Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

38η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

38η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ -
ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (…ISTINPOL’, 2012??)


Αυλαία έπεσε σήμερα και στο παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός της Σκακιστικής Ολυμπιάδας.
Εφέτος στην Δρέσδη 1300 σχεδόν σκακιστές και σκακίστριες από 142 χώρες έλαβαν μέρος σ’ αυτήν την γιορτή του αγωνιστικού σκακιού. Από αυτούς 250 περίπου ήσαν ΜΔΜ (Grandmaitres) άνδρες και άλλες 65 γυναίκες με τον ίδιο ανώτατο τίτλο κι άμεσά τους βρέθηκαν όλα (σχεδόν) τα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου σκακιστικού στερεώματος.
Η διοργάνωσι χαρακτηρίστηκε και από την επιτυχή τεχνολογική κάλυψι (όλες τις παρτίδες ήταν δυνατόν να τις παρακολουθή κανείς διαδικτυακά!), καί από τις δραστικές αλλαγές σε κανονισμούς των αγώνων.
Στο αγωνιστικό μέρος δεν έλειψαν τα απρόοπτα, όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και οι εκπλήξεις.
Μεγάλος νικητής στο λεγόμενο «ανοικτό» τουρνουά ήταν η Αρμενία, που κατάφερε έτσι να επαναλάβη την προπέρσινη επιτυχία της στο Τορίνο. Με μία ήττα (Απο το ...ρωσόφωνο Ισραήλ. Ενδεικτικό για το επίπεδο συναγωνισμού ότι ΔΕΝ υπήρξε αήττητη ομάδα στο Open …), μία ισοπαλία (με την Ουκρανία) και εννέα (9!) νίκες, ανάγκασε τους διεκδικητές της (με πρώτους τους Ρώσους και τελευταίους τους Κινέζους) αν όχι να υποκλιθούν στην ανωτερότητά της, να αναγνωρίσουν την δίκαιη επικράτησί της.
Το πολυπόθητο Χρυσό μετάλλιο κατακτήθηκε χάρις και στην μοναδική, στον τελευταίο γύρο, νικηφόρα παρτίδα της ομάδας-κατόχου του τίτλου, στην οποία πρωταγωνίστησε ένας Τιγκράν Πετροσιάν! Ο νεαρός Αρμένιος Γκρανμέτρ με αυτό το ιστορικό όνομα (ΔΕΝ είναι συγγενής με τον μέγα Πετροσιάν –απλώς συνονόματος- αλλά το όνομα έχει και την χάρι του) είχε σε όλο το τουρνουά εξαιρετική επίδοσι και μεγάλη συμβολή στην επιτυχία. (Και μια και το έφερε η κουβέντα, να θυμίσω πως ο παλιός Πετροσιάν έχει μάλλον το καλύτερο ρεκόρ ανάμεσα σε όλους τους σκακιστές όλων των εποχών στα αποτελέσματα των συμμετοχών του/παρτίδων του σε Ολυμπιακούς αγώνες: Συμμετέχοντας επι είκοσι χρόνια (1958-1978) με τα χρώματα της Σοβιετικής Ενώσεως στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, ο Tigran Vartanovich Petrosian σε 129 παρτίδες έφερε το φοβερό ποσοστό τού 79,8 %, με 78 νίκες, 50 ισοπαλίες και ΜΟΝΟ ΜΙΑ ήττα!!)

Από την άλλη, για μια ακόμη φορά απογοήτευσε η Ρωσία (εδώ μεγάλο μερίδιο στην νέα αποτυχία για την πάλαι ποτέ σκακιστική υπερδύναμη, έχουν όλοι, αλλά κατά τον Κορτσνόι φταίει η σκακιστική παρακμή στην χώρα αυτή κατά την παρελθούσα 10ετία και η επακολουθήσασα διασπορά σκακιστών που σήμερα στελεχώνουν τις «εθνικές» ομάδες άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ και του Ισραήλ!).
Η τελική βαθμολογία στο OPEN:






.
.
.

Για την ΕΛΛΑΔΑ (24η θέσι στο ανοικτό, αλλά και ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ με τον απίστευτο Βασίλη ΚΟΤΡΩΝΙΑ) και την Κύπρο στην Ολυμπιάδα θα ακολουθήσουν άλλες αναρτήσεις (λίαν) προσεχώς.

Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και για την χώρα που μαζί με τους άξιους νικητές των αγώνων πανηγυρίζει για την ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ανάληψης της μεθεπόμενης διοργάνωσης.
«Και του χρόνου στην Πόλι»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: