Μια ματιά στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας και διαπιστώνουμε πως σήμερα είναι η «ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ,
ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ», κάτι για το οποίο αξίζει να σταθούμε με κάποιον σχολιασμό.
Η χριστιανικήν Εκκλησία (και μάλιστα όλα σχεδόν τα δόγματα) θεωρούν τους ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥΣ ως ανώτερα πνευματικά όντα με μυστηριώδη, αγγελική, φύσι, αλλά πάντως στην υπηρεσία των υψηλών εντολών του Θεού και σε περίοπτη θέσι ανάμεσα στις άλλες αγγελικές τάξεις.
Στην καθ’ ημάς Ανατολική Εκκλησία, τους Αρχαγγέλους τους ονομάζουμε και Ταξιάρχες, και τιμούμε κατ’ εξοχήν δύο εξ αυτών κάθε 8η Νοεμβρίου. Τον αρχάγγελο Μιχαήλ και τον αρχάγγελο Γαβριήλ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η μεν Καθολική Εκκλησία αποδίδει τιμή και στον τρίτο (τον αναγνωρισμένο και από την πρώτη εποχή της Εκκλησίας μας) αρχάγγελο, τον Ραφαήλ, αρκετές δε από τις διάφορες ομολογίες των Διαμαρτυρομένων – ενώ αποκλείουν κάθε ιδιαίτερη τιμή σε αγίους αλλά και (αρχ)αγγέλους – αναγνωρίζουν και άλλους (αναφέρουμε ενδεικτικά τον Ουριήλ).
Χρήζει επεξηγήσεως -πιθανόν- η προαναφερθείσα ονομασία της σημερινής εορτής:
"Σύναξις ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ".
Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια μυστική συγκέντρωσι των σεβάσμιων ουράνιων αυτών πλασμάτων. Η λέξι «σύναξις» θα πρέπει να νοηθή -- όπως και σε άλλες περιπτώσεις – ως συνάθροισι των πιστών προς πανηγυρικό εορτασμό ιερών προσώπων. Εν προκειμένω όχι μόνον των «Αρχιστρατήγων», αλλά και των άλλων αγγέλων: «ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ».
Αλλά ας κλείσουμε το σημερινό σημείωμά μας υμνολογικά [και μάλλον θα χρειαστή να επανέλθουμε].
ΜΙΧΑΗΛ (Τροπάριον Εσπερινού)
Ὁ ποιῶν τοὺς Ἀγγέλους σου, ὥς περ γέγραπται πνεύματα,
καὶ τοὺς λειτουργοῦντάς σοι φλόγα πύρινον,
μέσον ταγμάτων πρωτεύοντα, ἀνέδειξας Κύριε,
σοῦ τῶν Ἀρχαγγελικῶν, Μιχαὴλ Ἀρχιστράτηγον,
σοῦ τοῖς νεύμασι, καθυπείκοντα Λόγε,
καὶ τὸν ὕμνον, τὸν τρισάγιον ἐν φόβῳ,
ἀναφωνοῦντα τῇ δόξῃ σου.
ΓΑΒΡΙΗΛ (Τροπάριον Εσπερινού)
Θρόνῳ παριστάμενος, τῆς τρισηλίου θεότητος,
καὶ πλουσίως λαμπόμενος, ταῖς θείαις λαμπρότησι,
ταῖς ἐκπεμπομέναις, ἀπαύστως ἐκεῖθεν,
τοὺς ἐπὶ γῆς χαρμονικῶς, χοροστατοῦντας καὶ εὐφημοῦντάς σε,
παθῶν ἀχλύος λύτρωσαι, καὶ φωτισμῷ καταλάμπρυνον,
Γαβριὴλ Ἀρχιστράτηγε, πρεσβευτὰ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (Ἀπολυτίκιον, Ἦχος δ')
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγοι, δυσωποῦμεν ὑμᾶς ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς ὑμῶν δεήσεσι, τειχίσητε ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγων, τῆς ἀΰλου ὑμῶν δόξης, φρουροῦντες ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λυτρώσασθε ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχαι τῶν ἄνω Δυνάμεων.
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Φίλτατε Αλέξανδρε, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και σου εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ότι επιθυμείς να το πετύχεις σ' αυτή τη ζωή (και όχι να το μεταθέσεις στην επόμενη όπως κάνω εγώ...) και τα καλύτερα για την οικογένειά σου. Είθε να σας φυλλάτουν οι ουράνιες δυνάμεις των Σεραφείμ, των Χερουβείμ, των Θρόνων, των Κυριοτήτων, των Εξουσιών, των Δυνάμεων, των Αρχών, των Αρχαγγέλων και των Αγγέλων. Πιστεύω ότι ξέχασες να αναφέρεις τα εννέα (9) τάγματα των Ουρανίων Δυνάμεων καθώς και μία απλή αναφορά στους Κύριους Εκπροσώπους των και στο τι σημαίνει το όνομά τους (ξέρεις το "κόλλημά μου"). Για παράδειγμα:
1. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (ποιος ομοιάζει με το Θεό;)
2. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ (ο άνθρωπος του Θεού;)
3. Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ (ο υπηρέτης του Θεού;)
4. Ο Αρχάγγελος Ουριήλ (το πυρ του Θεού;)
Άλλος ένας μικρός σχολιασμός στο ότι είναι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι οι άγγελοι και οι δαίμονες έχουν κοινή προέλευση. Πλάστηκαν ελεύθερα δημιουργήματα με άπειρη ομορφιά και προικίστηκαν με ελεύθερη βούληση. Η χρήση αυτής της ελευθερίας είναι αυτό που έφερε το χωρισμό των δαιμόνων από τους αγγέλους. Έτσι κατέληξαν αυτά τα όμοια πλάσματα να γίνουν τόσο διαφορετικά με τόσο αντίθετο προορισμό, όσο αντίθετη είναι η Ανατολή από τη Δύση. Ίσως εάν κι εμείς (οι άνθρωποι) παίρναμε κάποιο "μάθημα" από την ΠΤΩΣΗ, εάν βλέπαμε λίγο πιό καθαρά τι παθαίνουν αυτοί που είναι αντίθετοι με το θέλημα του Θεού, ίσως λέω, ίσως είμασταν λίγο καλύτεροι.... ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Πιστεύω ότι ξέχασες να αναφέρεις τα εννέα (9) τάγματα των Ουρανίων Δυνάμεων καθώς και μία απλή αναφορά στους Κύριους Εκπροσώπους των και στο τι σημαίνει το όνομά τους (ξέρεις το "κόλλημά μου").
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ: ...λόγω φόρτου εργασιών...
Αγαπητέ Φαέθοντα,
Καλωσόρισες στο Ιστολόγιό μας!
Έχεις απόλυτο δίκιο για τις ελλείψεις της ανάρτησης και ευτυχώς που τις επισήμανες εγκαίρως.
Χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ – ή μάλλον θέλω; Σκόπευα να αναφερθώ στις Αγγελικές τάξεις (9 κατα τον «Διονύσιο» Αρεοπαγίτη) σε προσεχές κείμενο – το οποίο και έχω σχεδόν έτοιμο. Μάλιστα προβληματίστηκα για το αν θά ‘πρεπε να προηγηθή εκείνο…
Σε κάθε περίπτωσι θέλω να σε συγχαρώ για την ποιότητα του σχολίου σου που με συμπληρώνει υποδειγματικά.
Και να σε ευχαριστήσω και για τις ευχές.
Είθε οι Άγγελοι μετα πάντων ημών!
Δημοσίευση σχολίου