Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

"Ο Χειμώνας θα είναι …βαρύς!", κείμενο Γ. Μητροπέτρου για τις δηλώσεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης του Ντομινίκ Στρος-Καν (+ εισαγωγή)

[Άσχετη Εισαγωγή: Φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος που μου δίνουν στα νεύρα οι σκηνές αφόρητης τυποποίησης με τους πολιτικούς άρχοντες, εγχώριους ή μή, να απαθανατίζονται όταν υποδέχονται υψηλούς συνομιλητές ή επίσημους προσκεκλημένους και ποζάρουν μπροστά στα διάφορα δημοσιογραφικά μέσα.
Είναι από τις φορές που οι πολιτικοί φλερτάρουν με την έβδομη τέχνη.
Ειδικά ο ανεύθυνος (πολιτικά) Πρόεδρος της Ελλαδικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας είναι προτιμότερο –νομίζω- να περιορίζει τον ρόλο του σε στυλ Βωβού Κινηματογράφου, παρά να προσπαθεί να δοξασθή στον χώρο του ομιλούντος.
Για μια ακόμα φορά (τελευταία ίσως έχει …πιασθή το χέρι του από τις πολλές υπογραφές στα έγγραφα που του πλασάρει η Κυβέρνησι κατά παραγγελία των τροϊκανών κηδεμόνων μας και προσπαθεί κάτι να κάνει μέσω της επιλεκτικής Ομιλητικής ) τον ακούσαμε προχθές να «παρεμβαίνει» μπροστά στα φλάς υποδεχόμενος τον Ντομινίκ (= ο Σύ-τρώς-καν ή κάπως έτσι) και να επαναλαμβάνει [συναινώντας στα περί κοινωνικής δικαιοσύνης δακρύβρεχτα του Προέδρου του φιλανθρωπικού ιδρύματος που λέγεται Δ.Ν.Τ. (= Δεσμώτες Νέας Τάξης;)] ό,τι περίπου είχε πετάξη και ο ίδιος κατά τη συνάντησί του με την ηγεσία της ΓΣΕΕ στις 2 Δεκεμβρίου, όταν είχε δηλώσει (στον …αέρα): "Τώρα πρέπει να πληρώσουν και οι έχοντες κλπ».

Αλλά δεν χρειάζεται άλλο να σχολιάσω επι του παρόντος...]

Πολύ ωραία μας τα λέει ο φίλος, συνάδελφος και μέλος του Συλλόγου μας, Γιώργος Μητροπέτρος, στο παρακάτω (ηλεκτρονικώς αποσταλέν) αποψινό μήνυμά του:


Ο Χειμώνας θα είναι …βαρύς!

Ντομινίκ Στρος-Καν : Μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.
«Να πληρώσουν πιο πολλά οι πλούσιοι»

Έπρεπε να έλθει ο Ντομινίκ για να μάθουμε το αυτονόητο , ότι δηλαδή σε αυτή τη κρίση πρέπει να πληρώσουν «οι έχοντες και κατέχοντες», αντιγράφοντας την έκφραση από το γκρίζο παρελθόν.
Ο εκφραστής της οικονομικής ολιγαρχίας και του Τραπεζικού κεφαλαίου, μας μίλησε για «κοινωνική δικαιοσύνη», δηλαδή για πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και οι οποίες πολιτικές δεν θα έχουν μια οριζόντια ισοπεδωτική εφαρμογή.
Δεν χρειάζονται μέτρα μείωσης των μισθών κατά 15% ή 20% επί δικαίων και αδίκων!
Ούτε μείωση των συντάξεων και των επιδομάτων κατά τα ίδια ποσοστά.
Δεν χρειάζονται μέτρα που δεν περιέχουν ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά τουναντίον δημιουργούν ρωγμές στο κοινωνικό ιστό.
Έρχονται αυτοί, που με τη πλάτη στο τοίχο, μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και υπογράψαμε το περιβόητο μνημόνιο, χωρίς πράγματι να έχουμε την πολυτέλεια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, και αυτό χωρίς την ευθύνη μόνο της σημερινής Κυβέρνησης, να μας πουν, πως πρέπει τα όποια μέτρα που εφαρμόζουν να έχουν …κοινωνική δικαιοσύνη.
Μάλιστα στρατηγέ μου, αλλά για το τοκογλυφικό επιτόκιο με το οποίο μας δανείσατε δεν είπες τίποτα! Ούτε για την σπουδή με την οποία θέλετε τα δανεικά πίσω, ούτε βέβαια για τις αμοιβές του αεριτζίδικου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ούτε για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών την οποία πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.!
Κατά τα άλλα θέλετε να μας το παίξετε και δακρύβρεχτοι και ανθρωπιστές..!
Αυτό βέβαια το «δικαίωμα» σας έδωσε η Κυβέρνηση, γιατί όντως, η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι ισοπεδωτική και σε πολλές περιπτώσεις άδικη.
Πρέπει επιτέλους, άμεσα, προς δικαιότερη εφαρμογή των όποιων επιλογών να στραφεί η Κυβέρνηση.
Είναι αδιανόητο να περιμένουν 20 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και η αγορά να έχει στεγνώσει.
Είναι αδιανόητο οι τράπεζες να βγάζουν κέρδη και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να είναι σε μηδενική βάση.
Αλλάχτε άμεσα ρότα γιά ο Χειμώνας θα είναι βαρύς!


Χαλκίδα 8/12/2010


Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρώην Πρόεδρος του 9ου Π.Τ. του ΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: