον ότι ο Σταυρός φωτός επάνω στον ουρανό δεν ήταν μύθευμα, οπτασία ή φαντασία, αλλά πάντως --φυσικό ή υπερφυσικό- ορατό "σημείον"!

Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ:

«... ἔστη φῶς ἐν τῷ οὐρανῷ τόν σταυρὸν περι­γράφον, καί τό πρότερον ἐπί γῆς ἀτιμαζόμενον τοῖς ἀθέοις καί σχῆμα καί ὄνομα νῦν ἐν οὐρανῷ δείκνυται πᾶσιν ἐπίσης, καί γίνεται τρόπαιον τῷ Θεῷ τῆς κατά τῶν ἀσεβῶν νίκης, τροπαίου παντός ὑψηλότερον.»

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Κατα Ιουλιανού, Στηλιτ. Β', 5)

ΣΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ μου απόδοσι:

"Ένα φως στον ουρανό πήγε και σχημάτισε τον Σταυρό, με αποτέλεσμα εκείνο το σχήμα και το όνομα που πριν ήταν ατιμασμένο σε όλη τη γη από τους αθέους, τώρα στον ουρανό να παρουσιάζεται σε όλους και μάλιστα να γίνεται τρόπαιο κατά χάριν Θεού στη νίκη κατά των ασεβών· ένα τρόπαιο Νίκης ψηλότερο από όλα!"

 

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

PUZZLE'S SOLUTION:
(ΣΗΜ. Περισσότερο για γρίφο -πάζλ- παρά για γνήσιο σκακιστικό πρόβλημα πρόκειται. Διαισθάνομαι μέσα στην απειρία μου, πως θα χρειασθούν πολλά καρβέλια μέχρι να μάθω να συνθέτω προβλήματα)
1.Βε8 (Απειλεί:2.Ββ5#)
Αν 1...δ5 2.Βε6 (απειλεί:3.Βxδ5#), β5 3.Ια6#