Με την –όπως προοιωνιζόταν μετά την πολυετή αποχή, όχι και τόσο λαμπρή- επαναδραστηριοποίησί μου στο αγωνιστικό σκάκι, είχα προ μηνός την ευκαιρία να παίξω σε συνθήκες επίσημου αγώνα με το ισχύον ηλεκτρονικό Χρονόμετρο και τις νέες ρυθμίσεις του χρόνου Φίσερ.
Η παρακάτω παρτίδα, λοιπόν, που έπαιξα κατά την α’ αγωνιστική στο Πρωτάθλημα (της πρώην) ΤΕΣΣΑΣ 2010 εναντίον του Παναγιώτη Γιαννούτσου
είναι η πρώτη επίσημη παρτίδα μου μετά από κάπου 30 χρόνια και επιπλέον η πρώτη μου με τα «νέα» ηλεκτρονικά ρολόγια. Για το ότι την έχασα δεν αποτελεί βεβαίως μοναδική αιτία η απειρία μου στην χρήσι του χρονομέτρου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλο και κάπως θα με επηρέασε αυτή η νέα πραγματικότητα, και μαζί με την κακή αγωνιστική μου κατάστασι το γεγονός είναι ότι ήλθα σύντομα σε πίεσι χρόνου και έχασα φυσιολογικά.
Η ΠΡΩΤΗ (ΕΠΙΣΗΜΗ) ΠΑΡΤΙΔΑ (Μετά από …χρόνια):
ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ Παν. - ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Αλέξ.
[ECO "B00"]
[Χαλκίδα, 2010.01.11]
1. d4 e6 2. c4 b6 3. e4 Bb7 4. Bd3 d6 5. Nf3 Nd7 6. O-O g6 7. Bg5 Ne7 8. Qd2 h6
9. Be3 Bg7 10. Nc3 g5 11. h3 O-O 12. Nh2 Ng6 13. Ne2 c5 14. Bc2 Qe7 15. f4 gxf4
16. Nxf4 Nxf4 17. Rxf4 cxd4 18. Bf2! e5?! (18... Ne5!) 19. Bh4 Qe6 20. Rf5
Qg6 21. Raf1 Rae8 22. R1f3 Re6 23. Rg3 Qh7 24. Ng4 Rg6 25. Qf2 h5 26. Nh2 Rxg3 27. Qxg3 Kh8
28. Qf3 Kg8 29. Rxh5 Qg6 30. Rg5+/= Qh6 31. Qg3 1-0
(Και με μερικά επιπλέον -απο την ανάρτησι της κας Κωνσταντινίδου- σχόλια):
Play online chess
ΟΨΙΜΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Πάνε, λοιπόν, τα μηχανικά σκακιστικά χρονόμετρα. Εκείνα που τα κούρδιζες και βάζοντας τον καθαρό και αμείλικτο χρόνο για την συνολική διάρκεια της παρτίδας (ή συνηθέστερα για τις 40 πρώτες κινήσεις) παρακολουθούσες το δραματικό τελευταίο 5λεπτο με το βασανιστικό ανασήκωμα της σημαίας πρίν την μοιραία πτώσι…
Πάνε και οι φάκελοι των διαιτητών με τις κρυφές κινήσεις και το παίξιμο των διακεκομμένων παρτίδων κατά την επομένη (μετά τις ολονύκτιες αναλύσεις).
Η νέα εποχή στο χιλιόχρονο παιχνίδι του ζατρικίου, η εποχή της πληροφορικής με το γέρας των πανίσχυρων σκακιστικών ηλεκτρονικών προγραμμάτων, ου γαρ ήλθε μόνον.
Ήλθε (πριν πόσα χρόνια στην Ελλάδα; Εδώ και 7-8 χρόνια;) ο καταπληκτικός καινούργιος κόσμος του ψηφιακού σκακιστικού χρονομέτρου!
ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΦΙΣΕΡ
(ΣΑΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ):
Αξίζουν, λοιπόν, δυό λόγια ακόμη για αυτό το ευρηματικό ρολόι με τον χρόνο Φίσερ.
Δεν αναφερόμαστε σε ένα χρονόμετρο που απλώς αναβάθμισε την τεχνολογία του από μηχανική σε ψηφιακή.
Εννοούμε την ενσωμάτωσι της δυνατότητας να προστίθεται σε κάθε κίνησι ένας επιπλέον (καθοριζόμενος κάθε φορά από την προκήρυξι της διοργάνωσης ή την συμφωνία των παικτών) χρόνος. Ένας μικρής σχετικά έκτασης χρόνος που συνήθως εκτείνεται από 10 έως 30 δευτερόλεπτα την κίνησι, και ο οποίος χρόνος ονομάζεται , ακριβώς, χρόνος Φίσερ (Fischer time). Το ίδιο και το χρονόμετρο αυτού του είδους –που αποκαλείται απλούστερα και «Ρολόι Φίσερ»- πράγμα απολύτως λογικό, καθότι έχουμε να κάνουμε με μια υλοποιημένη μεγαλοφυή ιδέα του Μπόμπυ Φίσερ.
Ήταν το 1988 (περίπου 100 χρόνια μετά την εφαρμογή του μηχανικού ρολογιού στο άθλημά μας!) που ο Φίσερ κατέθεσε επισήμως μια ιδέα για έναν νέο τύπο ψηφιακού σκακιστικού ρολογιού. Η πρότασί του μάλιστα αναγνωρίστηκε την επόμενη χρονιά κανονικότατα με ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. (υπ’ αριθ. 4,884,255 -βλ. και διπλανή εικόνα).
Μέχρι τότε η επίσημες παρτίδες παιζόντουσαν με ένα σύστημα σταθερού χρόνου σε σταθερό όριο κινήσεων. Το πιο συνηθισμένο, θυμόμαστε, ήτανε δύο ώρες ο καθένας για τις πρώτες 40 κινήσεις και μια ώρα για κάθε επόμενες είκοσι.
Αντιθέτως η πρότασι Φίσερ ήταν πράγματι επαναστατική: Έδινε σε κάθε παίκτη μια προκαθορισμένη ποσότητα χρόνου στην αρχή της παρτίδας, και εν συνεχεία προσέθετε αυτομάτως μερικά –σταθερά προκαθορισμένα- δευτερόλεπτα μετά από κάθε κίνησι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι παίκτες δεν απελπιζόντουσαν από την έλλειψι χρόνου (π.χ. σε εύκολα κερδισμένες θέσεις) ενώ συνολικά και οι παρτίδες αν δεν τελειώναν πάντα κάπως νωρίτερα, πάντως ολοκληρωνόντουσαν την ίδια μέρα, χωρίς ελέγχους χρόνου και διακοπές-αναβολές.
Έτσι, σήμερα, ύστερα από μια διστακτική αρχική υποδοχή, κατά την α΄ δεκαετία εφαρμογής, η χρήσι του ηλεκτρονικού χρονομέτρου έχει γενικευθή (και δεν γνωρίζουμε πια επίσημες διοργανώσεις που να διεξάγονται με παραδοσιακά χρονόμετρα και χρόνο).
Πρόκειται επομένως για μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στην ιστορία του κλασσικού σκακιού και ως τέτοια, μεγίστης σημασίας συνεισφορά στο αγαπημένο μας βασιλικό παιχνίδι –και όχι μόνο- θα έπρεπε να του την αναγνωρίσουμε του αγαπημένου μας ήρωα Σκακιστή κι ανίκητου Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Μπόμπυ.
Υ.Γ. Και μπορεί οι γνωρίζοντες να του την πιστώνουμε ως ευρεσιτεχνία, αλλά ο ίδιος ο Φίσερ δεν φαίνεται να επωφελήθηκε οικονομικά –όσο έπρεπε- από την εφεύρεσί του αυτή. Κατά περίεργο τρόπο, ενώ λ.χ. μέχρι σήμερα η φόρμουλα της Κόκα-Κόλα αποτελεί εμπορικό μυστικό, με όλα τα επακόλουθα, τα δικαιώματα του Φίσερ επάνω στην ευρεσιτεχνία του έληξαν μετά την παρέλευσι μιας δωδεκαετίας! Τον Νοέμβριο του 2001. Πριν καλά καλά υιοθετηθή πλήρως από τον σκακιστικό κόσμο –λέγε με FIDE- το καταπληκτικό του χρονόμετρο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου