Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΑΣ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ. DESCRIZIONE DELL' ARALDO. DESCRIPTION OF OUR CLUB EMBLEM

Δημοσιεύουμε, μετά από πολύ καιρό, απόσπασμα από την υπεσχημένη Ερμηνεία της σύνθεσης του ΣΗΜΑτος του Συλλόγου μας, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ.
Το κείμενο σε πλήρη μορφή θα το δώσουμε –Θ_θ- μέσα απο τις σελίδες τού Περιοδικού μας «Νέος Παλαμήδης» στο προσεχές (5ο; ) τεύχος.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Beschreibung des Emblems



" (...) Ο διαμορφούμενος εξωτερικός κύκλος χωρίζεται από διακόσμηση μαιάνδρου σε δύο ημικύκλια, πάνω και κάτω.
Στο επάνω ημικύκλιο απεικονίζεται αρχαιοελληνική σύνθεση (παρμένη από ερυθρόμορφο αγγείο του Αθηναίου αγγειογράφου Δούρι χρονολογούμενο στον 5ο αι. π.Χ. ) με θέμα σκηνή από παιδαγωγική διαδικασία με επίκεντρο την δια του Άβακος διδασκαλία γραφής από διδάσκαλο σε έφηβο, καθώς και μουσική διδασκαλία, παραπλεύρως, υπό την επίβλεψη παιδαγωγού.
Στο κάτω ημικύκλιο έχει τοποθετηθεί λεπτομέρεια αγγειογραφίας στην οποία αναπαρίσταται σκηνή στην οποία εμφανίζονται δύο ομηρικοί ή προομηρικοί ήρωες (...) να παίζουν το αρχαίο παιγνίδι των Πεσσών και ανάμεσά τους προβάλλει μέρος από την απεικονιζόμενη στο πρωτότυπο μορφή της θεάς Αθηνάς.
Στο κέντρο της Σύνθεσης του Σήματος υπάρχει δεύτερος κύκλος, αποτελούμενος από εξωτερικό δακτύλιο με διακόσμηση μαιάνδρου, εντός του οποίου απεικονίζεται πρόσφατο αρχαιολογικό εύρημα (...), πιθανότατα πεσσού, επί σκακιέρας. [Εντός της Σύνθεσης (στο κάτω μέρος τού κατακόρυφου άξονα) αναγράφεται η χρονολογία 2007 και ..."



Αλέξανδρος Κ. Σοϊλεμέζης


1 σχόλιο:

Πυγμή " PIGMI " είπε...

Το να προσπαθεί κανείς να εκφραστεί μέσα από σύμβολα, δείχνει το βάθος των δικών του στοχασμών, των δικών του οραμάτων και της δικής του Ιστορίας! Σας συγχαίρω για το όνομα αλλά και το πολυσύνθετο Σήμα του συλλόγου σας! Εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά, δημιουργικότητα και επιτυχία σε όλες σας τις δράσεις!