Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Εορτή των 3 Ιεραρχών: Ένα κουίζ με 10 αποφθέγματα και γνωμικά για την Παιδεία. Festa dei 3 Padri Gerarchi: Un quiz con 10 citazioni e opinioni sull'educazione. 3 Holy Hierarchs Day: A quiz with 10 quotes and opinions on Education

 Σήμερα που στην πατρίδα μας ακόμα και η Παιδεία μας εν μέσω Covid-19 μασκοφορεί, είπαμε αφού δεν μας επιτρέπονται κάποια άλλα πράγματα, όπως π.χ. ο ελεύθερος εκκλησιασμός, οι δημόσιες ομιλίες κλπ, να κάνουμε κάτι απλούστερο και πάνω απ’ όλα λιγότερο ...επικίνδυνο:  μία ανάρτησι για την Παιδεία με αναφορά στους τρείς «Μεγίστους Φωστήρας» .


Θυμίζουμε πως οι Τρείς Ιεράρχες (με πολλά κοινά ανάμεσά τους και όχι μόνο την εποχή τους, τον 4ο αιώνα), εορτάζονταν από κοινού ήδη από τον 11ο αι. στο Βυζάντιο (εντάξει, στο ελληνοποιημένο πρώην Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος).

Τρείς Καππαδόκες, (3 για τον συμβολισμό της Τριαδικής Πίστης μας), με απαράμιλλο έργο εκκλησιαστικό και πνευματικό και βαθύτατοι γνώστες της Ελληνικής Παιδείας.

Η ημέρα μνήμης τους, 30ή του Ιανουαρίου στο ελληνορθόδοξο Εορτολόγιο, υπήρξε αποδεδειγμένα σημείο αναφοράς για τα πνευματικά πράγματα και του νεότερου και του μείζονος Ελληνισμού με ανεπίσημους εορτασμούς από εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατα τα έτη 1805 (Κωνσταντινούπολις), 1812 (Ευαγγελική Σχολή, Σμύρνη) και 1904 (Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα). Από το 1841 συνδέεται ο επετειακός εορτασμός τους με το κύρος του εν Αθήνησι Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για να πάρει την επίσημη καθιέρωσι η εν λόγω  εκκλησιαστική εορτή ως εκπαιδευτική πια «Εορτή των Γραμμάτων» στο Νεοελληνικό Κράτος πριν από ακριβώς 110 χρόνια (1911).

Και ας μην το ξεχνάμε, σχολική αργία μέχρι πέρυσι. Και η αιτία της κατάργησης, βεβαίως δεν ήταν η προστασία της υγείας μας…

 Αυτά. 

Πάμε στο ΚΟΥΙΖ (Συμπλήρωσι κενού ή αντιστοίχισι):

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ:

 

1. ΠΛΑΤΩΝ  (427-347 π. Χ.)

2. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (384-322 π. Χ.)

3. ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ (50 – 120 μ.Χ.)

4. ΜΕΓΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (330 – 379)

5. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ (329 – 390)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (350 περ. – 407)

7. Αδ.  ΚΟΡΑΗΣ (1748 – 1833)

8. Θεόδ. ΡΟΥΖΒΕΛΤ  (1858 – 1919)

9. Νόαμ ΤΣΟΜΣΚΥ (1928 –  )

 

 Δίνουμε (βλ. πάνω· με χρονολογική σειρά) εννέα γνωστά στους περισσότερους ονόματα (τα περισσότερα είναι ιστορικές προσωπικότητες). Είναι αριθμημένα από το 1 έως το 9. Ανάμεσά τους βέβαια είναι και οι τιμώμενοι ως προστάτες των γραμμάτων μας Τρείς Ιεράρχες (αλλά όχι άσκοπα συμπεριλάβαμε και τους άλλους δύο γίγαντες του Γένους και της Παιδείας μας, τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ανθρωπότητας).

Σας καλούμε να αναζητήσετε την πατρότητα των δέκα αποφθεγματικών φράσεων τις οποίες επιλέξαμε και παρουσιάζουμε αμέσως πιο κάτω, τοποθετημένες με τυχαία σειρά, και με κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (Α – Κ).

Μπορείτε να κάνετε την ορθή αντιστοίχισι (Γράμμα + Αριθμός· π.χ. το Α ρητό με το 1 αν πιστεύετε πως είναι του Πλάτωνα, ή Α9 αν νομίζετε πως είναι του Ν. Τσόμσκυ, κτό) ;  Άς δοκιμάσετε!

 

[ΣΣ Εννοείται, πως κάποιος από τους προαναφερομένους εννέα, πιστώνεται με δύο αποφθεγματικές φράσεις)

 

ΤΑ ΡΗΤΑ :

 Α. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε (για να αποκτήσουμε σοφία) είναι να αποβάλουμε την οίησι· γιατί δεν γίνεται να αρχίσει κανείς να μαθαίνει ό,τι  νομίζει ότι ξέρει.»

Β.  «Μια βαθιά γνώσι της Βίβλου αξίζει περισσότερο από πανεπιστημιακή εκπαίδευσι.»

Γ. «Πρέπει να θεωρούμε επικίνδυνα ευτελές το εκπαιδευτικό σύστημα που έχει τεχνικές και μαθήματα, τα οποία κάνουν το σώμα ή το μυαλό των ελευθέρων ανθρώπων ακατάλληλο για την καλλιέργεια και την καρποφορία της αρετής.»

Δ.  «Γιατί  τόση ακαρπία από τον τόσον καρποφόρον σπόρο της θρησκείας; Διότι εσπείρετο σε λαόν απαίδευτον από ιερατείον απαίδευτον.»

Ε. «Πιστεύω ό,τι και όλοι οι νουνεχείς άνθρωποι: ότι απ’ όλα τα ανθρώπινα αγαθά το σημαντικότερο είναι η Παιδεία

Ζ. «Η Παιδεία είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να στο αφαιρέσει κανείς. Καί ζωντανός καί πεθαμένος είναι δικό σου.»

Η. «Η εκπαίδευσι είναι ένα σύστημα επιβαλλόμενης άγνοιας

Θ. «Δεν πρέπει να περιφρονούμε την κλασική παιδεία, όπως κάποιοι. Αντίθετα πρέπει αυτούς που έχουν τέτοιες αντιλήψεις να τους θεωρούμε αγροίκους και αμόρφωτους.»

Ι. «Η παιδεία στους ανθρώπους είναι δεύτερος ήλιος.»

K. «Από αυτή την τέχνη, δεν υπάρχει σημαντικότερη. Με τί μπορεί να συγκριθεί η

διάπλασι της ψυχής και της διάνοιας των νέων;»

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Α…

Β…

Γ…

Δ…

Ε…

Ζ…

Η…

Θ…

Ι…

Κ…

 

[Η συμπλήρωσι / λύσι σε σχόλιο]

2 σχόλια:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Το πρωτότυπο, ως μικρή βοήθεια για το Α΄ απόφθεγμα:

"Τί πρῶτον εστιν ἔργον τοῦ φιλοσοφοῦντος; Αποβαλεῖν οἴησιν• αμήχανον γάρ, ἅ τις ειδέναι οῐεται ταῦτα ἄρξασθαι μανθάνειν."

Προτροπή για ταπεινότητα. Όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου, "όποιος νομίζει οτι τα ξέρει όλα, δέν γίνεται να μάθη"!

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Η ΛΥΣΙΣ:
Α…3
Β…8
Γ…2
Δ…7
Ε…5
Ζ…4
Η…9
Θ…5
Ι…1
Κ…6