Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: Καλή Χρονιά με φιλικό – διαδικτυακό!- Τουρνουά Φισεράντομ! Abaco E Pezzi di Scacchi: Invito a Torneo amichevole di Scacchi Fisher Random; il nostro primo online! Abacus And Chess Pieces: Invitation in Online Fisher Random Chess Tournament (in Lichess).

 


Αγαπητοί μαθητές, αθλητές και φίλοι του ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, 

Χρόνια Πολλά!

Προγραμματίσαμε μια μικρή φιλική σκακιστική συνάντησι (την πρώτη για το Νέο Έτος) για αύριο Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2021, κατά την 1 η ώρα το μεσημέρι.

Εντάσσοντάς την στο εορταστικό πνεύμα των ημερών είπαμε να επιλέξουμε να παίξουμε (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ!) την πολλά υποσχόμενη παραλλαγή του Σκακιού Fisherandom (ή αλλιώς Σκάκι 960).

Για να μπείτε στο τουρνουά κάντε κλικ εδώ:
https://lichess.org/tournament/IemoB2z6

Κωδικός: Avax960

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FISHERANDOM

To «Φισεράντομ» ή «Σκάκι960» [ή κατα την FIDE: “Fischer Random Chess Chess960” ] είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα παραλλαγή του Σκακιού. Αυτή η παραλλαγή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το κλασσικό Σκάκι. Παίζεται με τους ίδιους κανόνες κίνησης των πεσσών και με το ίδιο σύνολο πιονιών και κομματιών. Μόνη διαφορά ότι οι παίκτες έχουν (έστω και λίγο) διαφοροποιημένη την τοποθέτησι των κομματιών στην πίσω σειρά του στρατού τους.  Δηλαδή τα κομμάτια μπορεί να μην είναι στην γνωστή από παλιά θέσι τους. Μπορεί να μην είναι (και δεν πρέπει να είναι) στην ίδια γνωστή σειρά, Πύργος, Ίππος, Αξιωματικός κλπ. Με τυχαίο τρόπο (συνήθως ηλεκτρονική κλήρωσι) μπορεί να βρεθεί η Βασίλισσα , ένα Άλογο ή και ένας Αξιωματικός στην γωνία. Αλλά πάντως στο ξεκίνημα θα είναι ίδια η σειρά τοποθέτησης, πανομοιότυπη και συμμετρική καί για τους 2 παίκτες. Βεβαίως θα υπάρχουν 2 ετερόχρωμοι Αξιωματικοί, και οι Βασιλιάδες καθώς θα βρίσκονται ανάμεσα στους 2 Πύργους έχουν δικαίωμα και για το κλασσικό ροκέ!

Όπως ισχύει και στο κλασσικό μας παιχνίδι/άθλημα, έτσι και στο Φισεράντομ, όλα είναι δίκαια και ισότιμα. Ίσως και ακόμα περισσότερο, αφού οι παίκτες ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ! Τουλάχιστον όχι ακόμα!

Σημαντική λεπτομέρεια: ο υπογράφων ισχυρίζεται (και προκαλεί τον ιστορικό ερευνητή του σήμερα –αν υπάρχει – ή του μέλλοντος να το επιβεβαιώσει) πως αυτός είναι ο πρώτος που συμπεριέλαβε αυτήν την παραλλαγή του Σκακιού ΟΝΟΜΑΣΤΙ σε ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Συλλόγου στην Ελλάδα. Αφού αυτός με τα χεράκια του έγραψε τους ΣΚΟΠΟΥΣ και τα ΜΕΣΑ στα πρώτα ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ και των δύο Συλλόγων των οποίων υπήρξε ιδρυτής, ήτοι καί της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» καί του «Αθλητικού Εκπολιτιστικού Κέντρου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»!!

Λοιπόν, σας προσκαλούμε! Ελάτε να γνωρίσουμε από κοντά το Fisherandom. Να διασκεδάσουμε εξασκούμενοι στο σκάκι της επόμενης 30ετίας!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σας εύχεται

Καλή, δημιουργική κι ευλογημένη Χρονιά!

 

 Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια: