Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: ΤΟ 20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ, ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. SCACCHI SCOLASTICI A CALCIDE: Campionato interno nella 20ma Elementare

SCACCHI SCOLASTICI A CALCIDE; La 20ma Scuola Elementare: Le statistiche. Primati e perplessita’
Και το 20 Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος, το πρώτο μακράν σε διακρίσεις στο Σχολικό Σκάκι (από την αρχή του θεσμού!) Σχολείο της πόλης μας, άρχισε εχθές το Εσωτερικό του Πρωτάθλημα στο Τμήμα των πιο προχωρημένων παιδιών.


ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ "ΠΑΛΜΑΡΕ"
Και νομίζω ότι αξίζει εδώ να σταθώ.
Για να σημειώσω πως αυτό το Σχολείο, έχω στοιχεία που το καταδεικνύουν, είναι το πρώτο –τουλάχιστον ανάμεσα στα Δημοτικά Σχολεία της Χαλκίδας- που έκανε ποτέ Εσωτερικό Πρωτάθλημα στο Σκάκι. Από το 2003 (ανελλιπώς μέχρι σήμερα για το τμήμα των πιο προχωρημένων –και συνήθως πιο μεγάλων- παιδιών) τα μαθήματα περιλαμβάνουν Πρωτάθλημα, όπου όλοι οι μαθητές αγωνίζονται μεταξύ τους. Μάλιστα τις πρώτες χρονιές ταυτόχρονα διεξήγετο και εσωτερικό Κύπελλο!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, πως προόδευσε και ξεχώρισε γεμίζοντας καί τα παιδιά ατομικά με επιτυχίες καί τις τροπαιοθήκες του Σχολείου με κύπελλα από τις ομαδικές διακρίσεις στο σχολικό σκάκι (τοπικά, νομαρχιακά, περιφερειακά τουρνουά).

ΜΟΝΑΔΙΚΑ "ΡΕΚΟΡ"
Το έχουμε ξαναπή: Ένα και μοναδικό είναι το Σχολείο που βγαίνει πρώτο επι έξι χρόνια συνεχώς στα Νομαρχιακά στην Εύβοια. Ένα και μοναδικό είναι το Σχολείο που εκπροσωπεί επι έξι χρόνια συνεχώς στα Περιφερειακά την πόλι μας. Ένα και μοναδικό είναι το Σχολείο (από όλα τα Σχολεία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ που επι 5 χρόνια συνεχώς προκρίνεται και εκπροσωπεί την ΠΟΛΙ και τον ΝΟΜΟ μας ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. Κάτι που δεν έχει γίνει (ακόμα) με κανένα από τα άλλα Σχολεία ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΙΔΑΣ (αν και έχουμε και …«Αθλητικό Γυμνάσιο») και μάλιστα –προκαλώ να με διαψεύση με στοιχεία ο οποιοσδήποτε- ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΘΛΗΜΑ του ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!!
Και αυτό είναι, πώς να το κάνουμε, το 20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!
ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Έ, λοιπόν, αυτουνού του μικρού θαύματος οι μέρες φαίνεται να είναι μετρημένες. Το Σχολείο αυτό που και από πλευράς εγγραφών μαθητών φαίνεται να φθίνει, δείχνει σημάδια αδιαφορίας στο πιο διακεκριμένο αυτό εξωσχολικό κομμάτι του. Το Σκακιστικό Τμήμα τα τελευταία 3 χρόνια λειτουργεί υπο το φάσμα της διάλυσης.
Από τότε που η Διεύθυνσι του Σχολείου διέταξε την κατά νόμο κατάργησι των τμημάτων της μεσημεριανής βάρδιας (στο ωράριο 12.30-2.30), το σύνολο των μαθητών που συμμετέχουν στην κορυφαία αυτή εξωσχολική δραστηριότητα, την οποία, όπως προβλέπεται, προσφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, μειώθηκε δραματικά: Το 2007 στα μέσα της χρονιάς (Μάρτιος) αμέσως μετά την επιστροφή των παιδιών από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς που είχε διεξαχθή στην Κυλλήνη, ο προπονητής και οι μαθητές που γύρισαν όχι μόνο με την χαρά της συμμετοχής, αλλά και ανάμεσα στις αποσκευές τους μαζί με τα μετάλλια και ατομικές προκρίσεις για τα τελικά του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος και την πολυπόθητη πρόκρισι του Σχολείου στο ομαδικό Πανελλήνιο, αιφνιδιάστηκαν με το κλείσιμο των 2 μεσημεριανών τμημάτων. (Όχι, δεν ήταν Τιμωρία, αλλά δεν μοιάζει και πολύ για ...Επιβράβευσι!)
Αποτέλεσμα της ξαφνικής αλλαγής; Τα μισά και παραπάνω παιδιά –scripta manent- σταμάτησαν από εκείνη την στιγμή το σκάκι. Ή τουλάχιστον σταμάτησαν να συμμετέχουν στα μαθήματα Σκακιού του Σχολείου, αφού από τους 40 περίπου εγγεγραμμένους με την υποχρεωτική αλλαγή του ωραρίου το απόγευμα, συνέχισαν μόνο …καμμιά 15ριά!
Από εκείνη την χρονιά σταμάτησε (βρισκόμασταν στα ημιτελικά) και η διεξαγωγή του Εσωτερικού Κυπέλλου –διοργανωσούλα που πολύ άρεσε στα παιδιά…
Την επόμενη χρονιά, 2008-2009 γράφτηκαν στο Σκακιστικό Τμήμα μόνο 12-13 παιδιά. Και τα 2 μέχρι τότε τμήματα συρρικνώθηκαν σε ένα! Είναι θαύμα που ακόμα κι έτσι τα παιδιά πάλι σάρωσαν σχεδόν τα πάντα.

Εφέτος τα μαθήματα ξεκίνησαν με χαρακτηριστική καθυστέρησι (Νοέμβριο!?) ενώ υπήρξαν και απαισιόδοξες σκέψεις για πιθανή μη λειτουργία του Τμήματος. Σημειωτέον πως στο διάστημα αυτό απερρίφθη ...«μετα πολλών επαίνων» από την Πρωτοβάθμια επίσημο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων – αίτημα που δεν είχε την στήριξι κανενός άλλου θεσμού ή παράγοντα- για άδεια λειτουργίας του Σκακιστικού Τμήματος του Σχολείου «κατά την μεσημεριανή βάρδια αμέσως μετά την λήξη των μαθημάτων».
Τελικά το τμήμα συστήθηκε στην αρχή με μια ντουζίνα παιδιά ανάμεικτης δυναμικότητας, (τα περισσότερα εντελώς αρχάρια και απο αυτά, τα 5 πρωτάκια), αλλά σε λίγες μέρες άλλα 4-5 παιδιά γράφτηκαν και απέτρεψαν την διαφαινόμενη διάλυσι.
Σήμερα, λοιπόν, το 20ο έχει 18 παιδιά χωρισμένα σε δύο επίπεδα–τμήματα. Που κάνουν από μία σχολική ώρα μάθημα μια φορά την εβδομάδα μετά το Ωράριο του Ολοήμερου.
Οι εφετινές προοπτικές διακρίσεως;
- Ουδέν σχόλιον...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Και για να ξανάρθουμε στο Εσωτερικό πρωτάθλημα:
Τα 9 παιδιά του τμήματος των «Προχωρημένων» ξεκίνησαν το Εσωτερικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2010 του Σχολείου. Η πρώτη αγωνιστική διεξήχθηκε εχθές με τα εξής φυσιολογικά αποτελέσματα:

Α΄ Γύρος
Γιώργος – Χριστόφορος 1-0
Δημήτρης – Περικλής 1-0
Κυριάκος - Πάρις 0-1
Κωνσταντίνος – Πάνος 1-0
Αθανασία: Bye

Δεν υπάρχουν σχόλια: