Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Όχι ένα, ούτε δύο: οκτώ Τριάρια σε σχήμα Ι στην σκακιέρα! Κι ανάμεσά τους ένα κρυμμένο δυάρι!! Problemistica: Una rara curiosita’ con nove composizioni sulla scacchiera; di cui otto a lettera I (e di 3 mosse) piu’ un’ ancora nascosta (a due mosse)!! A real curiosity on the chessboard: The 8 three-movers chess problems in letter I and a hidden two-mover in the 7nth rank by Alain C. White (1915)!

Ελάχιστες ώρες μετά την αναδημοσίευσι στο Facebook του σκακιστικού προβλήματος με την σκακογραφημένη σύνθεσι σε σχήμα κεφαλαίου γράμματος Ιώτα,το οποίο είχαμε αναρτήσει και σχολιάσει προχθές, δεχθήκαμε ένα ωραιότατο μήνυμα/σχόλιο από τον φίλο Πρόεδρο του συλλόγου "Ζήνων Γλυφάδας" σκακιστή και συγγραφέα κ. Παναγή Σκλαβούνο.

Το σημείωμα του εκλεκτού φίλου εμπλουτίζει κατά πολύ το όποιο περιεχόμενο της δικής μας ανάρτησης, σε τέτοιο βαθμό που αξίζει --όπως του αναφέραμε στην απάντησί μας-- ένα ιδιαίτερο ποστάρισμα. Είμαστε στην ευχάριστη θέσι να πραγματοποιήσουμε έγκαιρα αυτήν την υπόσχεσί μας. Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, και από δω!

 .................................................

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Π. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ:

 «Το 1915 ο συνθέτης προβλημάτων Alain White πήρε 8 προβλήματα «Ματ σε 3 κινήσεις» προηγούμενων συνθετών, που οι πεσσοί καθενός γέμιζαν μόνο μια στήλη (δηλαδή, σχημάτιζαν το γράμμα Ι, με την υπόλοιπη σκακιέρα άδεια) και τα έβαλε σε ένα διάγραμμα ώστε, αν απομονώσουμε την 7η γραμμή, να προκύπτει πρόβλημα «Ματ σε 2 κινήσεις»!

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1.


{Ο χρήστης Panagis έστειλε 4 Μάρτιος στις 7:53 μ.μ.}

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ:

Στήλη «α», πρόβλημα του Αμερικανού Babson 1.Βδ7+! Ρβ3 2.Βδ3+ Ρα4 3.Αγ6#

Στήλη «β», του Αμερικανού Martindale 1.Πδ8! Ργ5 2.Πβ5# Αν 1....Ρα5 2.Πδ6 β5 3.Πα6#

Στήλη «γ», του Άγγλου McArthur 1.Ρβ2! (απειλεί 2.Αε6+ Ρβ5 3.Ιδ4# ή 2.Αα6+ Ρδ5 3.Ιβ4#)

Στήλη «δ», του Αμερικανού Μarble 1.Πxδ6+! Πxδ6 2.Βxδ6+ Ργ8 3.Βγ7#, αν 2.....Ρε8 3.Βε7# Αν 1....Ργ8 2.Βα6+ Ρβ8 3.Πβ6# Αν 1....Ρε8 2.Βη6+ Ρζ8 3.Πζ6# Αν 1....Ρxδ6 2.Βxδ4+ Ργ6 (ε6) 3.Βδ5#

Στήλη «ε», του Ρώσου Galitzky 1.Βxε7! Ρδ5 2.Βγ7 και 3.Ιζ4#. Αν 1...Ρζ5 2.Βη7 και 3.Ιδ4 #

Στήλη «ζ», του Γάλλου. Lamy 1.Πxζ8! Ρε3 2.Πδ8 ζ3 3.Αη5#, αν 2....Ρζ3 3.Πδ3# Αν 1....Ρη3 2.Πθ8 ζ3 3.Αε5# , αν 2....Ρζ3 3.Πθ3#

Στήλη «η», του Έλληνα Λιμπεράλη 1.Αδ1! Ρζ5 2.Πε1 η5 3.Αγ2#, αν 2..Ρη5 3.Πε5#

Στήλη «θ», του Κροάτη I. Gross 1.Πη2! Α οπουδήποτε 2.Ρη7+ Αθ6+ 3.Πxθ6# Αν 1...Αζ8 2.Πη7! Αxη7 3. Ρxη7# Αν 1…Ρxθ4 2.Ρxθ6 Ρxθ3 3.Ρ στη στήλη η #

Γραμμή 7η, του Αμερικανού White 1.Βγ5! απειλεί 2.Βxε7# 1....Αδ6 2.Βγ8# 1....Αδ8 2.Βγ6#

Το πρόβλημα του Έλληνα Ιωσήφ Λιμπεράλη στη στήλη «η» δείχνει ότι και οι Έλληνες του 19ου αιώνα αποτέλεσαν τμήμα του «παγκόσμιου ιστού των σκακιστικών προβλημάτων».

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ιωσήφ Λιμπεράλη υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.sopatron.gr/Iosif_Limperalis.htm

Παναγής Σκλαβούνος »

 

………………………..

ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ: 

Μετά την αρχική μου απάντησι:

«ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ σχόλιο, Παναγή!! Άν βρώ χρόνο, θα το κάνω ξεχωριστή ανάρτησι απόψε αργά…»

έσπευσα να απομονώσω καί το κρυμμένο στην έβδομη γραμμή δυάρι του Άλεν Γουάιτ (στην συνέχεια βεβαίως δεν παρέλειψα να ρίξω και μια εγκυκλοπαιδική ματιά για τον συνθέτη) καί να βάλω σε αυτόνομο διάγραμμα το τριάρι του Λιμπεράλη.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2.  (Πρβλ. και το Διάγραμμα 1 με τον 8στηλο ΓΡΙΦΟ ΤΩΝ 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ!)

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΔΥΑΡΙ ΤΟΥ ALAIN C. WHITE


                 4+4                                                   #2                           

Σχόλιο:

Πρόκειται για συμπαθητικό, αλλά απλό και εύκολο δυάρι. Εγώ έκανα κανα πεντάλεπτο να το λύσω.

Όσο για τον συνθέτη:

Για την ώρα έχω να πώ μόνο ότι αυτός ο «Alain White» είναι όπως διαπίστωσα πολύ παραγωγικός και με σκακογραφικό ενδιαφέρον συνθέτης!

(...)

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3. 

ΤΟ ΤΡΙΑΡΙ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΑΛΗ: Ι, όπως Ιωσήφ!

ΙΩΣΗΦ ΛΙΜΠΕΡΑΛΗΣ (LIBERALI)

5 +3                                          #2

Καί το πρόβλημα του συμπατριώτη μας Λιμπεράλη (ή Λυμπεράλη όπως λαθεμένα είχα γράψει το  όνομά του στο παρελθόν) είναι αρκετά εύκολο για τριάρι. Και επίσης δέν έχει πολλές (βασικά 2) βαριάντες. [Προσωπικά το έλυσα σε λιγώτερο απο 10΄. ] Αυτό πάντως που προσέχουμε είναι ότι έχει το σκακογραφικό ενδιαφέρον του με το σχήμα που αρχικά μας παρακίνησε, το σχήμα του Γιώτα, και το οποίο στην περίπτωσί τού πρωτοπόρου συνθέτη μας, μάλλον θα παραπέμπει στο αρχικό γράμμα του βαπτιστικού του ονόματος, ΙΩΣΗΦ! Και, πιθανότατα, όχι μόνο! Η στήλη της σκακιέρας που επέλεξε για την σύνθεσί του είναι η στήλη g, επιπλέον, δηλαδή αναγνωριστικό τού κατασκευαστή-καλλιτέχνη: απο το αρχικό γράμμα G κατα την καταγραφή και εκφορά του ονόματός του στα ιταλικά:  Giuseppe!

 

Για τέλος, το άλλο αξιοπερίεργο:

Δεν είχα καθαρογράψει καλά καλά την σημερινή ανάρτησι, όταν ο αδελφός μου Γιώργος εντελώς τυχαία και απροσυνεννόητα μου έστειλε μήνυμα στο Messenger να κοιτάξω έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο. Με έκπληξι είδα το άγνωστο link να ανοίγει ένα εξαιρετικό και μόλις 2-3 ημερών άρθρο του γνωστού σκακιστή και αρθρογράφου Σπύρου Ιλαντζή. Το θέμα του; Ο Ιωσήφ Λιμπεράλης!!!

 

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

ΥΓ:

Κατόπιν τούτων, στο ζήτημα Λιμπεράλη μάλλον θα έχουμε …συνέχεια!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: