Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ούτε "Μουντομπάσκετ", ούτε "τουρκομπάσκετ", ούτε κάν μπάσκετ 1. Μια εκ των υστέρων ματιά στην αποτυχία-Ισπανική υποχώρησι της Εθνικής μας

Με την πίκρα και την απογοήτευσι ακόμα νωπές από την πρόσφατη ήττα της Εθνικής μας στον αγώνα με την Ισπανία με 80-72 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Τουρκία, θα γράψουμε δυο-τρείς προσωπικές απόψεις.
Για την μέτρια συνολικά εμφάνισι και την παταγώδη μετά από χρόνια αποτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μπορεί η προχθεσινή ήττα να μας έβγαλε από την ονειροπόλησι για συμμετοχή στην τετράδα και διεκδίκησι μεταλλικών διακρίσεων, αλλά, αναμφίβολα, η εφετινή επίδοσι δεν αντιστοιχεί στο ταλέντο και την εν γένει αξία των Ελλήνων παικτών.
Βέβαια στην ατυχή αναμέτρησι με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές δυσκολευτήκαμε να χωνέψουμε κάποια πράγματα, όπως την σαφώς μεροληπτική υπέρ των αντιπάλων μας διαιτησία, με το άκυρο καλάθι 2 πόντων που τους χάρισαν (δείτε το 12’.08’’ στο 15λεπτο βίντεο), το ανύπαρκτο φάουλ στο κέντρο του γηπέδου κλπ σφυρίγματα και μή σφυρίγματα (όλα σε κρίσιμα σημεία του αγώνα), εξηγούν μέχρι ενός σημείου τον εκνευρισμό των παικτών μας που ενώ μέχρι το 3ο 10λεπτο κάνοντας μια αξιοπρεπή εμφάνισι κράταγαν το παιχνίδι στον πόντο, αυτά τους επέτειναν την αστοχία, καθώς επίσης το σχεδόν αδιάφορο κοουτσάρισμα του προπονητή μας.
Μετριότατη η στατιστική όλης της ομάδας και ιδιαίτερα του Φώτση στα δίποντα, Μπουρούσης, Καλάθης και Περπέρογλου ίσως έκαναν την χειρότερη εμφάνισί τους, ακόμα και οι φιλότιμοι Διαμαντίδης και Σπανούλης –ο πραγματικός ηγέτης της ομάδας στα προηγούμενα παιχνίδια – έμειναν πίσω από τον καλό τους εαυτό. Καλύτερος όλων ο Ζήσης που ήταν καί πρώτος σκόρερ (16 π. –όσους και ο Διαμαντίδης) καί άριστος στα ¾ του μάτς. Θα κλείσουμε την παρένθεσι με τον Σοφοκλή Σκορτσιανίτη λέγοντας πως εν γένει αποδείχθηκε υπερεκτιμημένος, αλλά υπο άλλη διεύθυνσι θα αξιοποιηθή καλύτερα -παρ’ όλο που χρειάζεται αρκετή δουλειά.
Και για να επανέλθουμε στην ευθύνη του προπονητή (αλήθεια, γιατί ο προπονητής της Εθνικής Καλαθοσφαίρισης πρέπει να είναι ξένος; Εξέλιπαν εφέτος οι ισάξιοι Έλληνες;). Ο κ. Καρλάουσκας δεν μας έπεισε για τις ικανότητές του, ούτε και στους προηγούμενους αγώνες μας στην Άγκυρα, αλλά ούτε πολύ χειρότερα προχθές που έμοιαζε ανύπαρκτος. (1. Ευρωπαϊκή ομάδα κορυφής, δευτεραθλήτρια κόσμου και να μην έχει προετοιμασθή εναντίον άμυνας ζώνης??. 2.Είχε επιλέξη τους 12 καλύτερους Έλληνες παίκτες; 3. Οι Τσαρτσαρής, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου, ακόμα κι ο Βουγιούκας δεν άξιζαν χρόνο συμμετοχής;) Τέλος πάντων, τελείωσε άδοξα την συνεργασία του με την Εθνική Ομάδα. Στο καλό! Δεν θα μας λείψη…
Συγκινητικοί στις δηλώσεις τους οι Σκορτσιανίτης και Σπανούλης που ζήτησαν συγγνώμη από τους Έλληνες φιλάθλους για την αποτυχία μας, αλλά αληθινή ψυχρολουσία για όλους τους φίλους του αθλήματος απετέλεσε η δήλωσι του Διαμαντίδη πως θα εγκαταλείψη την Εθνική. Και εδώ, αφιερώνοντάς του τον τελευταίο λόγο, μπορεί να αναφέραμε πως δεν ήταν ο γνωστός παίκτης-σούπερ άσσος μας, αλλά οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, πως έστω κι έτσι κατάφερε να είναι ο ΜΟΝΟΣ Έλληνας παίκτης ο οποίος κατάφερε να μπή στην ατομική στατιστική (των βοηθητικών πασσών –assist- με μέσο όρο 4) των πρώτων 5 αγώνων.
Είναι αλήθεια πως η όλη του αγωνιστική επίδοσι έδειχνε πως ο κορυφαίος αυτός παίκτης μας ήταν κουρασμένος ή προβληματισμένος από κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει κλείση και τον κύκλο του.
Ας ελπίσουμε πως ο 29χρονος Δημήτρης θα ανακαλέση την απόφασί του ως γενομένη εν θερμώ.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Με σχεδόν όλα τα καλύτερα στιγμιότυπα)
Spain - Greece 80-72 Highlights Eight Finals World Championship 2010 Men Basketball Turkey FIBA





(Συνεχίζεται…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: