Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Επετειακή Εκδήλωσι στην Ιταλία από την Ελληνο-ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας: Διεθνής Πανεπιστημιακή Ημερίδα στην Πάντοβα για τα 200 χρόνια από την Επανάστασι του 21! Una giornata di Studio internazionale a Padova; in occasione del Bicentenario della Rivoluzione Greca e dell'Ottocentenario della fondazione dell’ Università di Padova; organizzata dalla Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia .

 Από την σελίδα της Ελληνο-ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας σε γνωστό μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης διαβάζουμε:

 

Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia

Siamo lieti di annunciare la giornata di Studio internazionale 'Studiosi Greci nella Sala dei Quaranta dell'Università di Padova', organizzata dalla Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia in collaborazione con la Università degli Studi di Padova

In occasione del Bicentenario (200 anni) dal 1821, cioè dall'anno di inizio della Rivoluzione Greca che portò all'indipendenza della nostra Patria

In occasione dell'Ottocentenario (800 anni) dal 1222, anno di fondazione dell'Università di Padova, "Alma Mater della nazione ellenica in cattività" come l'ha definita lo storico David Brewer.

Padova, 18 Settembre 2021

Aula Nievo, Cortile Antico Palazzo Bo, Università di Padova.

 

Μεταφράζουμε:

"Με χαρά ανακοινώνουμε την διοργάνωσι της Διεθνούς Ημερίδας Μελετών «Έλληνες Λόγιοι εις την Αίθουσα των Τεσσαράκοντα του Πανεπιστημίου της Παδούης» .  Η διοργάνωσι γίνεται εκ μέρους μας, την Ελληνο-ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας και επι τη ευκαιρία:

1.     1  Της Διακοσιετηρίδας (200 χρόνια) από το 1821, άπο την έναρξι δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία οδήγησε στην Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, αλλά και

2.     2  Της Οκτακοσιετηρίδας (800 χρόνια) από την ίδρυσι του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, της «Alma Mater, ήτοι "Πνευματικής Τροφού" του υπόδουλου Ελληνισμού», όπως έχει χαρακτηρίσει το εν λόγω Πανεπιστήμιο ο ιστορικός David Brewer.

Στην Πάδοβα, την 18η Σεπτεμβρίου του 2021.

Αίθουσα Nievo, Στο Κτίριο Μπό (Palazzo Bo ) του Πανεπιστημίου της Πάδοβας.

....................................................

Η ΑΦΙΣΑ


¨Όπως φαίνεται και στην όμορφη αφίσα της διοργάνωσης, η Ημερίδα είναι αφιερωμένη σε τρεις Έλληνες λογίους, μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες οι οποίες εικονογραφούνται στην «Αίθουσα των 40» του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. 

Συγκεκριμένα (και κατά χρονολογική σειρά) τον Ιωάννη Αργυρόπουλο (1415 - 1487), τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο (περ. 1640 – 1710) και τον Ιωάννη Καποδίστρια (1776 – 1831). Προηγήθηκε πρόσκλησι στην Ελληνο-ορθόδοξη Κοινότητα και βεβαίως αποδοχή της, να αναλάβη ιδίοις εξόδοις την αποκατάστασι του ζωγραφικού πίνακα που απεικονίζει τον Έλληνα λόγιο και μεγάλο ουμανιστή  Ιωάννη Αργυρόπουλο.

 

Για το ακριβές Πρόγραμμα της διοργάνωσης, η οποία τελεί υπο τις ευλογίες της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Ιταλίας και υπο την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη, θα ακολουθήση, όπως πληροφορούμαστε, προσεχής ενημέρωσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: