Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΟ (καθυστερημένο) ΑΦΙΕΡΩΜΑ (στα 65χρονά του!). Dionissis Savvopoulos: Omaggio musicale x i suoi 65 anni (+ 5 brani - video

Dionysis Savvopoulos: a musical tribute to the patriarch of the neo-hellenic Rock (with 5 videos)

Τις προάλλες αναφερθήκαμε σε ξένο τραγουδιστή-τραγουδοποιό και εκδηλώσαμε επιβεβαιώνοντας τις μουσικές μας προτιμήσεις, ως διαχειριστές, υπέρ του κοσμοϊστορικής σημασίας (έστω και λόγω απήχησης) μουσικού ρεύματος του β΄ μισού του 20ου αιώνα, της μουσικής ρόκ. Κάναμε μάλιστα μνεία της αντοχής στον χρόνο του συγκεκριμένου αμερικανού καλλιτέχνη (που έμμεσα είναι και τεκμήριο αντοχής και του μουσικού είδους που αντιπροσωπεύει) και της δημιουργικότητάς του.
Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν κάναμε την αντίστοιχη αναφορά σε έναν εγχώριο καλλιτέχνη μεγάλης αξίας, ο οποίος καί στον ίδιο μουσικό χώρο εντάσσεται (και όχι μόνο από εμάς) καί τον χρόνο που μας πέρασε (μόλις προ ενός μηνός, ως γεννηθείς την 2.12.1944) γιόρτασε αισίως και αειθαλώς τα εξηκοστά πέμπτα του γενέθλια.
Και μιλάμε για τον Διονύση Σαββόπουλο, τον πολυτάλαντο ελληνορωμιό καλλιτέχνη, ο οποίος ως τραγουδοποιός, (ο ίδιος επονομάζεται και –βυζαντινώ τω τρόπω- μελωδός, δηλαδή «ερμηνευτής των δικών του στιχηρών ιδιομέλων»), συνθέτης και τραγουδιστής, εδώ και 40 τόσα χρόνια (πρώτο άλμπουμ –το «Φορτηγό»- το 1966!) δημιουργεί με ανεξάντλητη έμπνευσι και αναγνωρισμένη επιτυχία στον ευρύτερο χώρο του ελαφρού έντεχνου τραγουδιού, έχοντας παράλληλα γράψη (αυτοδίδακτος ών!!) μουσική και τραγούδια για το θέατρο (καί το Αρχαίο καί το των Σκιών!) και τον κινηματογράφο.
Για εμάς και αρκετούς άλλους, πέρα από τις άλλες του απόψεις, δραστηριότητες και παρεμβάσεις ως συνειδητοποιημένος ιδεολογικο-πνευματικά καλλιτέχνης και άνθρωπος της κουλτούρας, ο αγαπημένος μας Νιόνιος, είναι μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας και, εξακολουθών να συγκινεί, έχει επηρεάσει θετικά μαζί με άλλες ηλικιακές κατηγορίες των συγχρόνων (απανταχού) Ελλήνων (συν-πλήν δέκα χρόνια πάνω και κάτω από εμάς) καί την γενιά μας. Την γενιά δηλαδή των σημερινών πενηντάρηδων, αλλά αναμφισβήτητα και εκείνες των σαραντάρηδων και εξηντάρηδων.
Στο σημερινό, λοιπόν, μικρό αφιέρωμα θα τον μνημονεύσουμε και θα αποπειραθούμε να τον τιμήσουμε ως «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ».
Και δεν μας ενδιαφέρει αν υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, [είμαστε μεν πιστοί της μονοφωνικής μουσικής παράδοσης, αλλά μας αρέσει και η (πολυφωνία <=) πολυφωνική μουσική - όσο και η οργανική (κλασσική και ηλεκτρονική) τοιαύτη], πάντως για ‘μας, πράγματι, ο Διονύσης Σαββόπουλος στον χώρο της μουσικής σκηνής στην Ελλάδα ιστορικά ιδωμένος, είναι και ένας μεγάλης αξίας και πρώιμος -έως πρωτοπόρος- εκπρόσωπος αυτού που ονομάζουμε Ελληνικό Ρόκ.

Διαλέξαμε λοιπόν -μετά τινος δυσκολίας- από τα δεκάδες αγαπημένα μας κομμάτια του, πέντε μόνο, αντιπροσωπευτικά (εν τη αυθαιρεσία μας) της μείζονος πρωτοπορίας και της καλλιτεχνικής του τόλμης.
1.ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΠΑΛΛΟΣ ( ΜΠΑΛΛΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 1971)

{Επειδή διακόπτεται αποτόμως το κομμάτι, σας παραπέμπω ως αποζημείωσι στο κρυμμένο κάτω απο την λέξι Ρόκ στο τέλος του κειμένου βίντεο, από μια πρόσφατη ζωντανή εκτέλεσι του ισότιμου "Κιλελέρ"}
2. ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ, 1972)
Dionyssis Savvopoulos, ''MAVRI THALASSA'', live Preveza, 21 07 2008

3. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΕΞΙΣ (ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ, 1972)
Δ.Σαββόπουλος - Δημοσθένους Λεξις

4. ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ <Μ' αεροπλάνα και βαπόρια>, (ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ, 1972)
me aeroplana kai vaporia ( με την Σωτηρία Μπέλου)

5. ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ (ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΕΞΩ, 1983)
As kratisoun oi xoroi-Dionysis Savopoulos


Να τα εκατοστίσεις αγαπητέ μας Διονύσιε, τροβαδούρε της πρώτης και της έσχατης νιότης μας!
Εις πολλά έτη, δέσποτα της Ελληνικής Ροκιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: