Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ 2010. Οι αγώνες σε 2 εβδομάδες. Η Προκήρυξι της ΕΣΟ. Campionati Scolastici Regionali (1mo Bando di gara dalla Federazione Scacchi.)

Μας κοινοποιήθηκε από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (= απο τον έφορο του αγωνιστικού προγράμματος της ΕΣΟ, κ. Βασίλη Ανδρώνη) η προκήρυξι των Σχολικών Πρωταθλημάτων της (πρώην) ΤΕΣΣΑΣ.
Όπως διαπιστώνουμε, την διοργάνωσι του 22ου Ατομικού Σχολικού καθώς και του 8ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος για τον Νομό Ευβοίας, η Ομοσπονδία τα ανέθεσε στον Σύλλογο της Χαλκίδας «Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, Παλαμήδης ο Ευβοεύς», και αμφότερα τα Πρωταθλήματα αυτά θα διεξαχθούν στην πόλι μας κατά το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαρτίου.
Από τα γενικά χαρακτηριστικά της βασικής αυτής Προκήρυξης δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό από τα συνήθη κατ’ έτος προβλεπόμενα. Μοναδικό ζήτημα που αρχικά προβληματίζει, είναι στο Σύστημα διεξαγωγής των αγώνων και συγκεκριμένα η υπόδειξη για επιλογή Ελβετικού 9 γύρων (στο Ατομικό). Μόνο στις περιπτώσεις κάτω των 20 συμμετοχών η προκήρυξι προβλέπει δυνατότητα διεξαγωγής λιγότερων γύρων.
Εν αναμονή της κοινοποίησης της Προκήρυξης του διοργανωτή στον Νομό μας, αναδημοσιεύουμε την βασική Προκήρυξι της Ομοσπονδίας.


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ ΤΗΣ ΕΣΟ.
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 22ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 8ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας για το 2010

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Τα Σχολικά Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Νομαρχιακά Σχολικά Πρωταθλήματα (Προκριματικά).
Η ΕΣΟ αναθέτει τη διοργάνωση των Νομαρχιακών Σχολικών Πρωταθλημάτων (ατομικών και ομαδικών) στα παρακάτω σωματεία που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των 4 νομών της περιοχής:
- Νομός Βοιωτίας: Λιβαδειά – Σκακιστικός Όμιλος Λιβαδειάς «Ο Λέβαδος»
- Νομός Εύβοιας: Χαλκίδα - Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»
- Νομός Φθιώτιδας: Λαμία – Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας
- Νομός Φωκίδας: Άμφισσα – Ένωση Σκακιστών Άμφισσας
Τα προαναφερόμενα σωματεία καλούνται να δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22/2/2010, ότι αποδέχονται την ανάθεση εκδίδοντας παράλληλα την αντίστοιχη προκήρυξη για το νομαρχιακό τους πρωτάθλημα.
Τα Νομαρχιακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και τη Κυριακή 7 Μαρτίου 2010.
Αν σε κάποιο νομό δεν διοργανωθεί νομαρχιακό πρωτάθλημα τότε οι μαθητές και μαθήτριες της περιοχής θα συμμετάσχουν στο αντίστοιχο σχολικό πρωτάθλημα άλλου νομού που θα ορίσει η ΕΣΟ με συμπληρωματική προκήρυξη, μεταφέροντας τις θέσεις πρόκρισης.
Β. Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα (Τελική Φάση).
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Καλούνται οι Σύλλογοι που επιθυμούν να αναλάβουν τη Τελική Φάση του Περιφερειακού πρωταθλήματος,, να καταθέσουν εγγράφως στο e-mail της Ε.Σ.Ο info@chessfed.gr, τις προτάσεις τους μέχρι τη Παρασκευή 5/3/2010.
Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την ανάληψη της διοργάνωσης , η Ε.Σ.Ο θα ορίσει το τόπο και το χρόνο διεξαγωγής των αγώνων..
Το περιφερειακό πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τη Κυριακή 21 Μαρτίου 2010.
Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα του νομού στον οποίο ανήκει το σχολείο τους.

Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

4. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ:
1) ΑΤΟΜΙΚΟ:
Από κάθε κατηγορία-τάξη προκρίνονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οι πρώτοι τρεις μαθητές της γενικής κατάταξης (αγόρια ή κορίτσια) και τα 3 πρώτα κορίτσια. Εάν κάποιος από τους προκριθέντες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από τον 6ο, 7ο, 8ο κ.ο.κ. της κατηγορίας του. Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη.
Δικαιούνται επίσης απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση των Ατομικών πρωταθλημάτων και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά στο 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους.
Δεν μεταφέρεται η θέση πρόκρισης στο ατομικό, όταν μαθητής/α προκριθεί στο ατομικό και δηλώσει συμμετοχή με την ομάδα του η οποία προκρίθηκε στο ομαδικό.
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι ομάδες, από το Νομό Ευρυτανίας και τη νήσο Σκύρο, συμμετέχουν απευθείας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
2) ΟΜΑΔΙΚΟ:
Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) προκρίνονται στο Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα.
Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να δώσει πρόσθετο αριθμό προκρίσεων, πέραν των νομαρχιακών πρωταθλημάτων, στον διοργανωτή σύλλογο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.
5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ(ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ): Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2010. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

7. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

8. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Οι διευθυντές των αγώνων θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.
9. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Οι Διαιτητές θα οριστούν από την Τ.Ε.Δ.

10. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Θα βραβευτούν στο ατομικό οι τρείς πρώτοι μαθητές και οι τρείς πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία και στο ομαδικό οι τρείς πρώτες ομάδες ανά κατηγορία.

11. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

12. ΓΕΝΙΚΑ: Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από
τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: