Η πρόσφατη ανάρτησι με θέμα την μεγάλη επιτυχία και το χάλκινο μετάλλιο του Χρίστου Μπανίκα στο Πεκίνο, καθιστά επιτακτική την λεπτομερέστερη αναφορά μας σ’ αυτούς τους νεοφανείς αγώνες, όπου συναντώνται -για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο -διαφορετικά δημοφιλή επιτραπέζια παίγνια με τα κοινά χαρακτηριστικά των πνευματικών αθλημάτων.
Αυτές τις μέρες, λοιπόν, και μέχρι τις 18 Οκτωβρίου φιλοξενούνται στην Κινεζική πρωτεύουσα οι πρώτοι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ. Τα νούμερα από στατιστικής πλευράς είναι μεγάλα. Γύρω στους 3000 συμμετέχοντες (αρχικά δηλωθέντες) από καμμια εκατοστή (!) χώρες, θα αγωνισθούν για 35 χρυσά μετάλλια σε πέντε δημοφιλή αθύρματα-αθλήματα, στο ΣΚΑΚΙ, στο ΜΠΡΙΤΖ, την ΝΤΑΜΑ, το ΓΚΟ και το ΚΙΝΕΖΙΚΟ σκάκι.
Για την αποφασιστικότητα των μελών της IMSA, της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Πνευματικών Αθλημάτων, να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους είναι χαρακτηριστική η δήλωσι του προέδρου της, Jose Damiani: «Εμείς σαφώς θεωρούμε πως είμαστε αθλήματα. Οι αγώνες μας δεν έχουν διαφορά από τα φυσικά σπόρ.»
Ως γνωστόν καί το Σκάκι καί το Μπρίτζ έχουν αναγνωρισθή από την ΔΟΕ, αλλά δεν έχουν ανακηρυχθή de facto ισότιμα Ολυμπιακά Αθλήματα. Φανερή η ελπίδα των πέντε συνασπισμένων πνευματικών αθλημάτων που στοχεύουν μέσω της επιτυχούς διοργάνωσης να καταφέρουν να ενσωματωθούν στον προγραμματισμό της ΔΟΕ θεσμικά, ως νέα ανεξάρτητη διοργάνωση παράλληλα με τους Θερινούς Ολυμπιακούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες! (Σ’ αυτό το πνεύμα πρέπει μάλλον να εντάσσεται και η προθυμία να δεχθούν ελέγχους αντιντόπινγκ και για το Σκάκι και για το Μπρίτζ στο Πεκίνο, καθώς και οι δηλώσεις Μακρόπουλου πως η ΦΙΝΤΕ ακολουθεί τις υποδείξεις της WADA κλπ. )
Ενδιαφέρον θεωρούμε να μεταφέρουμε από την επίσημη Ιστοσελίδα των Αγώνων την παρουσίασι που αφορά στο Σκάκι.
Μεταφράζουμε:
Σκάκι Chess
«Το Σκάκι είναι ένα βασιλικό παιχνίδι. Αρχικά το παιχνίδι των βασιλέων, σήμερα το σκάκι είναι ένα σπόρ για όλους.
Δεκαέξι λευκοί πεσσοί πολεμούν εναντίον 16 μαύρων πάνω σε μια σκακιέρα 64 τετραγώνων. Το σκάκι παίζεται στα σχολεία ολούθε ανα την υφήλιο. Μερικές σχολικές διοργανώσεις σε χώρες όπως η Ρωσσία και οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν πολύ μεγάλους αριθμούς συμμετοχών.
Σ’ αυτούς τους πρώτους παγκόσμιους αγώνες πνευματικών αθλημάτων υπάρχουν δέκα αγωνιστικές κατηγορίες: 1. Ατομικό Μπλίτς/Μπλίτζ (Blitz ) Ανδρών, 2.Ατομικό Μπλίτς Γυναικών, 3.Ατομικό Ράπιντ (Rapid )Ανδρών, 4.Ατομικό Ράπιντ Γυναικών, 5.Μικτό Μπλίτς (Paris Blitz), 6.Μικτό Ράπιντ (Paris Rapid), 7. Ομαδικό (Teams ) Μπλίτς Ανδρών, 8. Ομαδικό Μπλίτς Γυναικών, 9. Ομαδικό Ράπιντ Ανδρών & 10. Ομαδικό Ράπιντ Γυναικών.
Κύρια στοιχεία και στατιστικά:
300 εκατομμύρια παίκτες
161 χώρες / 5 ήπειροι
800,000 συνδεδεμένοι σύλλογοι μέλη
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η FIDE ιδρύθηκε το 1924 στο Παρίσι . Αναγνωρίζεται και συνδέεται με την ΔΟΕ
(: Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) ως μία διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία από το 1999).
Μέλος της ARISF (Ένωσι των από την ΔΟΕ Αναγνωρισμένων Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών).
Μέλος της GAISF (Γενική Ένωσι των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών).
Μέλος της IMSA (International Mind Sports Association).
Στόχος και σκοπός της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας είναι η διάχυσι και η ανάπτυξι του Σκακιού ανάμεσα στα έθνη του κόσμου, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου η αύξησι της γενικής αναγνωρισιμότητας του Σκακιού μέσα από την συναγωνιστικότητα, την επιστημονικότηα, την δημιουργικότητα και την κουλτούρα του.
Κανονικά Πρωταθλήματα της FIDE:
Παγκόσμιο (World Championship) κάθε δύο χρόνια
Διεθνή Ομαδικά (International Team Championships) κάθε δύο χρόνια
Παγκόσμιο Ομαδικό (World Team Championship) κάθε 4 χρόνια
Παγκόσμιο Παιδικό και Νεανικό (World Junior and Youth) κάθε χρόνο
Παγκόσμιο Βετεράνων ( World Seniors) κάθε χρόνο
Παγκόσμια Σχολικά Ατομικά και Ομαδικά (World Schools Team and Individual Championships) κάθε χρόνο»
...........................................................................
ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΑΠΙΝΤ
Cina e Bulgaria conquistano le medaglie d’ oro al semilampo
China and Bulgaria share rapid chess gold medals
Με την επικράτησι των φαβορί τελείωσαν τα δύο τουρνουά στο Ράπιντ.
Στους άνδρες επικράτησε ο Κινέζος ΜΔΜ Μπού (Bu Xiangxi, νικώντας στον τελικό 1.5 – 0.5 τον Ουκρανό Anton Korobov), ενώ στις γυναίκες η Βουλγάρα Γκρανμαίτρ Αντουανέτα Στεφάνοβα (Antoaneta Stefanova) νικώντας καθαρά (με 2-0) την Κινέζα Γκρανμαίτρ Zhao Yue πρόσθεσε ένα χρυσό μετάλλιο (μετά από το ασημένιο στο μπλίτς) στην συλλογή της.
Τα «μπαράζ» έκριναν το χάλκινο μετάλλιο σε αμφότερα τα τουρνουά. Η Κινέζα ΜΔΜ Huang Qian πήρε το μετάλλιο από την Βρετανή ΔM Jovanka Houska (νικώντας την με 2-1) ενώ το ίδιο συνέβη με τον Σινγκαπουριανό ΜΔΜ Zhang Zhong, ο οποίος επικράτησε (χάνοντας στην α΄παρτίδα!) του Βραζιλιάνου Γκρανμαίτρ Alexandr Fier (1-1, 1-0).
Να συμπληρώσουμε, επι τη ευκαιρία, την προηγούμενη ανάρτησί μας με την πληροφορία πως παράληλα με των Ανδρών διεξήχθηκε κανονικά την Κυριακή και το Ατομικό Μπλίτζ Γυναικών, όπου η Ρωσίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Αλεξάνδρα Κοστένιουκ κέρδισε στον τελικό την Αντουανέτα Στεφάνοβα με 2-1 κατακτώντας το χρυσό, ενώ η δική μας εκπρόσωπος, η Έλενα Ντέμπο, δεν τα πήγε όσο θα ήθελε καλά.
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου