Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Το Καστελόριζο, Η Τουρκία και Το 'Lonely Planet'

Το Καστελόριζο, Η Τουρκία και το "Lonely Planet"
Το περιοδικό του γνωστού τουριστικού οδηγού προτείνει Χριστούγεννα στην Τουρκία -στο Καστελόριζο δηλαδή!
Il magazzino di una nota guida turistica (periodico: Lonely Planet) propone "Vacanze Natalizie in Turchia" indicando l' isola greca del Castelloriso!?
(Anche quest' isola viene rivendicata dalla Turchia? NOoooo. [Soltanto metà del ...mar Egeo (più qualcosina del ...Ionio)!!]


Από τον εξαίρετο εξ Αθηνών φίλο Παναγιώτη Χαρατζόπουλο (πρόεδρο της Εταιρείας Επιστημόνων Πειραιώς) μάς κοινοποιήθηκε το παρακάτω κείμενο που έφτασε στα χέρια του από έτερο ηλ.- Ταχ(υδρομείο).
Λόγω του λίαν επικαίρου του (εθνικού) θέματος με τις συνεχείς και διογκούμενες παραβιάσεις των Τούρκων στα νησιά μας (και όχι μόνο στα μικρά, Φαρμακο-Αγαθονήσια , αφού έφτασαν προ μηνός να διεκδικούν τον εναέριο χώρο μας μέχρι την …Άνδρο) και με την ευχή να γλυτώσουμε ένα νέο θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων ή –ακόμη χειρότερα- τορπιλισμού Έλλης, το αναδημοσιεύουμε συγχαίροντας τον φωτογράφο Νώντα Κουτσούκη που -όπως αναφέρεται- αντέδρασε αμέσως, αλλά και ευχαριστώντας τους ενδιαμέσους αγνώστους φίλους που το προώθησαν.





"Ο φωτογράφος του Top Gear, Νώντας Κουτσούκης, πήρε στα χέρια του το καινούριο τεύχος του φρέσκου περιοδικού Lonely Planet, και κάποια στιγμή έφτασε σε ένα δισέλιδο που σαν περίεργο του έκατσε.
"Χριστούγεννα στην Τουρκία", έγραφε πάνω, αλλά σαν οικείο του φαινόταν το παραθαλάσσιο χωριουδάκι που απεικονιζόταν.

Πράγματι, η λεζάντα εξηγούσε πως πρόκειται για το Τουρκικό νησί ...Καστελόριζο.
Το φοβερό ήταν πως στην ίδια τη φωτογραφία υπήρχαν όχι μία, αλλά δύο Ελληνικές σημαίες, πάνω σε σπίτια.
Τώρα, εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα ξιφουλκήσουν ενάντια σε όλους όσοι χαράζουν δήθεν κατά λάθος μια γραμμή απάνω σ' ένα χάρτη δυο χιλιοστά παραπέρα από εκεί που θα έπρεπε, επιτιθέμενοι μ' αυτό τον το τρόπο στα Εθνικά μας δίκια. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για απλό λαθάκι. Δεν είναι απλή παρεξήγηση. Δεν είναι ένας τυχαίος εξοστρακισμός της γεωγραφικής αλήθειας.
Αν δηλαδή το Lonely Planet δεν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκονται τα νησιά για τα οποία γράφει, πράγμα κάπως βασικό, πώς να το εμπιστευτείς όταν σου προτείνει πού να πας φας, ας πούμε;
Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα: Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την εκδοτική βιομηχανία τόσο βάναυσα, που στο περιοδικό της εταιρίας με τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς οδηγούς στον κόσμο, έχουν βάλει να γράφουν καθαρίστριες που δεν έχουν βγει ποτέ απ' το Μπράιτον, οι οποίες μάλιστα είναι και τυφλές!
Δεν εξηγείται αλλιώς.


Να σημειώσουμε εδώ πως το Καστελόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα μόλις το 1947. (Πριν ανήκε στην ...Αγγλία).
Και, ναι, ο Νώντας έχει ήδη στείλει κραχτικό email στο περιοδικό."

Δεν υπάρχουν σχόλια: