Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Γιατί όχι Μεσίστιες Σημαίες και (πένθιμες) Κωδωνοκρουσίες για την Αγία Σοφία; Un post distopico.


Γιατί όχι Μεσίστιες Σημαίες και (πένθιμες) Κωδωνοκρουσίες για την Αγία Σοφία;
Ένα δυστοπικό σημείωμα.


«Ὅσο, λοιπόν, καί ἄν εἶναι λυπηρό, πρέπει νά τό πῶ: ὁ Ἑλληνισμός, γιά τήν ὥρα τουλάχιστον, ἐπέτυχε ὡς γένος, ἀλλ᾿ ἀπέτυχε ὡς κράτος!»  
Οδυσσέας Ελύτης


A proposito, κάνοντας μια πρωτότυπη εισαγωγή à propos με το σημερινό θέμα, να δώσουμε την απάντησι που χρωστάμε (από πρόσφατη ανάρτησἰ μας) στο Κουίζ:
-- Πόσες σειρές ή μεμονωμένα γραμματόσημα έχει αφιερώσει/εκδώσει το ελληνικό κράτος απο υπάρξεώς του με θέμα την Αγία Σοφία;
Η απάντησι: Σε κανένα γραμματόσημο ή νόμισμά του* δεν τόλμησε το «ελληνικό» κράτος να βάλη το εθνικό σύμβολο του λαού μας που λέγεται ΑγιαΣοφιά!

Εμείς στο ταπεινό ιστολόγιό μας από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφασι των Τούρκων (δεν είναι απόφασι ΜΟΝΟ του Ερντογκάν) να ξαναμαγαρίσουν την Αγία Σοφία, βάλαμε για λόγους σημειολογικούς την ελληνική σημαία ΜΕΣΙΣΤΙΑ σε σχετική με τον συμβολισμό του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ανάρτησί μας.
Μετά από 2-3 μέρες κυκλοφόρησε η είδησι πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα πραγματοποιήσει στην Αρχιεπισκοπή του (Ηνωμένες Πολιτείες) μεσίστια υποστολή σημαιών και πένθιμη κωδωνοκρουσία αύριο Παρασκευή! Αναθαρρώντας κάπως διαβάσαμε :
«Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την 24η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ, ταυτόχρονα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες.»
Και μάλιστα με συνοδικές/δημοκρατικές διαδικασίες ο Ελπιδοφόρος Αρχιεπίσκοπος!
Θα περίμενε κανείς από επίσημη ελλαδική Πολιτεία και Εκκλησία να προβούν σε κάτι ανάλογο.
Αλλά, τί συμβαίνει; Κηρύχθηκε κάτι επισήμως για «εθνικό πένθος»; Και γιατί όχι;
Μήπως δεν είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και 1 εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολι εθνικό ζήτημα;
Σοβαρολογούσαν λοιπόν, όταν μας έλεγαν πως δεν είναι ελληνοτουρκικό ΟΥΤΕ το θέμα της Αγια Σοφιάς;

Αυτό το κράτος που έχει συνέχεια και συνεχώς από την ιταμή εκτέλεσι του Καποδίστρια μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει την εθνική του αμηχανία, μην πούμε και αποστασιοποίησι, εμπλουτίζοντας ασταμάτητα την ελληνική ιστορία με νέες σελίδες υποτέλειας, μήπως έχει μεταλλαχθή ήδη σε κάτι άλλο και εμείς δεν το ‘χουμε καταλάβει;
Αν είναι έτσι μήπως να προετοιμαστούμε πρώτα για μια ύστατη μεσίστια έπαρσι του εθνικού μας συμβόλου, βαθιά στην ψυχή μας, και ύστερα να το πάρουμε απόφασι; Πως πρέπει να ζήσουμε (αν μπορούμε!) χωρίς αυτό!?
Έτσι φθαρμένο όπως το καταντήσαμε να το υποστείλουμε και να το αποσύρουμε.
Και δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε. Να σταθούμε έστω με συγκίνησι, σα θαρραλέοι, και να αποχαιρετίσουμε υπο τους ήχους μιας μυστικής μπάντας που απομακρυνόμενη παιανίζει τον Ύμνο στην Ελευθερία -- ή και χωρίς αυτούς, το όνειρο ενός εθνικού κράτους που πήγε ακήδευτο.

Μόνο να τηρήσουμε, παρακαλώ σαν τελευταία επιθυμία, τα σχετικά ειωθότα και τα στρατιωτικώς προβλεπόμενα:
«Διαπιστωθείσης της φθοράς μιας Σημαίας, αυτή δεν αποσύρεται, αλλά υποστελλομένη, τέμνεται δια λόγχης κατά μήκος των λωρίδων (…), ώστε να απολεστεί το σχήμα της εκ ραφής! Συλλέγεται σε μεταλλικό δοχείο και καταστρέφεται διά της πυράς, η δε τέφρα αυτής, δύναται να εναποτεθεί στην χοάνη του ιερού των εκκλησιών (εκεί όπου εκχύνονται τα ύδατα του μυστηρίου της Βάπτισης), στην βάση μνημείου πεσόντων (εφόσον υπάρχει τεφροδόχος), στην ανοικτή θάλασσα ή να διασκορπιστεί στον αέρα από κορυφή υψώματος (συμβολισμός της ελευθερίας της ψυχής και του αναγεννωμένου Φοίνικος εκ της τέφρας του)».

Μή γένοιτο!

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης 
Χαλκίδα, 23.07.2020 


* Va bene! Υπήρξε χαρτονόμισμα με την Αγία Σοφία στην μία όψι. Μόνο που ...δέν κυκλοφόρησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: