Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΚΑΙ Η 13η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΥΦΛΩΝ 2008.XIII th Olympiad for Blind and Visually Impaired Chess Players, Greece 2008

Η «Παγκόσμια ημέρα του 'Λευκού Μπαστουνιού'» 15 Οκτωβρίου.
Η "13η Ολυμπιάδα Σκακιού Τυφλών & Μερικώς Βλεπόντων" 18 Οκτωβρίου 2008


Την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποπέση στην αντίληψί μου ένα μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή Α΄& Β΄/θμιας Εκπ/σεως Στερεάς Ελλάδος για την «Παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού».
Στο εύστοχο κείμενο που περιλάμβανε τις απαραίτητες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες γύρω από την υιοθέτησι του λευκού χρώματος στην χρήσι του ειδικού μπαστουνιού για τους τυφλούς, και την ανακήρυξι της «Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Του Λευκού Μπαστουνιού» ήταν σαφής η αγαθή προαίρεσι του συγγράψαντος να μας ευαισθητοποιήση, διδάσκοντες και διδασκομένους (βλ. διπλανή σάρωσι).

Μετα από μόλις 2 μέρες πληροφορήθηκα την επικείμενη διεξαγωγή της εφετινής Ολυμπιάδας Τυφλών Σκακιστών στην χώρα μας, κι έκανα την απλοϊκή σκέψι πως/πώς χάσαμε την ευκαιρία να ταυτίσουμε τα δύο φαινομενικά άσχετα γεγονότα. Την έναρξι, δηλ. της Σκακιστικής Ολυμπιάδας Τυφλών να την είχαμε την ίδια ημέρα κατά την οποία η παγκοσμιοποιούμενη υφήλιος καλείται να αυξάνει την προσοχή και την ευαισθησία της σχετικά με τα άτομα που στερούνται το αγαθό της σημαντικότερης – ίσως -- από τις πέντε σωματικές αισθήσεις.

Εχθές, στη θέα ενός τυφλού συμπολίτη, ο οποίος πάσχιζε να περάση έναν κεντρικό δρόμο κοντά στην Πλατεία της Αγοράς (τον άκουσα –με τρόμο- να λέει πως ήθελε στην συνέχεια να διασχίση μόνος του, με το λευκό του μπαστούνι, έναν παράπλευρο δρομάκο, όπου όμως –κατά πάγια τακτική των συμπολιτών μας – υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στο πεζοδρόμιο), πήρα την απόφασι να κάνω - το συντομότερο – την αποψινή ανάρτησι, κάνοντας και μια νύξι για το σύμβολο αυτό των τυφλών, το λευκό μπαστούνι.
L’ Olimpiade x uomini Ciechi in Creta (Risultati dopo il quinto giro).
Η χώρα μας, λοιπόν, από τις 18 του μηνός (μέχρι 29 Οκτωβρίου 2008) φιλοξενεί την 13η Σκακιστική Ολυμπιάδα για Τυφλούς και για άτομα με περιορισμένη όρασι.
Οι αγώνες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Γ. Γραμματείας Αθλητισμού και διοργανώνονται από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και την International Braille Chess Association (IBCA ), βρίσκονται ήδη στο αποκορύφωμά τους. Οι 34 τετραμελείς ομάδες (από 32 χώρες) συμμετέχοντας στο Τουρνουά αυτό έχουν ολοκληρώση τις συναντήσεις των 5 πρώτων γύρων.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ranking (classifica dopo 5 giri)
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, προηγείται στην κορυφή της βαθμολογίας η πανίσχυρη Ρωσσία, (καί οι τέσσερις παίκτες της πάνω από 2300 Elo!) αήττητη στους 5 αγώνες της με 10 βαθμούς. Ακολουθεί η Πολωνία με 9 ( που μοιραία συναντά στην κλήρωσι του επόμενου γύρου τους Ρώσσους) και στην Τρίτη θέσι η Αγγλία με 8 βαθμούς (με μία ήττα, 3-1 από τους πρωτοπόρους).

Στις θέσεις 4-9 βρίσκουμε (κατά σειράν κριτηρίων άρσης ισοβαθμίας) τις ομάδες της Ουκρανίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Καζακστάν, Ρουμανίας και Τσεχίας. Όλες με 3 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, δηλ. με 7 συνολικούς βαθμούς.

Η πρώτη μας ( η χώρα μας λαμβάνει μέρος με τρεις ομάδες) ελληνική αντιπροσωπευτική μας ομάδα (αποτελούμενη από τους: 1η σκακιέρα Κλήμη Λαέρτη 2033 Elo, 2η σκ. Παπαδόπουλο Χρ. 1400 Elo, 3η σκ. Μπουνταλάκη Φίλιππο 1400 Elo, και 4η σκακιέρα Χατζηαποστολίδη Ευσ. 1400 Elo) βρίσκεται με 4 βαθμούς ( 2 νίκες, 3 ήττες), στην 24η θέσι. Για τον 6ο γύρο έχουμε κληρωθή με την πληρέστερη από εμάς ομάδα της Λιθουανίας.

Οι άλλες δύο ομάδες μας (που στον 5ο γύρο παίξανε μεταξύ τους) βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και δύσκολα θα αποφύγουν την ουρά της βαθμολογίας.
Η επίσημη Ιστοσελίδα των αγώνων βρίσκεται στην διεύθυνσι http://www.sokoridallou.gr/olympiad08/, είναι πλήρης, λειτουργικά άψογη, αλλά όχι καθ’ όλα φιλική με τον Έλληνα χρήστη.
Η 13η Σκακιστική Ολυμπιάδα Τυφλών στον Sentra 103,3
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η 13η Σκακιστική Ολυμπιάδα Τυφλών είναι το θέμα της αυριανής ραδιοφωνικής εκπομπής “Αναζητήσεις σε άσπρα – μαύρα” του πολύ αξιόλογου σκακιστή, εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου Χρήστου Πιλάλη . Πρόκειται για μια σχετικά νέα (εδώ και 2 περίπου μήνες) εκπομπή, καθαρά σκακιστική, η οποία φιλοξενείται στην συχνότητα 103,3 FM από τον νέο αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM κάθε Σάββατο από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί. Αυριανοί καλεσμένοι, λοιπόν, της εκπομπής είναι ο ΔΜ Νίκος Καλέσης, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της 13ης Σκακιστικής Ολυμπιάδας Τυφλών και ο γνωστός στα παιδιά του Συλλόγου μας από το σχολικό Σκάκι 12χρονος Αργύρης Κουμτζής, ο οποίος είναι σκακιστής της εθνικής μας σκακιστικής ομάδας τυφλών (στο Ηράκλειο παίζει στην β΄Εθνική μας ομάδα). Για τους ενδιαφερομένους υπενθυμίζω πως η εν λόγω εκπομπή δεν είναι μόνο ανοιχτή σε παρεμβάσεις των ακροατών (τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού 210-6076000 και e-mail: sentra.skaki@gmail.com ),
αλλά μεταδίδεται και μέσω του διαδικτύου (www.sentrafm.gr) !

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο Νίκος Περγιάλης στο Sentra 103,3

Η 21η σκακιστική εκπομπή “Αναζητήσεις σε άσπρα – μαύρα” βγαίνει στον αέρα το Σάββατο 17/1 από τις 10 μέχρι τις 11 π.μ. Η εκπομπή γίνεται από τον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM 103,3 κάθε Σάββατο και μεταδίδεται και μέσω του διαδικτύου (www.sentrafm.gr).
Στην εκπομπή του Σαββάτου 17/1 ο παραγωγός της εκπομπής Χρήστος Πιλάλης θα φιλοξενήσει το γνωστό ρεμπέτη, σκακιστή και συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων Νίκο Περγιάλη. Θα συζητήσουν για το ρεμπέτικο, το σκάκι, για τα σκακιστικά προβλήματα, κ.α. Ο Νίκος Περγιάλης αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ρεμπέτικου στον τόπο μας. Στη διάρκεια της εκπομπής θα ακουσθούν τραγούδια του. Η εκπομπή είναι ανοιχτή σε παρεμβάσεις των ακροατών. Το email της εκπομπής είναι: sentra.skaki@gmail.com και το τηλεφωνικό κέντρο 210-6076000.