Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Τρία Χάικου και ένα τριάρι Μινιατούρα ! Tre poesie haiku (per il mio onomastico) e un problema a tre mosse di Miroslav Havel (dal 1918)


Α. Τα Χάικου / Χαϊκού. 

 Δεκάδες (για την ακρίβεια είναι τριψήφιο το νούμερο) ήσαν τα σχόλια που συνόδευαν τις ευχές για την ονομαστική εορτή του υπογράφοντος διαχειριστού. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα δοκίμασα να τα απαντήσω (αλήθεια, τί δύσκολο από ένα σημείο και μετά «σπόρ», αυτό της απάντησης στα σχόλια) την επαύριον της εορτής, πράγμα που έδωσε έναυσμα για νέο γύρο! Από αυτήν την περίστασι με τον ιδιαίτερο συναισθηματισμό, την περισυλλογή, και τον ενδεχόμενο προβληματισμό προέκυψαν τα μικρά ποιητικά συνθέματα με την τρίστιχη φόρμα των 5+7+5 συλλαβών, τα Χάικου ή Χαϊκού. Στην παραδοσιακή ιαπωνική πρότασι/νοοτροπία με την « προσπάθειανα συλληφθεί η στιγμή και να διατηρηθεί στην αιωνιότητα», κάποιοι σαν και μένα επιδιώκουν να διοχετεύσουν την όποια ποιητική τους έμπνευσι που να υπακούει στην παγκόσμια υποβλητικότητα του ρυθμού και την ήδη αρχαιοελληνική αντίληψι της επιγραμματικότητας…

Μην θέλοντας, λοιπόν, να χαθούνε στο Φατσόβιβλο (έρμαιο στις διαθέσεις/πεποιθήσεις του Ζούκενμπεργκ) τρία ποιηματάκια που εμπνεύσθηκα από την χθεσινή ονομαστική γιορτή μου, (το ένα μάλιστα - τρομάρα μου! - μου βγήκε ιταλιστί)  τα αναδημοσιεύω κι εδώ, στο ιστομπλοκάκι μου.

...

 

1. IL MIO ONOMASTICO

 Στόλισα πάλι

το βάζο· κι ευώδιασε

απ' τις ευχές σας!


2. AUGURONI

Caldi, cordiali,

Anzitutto sinceri:

Si, che lo sono!

 

 

3. ΛΑΒΕΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΝΑΙ

Πολλές οι ευχές

Με χαρές κι ευλογίες:

Φθάνουν για ΟΛΟΥΣ!!

 

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης - Σελλενίδης

31.08.2021

.........................................................................

 

Β. ΤΟ ΤΡΙΑΡΙ

 Το τριάρι (με επτά πεσσούς, άρα πρόβλημα Μινιατούρα κι όχι Μέρεντιθ, όπως λέγoνται τα προβλήματα με 8 έως 12 πεσσούς) είναι λίγο δύσκολο, αλλά θα διαπιστώσετε πως είναι πανέμορφο! Για βοήθειά σας κατά την επίλυσι, σας μαρτυρώ πως το κλειδί είναι κάπως …«βουκεφάλειον»!

Miroslav Havel (1918)

4-3                                            # 3

 

 

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

"Βουκεφάλειον" το κλειδί, δηλ. σχετιζόμενο με τον περίφημο για την αφοσίωσι και μαχητικότητά του Ίππο.
Επομένως κίνησι αλόγου:
1. Ιθ3!

Η πλήρης λύσι:
1. Nh3 Kf3 2. Be2+ Ke3 3. Qd3#
… Ke4 3. Qe6#
… Kg3 3. Qd3#
… Kg4 2. Kg2 Kf5 3. Qe6#
… Kh5 3. Be2#
… d3 3. Qg6#
… Kxh3 2. Qg6 d3 3. Be6#
… d3 2. Be6 Kf3 3. Qxd3#
… d2 3. Qa3#