Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ Campionato di Scacchi Scolastico

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Αγαπητοί φίλοι, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με το Σχολικό Σκάκι δυσκολεύτηκα τόσο να ολοκληρώσω κείμενο που εν είδη ρεπορτάζ συνοψίζει την παρουσία του ευβοϊκού σχολικού σκακιού στο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικο Πρωτάθλημα όσο εφέτος. Ο λόγος; Δεν ήταν εύκολο να βγάλω άκρη με τους ευβοείς μαθητές που μας εκπροσώπησαν στην Χαλκιδική! Ποτέ φυσικά δεν πληροφορήθηκα και πουθενά –ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- δεν βρίσκω ΕΠΙΣΗΜΟ έγγραφο με τα ονόματα των μαθητών που δηλώθηκαν ως προκριθέντες στα τελικά από τους εξουσιοδοτημένους και φυσικά νόμιμους υπεύθυνους, της ΤΕΣΣΑΣ ή της ανώτερης, όπως φαίνεται στην Εύβοια Σκακιστικής Ακαδημίας. Κι επειδή στο Πανελλήνιο, στην Χαλκιδική, οι άνθρωποι της ΤΕΣΣΑΣ δήλωναν ανενημέρωτοι για τα θέματα των προκρίσεων στην Εύβοια, υποθέτω πως την ευθύνη έχει (η Α.Μ.) η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος . Η οποία ενώ δήλωνε δημοσίως και με κάθε επισημότητα : «την αύξηση των προκρίσεων από 10 σε 13 …» άφηνε να διαρρέει (σε γονείς μαθητών) ανεπισήμως ότι πήρε (πόσες, πώς κι από πού;) ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ από την …ΑΘΗΝΑ!
H εικόνα πάντως ξεκαθάρισε κάπως σήμερα μετά το δημοσίευμα (της Παντοδύναμης Σκακ. Ακαδ. Χαλ. ; Είναι ανυπόγραφο, βέβαια, αλλά σαν να κάνη ‘Νιάου-νιάου’) στον Σερβιτόρο: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 27 !!
Κι εμείς που νομίζαμε ότι το δικαίωμα το είχαν ΜΟΝΟ ΔΕΚΑΟΚΤΩ (18), οι ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ δηλ. από (βλ. την προκηρυξι της Σκακ. Ακαδ. Χαλ. και Δ.Τ. της) το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ και οι ΠΕΝΤΕ από το Περιφερειακό ΟΜΑΔΙΚΟ! Καλά, αναρωτιέται ο κάθε καλοπροαίρετος ενδιαφερόμενος (γονιός λ.χ.), από πού προέκυψαν οι άλλες προκρίσεις ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ; Σε όλη αυτή την υπόγεια –όπως δείχνει το πράγμα- διαδρομή, μήπως έπεσε η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ σε καμμιά τρύπα;
Πάμε ξανά στο χθεσινό ανεπίσημο ΄δελτίο τύπου΄ στον Σερβιτόρο. (Στοίχημα πως θα το δούμε γαρνιρισμένο και θα το απολαύσουμε και στις μεγάλες τοπικές εφημερίδες;!)
Θαυμάστε - γι άλλη μια φορά - αντικειμενικότητα στην πληροφόρησι: http://www.servitoros.gr/news/view.php/18479/
Άς αφήσουμε την προχειρότητα, τις ελλείψεις (η σημαντικότερη είναι η παράλειψι του Μάνου Δασκαλάκη και η μεγάλη του επιτυχία) και τα συντακτικά-εκφραστικά λάθη του κειμένου. Η βιασύνη τους να μας προλάβουν και η διάθεσι να οικειοποιηθούν τα πάντα, είναι εμφανής.
Το θέμα καί των προκρίσεων καί των αποτελεσμάτων των μαθητών παρουσιάζεται όπως ακριβώς συμφέρει την Σκακ. Ακαδ. Χαλ., δηλαδή μόνο ΠΟΣΟΤΙΚΑ.
Γίνεται λόγος για την συμμετοχή «34 μαθητών» (είπαμε, ένας λιγότερο) του Νομού Ευβοίας. «Η μαζική αυτή παρουσία ήταν η συνέχεια και το επιστέγασμα της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης του 20ου Νομαρχιακού Σχολικού Πρωταθλήματος Σκάκι Ν. Ευβοίας 2008 στο οποίο συμμετείχαν 157 μαθητές (από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Ν. Ευβοίας) και το οποίο, για πρώτη φορά, ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, έδινε απευθείας προκρίσεις στην τελική φάση». Από εδώ μαθαίνουμε (το φανταζόμασταν, άλλωστε) και ποιος αποφάσισε-εισηγήθηκε το εφετινό «πραξικόπημα» (με την διάσπασι των 30 θέσεων των προκρίσεων σε 20 για Περιφέρεια και 10 για Εύβοια) στην ΤΕΣΣΑΣ. Ο κ. Ζαννιάς δήλωνε αορίστως: «Η Εύβοια»…
Καμμία ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ αναφορά. Με λίγο μεγαλύτερη επιχορήγησι-χορηγία από την Νομαρχία του χρόνου δεν θα είναι δύσκολο να πάρουμε κανα δυο πούλμαν παραπάνω και να πάμε τα παιδάκια –ιδίως αυτά που απέτυχαν στις προκριματικές διοργανώσεις- εκδρομή. Να το ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ. Εξασφαλίστηκε!
Και μια και ο λόγος για το ‘πούλμαν’. Γνωρίζαμε ότι την « δωρεάν μετακίνηση με χορηγία της Νομαρχίας και το συντονισμό» την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη είχε κατά δήλωσί της η Σκακ. Ακαδ. Χαλ. Τώρα μετά την (προφορική ) αρνητική απάντησι των αρμοδίων στην Νομαρχία (στο αίτημα του Συλλόγου Γ. και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού για οικονομική ενίσχυσι των πέντε παιδιών του Ομαδικού στην μετάβασί τους στο Πανελλήνιοι) αφού ήδη είχαν δοθή κάποια χρήματα (πόσα ευρώ;) για τον ίδιο σκοπό στην Σκακ. Ακαδ. Χαλ., με τί αφέλεια δηλώνεται από τους ανώνυμους συντάκτες πως: «Αξίζουν συγχαρητήρια, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των μαθητών και των συνοδών τους…» Ποιανών μαθητών και ποιανών συνοδών, θα μάθουμε;
ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ


Μπροστά καθισμένοι οι τρείς μικροί άσσοι (από τους τέσσερις) της Εύβοιας
Μάνος Δασκαλάκης, Γιώργος Σοϊλεμέζης και Πάρις Σοϊλεμέζης


Οπωσδήποτε η συμμετοχή στην τελική φάσι του Πανελλήνιου Σχολικού είναι από μόνη της μια επιτυχία, αλλά, αν μιλάη κανείς για πραγματική διάκρισι, ΠΕΝΤΕ είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ οι μεγαλύτερες επιτυχίες στο εφετινό Πανελλήνιο. Οι τέσσερις από την Χαλκίδα και η μία από Κάρυστο. Οι της Χαλκίδος φέρουν την ανυπόφορα ενοχλητική υπογραφή ‘ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ΄, ενώ στην Κάρυστο δεν νομίζω να πηγαίνει ο εγκωμιαζόμενος στο λιγουλάκι μεροληπτικό δημοσίευμα επίσημος περιφερειακός προπονητής της ΕΣΟ.
Α΄ : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ
Η κατάκτησι της υψηλής όγδοης έως δέκατης θέσης (με ισοβαθμία) από το μόνιμα τα τέσσερα τελευταία χρόνια κυρίαρχο στην Εύβοια και μόνιμα προπονούμενο από Ημάς 20ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος λέει νομίζω πολλά. (εκτενή αναφορά βλ. στην τελευταία ανάρτησί μας http://neospalamedes.blogspot.com/2008/04/blog-post_23.html ).
Στο δημοσίευμα βέβαια (γραμμένο από τους συντάκτες με την γνωστή αντίληψι περι αντικειμενικής πληροφόρησης) διαβάζουμε: « Ομαδικό : 20ο δημοτικό Χαλκίδας 12½» ??
Β΄: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ
1. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε από τον Γιώργο Σοϊλεμέζη στην Τρίτη Τάξι ο οποίος με 6 βαθμούς σε 9 γύρους κατετάγη δέκατος τέταρτος (14ος ανάμεσα σε 74).

2. Μεγάλη και η επίδοσι του Μαντζώρου Γιώργου απο την Κάρυστο, ο οποίος με 5,5 βαθμούς ήρθε δέκατος έκτος στην Β΄Τάξι (16ος ανάμεσα σε 61).
3. Πολύ καλή και η δέκατη πέμπτη θέσι στα Νήπια, από τον παραλίγο απορριφθέντα από τον αρχικό σχεδιασμό προκρίσεων (ΤΕΣΣΑΣ - Σκακ. Ακαδ. Χαλ.) Παναγιώτη-Αριστοτέλη [Πάρι ] Σοϊλεμέζη με 5 βαθμούς . (15ος στους 38)

Εδώ δεν θα αποσιωπήσουμε τα δύο πολύ αξιόλογα αποτελέσματα των χαλκιδέων μαθητών (που δεν είναι δικοί μας, αλλά ούτε ανήκουν και στην δύναμι της Σκακ. Ακαδ. Χαλ.), του Μπουρνάζου Κώστα που με 5 βαθμούς στην Δ΄Τάξι κατετάγη 30ος (στους 75) και του Δούκα Πέτρου που με τους ίδιους βαθμούς στην Β΄Γυμνασίου πήρε την 25η θέσι (ανάμεσα σε 55).

Γ΄ : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ
Εξαιρετική ήταν η εμφάνισι (ξεκίνημα 5 στα πέντε!) και η τελική επίδοσι του μαθητή μου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος με 6 βαθμούς (και με χαρακτηριστική άνεσι, αφού είχε τον β΄ υψηλότερο συντελεστή ισοβαθμίας!) κατέκτησε την αξιοζήλευτη έκτη πανελλήνια θέσι στον όμιλο Α΄- Γ΄ Δημοτικού - όντας και δευτεράκι! (6ος ανάμεσα σε 33).
Η αναφορά (έστω και στο όνομα) του μικρού Μάνου από το μαζικοποιημένο σημείωμα στον φιλόξενο Σερβιτόρο παραλείπεται …παταγωδώς!
Τα συμπεράσματα, δικά σας.





Εδώ μια αναμνηστική με παιδιά του Συλλόγου στο Λεωφορείο.
Ο Μάνος Δασκαλάκης σε πρώτο πλάνο, τέταρτος απο αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: