Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Α. ΣΕΛΛΕΝΙΔΗΣ, ΠΟΙΗΜΑ : “Αγώνος Προκήρυξις” (+ Ιταλική μετάφρασι). ALESSANDRO SELLENIDES UNA POESIA: “BANDO DI GARA” (versione italiana)

Α. ΣΕΛΛΕΝΙΔΗΣ, ΠΟΙΗΜΑ : “Αγώνος Προκήρυξις” (+ Ιταλική μετάφρασι) ALESSANDRO SELLENIDES UNA POESIA “Bando Di Gara” (versione italiana)

Αγώνος Προκήρυξις


Το στιχούργημα αυτό του Αλέξανδρου Σελλενίδη, , όπως
είχε φιλοξενηθή στον Νέο Παλαμήδη (τεύχος 3, Μάρτιος 2008 σ.3)


Μια ιταλική μετάφρασι:

BANDO DI GARA
Siamo disposti a giocare
‘a lampo’, ‘rapido’ oppure ‘alla cieca’;
Gambetti e tante aperture
straveccchie di gioco aperto;
effettuare sacrifici veri di Donna;
andare avanti al medio gioco
perfino con materiale di meno
oppure con pedoni indifesi;
a sferrare un attacco di minoranza
in un finale sicuramente perso.

Anzichè di arretrarsi
davanti a delle mosse
offensivi ed arrendevoli
o accettare
di una certa patta
proposte triviali.

ALESSANDRO SELLENIDES

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ... (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ). San Gregorio di Nazianzo: Un brano dall’ orazione 37 Contro l' adulterio

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ. (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ-ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ)

Για την καθιέρωσι της εορτής των τριών Μικρασιατών Αγίων, του Βασίλειου από την Καισάρεια, του Γρηγόριου από την Αριανζό, και του Ιωάννη γνωστότερου ως Χρυσοστόμου και την από κοινού προς το πρόσωπό τους τιμή προ 900 ετών ως Τρείς Ιεράρχες, έχουμε ήδη κάτι ψελλίση.

Πολλά θα μπορούσε κανείς, φυσικά, να προσθέση. Το μέγεθος της αγνοίας μας, μαζί και το μορφωτικό έλλειμμα της κοινωνίας μας είναι μέγα. Παράλληλα διαπιστώνουμε πως από κοντά με την κρατούσα εθιμοτυπική-επιδερμική αντίληψι σχετικά με τους 3 Ιεράρχες ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας έχουν ‘πλασαριστεί’ και ένα σωρό άλλες. Κάποιες από άγνοια, κάποιες από προκατάληψι ή εμπάθεια. Από χρόνια η νεοελληνική ελαφρότητα και ακηδία αφήνει μαζί με άλλες πολύτιμες ιστορικές παρακαταθήκες και τις γιγάντιες αυτές μορφές παραπεταμένες μέσα σε ένα αραχνιασμένο περιβάλλον συμβατικότητας και συντηρητισμού.

Στην σημερινή ευκαιρία με την ελπίδα να συμβάλουμε κάπως στο να διαλυθή κάποιο από τα τόσα συνήθη στερεότυπα που τείνουν να επικρατήσουν σε βάρος των μεγάλων μας Πατέρων, διαλέξαμε ένα πεζό κείμενο του αγαπημένου και λίγο γνωστότερου σε μας Γρηγορίου του Θεολόγου.
Στο κείμενο αυτό που ακολουθεί, απόσπασμα από τον 37ο λόγο του με θέμα την μοιχεία ο Γρηγόριος κλήθηκε ν΄απαντήση σε ερώτημα για την αντιμετώπισι των γυναικών που διαπράττουν συζυγική απιστία από το εθιμικό δίκαιο και τον νόμο.
Ο Ιεράρχης δεν περιορίζεται να παρουσιάση απλώς την θεολογική θέσι της Εκκλησίας. Παίρνει προσωπική θέσι στο ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα και [1700 χρόνια πριν απο την νεοελληνική ...ανακάλυψι νεόκοπων πολιτικών πως "το νόμιμο δεν είναι και ηθικό" ] διακηρύσσοντας σθεναρά την ισοτιμία ανδρών-γυναικών, όχι μόνο αντιτίθεται στην μεροληψία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, αλλά με παρρησία στρέφεται ευθέως και κατά του νόμου.
Εκκινώντας από την χριστιανική πνευματική αρχή αρθρώνει τολμηρό λόγο κατά του ισχύοντος τότε νομοθετικού συστήματος:
«Ου δέχομαι ταύτην την νομοθεσίαν…»


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
«Ου δέχομαι ταύτην την νομοθεσίαν, ουκ επαινώ την συνήθειαν. Άνδρες ήσαν οι νομοθετούντες, δια τούτο κατά, γυναικών η νομοθεσία. επεί και τοις πατράσιν υπ’ εξουσίαν δεδώκασι τα τέκνα, το δε ασθενέστερον, αθεράπευτον είασαν.
Θεός δέ ουχ ούτως΄ αλλά, «Τίμα τόν πατέρα σου καί τήν μητέρα σου», ήτις εστιν εντολή πρώτη, «ίνα εύ σοι γένηται», εν επαγγελίαις κειμένη[...]. Οράτε τό ίσον τής νομοθεσίας. Είς ποιητής ανδρός καί γυναικός, είς χούς αμφότεροι, εικών μία, νόμος είς, θάνατος είς, ανάστασις μία. Ομοίως εξ ανδρός καί γυναικός γεγόναμεν΄ έν χρέος παρά τών τέκνων τοίς γονεύσι οφείλεται. πώς ουν συ σωφροσύνην μεν απαιτείς, ουκ αντεισφέρεις δε; Πώς, ό μη δίδως, αιτείς; Πώς, ομότιμον σώμα ών, ανίσως νομοθετείς; Ει δέ τά χείρω σκοπείς΄ ήμαρτεν η γυνή, τούτο καί ο Αδάμ΄ αμφοτέρους ο όφις ηπάτησεν. Ου τό μέν ασθενέστερον ηυρέθη, τό δέ ισχυρότερον. Αλλά τά βελτίω λογίζη; αμφοτέρους σώζει Χριστός τοίς πάθεσιν. Υπέρ ανδρός σάρξ εγένετο; τούτο καί υπέρ γυναικός.
»

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, Λόγος ΛΖ΄6-7)

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΙ
"Δεν αποδέχομαι αυτούς τους νόμους και καταδικάζω αυτήν την συνήθεια.
Αφού εκείνοι που φτιάξαν τους νόμους ήσαν άνδρες, γι’ αυτό και η νομοθεσία είναι κατά των γυναικών. Μέχρι και τα παιδιά τα δώσανε στην εξουσία του πατέρα, ενώ αφήσανε χωρίς καμμιά φροντίδα το πιο ασθενές μέρος.
Ο Θεός δεν τά’ πε έτσι όμως, αλλά: «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου για να ευτυχήσης» που είναι και η πρώτη εντολή βαλμένη στην διαθήκη (…)
Βλέπετε το ισότιμο της (θείας) νομοθεσίας. Ένας ο πλάστης του άνδρα και της γυναίκας, ένα χώμα και οι δυό τους, μία εικόνα, ένας νόμος, ένας θάνατος μία ανάστασι.
Με τον ίδιο τρόπο έχουμε γεννηθή από άνδρα και γυναίκα, την ίδια υποχρέωσι οφείλουν τα παιδιά στους γονείς τους.
Πώς εσύ, λοιπόν, απαιτείς συζυγική πίστι από την γυναίκα σου, ενώ με την σειρά σου δεν την προσφέρεις; Πώς ζητάς αυτό που δεν δίνεις; Πώς βάζεις νόμους με πνεύμα ανισότητας, ενώ είσαι ισότιμος;
Αν θέλης να εξετάσουμε και τα χειρότερα, σκέψου κι αυτό: αμάρτησε η Γυναίκα; Το ίδιο και ο Αδάμ. Αμφότερους τους εξαπάτησε ο όφις. Δεν αποδείχθηκε το ένα φύλο πιο ασθενές και το άλλο πιο ισχυρό.
Να υπολογίσουμε και τα καλύτερα;
Ο Χριστός μας σώζει αμφότερους με τα (άγια) πάθη του. Σαρκώθηκε για τον άνδρα; Το ίδιο και για την γυναίκα!"
Γ. Ν., Λόγος 37 6-7

Αλήθεια , μήπως οι Ιεράρχες μας ευρισκόντουσαν στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων της εποχής τους, ο δε Αριανζηνός μέγας Θεολόγος και λογοτέχνης Ιεράρχης, μήπως θα έπρεπε να προστεθή στους προφήτες του φεμινιστικού κινήματος;

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Ή ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟΥ. Omelia-Ricordo dell' Arcivescovo Cristodoulos (+

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Ή ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;
Μια ομιλία που τον αναδεικνύει πρόμαχο της Ελληνικής: ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟΥ
Omelia-Ricordo del fu (+ 28. 01.2008) Arcivescovo Cristodoulos; Discorso, contro la riforma del sistema 'monotonico' nel neogreco.

Αντί για ετήσιο μνημόσυνο με την ευκαιρία της χθεσινής συμπλήρωσης ενός έτους από την αποδημία του προηγουμένου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του πολύ αγαπημένου (και επίσης πολύ μισημένου) Χριστοδούλου, επιλέξαμε να τον επικαλεσθούμε για ένα από τα εθνικά θέματα που μας ενδιαφέρει και που τον απασχόλησαν εντόνως: ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Μια ομιλία για την έκπτωσι της νεοελληνικής από την κατάργησι του πολυτονικού και την επιβολή του μονοτονικού, που εξεφώνησε τον Μάιο του 2006 στην Στοά του Βιβλίου. Είναι μια από τις πνευματικές του παρακαταθήκες, για την οποία επιθυμούμε να τον θυμόμαστε...

[Σημ. 1. Την ομιλία αναδημοσιεύουμε απο το κείμενο ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ που εναλλακτικά για τους δημοσιογράφους διανεμήθηκε τότε από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου –δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα του πολυτονικού, και ούτε έχουμε, δυστυχώς, καταφέρη ακόμη στο Ιστολόγιό μας να επιλύσουμε το πρόβλημά μας με την δασεία- διασκευάζοντάς το στο ημέτερο ήπιο μονοτονικό.
2. Την αναδημοσιεύουμε ΟΛΟΚΛΗΡΗ, λόγω της βαρύτητάς της.
3.Με αστερίσκο σημειώνουμε τα σημεία που χρήζουν παραπομπής -Και επ’ αυτού ζητούμε τη κατανόησί σας, καθώς δεν τις παραπομπές δέν τις έχουμε όλες διαθέσιμες]

ΕΠΕΤΥΧΕ Η΄ ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ;

Τις μεσονύκτιες ώρες της 11ης Ιανουαρίου 1982 στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία τριάντα περίπου μόνον βουλευτών, κατακόπων ήδη, συνετελέσθη ανερυθριάστως μία ωμή βιαιοπραγία εις βάρος της Ελληνικής γλώσσης. Ο τότε Υπουργός Παιδείας, εισήγαγε απροειδοποίητα προς επείγουσα ψήφισι, υπό μορφήν τροπολογίας, ένα άρθρο, κυριολεκτικώς, της προσκολλήσεως, σε άσχετο Νόμο, τον Νόμο 1228 «Περί εγγραφής μαθητών στα Λύκεια της Γενικής και Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως», με το οποίο επεβάλλετο αιφνιδίως στους Έλληνες το λεγόμενο Μονοτονικό σύστημα γραφής. Η Αντιπολίτευσι, καταληφθείσα εξ απήνης, αντέδρασε, εζήτησε αναβολή, ώστε να υπάρξη η δυνατότητα νηφαλίου μελέτης και επεξεργασίας ενός τόσο σοβαρού θέματος από την Εθνική Αντιπροσωπεία, πλην ματαίως, οπότε εγκατέλειψε διαμαρτυρομένη την αίθουσα.
Το Μονοτονικό, περιβεβλημένο διάτρητο κοινοβουλευτικό μανδύα, έγινε Νόμος του Κράτους και από την επομένη επεβλήθη στην εκπαίδευσι και στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς με ασυνήθη ζήλο, ή, για να είμεθα ειλικρινέστεροι, με ανείπωτη σκοταδιστική μανία και καταθλιπτική βία. Οι υπάλληλοι του δημοσίου και των δημοσίων οργανισμών, και πιο πολύ οι εκπαιδευτικοί της στοιχειώδους και μέσης εκπαιδεύσεως, τρομοκρατήθηκαν από την Εξουσία μη τυχόν και αντιδράσουν και δεν το εφαρμόσουν.
Αμέτρητα σχολικά και άλλα εκπαιδευτικά βιβλία και εγχειρίδια καταστράφηκαν, ξαναστοιχειοθετήθηκαν στο μονοτονικό και επανεκδόθηκαν, με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος, που, βεβαίως, πληρώθηκε από το βαλάντιο των φορολογουμένων. Ακόμη και οι γραφομηχανές των δημοσίων υπηρεσιών και των σχολείων συγκεντρώθηκαν εσπευσμένως και υπέστησαν πάραυτα τονικό και πνευματικό ακρωτηριασμό. Η δασεία, η ψιλή, η περισπωμένη, η βαρεία και η υπογεγραμμένη απεσκυβαλίσθησαν με πρωτοφανή λύσσα, ως μιάσματα «της στείρας συντήρησης». Ο «προοδευτικός» φωταδισμός διέγραψε δια μονοκονδυλιάς μία γλωσσική και γραμματική, δηλαδή πολιτισμική, ιστορία εικοσι δύο αιώνων, με πρόφασι την απαλλαγή των μαθητών από περιττούς κόπους που απαιτούσε η εκμάθησις των δασυνομένων λέξεων και των τεσσάρων-πέντε κανόνων τονισμού. Οικονομία κόπου και χρόνου!...
Εις το εξής, χωρίς τα επαχθή «μακρόν προ μακρού οξύνεται» και «μακρόν προ βραχέος περισπάται», οι Έλληνες, ελεύθεροι από περιττά βάρη και με περισσότερο χρόνο στην διάθεσί τους, θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν -επί τέλους!- τα φτερά του πνεύματός τους και να πετάξουν στα ύψη της γνώσεως και της σοφίας.
Ούτε η Ακαδημία Αθηνών ερωτήθηκε ποτέ για τη μεταβολή, ούτε οι Πανεπιστημιακές Φιλοσοφικές Σχολές, ούτε οι άνθρωποι των Γραμμάτων, ούτε ο εκτός συνόρων Ελληνισμός. Το Γένος και ποιητές είχε και συγγραφείς - λογοτέχνες, με άριστη ελληνομάθεια είχε, και φιλολόγους, πανεπιστημιακούς και μη, σπουδαίους. Ουδείς εξ αυτών πλην ελαχίστων εζήτησε ποτέ καθιέρωσι μονοτονικού, αλλά και ουδείς ερωτήθηκε!
Κάποτε, βεβαίως, αρκετά πριν την μονοτονική «μεταρρύθμιση», στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ είχε δημοσιευθή ένα κύριο άρθρο, πρωτοσέλιδο, «που εξηγούσε πόσα χρήματα θα κέρδιζε η εθνική οικονομία αν οι γραφομηχανές και τα τυπογραφεία δούλευαν χωρίς τόνους και πνεύματα»*. Επρόκειτο, προφανώς, για δοκιμαστική βολή. Δεν αποτελεί δε μυστικό, διότι όλα κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο μαθαίνονται, ότι «η μοναδική μελέτη στην οποία στηρίχθηκε η Βουλή των Ελλήνων για να επιβάλει ομόφωνα το μονοτονικό ήταν μια έκθεση της εταιρείας Ολιβέττι. Το μονοτονικό στην Ελλάδα μας το σερβίρησαν για να «το χωνέψουμε» οι πολυεθνικές»*. Όχι βεβαίως απο ψυχοπόνεσι για τα παιδιά μας και για την διευκόλυνσι των σπουδών τους!....
Να σημειώσουμε ότι δεν είχε καλά-καλά προλάβει να ψηφισθή η κατάργησι του πολυτονικού, όπως εψηφίσθη, και η αγορά βρέθηκε αμέσως γεμάτη από γραφομηχανές στο μονοτονικό, ενώ δεν εύρισκες ούτε για δείγμα πολυτονικές! Τι να πρωτοθαυμάση κανείς; Την εσπευσμένη καταναλωτική ετοιμότητα ή το επιτελικό σχέδιο και το εμπορικό δαιμόνιο της καταναλωτικής προετοιμασίας, που με τις ευλογίες του Κράτους οδηγεί τον ενδιαφερόμενο σε υποχρεωτικό εκβιασμό αγοράς;

Από το άλλο μέρος, οι άνθρωποι των γραμμάτων αντέδρασαν. Ο Καθηγητής και Γεν. Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλος αμφισβήτησε ζωηρά στους νομοθέτες, δηλαδή στην εξουσία, το δικαίωμα δυναμικής επεμβάσεως στη γραφή του λόγου, υποστηρίζοντας εύστοχα ότι «την γλώσσα την αναπτύσσουν μόνον εκείνοι οι οποίοι έχουν να ειπούν κάτι, δηλαδή οι πνευματικοί άνθρωποι, και όχι οι απνευμάτιστοι γλωσσοπλάστες και νομοθέτες... Οι γλωσσικοί νομοθέτες, δεν έχουν καμμία αρμοδιότητα και ανακόπτουν απλώς την εξέλιξη του γλωσσικού μας πολιτισμού».
Διαπρεπείς, πνευματικοί άνθρωποι της περιωπής του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, του Τάκη Βαρβιτσιώτη, του Αντρέα Καραντώνη, της Μελισσάνθης, του Χρήστου Μαλεβίτση, του Δημήτρη Μυράτ, της Λιλής Ζωγράφου, του Ευαγγέλου Μόσχου, του Παντελή Πάσχου, της Ιωάννας Τσάτσου, του Κώστα Τσιροπούλου, της Τατιάνας Σταύρου, του Νίκου Αθανασιάδη, του Τάσου Αθανασιάδη, της Γεωργίας Ταρσούλη, του Αλέξη Σολομού κ.α. εδημοσίευσαν μία αυστηρή διακήρυξι, με τον τίτλο: Διακήρυξη Ελλήνων Συγγραφέων. Μ’ αυτήν διαμαρτύρονταν εντονώτατα για την αναρμόδια και δυναστική κρατική επέμβασι στην γραφή της γλώσσης και διεκήρυσσαν: «Δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε αλλαγή στη γραφή των λέξεων της γλώσσας μας και θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να τυπώνουμε τα βιβλία μας με σέβας προς την ζωντανή γλωσσική παράδοση και την πλήρη μορφή των λέξεων, όπως μας δίδαξαν οι πατέρες του δημοτικισμού και οι μεγάλοι Νεοέλληνες συγγραφείς»³. Παραλλήλως ο μεγάλος μας Ελύτης, που πίστευε πως «.... η πολυαιώνια παρουσία του Ελληνισμού πάνω στα δώθε ή εκείθε του Αιγαίου χώματα έφτασε να καθιερώσει μιαν ορθογραφία, όπου το κάθε ωμέγα, το κάθε ύψιλον, η κάθε οξεία, η κάθε υπογεγραμμένη, δεν είναι παρά ένας κολπίσκος, μια κατωφέρεια, μια κάθετη βράχου πάνω σε μια καμπύλη πρύμνας, πλεούμενου, κυματιστοί αμπελώνες, υπέρθυρα εκκλησιών, ασπράκια η κοκκινάκια, εδώ ή εκεί, από περιστεριώνες και γλάστρες με γεράνια»*, εδήλωνε και αυτός απερίφραστα: «Εγώ είμαι υπέρ του παλαιού συστήματος, εναντίον του μονοτονικού και υπέρ της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Είναι η βάση για να ξέρεις την ετυμολογία των λέξεων. Η σημερινή κακοποίηση της γλώσσας με ενοχλεί και αισθητικά»*. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης εφώναζε: «Αν δεν θέλετε, κύριοι του Υπουργείου, να κάνετε φωνητική ορθογραφία, τότε πρέπει ν’ αφήσετε τους τόνους και τα πνεύματα, γιατί αυτοί που τους βάλανε ξέρανε τι κάνανε. Δεν υπήρχαν στα αρχαία ελληνικά, γιατί, απλούστατα, υπήρχαν μέσα στις ίδιες τις λέξεις»*. Ο Τάσος Λιγνάδης εξέφρασε χειρότερους φόβους: «Η γλώσσα μας... είναι μια εικόνα, που καθώς την γράφουμε ή την διαβάζουμε προάγουμε μια σημασία σε ήχο. Είναι, μεταφορικά, η ιδεογραφία μιας μουσικής... Η ισοπεδωτική μονοσημία της εικόνας είναι και διάλυση (προοδευτική κατάργηση της ορθογραφίας) και σύγχυση νοηματική και ατροφία φωνητική... η μεταπροσωδιακή σήμανση της ελληνικής γραφής έχει την ιστορία του πολιτισμού της. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους διαφωνώ με το μονοτονικό, που το μόνο επιχείρημά του είναι η απλούστευση μιας πρακτικής χρήσης. Ωστόσο ο φόβος μου δεν προέρχεται μόνο από αυτά, .... αλλά από κάτι άλλο: την ενδεχόμενη συνάρτηση του μονοτονικού με μια ασυλλόγιστη λαϊκιστική προοδευτικότητα. Το μονοτονικό είναι ο μοχλός μιας «εξελίξεως».... που θα οδηγήσει βαθμιαία στην φωνητική ορθογραφία και στο λατινικό αλφάβητο. Και τότε θα ’ρθει μια Βουλή των Ελλήνων να βάλει καμαρώνοντας την ταφόπετρα στην ελληνική γραφή και μια άλλη πιο ρηξικέλευθη -γιατί όχι- να βάλει την ταφόπετρα στην ελληνική γλώσσα»*. Κι ευχόταν: «Εύχομαι να έχω αποδημήσει εις Κύριον πριν τα μάτια μου δουν μια τέτοια «πρόοδο» της Πολιτείας!»*... Ο μεγάλος ποιητής της Κύπρου Κώστας Μόντης, παρατηρώντας τις περί την γλώσσα μας καινοτομίες είπε: «δεν κατανοήσαμε πόσο εύθραυστα είναι {τα Ελληνικά} και τσαλαβουτάμε ανεύθυνα»* κι έμεινε πιστός στο πολυτονικό ως τον θάνατό του. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος υπεστήριξε: «Υπερτιμήθηκε η άποψη ότι διευκολύνει τους μαθητές, κάτι που, ίσως, είναι αντιπαιδαγωγικό. Υπάρχει, άλλωστε και μια παράδοση, που εκφράζει την άποψη μεγάλων παιδαγωγών, οι οποίοι επιμένουν ότι το παιδί πρέπει να κοπιάζει για να γίνει άνθρωπος ικανός, ώστε στη ζωή του ν’ αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες»*...
Στην πραγματικότητα το νέο σύστημα διευκόλυνε απλώς τους θιασώτες της ήσσονος προσπαθείας μαθητές και μερικούς εκδότες εφημερίδων και τυπογράφους. Και, για να μην το λησμονούμε, την πολυεθνική Olivetti που εισώρμησε αμέσως έτοιμη στην αγορά με μονοτονικές γραφομηχανές και όποιους άλλους, εκρύπτοντο οπίσω της. Θέλετε να το πούμε και πιο καθαρά; Κάποια «μεγάλα κεφάλαια και τους αλληθωρίζοντες προς μίαν κεκαλυμμένη πνευματική παγκοσμιοποίησι», όπως έγραψε ο Κυριάκος Πλήσης*.
Έτσι, τριάντα άνθρωποι, στα μαύρα μεσάνυχτα, με μια γενναία και οπωσδήποτε ιστορική απόφασι, «απελευθέρωσαν» το ταλαίπωρο Γένος από τον «σκοταδισμό» του Αριστοφάνους του Βυζαντίου και των Αλεξανδρινών φιλολόγων και από τα δεσμά όλων εκείνων των περιττών και παράξενων σημαδιών, που έκαναν δύσκολη την ζωή των παιδιών και των εκδοτών και τυπογράφων μας.
Αλλά ας έλθωμε, αγαπητοί, στο ερώτημα: -Επέτυχε ή Απέτυχε το Μονοτονικό;
1. Στα 25 χρόνια από την βάναυσι επιβολή του δεν επιτεύχθηκε πλήρης υποταγή στο θλιβερό νομοθέτημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος συνέχισαν ανυποχώρητα την αντίστασί τους. Μεταξύ τους ο Τάσος Λιγνάδης, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σαράντης Καργάκος, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Γιάννης Χατζηφώτης, ο Τάκης Σωτήρχος και πολλοί άλλοι έγκριτοι και καταξιωμένοι συγγραφείς έγραψαν η γράφουν και τυπώνουν τα βιβλία τους στο πολυτονικό. Ακόμα και στην Διασπορά, όπως ο διακεκριμένος ποιητής της Αυστραλίας Δημ. Τσαλουμάς.* Οπωσδήποτε και αρκετοί εκ των εμφανισθέντων μετά την ασυλλόγιστη μεταρρύθμισι, όπως η Ρέα Γαλανάκη.
Υπάρχουν ακόμη εφημερίδες και περιοδικά που επίσης χρησιμοποιούν πολυτονικό. Εκδότες που στην αρχή υπήρξαν ανένδοτοι μονοτονιστές, εκ των πραγμάτων υπεχρεώθησαν να υποχωρήσουν και να εκδίδουν εκ παραλλήλου και με το πολυτονικό, κατά την επιθυμία των συγγραφέων. Διαπρεπείς άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Στέλιος Ράμφος, ο Κώστας Τσιρόπουλος και οι εκλεκτοί συνεργάται της Ευθύνης, (θυμίζω την έκδοσι του φυλλαδίου: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟΥ [1991] και το αφιέρωμα της Ευθύνης προ τετραετίας) και φιλόλογοι της περιωπής του Σαράντου Καργάκου, κρατούν δυναμικά την σημαία της αντιστάσεως. Ο τελευταίος τονίζει ότι «το πολυτονικό είναι άσκηση νοός. Πέρ’ από αυτό, είναι στοιχείο παραδοσιακό, αισθητικό. Τα πνεύματα και οι τόνοι είναι ο,τι ο γλυπτικός διάκοσμος σε αρχαίο αρχιτεκτόνημα»*. Θα προσέθετα ότι οι τόνοι και τα πνεύματα κάνουν το γραπτό μας λόγο αληθινό πίνακα ζωγραφικής. Γράφεις λ.χ. κύμα και το βλέπεις να σκάη μέσα στον κόλπο του ύψιλον ως περισπωμένη! Γράφεις γλώσσα και την βλέπεις να εμφανίζεται μέσα από το στόμα του ωμέγα, με την μορφή και πάλι της περισπωμένης. Γράφεις ύπνος και βλέπεις την δασεία, βλέφαρο να κλείνη!..
Και πάλι θα μνημονεύσω τον Βρετάκο. Είπε: «Αν ήθελα να ζωγραφίσω μια ανάπηρη Ελλάδα, θα την έγραφα μ’ ένα λάμδα και χωρίς δασεία»*. Από κοντά και ο Καργάκος θα πη πολύ εύστοχα: «Οι τόνοι και τα πνεύματα είναι για την ελληνική γραφή ο,τι οι Κυκλάδες, οι Β. και Ν. Σποράδες για τον ελληνικό κορμό. Η Κρήτη είναι η περισπωμένη της γλώσσας μας»* και η Εύβοια η βαρεία, θα μπορούσε να προσθέση κανείς. Αλλά βεβαίως δεν πρόκειται για θέμα μόνον αισθητικής, όπως και τα νησιά μας, δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία της Ελληνικής Πατρίδος, παρά την απίστευτη ομορφιά που της προσδίδουν!...
2. Το μονοτονικό «εστέρησε την γλώσσα μας από τον γενετικό κώδικα των λέξεών της», παρετήρησε πολύ εύστοχα ο Τσιρόπουλος*. Παραλλήλως εστένεψε το γνωστικό πεδίο των μονότονα και απνευμάτιστα εκπαιδευθέντων επικινδύνως. Η σαφήνια και η αμεσότητα του λόγου εχάθηκε. Τα μέρη του λόγου μπερδεύονται εύκολα μεταξύ τους. Η ετυμολογία των λέξεων αποτελεί άλυτο για τους μονοτονικά σπουδαγμένους. Μιλούν για αφαίρεσι, για αφαίμαξι για αυθαιρεσία, για αφύπνησι, για εφάπαξ, για εφαρμογή, για καθήλωσι, για κάθοδο, για μεθόδευσι για καθυστέρησι, για μεθόριο, για αφελληνισμό για πενθήμερο, για ανθυπολοχαγό, για πρωθυπουργό, για υφιστάμενο, για υφήλιο, για ένα πλήθος σύνθετα και στέκουν κεχηνότες μπροστά στα Θ και στα φ, που δεν βγαίνουν -κατά το δη λεγόμενον- από όσα γνωρίζουν. Βλέπουν τους Άγγλους να γράφουν Hellas και ψάχνουν να βρουν που βρέθηκε αυτό το h μπροστά στο όνομα της Ελλάδος. Το ίδιο και με το History, το Haides, το harmony, το homily, το hilarious, το hypnotic, το hypothesis κι ένα πλήθος άλλα. Ποιός να τους εξηγήση για την έρημη την δασεία μας, που οι «χασομέρηδες» Άγγλοι ακόμη την υπολογίζουν και την γράφουν; Αλλά μπορούν, με τέτοιο εξοπλισμό, να αφυπνισθούν και να καταλάβουν και νοιώσουν τί αφαίμαξι πνευματική τους γίνεται, τί καθήλωσι πολιτιστική υφίσταται, τί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο και στις παραμεθόριες περιοχές μας γενικώς, τί μεθοδεύσεις γίνονται για να τους υποκλέψουν ή μειώσουν το εφάπαξ, τί αυθαιρεσίες γίνονται κάθε τόσο εις βάρους τους, σε τί καθυστέρησι ταλανίζονται, σε τί αφελληνισμό, στο τέλος, οδηγούνται υποδουλούμενοι στην προπαγάνδα των ποικιλωνύμων πολυεθνικών κολοσσών και πόσο hilarious γίνονται ανά την υφήλιο με το να μην αντιλαμβάνονται την προϊούσα πνευματική χρεωκοπία;
Αυτά συμβαίνουν όταν η εκπαίδευσί μας έβαλε ως ιδεώδες την ήσσονα προσπάθεια, την κατηφόρα, η λογική της οποίας «είναι ο πάτος», όπως έλεγε και ο Λένιν. Σιγά-σιγά θα διολισθήση σε hypnopedia και μακάριοι οι γρηγορούντες μέσα στην ζοφερή και ασέληνη νύχτα, όπου μας ωδήγησε η νύχτα της αμαρτίας της 11 Ιανουαρίου 1982.
3. Οι μαθηταί που στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο-Λύκειο δεν διδάχθηκαν πολυτονικό, έφθασαν στο Πανεπιστήμιο με ασύλληπτα κενά. Όλοι! Βεβαίως το κακό είναι πολύ πιο ορατό στις Σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών. Στις Φιλοσοφικές, στις Θεολογικές και στις Παιδαγωγικές Σχολές, από τις οποίες αποφοιτούν άνθρωποι που θα κληθούν εν συνεχεία να διδάξουν στη Στοιχειώδη και τη Μέση Εκπαίδευσι, στην Ανωτέρα και την Ανωτάτη, ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, αρχαία κλασσικά κείμενα, αγιογραφικά και πατερικά κείμενα, ιστορία, ποίησι -αρχαία, μεσαιωνική και νεώτερη, Παπαδιαμάντη, Κάλβο, Καβάφη, Βιζυηνό, Σεφέρη, Ελύτη, Σικελιανό κ.ο.κ., έχοντας επίπεδο ελληνομαθείας απελπιστικά περιωρισμένο, συνήθως σε μέτρα βαρειάς αναπηρίας. Πολύπειρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδίδασκε επί πολλά έτη Βυζαντινή Υμνογραφία, Αγιολογία, Κριτική Έκδοσι Αρχαίων Κειμένων και Παλαιογραφία, ομολογεί με απελπισία: «τα μαθήματα αυτά γίνονταν με τέτοιες δυσκολίες, επειδή έχουν την ύλη τους Αρχαία και Βυζαντινά Ελληνικά, που στο τέλος ανέκραζα με πικρία, πως κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε νέα χρονιά και χειρότερα! Τα παιδιά μας, απ’ το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ίσαμε το Πανεπιστήμιο φτωχαίνουν και κουτσαίνουν γλωσσικά κι έχουν σε τέτοιο σημείο αλαλία και αφωνία, που είναι αδύνατο να οικοδομήσεις επάνω τους κάτι αξιόλογο από την άποψη των απαραίτητων ειδικών γνώσεων και της παιδείας γενικώτερα»*.
Και ταύτα προ τριετίας. Σήμερα τα πράγματα όχι μόνον δεν έχουν το παράπαν βελτιωθή, αλλά μάλλον προέκοψαν επί το χείρον. Είναι εφιαλτική η εικόνα που παρουσιάζουν Φιλόλογοι, Θεολόγοι, Δάσκαλοι όταν χρειασθή να αναγνώσουν μεγαλοφώνως όχι μόνο ένα αρχαίο η μεσαιωνικό κείμενο, Όμηρο, Θουκιδίδη, Γρηγόριο Θεολόγο, αλλά μια απλή περικοπή από τον Απόστολο ή το Ευαγγέλιο, που είναι πιο οικείο το κείμενο από την λειτουργική του χρήσι, μια Στάσι του Ακαθίστου Ύμνου, μια σελίδα του Νικοδήμου του Αγιορείτου ή του Παπαδιαμάντη, ένα ποίημα του Καβάφη. Το ίδιο, δυστυχώς, και με πολλούς από τους νεωτέρους κληρικούς μας!
4. Παρακολουθώντας τους εκφωνητές και σχολιαστές της τηλοψίας και του ραδιοφώνου η παραστάσεις νέων ηθοποιών, ή ομιλίες πολιτικών και μάλιστα των νεωτέρων και των θελόντων να εμφανίζωνται περισσότερο «σύγχρονοι» και «προοδευτικοί» (ομιλώ γενικώς, διότι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα), παρακολουθώντας δημόσιους αγορητές και άλλους κατ’ ιδίαν συζητούντες, παρακολουθώντας συνομιλίες νέων, φοιτητών, εφήβων και παιδιών, θλίβεται κανείς κατάκαρδα από τον βαρβαρισμό και βατταρισμό, που βρίσκει μπροστά του. Η προφορά του έλληνος λόγου έχει πια φθαρή επικίνδυνα. Όπως πολύ σωστά παρατηρεί σχετικά ο Σαρ. Καργάκος, «Μετά την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων, που λειτουργούσαν ως οδικά σήματα ή ως μουσικές νότες στην ανάγνωση, η προφορά των νεοελλήνων, ειδικά της μονοτονικής γενεάς, δεν έγινε απλώς μονότονη, αφού έχασε την τονική παλμικότητά της και τη ρυθμοποιία της, έγινε μια τρεκλίζουσα και μπατάλικη προφορά, υπόκωφη, σπηλαιώδης και βρυχητική, γιατί απλούστατα, το παιδί δεν έχει σαφή αίσθηση του τόνου, αφού με ηλίθιους «κανόνες» του έχει επιβληθεί να μην τονίζει τις πιο ισχυρά τονούμενες λέξεις, όπως είναι οι ερωτηματικές αντωνυμίες, τί και ποιός και ακόμη τα άρθρα και τα μονοσύλλαβα επιφωνήματα, ή να τονίζει μή ισχυρά προσφερόμενες συλλαβές»*...
Ζητείται επειγόντως ένας Άγγελος Σικελιανός η ένας Δημήτρης Μυράτ για να μας θυμίση ξανά την ομορφιά και την ακρίβεια της προφοράς της γλώσσης μας!
5. Τα Αρχαία Ελληνικά, που έστω και περιορισμένα διδάσκονται, ευτυχώς, στη Μέση Εκπαίδευσι, γράφονται με την ιστορική τους ορθογραφία, στο πολυτονικό. Έτσι οι μαθηταί καλούνται να αποκτήσουν εσπευσμένως και τις βασικές γνώσεις του πολυτονικού, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν το διδασκόμενο κείμενο. Εδώ ακριβώς έρχεται η σύγχυσις και το θαλάσσωμα. Τη μια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να γράφουν λ.χ. αμιλλώμαι (ΣΣ στο αρχαίο πολυτονικό κείμενο) και την άλλη αμιλλώμαι (ΣΣ σε νεοελληνικό μονοτονικό). Τη μια αγαπώ και την άλλη αγαπώ. Τώρα εταίρος και σε λίγο εταίρος. Τώρα υμνώ και κατόπιν υμνώ. Τώρα των υγιών και μετά ταύτα των υγιών. Σωστή σχιζοφρένεια!. Έτσι απογοητεύονται εύκολα, σχετικοποιούν την έννοια της ορθογραφίας και στο τέλος ο καθένας γράφει όπως θέλει. Η απόστασι μέχρι την φωνητική γραφή δεν είναι μεγάλη. Ο Αννίβας δεν βρίσκεται απλώς προ των πυλών!....
6. Το μείζον όμως ερώτημα είναι ποιές δυνάμεις κρύπτονται πίσω από την επιβολή του μέτρου.
Επί του σημείου αυτού έχουν γραφή πολλά και ποικίλα, σχέσιν έχοντα με την πρόθεσιν αποκοπής των Νεοελλήνων από τις πηγές των κλασσικών γραμμάτων, μέχρις και αντικαταστάσεως της ελληνικής γραφής με την λατινικήν και της ελληνικής γλώσσης με την αγγλικήν. Άραγε, ευρισκόμεθα προ των επιδιώξεων της παγκοσμιοποιημένης πολιτικής που αποβλέπει στην αλλοτρίωσιν των παραδόσεων, της ταυτότητος και της διάρκειας των λαών;
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η επιβολή του Μονοτονικού και η επί ένα τέταρτο αιώνος εφαρμογή του,
Επέτυχε: Α΄) Να διχάση τους ανθρώπους των γραμμάτων. Β΄) Να δυσκολέψη την ετυμολογία των λέξεων, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσι του λαού από το αρχικό νόημά τους. Γ΄) Να επιφέρη σύγχυσι στην ορθογραφία, με κίνδυνο κατολισθήσεως στην φωνητική γραφή. Δ΄) Να στερήση τόν γραπτό μας λόγο από την αισθητική του ομορφιά. Ε΄) Να καταστρέψη εν πολλοίς τη σωστή και ρυθμική προφορά του λόγου, με αφευκτη διολίσθησι στον βατταρισμό και τον βαρβαρισμό. Στ΄) Να δυσκολέψη αφάνταστα τις κλασσικές και ανθρωπιστικές σπουδές, με τραγικά για το όλο πνευματικό επίπεδο των Νεοελλήνων και την συνείδησι της εθνικής μας συνεχείας αποτελέσματα. Ζ΄) Να προβάλη ως παιδαγωγικό ιδεώδες την ήσσονα προσπάθεια και να επιβραβεύση την οκνηρία. Η΄) Να δώση τραγικά δείγματα οσφυοκαμψίας ενώπιον των μεγάλων συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών, διαφημιστικών γραφείων, εκδοτικών οίκων, εφημερίδων και περιοδικών.
Οκτώ «επιτυχίες», όσα και τα «Ουαί υμίν» του Χριστού προς τους Γραμματείς και Φαρισσαίους της εποχής Του...
Το Μονοτονικό απέτυχε: Α) Να πείση για την αθωότητα των κινήτρων της αιφνιδίας και δυναστικής επιβολής του. Β) Να κρύψη κάτω από τον διάτρητο μανδύα της «χρησιμότητος» το ψηλαφητό σκότος της βαρβαρότητος που φέρει εν εαυτώ. Γ) Να διευκολύνη την μάθησι. Δ) Να προαγάγη τους σκοπούς της παιδείας.
--- Η Εκκλησία, έχουσα πάντοτε πλήρη αυτοσυνειδησία ότι είναι η Κιβωτός του Γένους, αγκαλιάζει και όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού του, εν αις και την γραπτή μορφή της γλώσσης του, με στοργή. Έτσι, φρονίμως ποιούντες και το πνευματικό συμφέρον του Γένους προασπίζοντες, δεν εστέρξαμε, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως, να υιοθετήσουμε το μονοτονικό. Εκρατήσαμε, όχι μόνο στα ιερά Γραφικά και Λειτουργικά κείμενα, αλλά και στα έγγραφα τα υπηρεσιακά και στην αλληλογραφία και στις εκκλησιαστικές εκδόσεις το πολυτονικό. Αν κάποιοι εκ των κληρικών οιουδήτινος βαθμού μπήκαν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν μονοτονικό, πρόκειται για προσωπική τους «αμαρτία». Ως Εκκλησία της Ελλάδος εκρατήσαμε, κρατούμε και θα κρατήσουμε το πολυτονικό. Το ίδιο, εξ όσων γνωρίζομε, πράττει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Κύπρου. Πείσμα; Όχι! Στείρος συντηρητισμός; Όχι! Άρνησις προσαρμογής; Όχι! Φυλάσσομε με πλήρη συνείδησι τις πνευματικές μας Θερμοπύλες. Η γλώσσα είναι πατρίδα! Εάν αφεθή στα χέρια των βαρβάρων, στο τέλος, δεν θα ομιλούμε, αλλά θα βαρ-βαρ-ρίζομε, και όχι μόνον γλωσσικώς. Η πανταχόθεν εξαπλουμένη παγκοσμιοποίησις εξυπηρετείται άριστα με μια γλώσσα φτωχή, ξύλινη, ίσια-ίσια αρκετή για να διευκολύνωνται οι συναλλαγές στις τράπεζες, στα ανά τον κόσμο αεροδρόμια και στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!... Σας ευχαριστώ.-

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ - Δελτίο Τύπου

Από τον φίλο Παναγιώτη Χαρατζόπουλο, (υπο την ιδιότητά του συνεργάτη και παραγωγού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ), λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου που αφορά στο πολύ ενδιαφέρον για εμάς θέμα της αυριανής του εκπομπής, τους Τρείς Ιεράρχες και την σημασία της εορτής τους, και στον λίαν σεβαστό προσκεκλημένο του: έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, εκλεκτό μαχητή στις Ελληνικές και Ορθόδοξες επάλξεις, τον πατέρα Γ. Μεταλληνό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτή την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009,
9.00 -10.00 μ.μ. η εκπομπή
TOY ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΟΙ,
απο την ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
( 91.2 FM και μέσω του Διαδικτύου www.pe912fm.com ),
θα είναι αφιερωμένη στην εορτή των τριών Ιεραρχών.
Στην εκπομπή θα συζητήσουμε με τον π. Γεώργιο Μεταλληνό, ομότιμο
καθηγητή του Πανεπ. Αθηνών:
--- Για το ουσιαστικό νόημα της εορτής.
--- Για τη συμβολή των τριών Ιεραρχών στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία.
--- Για τους λόγους, που οι τρεις αυτοί μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας αποτελούν πρότυπα δασκάλων και πνευματικών ανθρώπων.


Με εκτίμηση
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. ΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2009. SCACCHI SCOLASTICI: La 7ma Scuola Elementare di Calkida

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ
ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2009
SCACCHI SCOLASTICI: La Settima Scuola Elementare di Calkida
Il suo Campionato Interno 2009


Μετά το 1ο Δημοτικό και το σκακιστικό του τμήμα, σειρά έχει το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος.
Και την εφετινή σχολική χρονιά το Ζ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ της πόλης μας προσφέρει την δυνατότητα της εκμάθησης του Σκακιού στα ενδιαφερόμενα παιδιά του Σχολείου.
Σε ένα σύνολο περισσοτέρων των 35 παιδιών, διδάσκονται οι αρχές και τα μυστικά του αθλήματος- παιχνιδιού (απο τον υπογράφοντα).
Η διαφοροποίησι με το μικτό κριτήριο ηλικίας και δυναμικότητας που επιβλήθηκε, οδήγησε σε κατάτμησι τεσσάρων τμημάτων που κάνουν σκάκι μία ώρα την εβδομάδα σε διαφορετική μέρα και ώρα.

Προς το παρόν δύο τμήματα (τα με τα πιο έμπειρα παιδιά) έχουν αρχίση και τα πρωταθληματάκια τους.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ‘ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ’
Απο την αρχή, σχεδόν, των εφετινών μαθημάτων, το ισχυρότερο κατα τεκμήριο τμήμα του Σχολείου, το «προχωρημένων», αποτελούμενο απο μαθητές κυρίως της Στ΄ (πρόκειται για τα ίδια παιδιά της περσινής Ε΄ που πρωταγωνίστησαν στο Ομαδικό Σχολικό της πόλης μας) Τάξης, άρχισε το Εσωτερικό του Πρωτάθλημα. Συμμετέχουν 9 παιδιά σε κυκλικό σύστημα 8 (+8) γύρων.
Μέχρι στιγμής στην βαθμολογία (πριν από τον 6ο γύρο) προηγούνται οι:

1. Μίλτος Μεταξάς 5 ( στα 5!)
2. Μάνος Δασκαλάκης 4
3. Μαρία Φλώκου 3,5
4. Χρήστος Δεληγιάννης 3,5
5. Νίκος Δασκαλάκης 3

Κλήρωσι κι αποτελέσματα 6ου γύρου:

Νίκος Δασκαλάκης – Μαρία Φλώκου 1-0
Βούλα Ζησίμου – Χρήστος Δεληγιάννης 1-0
Κων/νος Φίλος – Ανδρέας Φράγκος (αναβ.)
Μίλτος Μεταξάς – Μάριος Μετοχιάτης 1-0
(Μάνος Δασκαλάκης: Bye)


[Στην τελευταία φωτο: πρώτο πλάνο ο μικρότερος της παρέας, ο Μάνος με τα λευκά, μόλις έχει δώση το νικητήριο Σάχ στον Κωνσταντίνο Φίλο]







Continua...

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΕΣΣΑΣ.ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΕΥΒΟΪΚΗ: 1,5-2,5 ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Ο. ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ. Risultati Circoli Scacchi locali x la Coppa Regionale.

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΕΣΣΑΣ.
Αποτελέσματα Α΄ Γύρου. Ήττα για Ευβοϊκή.
Risultati di Circoli Scacchi locali nel Torneo per la Coppa Regionale.

Χθες, Κυριακή 25.01.2009, σε συνάντησι που έγινε για το Κύπελλο Συλλόγων της ΤΕΣΣΑΣ η Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών έχασε από τον Σ.Ο. Β. Εύβοιας με 2,5-1,5.

[Στην φωτογραφία οι δύο πρώτες σκακιέρες της συνάντησης. Πρώτο πλάνο η …πλάτη του Μπαρμπή και ο Γιάννης Βασιλείου]

Ο αγώνας έγινε σε ξενοδοχείο της Χαλκίδας και έλαβαν μέρος οι εξής παίκτες (με γαλάζιο χρώμα οι αθλητές της Ευβοϊκής) με τα εξής αποτελέσματα:
[Φωτο: Ευδιάθετος προς τον φακό ο αρχηγός της ομάδας και Πρόεδρος της Ευβοϊκής, Γιαννούτσος Παναγιώτης. Η νίκη του δεν έφτασε για θετικότερο αποτέλεσμα…]

Γιαννούτσος Παναγιώτης - Σκουρτανιώτης Γιώργος: 1-0
Μπαρμπής Θανάσης - Βασιλείου Γιάννης : 1-0
Παύλου Ιωακείμ - Ανέστης Γιάννης : 0-1
Πήττας Νίκος - Παύλου Αντώνης : 0,5 - 0,5

Οι άλλες συναντήσεις της διοργάνωσης την ίδια μέρα:

Ν.Ο ΚΑΡΥΣΤΟΥ – ΣΚ.ΑΚ.ΧΑΛΚΙΔΟΣ : 0 – 4
Σ.Ο ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ - Σ.Ο ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ : 3 – 1
Σ.Ο ΙΤΕΑΣ - Ε.Σ ΑΜΦΙΣΣΑΣ : 1 – 3
Σ.Ο ΛΑΜΙΑΣ - Α.Σ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ : 2,5 – 1,5

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, προκρίθηκαν στους τέσσερις του Κυπέλλου της Τοπικής Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς, ο Σ.Ο. Βόρειας Εύβοιας και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος από την Εύβοια, και ο Σ. Ο. Λιβαδειάς από την Στερεά. Ο τέταρτος θα προκύψη από τον εμβόλιμο γύρο-αγώνα ανάμεσα σε Ε. Σ. Άμφισσας – Σ. Ο. Λαμίας.

Αντί άλλου σχολιασμού για το ατυχές αποτέλεσμα της ΕΕΣ, σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευβοϊκής κ. Γιαννούτσος -στην κοπή της πίττας του Συλλόγου, την ίδια μέρα!- αναφέρθηκε έμμεσα στην αγωνιστική αποδυνάμωσι του ιστορικού Συλλόγου της Χαλκίδας, εκτιμώντας πως προέκυψε από «αποχώρηση κάποιων αθλητών που «βλέπουν» το άθλημα πιο επαγγελματικά» (δές δημοσίευμα στον σημερινό ηλεκτρονικό τύπο).


[Ευχαριστούμε την κα. Ελένη Δρακοπούλου της Ε.Ε.Σ. για τις φωτογραφίες].

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΑΕΚ – ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & 2 ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ. AEK (Scacchi): Vittoria oggi x la squadra con l “Aguila Bicipite”

ΑΕΚΕΣΤΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & 2 ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ
AEK (Settore Scacchi): Seconda Vittoria x la squadra con l “Aguila Bicipite” e due Miniature

Με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ένωσι έληξε η συνάντησι στην Ν. Φιλαδέλφεια εναντίον της Εστίας Ν. Σμύρνης για το Διασυλλογικό Β΄Εθνικής Κατηγορίας. Το συμπαθές Σωματείο της Νέας Σμύρνης (ήταν γνωστό ότι διέθετε πολύ καλό υλικό στις «μεσαίες» και «μικρότερες» σκακιέρες – εξ ού και η επικράτησί του πέρυσι με 1 βαθμό διαφορά σε αντίστοιχο παιχνίδι για το πρωτάθλημα Γ΄Εθνικής) πραγματοποίησε αξιοπρεπέστατη εμφάνισι και η νεανική του ομάδα άφησε γενικά θετικές εντυπώσεις.
ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ
ΑΕΚ – ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ 8,5 – 3,5
Στράτος ΓρίβαςΖαμίτ Σπυρίδων 1-0
Γεωργιλάκης Κωνσταντίνος - Κώστας Μουτούσης 0-1
Αλέξανδρος ΓρηγοριάδηςΡούσης Μιχαήλ 1-0
Θεοχάρης Αλέξανδρος - Θωμάς Μίχος 0-1
Πιλάλης Χρήστος – Χατζησταυρής Γεώργιος 0,5 – 0,5
Ειρήνη Αθανασοπούλου - Μαρία Πετσετίδη 0-1
Πολίνα Παυλή - Σοφία Σωτηροπούλου 1-0
Ελισάβετ Ηλιοπούλου - Φωτεινή-Αμαλία Τσεργά 1-0
Αναστάσης Καφετζόπουλος - Αλέξανδρος Ηλιόπουλος 1-0
Σταύρος Αθανασόπουλος - Δημήτρης Κοσμάς-Λέκκας 0– 1
Κωνσταντίνος Σοϊλεμέζης – Στέφανος Πουλίδης 0-1
Σωτήρης Τσούπτσης - Φραγκίσκος-Βλάσης Τσίρος 1-0

Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Κωνσταντίνος Σοϊλεμέζης, (Στην φωτογραφία διακρίνεται τρίτος από αριστερά), έχοντας δύσκολο έργο στην 11η σκακιέρα πάλεψε, αλλά δεν απέφυγε την ήττα απέναντι σε έναν πολύ εμπειρότερο αντίπαλο.
[Event "ΑΕΚ - Εστία Ν. Σμύρνης"]
[Site "ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ"]
[Date "2009.01.25"]
[Round "2"]
[White "Κωνσταντίνος"]
[Black "Πουλίδης, Στέφανος."]
[Result "0-1"]
[ECO "B00"]
[WhiteElo "1000"]
[BlackElo "1745"]
[PlyCount "71"]
[EventDate "2009.01.26"]
[SourceDate "2009.01.26"]

1. e4 a6 2. d4 b5 3. Nf3 Bb7 4. Bd3 e6 5. Be3 Nf6 6. e5 (6.Nbd2)Nd5 7. Qe2 Nxe3 8. Qxe3 =
Qc8 9. Be4 (9.Nbd2 or 9.Qf4) d5 10. exd6 cxd6 11. Bxb7 (11.Nc3, b4 12.Nd5=) Qxb7 12. Nbd2 Nd7 13. O-O Nf6 14. h3?! (14.a4, bxa 15.Qa3 =) Rc8! =/+
15. Rac1 Be7 16. Rfe1 O-O 17. Ne4?! Nxe4 18. Qxe4 Qxe4 19. Rxe4 Bf6 20. c3 b4 21.
g4 bxc3 22. bxc3 h6 23. h4 d5 24. Ree1? (Ree3) Rc7! -/+ 25. g5 hxg5 26. hxg5 Be7 27. Kg2
Rfc8 28. Re3 Bb4!? 29. Rh1? (29.g6! =/+) Rxc3 -+ 30. Ree1 Rxf3 31. Kxf3 Bxe1 32. Rxe1 Rc3+ 33. Kg2
Rd3 34. Rb1 Rxd4 35. Kg3 Ra4 36. Rb2-+ (κλπ μέχρι και την 50ή κίνησι): 0-1

2 ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ

Πολύ εντυπωσιακή η σημερινή εμφάνισι των εφήβων και των νεανίδων της ΑΕΚ, αφού στις αντίστοιχες σκακιέρες 9-10 (Αν. Καφετζόπουλος, Δ. Κοσμάς-Λέκκας) και 6-7 (Μ. Πετσετίδη, Π. Παυλή. Βλ. και φωτο: οι κοπέλλες της ΑΕΚ εξ αριστερών, δίπλα στον Χρήστο Πιλάλη), η Ένωσι αποκόμισε 4 βαθμούς.
Από αυτές τις παρτίδες διαλέξαμε (καί για το διδακτικό ενδιαφέρον τους) 2 μινιατούρες:

Αν. Καφετζόπουλος – Αλ. Ηλιόπουλος



Play chess online!



Ειρήνη Αθανασοπούλου - Μαρία Πετσετίδη

[Event "[Β΄Εθνική"]
[Site "ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ"]
[Date "25.01.2009"]
[Round "2"]
[White "Αθανασοπούλου (1200) "]
[Black "ΠΕΤΣΕΤΙΔΗ (1959)"]
[Result "0-1"]
[PlyCount "40"]

1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Bb5+ Bd7 6. Bc4 Qa5+ 7. Bd2 Qc5 8.
Bf4 Qxc4 9. Na3 Qb4+ 10. Qd2 Qxb2 11. O-O Qxa3 12. Rab1 e5 13. Nb5 Bxb5 14.
Rxb5 exf4 15. Qxf4 Be7 16. Rd1 Nc6 17. Rxb7 O-O 18. Rc7 Rac8 19. Rd3 Qa5 20.
Rb7 Qe1# 1-0







[Στο Ιστολόγιο της ΑΕΚ (: http://aekchessclub.blogspot.com/) πολλά περισσότερα για την σημερινή συνάντησι, αλλά και την ομάδα].

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ. GREGORIO DI NAZIANZO (o meglio Arianzeno); UN SANTO GRANDE POETA ED ERUDITO

Απόψε αναζήτησα επι σκοπώ τιμής του αγαπημένου μου Καππαδόκη Αγίου, του Γρηγορίου του Θεολόγου (ή και Αριανζηνού, όπως αρέσκομαι προσωπικά να τον αποκαλώ, διαφωνώντας με το γενικά αποδεκτό «Ναζιανζηνός» που του ‘κόλλησαν’ οι εξ Εσπερίας χριστιανοί) ένα παλιό μου κείμενο, μία ανέκδοτη –ακόμη- προπτυχιακή μου μελέτη, πολυσέλιδη, η οποία στάθηκε η αφορμή να γνωρίσω και να θαυμάσω την ποιητική πλευρά του θεολογικότερου, όχι μόνο ανάμεσα στους τρείς Ιεράρχες μας, αλλά και πιθανότατα τον θεολογικότερο πάντων των μεγάλων μας αγίων και Πατέρων της Εκκλησίας μας.
Άξιοσημείωτο άλλωστε, ότι εφέτος –πιθανώτατα- έχουμε και την 1680ή επέτειο από την γέννησί του, αφού οι περισσότεροι μελετητές δέχονται το 329 ως έτος της γεννήσεώς του!
Βρήκα λοιπόν το καλά φυλαγμένο, αλλά και ήδη πολυκαιρισμένο φωτοαντίγραφο.
Διαβάζω στο εσώφυλλο:
«Μικρή Πανεπιστημιακή Εργασία εις την Βυζαντινή Φιλολογία. Θέμα: ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΥ (ή Ο ποιητής Γρηγόριος Ναζιανζηνός και το υποκειμενικό στοιχείο στα Επιγράμματά του»). Πιο κάτω η ημερομηνία: «Φεβρουάριος 1979».
Τριάντα ολόκληρα χρόνια!;
Κι ακόμα ο Γρηγόριος …περιμένει. Έχει ο Θεός!

…Αντιγράφω μερικές (ελπίζω ακόμη ενδιαφέρουσες) σελίδες:
Α΄ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ίσως να μην υπάρχη πιο αξιοσέβαστο πράγμα απο το έργο και την υπο οποιανδήποτε μορφή δημιουργίας προσφορά στο σύνολο, ενός ανθρώπου.
Στην περίπτωσι μάλιστα που ο μελετητής καλείται να πλησιάση την πνευματική κληρονομιά μια μεγάλης ιστορικής προσωπικότητος, τότε τον σεβασμό τον διαδέχεται το αίσθημα του ιερού. Τούτο συμβαίνει , κυρίως, με προσωπικότητες οι οποίες με το ήθος και την πνευματική ακτινοβολία τους, όχι μόνον εσφράγισαν ανεξίτηλα την εποχή τους, αλλά και καταξιώθηκαν ξεπερνώντας τα στενά τοπικά και χρονικά όρια, να υψωθούν και να μεταβληθούν σε σύμβολα και λαμπρά υποδείγματα για τους επερχομένους.
Και τα ανωτέρω ισχύουν πολύ περισσότερο, προκειμένου για μια από τις εξοχώτερες μορφές του Δ΄ μ.Χ. αιώνος, του «χρυσού» αυτού «Αιώνος του Χριστιανισμού» -και επομένως ενός απο τους σημαντικότερους αιώνες για την διαμόρφωσι του καθόλου ύστερου πολιτισμού- για ένα «Μεγάλο Καππαδόκη», τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό ή –καλύτερα- Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, όπως μεταθανατίως ετιμήθη και αποκαλείται πλέον από την Ορθοδοξη Εκκλησιαστική μας Παράδοσι.
Βεβαίως, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός συνδέεται περισσότερο με τον χώρο της Θεολογίας, όπου γενικώς αναγνωρίζεται ως μεγάλη πατερική φυσιογνωμία, η οποία με την δράσι και το έργο της συνέβαλε καί εις την μέσω της διατυπώσεως του δόγματος εδραίωσι του δόγματος της Χριστιανικής Εκκλησίας, καί εις την προσέγγισι των δύο κόσμων, του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Όμως μόνον αυτά, αποτελούν τουλάχιστον ατελή εικόνα της πνευματικής κληρονομιάς και, κατ’ επέκτασι, της προσφοράς του ανδρός.
Δεκαέξι αιώνες τώρα, εφάνησαν λίγος χρόνος για να εκτιμηθή πλήρως, αν όχι να αναγνωρισθή, το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής, το ποιητικό. Και το σημαντικώτερο: η παραγνωρισθείσα αυτή ποίησι, όχι μόνο δεν είναι τυχαία, μα έχει και κάτι το πρωτοποριακό, όσο και βαθειά ανθρώπινο. Και τούτο είναι το άκρως προσωπικό ή μάλλον εξομολογητικό ύφος και περιεχόμενο….
(…)
(Continua...)

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΣΑΙΩΝ 1, ΜΕΣΑΙΩΝ 2. Campionato interno del nostro Club AVAX-PESSI. Gruppi B e C; Risultati

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ . Τμήμα Μεσαίοι Α΄, Μεσαίοι Β΄: Αποτελέσματα.
Campionato interno del nostro Circolo AVAX e PESSI . Gruppi B e C; Risultati e Classifiche

Συνεχίστηκαν στο μεσολαβήσαν διάστημα απο την πρώτη αναφορά μας, οι αγώνες για τα Εσωτερικά Πρωταθλήματα του Σκακιστικού Τμήματός μας.

ΜΕΣΑΙΟΙ 1
Ένα βήμα (6ος γύρος) πριν την ολοκλήρωσί του βρίσκεται το εσωτερικό Πρωτάθλημα του τμήματος των «Μεσαίων ένα».


[Φωτο: Από την συνάντησι του 3ου γύρου Καββαθάς – Κανελλου 1-0]

Μέχρι στιγμής για τους 17 συμμετέχοντες σ’ αυτό το Τουρνουά (Ελβετικό 6 γύρων) τα αποτελέσματα με την συμπλήρωσι των 5 γύρων διαμορφώνουν την προσωρινή βαθμολογία ως εξής:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 5 ΓΥΡΩΝ:

1-3 ΦΡΑΓΓΙΑΣ Γιώργος 4
... ΜΑΝΤΖΟΥΤΑΣ Ανδρέας 4
... ΡΑΚΑΝΤΑΣ Βαγγέλης 4
4-5 ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ Χάρης 3,5
... ΚΑΚΑΤΣΟΣ Χρήστος 3,5
6-9 ΦΑΛΤΑΚΑΣ Ορέστης 3
... ΚΑΒΒΑΘΑΣ Κων/νος 3
... ΚΑΝΕΛΛΟΥ Αρετή 3
... ΦΡΑΓΚΟΣ Ανδρέας 3
10-11 ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Γ. 2,5
... ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Β. 2,5
12 ΑΛΕΞΙΟΥ Π 2
13 ΛΑΜΠΡΟΥ Β. 2
14-15 ΑΓΓΕΛΟΥ Σ. 1,5
...ΚΑΚΑΤΣΟΣ Κ. 1,5
16 ΟΝΙ Χ. 1
...ΠΑΡΙΣ Σ. 1

Όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την ολοκλήρωσι της 6ης αγωνιστικής, όπου έχουμε συναντήσεις 'φωτιά' και η αγωνία για τις 6 προνομιούχες θέσεις έχει φτάσει στο κατακόρυφο.


ΜΕΣΑΙΟΙ 2

Και στο τρίτο κατά (αύξουσαν) σειράν δυναμικότητος τμήμα του συλλόγου, αυτό με την ονομασία ‘Μεσαίων 2’ συνεχίστηκαν (μετ΄εμοδίων, είν’ αλήθεια) οι προπονήσεις κι οι αγωνιστικές συναντήσεις. Στο τμήμα αυτό το σχετικό Τουρνουά εσωτερικού πρωταθλήματος (Round Robin) , έχει φτάσει στον γ΄ (από τους 13!) γύρο του.



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Προσωρινή) 3 ΓΥΡΩΝ

[Φωτο: Από την συνάντησι του 1ου γύρου Σφυρίδης – Δεληγιάννης 1-0]

1. ΤΖΑΝΕΤΟΣ Βαγγέλης 2,5 (3)
2-4 ΣΦΥΡΙΔΗΣ Γιάννης 2
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Μάνος 2
ΜΕΤΑΞΑΣ Μιλτιάδης 2
5. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Νίκος 1,5
6-12 ΑΝΤΩΝΙΟΥ Θανάσης 1
ΓΚΑΡΤΖΙΟΣ Χρήστος 1 (3)
ΖΗΣΙΜΟΥ Βούλα 1
ΜΕΤΟΧΙΑΤΗΣ Μάριος 1
ΧΑΤΖΗΛΙΑ Έρση 1
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ Μάριος 1
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Χρήστος 1 (3)
13. ΣΕΓΚΟΣ Γιάννης 0
14. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Βίκτωρ 0 (3)

Από τον συνοδευτικό αριθμό στην παρένθεσι καταλαβαίνουμε πως μόνο αυτοί οι 4 παίκτες έχουν συμπληρώση τις υποχρεώσεις τους στον τρίτο γύρο. Όλοι οι υπόλοιποι χρωστάνε αγώνα, και επομένως, από τις πολλές αναβολές, τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν αντίστοιχα την βαθμολογία του καθενός παιδιού. Οπωσδήποτε, είμαστε ακόμα ...στην αρχή.

[Φωτο: Από την συνάντησι του 2ου γύρου Γκάρτζιος - Σέγκος 1-0]

6 + 1 ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤOΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ . 6 + 1 Brevi Partite da Attalia. 6 +1 Short Chess Games from Mediterranean Games (Antalya)

Μέσα στους επιταχυνόμενους ρυθμούς της εποχής, είναι βέβαιο ότι όλο και πιο πολλοί από μας ρέπουμε -pericolosamente- στις γρήγορες και στις ελαφρότερες απολαύσεις, σε πολλά θέματα. Όμως οι σύντομες παρτίδες στο σκάκι από πάντα είχαν μεγάλη πέραση και συμπάθειες ιδιαίτερα μεταξύ ημών των μεσαίας και χαμηλής δυναμικότητας σκακιστών.
Ειδικά οι μινιατούρες –αποτελώντας από την μία την αποθέωσι της παραδειγματικής τιμωρίας του λάθους και από την άλλη τον εφιάλτη κάθε μικρομεσαίου παίκτη μέσα στην ανασφάλεια της αμάθειάς του- έχουν κλασσικά τους μανιώδεις συλλέκτες τους.
Ας κάνουμε, λοιπόν, και μια σύντομη περιήγησι στην αγωνιστική πραγματικότητα των πρόσφατων Μεσογειακών αγώνων που έγιναν στην Αττάλεια και ας αρχίσουμε την συλλογή των σκακιστικών αυτών ανθέων από αυτό που λέμε σύντομες παρτίδες’.

Θυμίζουμε με την ευκαιρία, πως με τον όρο μινιατούρες εννοούμε συνήθως παρτίδες που ολοκληρώνονται σε λιγώτερο από δύο δεκάδες κινήσεων. Μάλιστα ο σκακιστικός κατηχητής πολλών από μας δια των βιβλίων του, ο Σιαπέρας, γράφει πως μινιατούρα λέγεται «μια σύντομη παρτίδα που κρίθηκε στο άνοιγμα». Και πράγματι στο κλασσικό του εγχειρίδιο (Τριαντάφυλλος ΣΙΑΠΕΡΑΣ, «Το Σκάκι: Πλήρης Ανάπτυξις της Θεωρίας και η Πρακτική της Εφαρμογή», Αθήναι 1975, (-έκδοσι υπ. Αρ.;)
α. στις 40 μινιατούρες που δημοσίευσε, έχει περιλάβη σαράντα (40) βραχείας διάρκειας παρτίδες, εκ των οποίων καμμία δεν ξεπερνά τον αριθμό των δεκαέξι (16 ) κινήσεων,
β. το σχετικό αυτό κεφάλαιο το έχει εντάξη ως εισαγωγικό με τον κύριο τίτλο «Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ (ΑΝΟΙΓΜΑ)», και υπότιτλο: «Η Πρακτική Παρτίδα» (όπ. π. σσ.70-84).
Εν τούτοις εμείς συμμεριζόμαστε την πρότασι (εγκρίνοντας και σε κάποιες περιπτώσεις και …επαυξάνοντας) του διάσημου συγγραφέα και σκακιστή Bill Wall, ο οποίος στην εκτενή και μεγάλης –φαντάζομαι- εισπρακτικής επιτυχίας, σειρά των βιβλίων του με την συλλογή σύντομων παρτίδων, περιλαμβάνει κάτω από τον όρο «μινιατούρες», παρτίδες που ολοκληρώνονται μέχρι και την 25η κίνησι (βλ. π.χ. Bill Wall, 500 Scotch Miniatures, Moon Township Chess Enterprises 1997, Bill Wall, 500 Caro Kann Miniatures, Chess Enterprises 1991 κλπ.). Η σκακιστική θεωρία των ανοιγμάτων έχει τόσο πολύ προχωρήση –με την φοβερή ώθησι των Ηλεκτρονικών Υπολογιστήρων – ώστε σε κάποιες βαριάντες ανοιγμάτων, ως γνωστόν, οι σκακιστές αρχίζουν να σκέπτονται δημιουργικά μετά την …20η κίνησι!

Ας δούμε λοιπόν τις πρώτες ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ:

Play chess online!




Play chess online!



Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΙ (+ 1 ακόμη ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ;)

[Event "Akdeniz Sampiyonasi"]
[Site "Antalya"]
[Date "2009.01.14"]
[Round "6"]
[White "Malokas Nermina (BIH)"]
[Black "Yeke Serkan FM (TUR)"]
[Result "0-1"]
[PlyCount "64"]
[EventDate "2009.??.??"]

1. d4 d5 2. c4 c6 3. cxd5 cxd5 4. Nc3 e5 5. e3 e4 6. Bb5+ Nc6 7. Qa4 Nge7 8.
Nge2 a6 9. Bxc6+ bxc6 10. O-O Bd7 11. Qc2 Ng6 12. Na4 Bd6 13. g3 Qg5 14. f4
exf3 15. Rxf3 Qg4 16. Rf2 h5 17. Nf4 h4 18. h3 Qxg3+ 19. Rg2 Qe1+ 20. Kh2 Ne7
21. Rg1 Qg3+ 22. Rxg3 hxg3+ 23. Kg1 g5 24. Nc3 gxf4 25. exf4 Rxh3 26. Qe2 f6
27. Bd2 Kf7 28. Re1 Rah8 29. Qxa6 Nf5 30. Qa7 Rh1+ 31. Kg2 R8h2+ 32. Kf3 Rf2+
0-1

[Event "Akdeniz Sampiyonasi"]
[Site "Antalya"]
[Date "2009.01.16"]
[Round "8"]
[White "El Gindy Essam GM (EGY)"]
[Black "Sitnic Adnan (BIH)"]
[Result "1-0"]
[PlyCount "53"]
[EventDate "2009.??.??"]

1. d4 e6 2. Nf3 Nf6 3. e3 b6 4. Bd3 Bb7 5. Nbd2 c5 6. O-O Nc6 7. a3 Be7 8. Re1
O-O 9. b3 Qc7 10. Bb2 Rac8 11. c4 d5 12. cxd5 exd5 13. Rc1 Nd7 14. e4 dxe4 15.
Nxe4 Nf6 16. dxc5 Nxe4 17. Bxe4 bxc5 18. Bb1 Rfd8 19. Qc2 g6 20. Qe4 Bf8 21.
Qh4 Bg7 22. Bxg7 Kxg7 23. Ng5 h6 24. Ne4 Qe5 25. Nxc5 Qc7 26. b4 Rd4 27. Qg3
1-0

[Event "Akdeniz Sampiyonasi"]
[Site "Antalya"]
[Date "2009.01.16"]
[Round "8"]
[White "Drljevic Ljilja WIM (MNE)"]
[Black "Yanik Emine WFM (TUR)"]
[Result "1-0"]
[PlyCount "52"]
[EventDate "2009.??.??"]

1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. c3 e6 4. d4 cxd4 5. cxd4 Nf6 6. Nc3 Be7 7. Bb5+ Bd7 8. e5
Nd5 9. Bxd7+ Nxd7 10. Nxd5 exd5 11. O-O O-O 12. Bf4 dxe5 13. dxe5 Nc5 14. Rc1
Ne6 15. Be3 Qa5 16. a3 Rfd8 17. Nd4 Nxd4 18. Qxd4 Qb5 19. Rc7 Bf8 20. Rfc1 b6
21. e6 fxe6 22. Qe5 Qe8 23. Bd4 Rd7 24. Rxd7 Qxd7 25. Rc7 Bd6 26. Rxd7 Rc8 1-0

[Event "Akdeniz Sampiyonasi"]
[Site "Antalya"]
[Date "2009.01.16"]
[Round "8"]
[White "Berke Ana WFM (CRO)"]
[Black "Al Jelda Fatma (SYR)"]
[Result "1-0"]
[PlyCount "55"]
[EventDate "2009.??.??"]

1. e4 d5 2. exd5 Nf6 3. c4 c6 4. d4 cxd5 5. Nc3 Nc6 6. Nf3 Bg4 7. Qb3 Bxf3 8.
gxf3 Nxd4 9. Qa4+ Qd7 10. Qxd7+ Kxd7 11. Bh3+ e6 12. O-O Nxf3+ 13. Kg2 Nh4+ 14.
Kg3 Ng6 15. cxd5 Bd6+ 16. Kg2 Nh5 17. dxe6+ fxe6 18. Kh1 Nhf4 19. Bg4 Rhf8 20.
Ne4 Rad8 21. Be3 b6 22. Rfe1 h5 23. Bd1 Nd3 24. Rg1 Nde5 25. Bxh5 Nh4 26. Rxg7+
Kc8 27. Rxa7 Bb8 28. Rc1+ 1-0

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουμε και την -ευτυχώς μοναδική- άτυχη παρτίδα του Έλληνα παίκτη και τελικού θριαμβευτή του 6ου Μεσογειακού Πρωταθλήματος, του Γιάννη Γεωργιάδη, από τον 3ο Γύρο του Τουρνουά. Ήταν η ήττα από τον Γεωργιανό ΜΔΜ Γκελασβίλι:

Η ΑΤΥΧΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ Γιάννη:

[Event "Akdeniz Sampiyonasi"]
[Site "Antalya"]
[Date "2009.01.12"]
[Round "3"]
[White "Gelashvili Tamaz GM (GEO)"]
[Black "Georgiadis Ioannis IM (GRE)"]
[Result "1-0"]
[PlyCount "51"]
[EventDate "2009.??.??"]

1. d4 Nf6 2. Nf3 e6 3. c4 b6 4. e3 Bb7 5. Bd3 d5 6. O-O Bd6 7. Nc3 O-O 8. b3 a6
9. Bb2 Nbd7 10. Rc1 Qe7 11. cxd5 exd5 12. Ne2 Ne4 13. Qc2 Rac8 14. Ng3 f5 15.
Qe2 Ra8 16. Rc2 g5 17. Rfc1 g4 18. Bxe4 dxe4 19. Ne5 Qe6 20. Nh5 Qh6 21. Qc4+
Kh8 22. Nf7+ Rxf7 23. Qxf7 Rf8 24. Qxd7 Qxh5 25. d5+ Kg8 26. Qg7# 1-0

Αξίζει και να την παίξουμε πάραυτα:


Play chess online!


Βεβαίως,
άν είναι ο πρωταθλητής μας να χάνει και μία παρτίδα σε μινιατούρα -έστω και με μάτ- κάθε φορά που πρόκειται να κατακτήση την πρωτιά σε Διεθνές Τουρνουά, …χαλάλι!

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ: TO 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2009. SCACCHI SCOLASTICI: La Prima Scuola Elementare di Calkida

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ
ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
SCACCHI SCOLASTICI: La Prima Scuola Elementare di Calkida
Il suo Campionato Interno

Είναι γνωστό, πιστεύουμε, στους καλοπροαίρετους επισκέπτες και αναγνώστες μας το πρωταρχικό ενδιαφέρον του Συλλόγου μας, γενικά, και προσωπικά του υπογράφοντος για το Σχολικό Σκάκι.
Εν όψει των διοργανώσεων προκριματικού χαρακτήρα της Σκακιστικής Ομοσπονδίας που θα κορυφωθούν στους αγώνες της Τελικής φάσης του Σχολικού Πρωταθλήματος, και οι οποίοι (δεν είναι ακόμη αποφασισμένο πού, αλλά ) θα γίνουν το τριήμερο 11-13 Απριλίου, (δήτε την επίσημη ανακοίνωσι της ΕΣΟ, εδώ), θα δημοσιοποιήσουμε κάθε σχετική με το Σκάκι στα Σχολεία της περιοχής μας πληροφορία ή ενημέρωσι (εννοείται και από οποιονδήποτε σχετιζόμενο φορέα ή ιδιώτη).

Αρχίζουμε από την …αρχή:

Το Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Είχαμε αναφερθή, σε σχετικό δημοσίευμα –συνεργασία από μαθήτριά μας- πέρυσι στην δραστηριότητα και στην σκακιστική ιστορία του Σχολείου αυτού (δημοσιεύσαμε και σχετικό άρθρο στον Νέο Παλαμήδη, τεύχος 3, Μάρτιος 2008, σ. 37).
Ο (νέος) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου προσφέρει και εφέτος την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα του πνευματικότερου των παιχνιδιών στα παιδιά του Σχολείου.
Από πρίν απ’ τα Χριστούγεννα έχουν αρχίση τα μαθήματα σε δύο ολιγομελή τμήματα μαθητών για μια ώρα την εβδομάδα.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ‘ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ’
Έχοντας πια αποφοιτήση η περσινή ραχοκοκκαλιά του ισχυρού τμήματος του Σχολείου, που αποτελείτο από μαθητές της Στ΄ Τάξης, εφέτος 12 παιδιά –τα περισσότερα από την Δ΄ Τάξη- διαμόρφωσαν το «Τμήμα των Προχωρημένων» του Σχολείου.
Το Τμήμα αυτό έχει ξεκινήση, εδώ και λίγο καιρό το Εσωτερικό του Πρωτάθλημα, με ένα σύστημα κυκλικό (‘πούλ’ ή «ράουντ ρόμπιν») έντεκα γύρων.
Μέχρι στιγμής στην βαθμολογία (πριν από τον 4ο γύρο) προηγούνται οι:

1-4 Δημήτρης Κουκάς (με 1 αγώνα λιγότερο), Στάθης Τερερές (με 1 αγώνα λιγότερο), Χρήστος Κακάτσος και Βάλια Κηρύκου βαθμοί 2
5-6 Θεοδώρα Παρασκευά και Νίκος Σαραντίτης βαθμοί 1,5
7-10 Δημήτρης Νείλας (με 1 αγώνα λιγότερο), Αργύρης Κουνής (1 αγώνα λιγότερο) Βίκτωρας Γκούβερης (κι αυτός με 1 αγώνα λιγότερο)και
Αντωνία Παύλου, όλοι με έναν βαθμό.
Ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Αποτελέσματα Γ΄ Γύρου και αναβολές:
Θεοδώρα – Νίκος 0,5-0,5
Αντωνία – Χρήστος 1-0 ! (η έκπληξι της αγωνιστικής)
Στάθης – Βάλια 1-0

[Στην φωτο: Πρώτο πλάνο, ο Χρήστος Κακάτσος –εκ των φαβορί- πανηγυρίζει έχοντας σχεδόν κερδισμένη θέσι με την Αντωνία Παύλου. Μετά από λίγο θα πληρώση την απροσεξία με την Βασίλισσά του]

Αναβολές:
Αργύρης – Δημ. Νείλας
Σταμάτης Μανής - Δημήτρης Κουκάς
Βίκτωρ – Αντώνης Λυμπέρης

Οι αναβολές δεν έχουν, φυσικά, αποφευχθή, αλλά υπάρχει πολύς ενθουσιασμός, και, βέβαια, φοβερός συναγωνισμός!


(Προσεχώς: Το Τμήμα Αρχαρίων)

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Η ΡΕΒΑΝΣ ΤΟΥ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΥ ΦΙΛΙΚΟΥ (ΣΕ 9 ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΒΟΪΚΗ: ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 5,5 – 3,5! La ‘rivincita’ dell’ incontro AMICHEVOLE con l’ U.S.E.:

Η 'ΡΕΒΑΝΣ' ΤΟΥ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΥ ΦΙΛΙΚΟΥ (ΣΕ 9 ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΒΟΪΚΗ: ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 5,5 – 3,5!
La ‘rivincta’ dell’ incontro AMICHEVOLE con l’ U.S.E.: inaspettata vittoria.

Ο φόρτος υποχρεώσεων και κυρίως η αυξημένη προσοχή του Ιστολογίου μας στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα (για την κάλυψι του οποίου αποτολμούμε την πρόκλησι σε σύγκρισι και την απευθύνουμε σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ελληνικό –κι όχι μόνο διαδικτυακό / ιδιωτικό- φορέα, διεκδικώντας από κάθε άποψι πρωτιά)

[Φωτο: Οι πρώτες δύο σκακιέρες των ομάδων]

δεν μας επέτρεψε να αναφερθούμε εγκαίρως σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός:
Ο Σύλλογός μας «Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο ‘ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ’», ανταποκρινόμενος στην φιλική πρόσκλησι της Ευβοϊκής Ένωσης Σκακιστών συμμετείχε σε νέα (μετά την πρώτη στο τέλος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών) φιλική σκακιστική συνάντησι (νεοελληνιστί μάτς), η οποία διεξήχθη σε εννέα σκακιέρες σε γνωστό Ξενοδοχείο της Χαλκίδας.
Επρόκειτο για άμεση ανταπόδοσι της φιλοξενίας μας από το ιστορικότερο Σκακιστικό Σωματείο της Εύβοιας και απτή απόδειξι πως αποκαταστάθηκε ένα κλίμα αμοιβαίας φιλίας και σεβασμού ανάμεσά μας.
Αυτό βεβαίως είναι το μέγιστον, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της αγωνιστικής συνάντησης, συμπτωματικά νικηφόρο για εμάς, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθόσον, επιπλέον, επρόκειτο και στις δύο περιπτώσεις:


Α. Για φιλική συνάντησι ανεπίσημου χαρακτήρα (δεν έγινε χρήσι χρονομέτρων, όπου φυσικά θα υστερούσαμε κατά πολύ.
Β. Είχε σχεδιασθή ως αγώνας προετοιμασίας για τους νεότερους κυρίως σκακιστές των δύο Συλλόγων (η Ευβοϊκή είχε 3-4 ελλείψεις στις σκακιέρες ενηλίκων, όπου σαφώς υπερτερεί).


Γ. Είχαμε την τύχη με το μέρος μας (τρείς νίκες από πολύ χειρότερες θέσεις!).
Δ. Δύο παίκτες με δελτίο σε άλλο Σύλλογο, (ο ένας στον Σκακιστικό Όμιλο Καλλιθέας, και ο άλλος στην ΑΕΚ), συμπεριλήφθηκαν στην σύνθεσι της ομάδος του «ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ»!

Μετά την ευχάριστη αυτή εξέλιξι στις σχέσεις των δύο Συλλόγων, ήταν αναμενόμενο οι δύο αντίστοιχοι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων, να συναντηθούν όχι μόνο πάνω στις σκακιέρες (ως πραγματικοί σκακιστές), αλλά και σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως η προχθεσινή κοπή της Πίττας μας. Έπεται συνέχεια…

(Και για το αναμνηστικό του πράγματος),
ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ και ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΚΟΥ:

1. Παναγιώτης Γιαννούτσος – Δημήτρης Προβελέγγιος 1-0
2. Παναγιώτης Σαββόπουλος – Κυριάκος Λιακόπουλος 1-0
3. Γιάννης Βασιλείου - Κωνσταντίνος Σοϊλεμέζης 0-1
4. Άκης Κυμουρτζής - Ιωακείμ Παύλου 0-1
5. Αντώνης Παύλου - Γιώργος Σοϊλεμέζης 0- 1
6. Αναστασία Τσαγανάκη – Μαρία Νικοσλαβινού 1-0
7. Βασίλης Αρβανίτης – Μιλτιάδης Μεταξάς 1 – 0
8. Ανδρέας Μανζτούτας - Κωνσταντίνος Μπουρνάζος 1-0
9. Γιάννης Σφυρίδης – Βαγγέλης Καλαϊτζής 0,5 – 0,5



[Φωτο: Με τον Πάρι στα …τσικό χάσαμε, αλλά ευτυχώς δεν μέτρησε αυτό το αποτέλεσμα].