Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: Νομαρχιακό Ευβοίας 2010: Η Αφίσα και η Προκήρυξι της διοργάνωσης. Scacchi Scolastici; Campionato Regionale Eubea 2010: il manifesto ...

Η Αφίσα και η Προκήρυξι του Νομαρχιακού. Scacchi Scolastici; Campionato Regionale Eubea 2010: il manifesto dell’ organizzazione

Εν όψει των Σχολικών Πρωταθλημάτων της (πρώην) ΤΕΣΣΑΣ αναφερθήκαμε στην Αρχική Προκήρυξι των αγώνων από τον αρμόδιο έφορο της Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σύλλογος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος απεδέχθη και επισήμως την ανάθεσι και ήδη εξέδωσε την προκήρυξι της διοργάνωσης. (Παραπλεύρως βλέπετε και την Αφίσα των εφετινών Αγώνων).
Όπως προκύπτει από αυτήν την τελική προκήρυξι, οι προκριματικοί για το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα στον Νομό μας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαρτίου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κανήθου «Τάσος Καμπούρης» από το πρωί (ώρα 9:30΄). Την διεύθυνσι των αγώνων από πλευράς διαιτησίας ανέλαβε ο έμπειρος (Διεθνής Διαιτητής) Μιχάλης Πρεβενιός και το σύστημα κληρώσεων στο Ατομικό τροποποιήθηκε σε Ελβετικό μέχρι 7 γύρων (αναλόγως των συμμετοχών βλ, άρθρο 7).
Ακολουθεί η Προκήρυξι:



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ 2010
Χαλκίδα 19 Φεβρουαρίου 2010
Αριθμ. Πρωτ.: 6 / 2010

22ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010
8ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
και ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

1) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) προκηρύσσει το 22o Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010 και το 8ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010, των οποίων τα προκριματικά θα διεξαχθούν κατά νομό και οι προκριθέντες ανά κατηγορία θα συμμετέχουν στα τελικά της περιφέρειας. Ο χώρος των τελικών αγώνων θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση από την Ε.Σ.Ο.

Οι προκριματικοί αγώνες του Νομού Εύβοιας θα διεξαχθούν στην Χαλκίδα ως εξής:

Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα:Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
2) ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»

3) ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Κλειστό γυμναστήριο Κανήθου «Τάσος Καμπούρης»

Ώρα προσέλευσης- επιβεβαίωση συμμετοχών: 09:00-09:30 π.μ.
Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!: Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους και να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής στη γραμματεία των αγώνων ως τις 9.30 π.μ. διαφορετικά δε θα συμπεριληφθούν στις τελικές λίστες συμμετοχών

4) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα να αγωνιστούν έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών του Νομού Ευβοίας.

5) ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Στο Ομαδικό η ομάδα θα είναι 4μελής (μέχρι 2 αναπληρωματικοί ) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Θα πρέπει ακόμη να προσκομιστεί βεβαίωση του σχολείου ότι όλοι οι μαθητές της ομάδας ανήκουν στο ίδιο σχολείο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται κατά προτίμηση ηλεκτρονικά στους κ.κ. Γεώργιο Τσουνή, τηλ. 6932274274, email:
tsounisg@otenet.gr ή info@skakistikiakadimia.gr και Κοσμά Κουρουμπά τηλ.: 6976072797, email: kkour@teihal.gr, αλλά και με FAX στο 2221085737 μέχρι τις 4/3/2010.

6) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
Γεώργιος Τσουνής – Κοσμάς Κουρουμπάς

7) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα έως επτά (7) γύρων ανά κατηγορία (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών). Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό έως επτά (7) γύρων ανά κατηγορία (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών). Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2010. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

8) ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Α) ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ:
Από κάθε κατηγορία-τάξη προκρίνονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οι πρώτοι τρεις μαθητές της γενικής κατάταξης (αγόρια ή κορίτσια) και τα 3 πρώτα κορίτσια. Εάν κάποιος από τους προκριθέντες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από τον 6ο, 7ο, 8ο κ.ο.κ. της κατηγορίας του. Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη.Δικαιούνται επίσης απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση των Ατομικών πρωταθλημάτων και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά στο 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους. Δεν μεταφέρεται η θέση πρόκρισης στο ατομικό, όταν μαθητής/α προκριθεί στο ατομικό και δηλώσει συμμετοχή με την ομάδα του η οποία προκρίθηκε στο ομαδικό. Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι ομάδες, από τη νήσο Σκύρο, συμμετέχουν απευθείας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.

Β) ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ:
Προκρίνονται στους τελικούς Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε κατηγορία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.

9) ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

10) ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).

11) ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ –ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:
Επικεφαλής Διαιτητής ορίζεται ο Μιχάλης Πρεβενιός, οι διαιτητές θα οριστούν από την ΤΕΔ με συμπληρωματική προκήρυξη. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στη Διεύθυνση των Αγώνων παράβολο ενστάσεως 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς).
12) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ:
Τακτικοί: Θα οριστούν από την ΤΕΔ με συμπληρωματική προκήρυξη
Αναπληρωματικοί: Θα οριστούν από την ΤΕΔ με συμπληρωματική προκήρυξη

13) ΑΠΟΝΟΜΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ:
Θα βραβευτούν στο ατομικό οι τρείς πρώτοι μαθητές της γενικής κατάταξης (αγόρια ή κορίτσια) και οι τρεις πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία και στο ομαδικό οι τρείς πρώτες ομάδες ανά κατηγορία.
Παρατήρηση: Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης, παίρνει όλα τα έπαθλα που της αναλογούν. Ο 1ος μαθητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Εύβοιας και η 1η μαθήτρια κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Εύβοιας.
Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα.

14) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:
Με μέριμνα της Διεύθυνσης των Αγώνων θα υπάρχει γιατρός στο χώρο των αγώνων.

15) ΓΕΝΙΚΑ:
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γεώργιος Τσουνής Σωτήριος Φωτόπουλος

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

"ΚΡΑΤΗ, ΕΘΝΗ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ και Πολιτικά Κόμματα στην αρχή του 20ου Αιώνα": Άρθρο Μάριου Κωστάκη στο Ελ. Κε. Δ. Α. Μέρος Α΄ Un' analisi geopolitica ...

Un' analisi geopolitica sugli "Stati, le Nazioni e le Ideologie, al inizio del 21esimo secolo" di Marios Kostakis

Μια εξαιρετική ανάλυσι του πολιτικού επιστήμονα Μάριου Κωστάκη, σχετικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα σύγχρονα (παγκόσμια και εσωτερικά) πολιτικά πράγματα και δή τον προβληματισμό για το ζήτημα της εθνικότητας του κράτους μας με τα αλλεπάλληλα δείγματα επιδίωξης μεταεθνικού –πολυπολιτισμικού- χαρακτήρα των πάσης ιδεολογικής προέλευσης κυβερνώντων, βρήκαμε στο νεωστί εμφανισθέντα δικτυακό τόπο του Ελ. Κε. Δ. Α. και σας την προτείνουμε για ενδελεχή προβληματισμό.
(Λόγω της μεγάλης σχετικά εκτάσεώς του θα μας επιτρέψετε την σε τρείς συνέχειες αναδημοσίευσί του)


ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ (Αναδημοσίευσις)
Διαπιστώσεις, Παρατηρήσεις, Ερμηνείες

1.ΣΥΝΟΜΑΔOΣΕΙΣ

"ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
του Μάριου Κωστάκη, πολιτικού επιστήμονα

Το άρθρο αυτό βασίζεται στις παρακάτω διαπιστώσεις:
α) Οι συνομαδώσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι κυριότερες (αλλά όχι οι μόνες) από τις οποίες είναι τα έθνη και τα κόμματα, έχουν κάποια κοινή βάση που στηρίζεται στην ανθρώπινη φύση.

β) Η βάση αυτή συνίσταται στην επιδίωξη της επιβίωσης (με την ευρύτερη έννοια του συμφέροντος – ενδιαφέροντος) μέσα από συμμαχίες που εξασφαλίζουν υποστήριξη στις αντιπαραθέσεις.

γ) Οι αντιπαραθέσεις, αγώνες, συγκρούσεις, μάχες είναι αναπόφευκτες σε ένα κόσμο με πεπερασμένους πόρους μέσα στον οποίο συνωστίζονται αναρίθμητες και ολοένα πολλαπλασιαζόμενες ανθρώπινες απαιτήσεις.

Εδώ δεν θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε τις διαπιστώσεις αυτές. Τις θεωρούμε αυτονόητες είτε ως ιστορικές είτε ως καθημερινές παρατηρήσεις. Αυτό που επιδιώκουμε είναι 1) να περιγράψουμε το αποτέλεσμα τους στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα μέσα σε ένα πραγματιστικό πεδίο αναφοράς και 2) να εξετάσουμε τις πιθανές εξελίξεις μέσα από την προβολή τους στο μέλλον.


ΣΥΝΟΜΑΔΩΣΕΙΣ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, TAYTOTHTEΣ
Πώς οι άνθρωποι δημιουργούν, παγιώνουν και αναπαράγουν τις συνομαδώσεις τους;
Οι συνασπισμοί γίνονται μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο ως «συγγενείς» ή «ομοίους» και σε αντιδιαστολή με τους «ξένους». Η ομοιότητα, πραγματική ή πλαστή αδιάφορο, εξασφαλίζει το minimum που είναι απαραίτητο για μια στοιχειώδη συνεργασία, την σχετική ευκολία επικοινωνίας. Εκτός αυτού καθιστά πιθανότερη την συνάφεια ενδιαφερόντων και συμφερόντων. Δημιουργεί ένα οικείο χώρο στον οποίο μπορεί κανείς να κινηθεί με σχετικά λιγότερη αβεβαιότητα. Η συγγένεια και η ομοιότητα μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές. Τέτοιες είναι:
Η κοινή καταγωγή (πραγματική η όχι δεν έχει σημασία), η φυλετική συγγένεια, η πολιτιστική ομοιογένεια, η χρήση της ίδιας γλώσσας, η πίστη σε συγκεκριμένη θρησκεία και ακόμη περισσότερο στο ίδιο δόγμα, η καταγωγή από γεωγραφικά σαφώς διακριτό τόπο (π.χ. ένα νησί), η συναφής κοινωνικοοικονομική τοποθέτηση (τάξη), η συντεχνιακή – συνεργατική συναδελφικότητα. Όλες αυτές οι μορφές συγγένειας και ομοιότητας συγκροτούν αντίστοιχες ταυτότητες.
Όταν εξετάζουμε μία συγκεκριμένη περίπτωση, στρέφεται αναγκαστικά η προσοχή μας στα στοιχεία που συναποτελούν την ταυτότητα που μας ενδιαφέρει. Τα στοιχεία αυτά ορίζουν – περιορίζουν το συγγενές και το ξένο και τους δίνουν μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα. Άλλα από αυτά είναι αντικειμενικά και λίγο – πολύ αναμφισβήτητα (π.χ. η χρήση μίας γλώσσας) και άλλα δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου χωρίς να μπορούμε πλέον να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τον μύθο με τον οποίο έχουν επενδυθεί (π.χ. οι απώτερες, «μυθικές» ιστορικές εποχές που επικαλούνται τα διάφορα έθνη).
Η διανοητική επεξεργασία των ταυτοτήτων δημιούργησε ιδεολογίες. Όλες οι ιδεολογίες ταυτόχρονα ενώνουν και χωρίζουν. Ενώνουν όσους θεωρούνται ότι ανήκουν στην ομάδα ενώ τους διαχωρίζουν από όσους θα πρέπει να παραμείνουν εκτός των τειχών. Η δυναμική επιδίωξη των συμφερόντων επιβάλλει τον διαχωρισμό σε περιούσιους και παρίες.
Από τη στιγμή που δημιουργούνται, οι ιδεολογίες αποκτούν μια δική τους ξεχωριστή, αυτόνομη ζωή. Καλύπτουν νοητικές, πνευματικές, υπαρξιακές ανάγκες όσων προσφεύγουν σ’ αυτές, ενώ στην πραγματικότητα δεν τους ξεφεύγει ολοκληρωτικά η κοινωνικοποίηση κανενός. Μεγάλος αριθμός ατόμων νοηματοδοτούν την ύπαρξή τους αναφορικά με την ιδεολογία που τα έχει κερδίσει. Πολλές φορές η συναισθηματική πρόσδεση στην ιδεολογία και τη συλλογικότητα που αντιπροσωπεύει είναι τόση και τέτοια, ώστε ο έμφυτος ατομικισμός μεταμορφώνεται σε φανατική πίστη ή θέληση για αυτοθυσία. Έτσι με την ίδια συχνότητα που παρατηρούσαμε ατέλειωτες αιματοχυσίες στα πλαίσια θρησκευτικών πολέμων του παρελθόντος, είδαμε στον 20ο αιώνα η «ταξική συνείδηση» και ο εθνικισμός να έχουν ανάλογα αποτελέσματα.
Στο σύγχρονο πλαίσιο του μεταμοντέρνου σχετικισμού, όπου το άτομο αισθάνεται έρμαιο σε ένα πέλαγος έλλειψης αξιών, πίστεως και σταθερών σημείων αναφοράς, μερικές από τις συνομαδώσεις μπορούν να δώσουν μία διέξοδο στην υπαρξιακή αγωνία των ανθρώπων. Η ζωή τους μπορεί να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο, όσο περισσότερο πειστικός είναι ο θεμελειακός μύθος που ενώνει τα μέλη. -Η ένταξη στον σχηματισμό δίνει νόημα και σκοπό για τον αγώνα της ζωής, ελπίδα για το μέλλον, στήριξη από τα υπόλοιπα μέλη (όπως και αν ονομάζονται: συμπατριώτες, σύντροφοι, συναγωνιστές).
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΑΔΩΣΕΩΝ
Οι ανθρώπινες ομάδες ανεξαρτήτως μεγέθους και κλίμακας συγκροτούνται όχι μόνο για να ανταποκριθούν σε υπαρξιακές ή άλλες ανησυχίες αλλά κυρίως για να ικανοποιήσουν καθημερινές ανάγκες επιβίωσης και ανάπτυξης βιολογικών οντοτήτων.
Τα περιθώρια ικανοποίησης των ατόμων στον πραγματικό κόσμο είναι πάντοτε στενά γιατί οι πόροι είναι δεδομένοι και συνεπώς περιορισμένοι. Κάθε προσπάθεια επιβίωσης σε αυστηρά ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο θα ήταν εξ αρχής καταδικασμένη στην αβεβαιότητα του τυχαίου και την ανασφάλεια κάθε ανθρώπινης επαφής. Η ανάγκη συνεργασίας προέκυψε ως οικονομία δυνάμεων, ως οικονομία κλίμακας που αποφεύγει το τεράστιο κόστος των συγκρούσεων (με αμφίβολη άλλωστε έκβαση) σε ατομικό επίπεδο.
Όμως, επειδή οι ανάγκες ικανοποίησης ήταν (και είναι) απεριόριστες σε σχέση με τους δεδομένους πόρους, η δυνατότητα συνεργασίας γρήγορα φάνηκε ότι έχει τα όρια της. Γι’ αυτό δεν δημιουργήθηκε η κοινωνία αλλά πολλές κοινωνίες (κράτη, έθνη) και ακόμη περισσότερο το κοινωνικό σώμα ποτέ δεν έγινε μονολιθικό αλλά πάντα παρέμεινε κατακερματισμένο (σε κόμματα, κινήματα, οργανώσεις και κάθε άλλου είδους συσσωματώσεις).
Η παρόρμηση για ζωή, για επιβίωση, φέρνει ανταγωνισμούς από τους οποίους προέρχονται οι συγκρούσεις. Οι αντιθέσεις αναπαράγονται αέναα γιατί, αμέσως αφού ένας σχηματισμός κατισχύσει έναντι των ανταγωνιστών του και «μεγαλώσει» αρκετά, το πεδίο της διαμάχης μεταφέρεται στο εσωτερικό του ανάμεσα σε αντίπαλες ομαδοποιήσεις.
Ο φαύλος αυτός κύκλος δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια διαφορετικής ατομικής επιλογής γιατί προκαθορίζεται από εξωτερικές «σκληρές» πραγματικότητες: η σπάνις των πόρων, τα ανθρώπινα βιολογικά ένστικτα (που εμφανίζονται ίδια παντού και πάντα), ο χώρος και ο χρόνος, είναι συγκεκριμένα και αφήνουν περιορισμένες δυνατότητες ικανοποίησης... "

(Συνεχίζεται)

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ 2010. Οι αγώνες σε 2 εβδομάδες. Η Προκήρυξι της ΕΣΟ. Campionati Scolastici Regionali (1mo Bando di gara dalla Federazione Scacchi.)

Μας κοινοποιήθηκε από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (= απο τον έφορο του αγωνιστικού προγράμματος της ΕΣΟ, κ. Βασίλη Ανδρώνη) η προκήρυξι των Σχολικών Πρωταθλημάτων της (πρώην) ΤΕΣΣΑΣ.
Όπως διαπιστώνουμε, την διοργάνωσι του 22ου Ατομικού Σχολικού καθώς και του 8ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος για τον Νομό Ευβοίας, η Ομοσπονδία τα ανέθεσε στον Σύλλογο της Χαλκίδας «Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, Παλαμήδης ο Ευβοεύς», και αμφότερα τα Πρωταθλήματα αυτά θα διεξαχθούν στην πόλι μας κατά το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαρτίου.
Από τα γενικά χαρακτηριστικά της βασικής αυτής Προκήρυξης δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό από τα συνήθη κατ’ έτος προβλεπόμενα. Μοναδικό ζήτημα που αρχικά προβληματίζει, είναι στο Σύστημα διεξαγωγής των αγώνων και συγκεκριμένα η υπόδειξη για επιλογή Ελβετικού 9 γύρων (στο Ατομικό). Μόνο στις περιπτώσεις κάτω των 20 συμμετοχών η προκήρυξι προβλέπει δυνατότητα διεξαγωγής λιγότερων γύρων.
Εν αναμονή της κοινοποίησης της Προκήρυξης του διοργανωτή στον Νομό μας, αναδημοσιεύουμε την βασική Προκήρυξι της Ομοσπονδίας.


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ ΤΗΣ ΕΣΟ.
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 22ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 8ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας για το 2010

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Τα Σχολικά Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Νομαρχιακά Σχολικά Πρωταθλήματα (Προκριματικά).
Η ΕΣΟ αναθέτει τη διοργάνωση των Νομαρχιακών Σχολικών Πρωταθλημάτων (ατομικών και ομαδικών) στα παρακάτω σωματεία που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των 4 νομών της περιοχής:
- Νομός Βοιωτίας: Λιβαδειά – Σκακιστικός Όμιλος Λιβαδειάς «Ο Λέβαδος»
- Νομός Εύβοιας: Χαλκίδα - Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»
- Νομός Φθιώτιδας: Λαμία – Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας
- Νομός Φωκίδας: Άμφισσα – Ένωση Σκακιστών Άμφισσας
Τα προαναφερόμενα σωματεία καλούνται να δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22/2/2010, ότι αποδέχονται την ανάθεση εκδίδοντας παράλληλα την αντίστοιχη προκήρυξη για το νομαρχιακό τους πρωτάθλημα.
Τα Νομαρχιακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και τη Κυριακή 7 Μαρτίου 2010.
Αν σε κάποιο νομό δεν διοργανωθεί νομαρχιακό πρωτάθλημα τότε οι μαθητές και μαθήτριες της περιοχής θα συμμετάσχουν στο αντίστοιχο σχολικό πρωτάθλημα άλλου νομού που θα ορίσει η ΕΣΟ με συμπληρωματική προκήρυξη, μεταφέροντας τις θέσεις πρόκρισης.
Β. Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα (Τελική Φάση).
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Καλούνται οι Σύλλογοι που επιθυμούν να αναλάβουν τη Τελική Φάση του Περιφερειακού πρωταθλήματος,, να καταθέσουν εγγράφως στο e-mail της Ε.Σ.Ο info@chessfed.gr, τις προτάσεις τους μέχρι τη Παρασκευή 5/3/2010.
Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την ανάληψη της διοργάνωσης , η Ε.Σ.Ο θα ορίσει το τόπο και το χρόνο διεξαγωγής των αγώνων..
Το περιφερειακό πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τη Κυριακή 21 Μαρτίου 2010.
Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα του νομού στον οποίο ανήκει το σχολείο τους.

Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

4. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ:
1) ΑΤΟΜΙΚΟ:
Από κάθε κατηγορία-τάξη προκρίνονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οι πρώτοι τρεις μαθητές της γενικής κατάταξης (αγόρια ή κορίτσια) και τα 3 πρώτα κορίτσια. Εάν κάποιος από τους προκριθέντες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από τον 6ο, 7ο, 8ο κ.ο.κ. της κατηγορίας του. Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη.
Δικαιούνται επίσης απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση των Ατομικών πρωταθλημάτων και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά στο 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους.
Δεν μεταφέρεται η θέση πρόκρισης στο ατομικό, όταν μαθητής/α προκριθεί στο ατομικό και δηλώσει συμμετοχή με την ομάδα του η οποία προκρίθηκε στο ομαδικό.
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι ομάδες, από το Νομό Ευρυτανίας και τη νήσο Σκύρο, συμμετέχουν απευθείας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
2) ΟΜΑΔΙΚΟ:
Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) προκρίνονται στο Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα.
Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να δώσει πρόσθετο αριθμό προκρίσεων, πέραν των νομαρχιακών πρωταθλημάτων, στον διοργανωτή σύλλογο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.
5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ(ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ): Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2010. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

7. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

8. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Οι διευθυντές των αγώνων θα οριστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.
9. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Οι Διαιτητές θα οριστούν από την Τ.Ε.Δ.

10. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Θα βραβευτούν στο ατομικό οι τρείς πρώτοι μαθητές και οι τρείς πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία και στο ομαδικό οι τρείς πρώτες ομάδες ανά κατηγορία.

11. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

12. ΓΕΝΙΚΑ: Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από
τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μια παραπομπή στη «ΛΩΞΑΝΔΡΑ», κι η φράσι «Ποιος είναι πλούσιος…» (Συνεργασία;) Un pensiero su una frase dal racconto “Loxandra” di Maria Iordanidou

Μια μή φιλολογική παραπομπή στο μυθιστόρημα «ΛΩΞΑΝΔΡΑ», της Μαρίας Ιορδανίδου κι η φράσι «Ποιος είναι πλούσιος…» (Ξένο δημοσίευμα)
Un pensiero (altrui) su una frase dal racconto “Loxandra” di M. Iordanidou

Προχθές αναδημοσιεύσαμε (σε 2 συνέχειες) ένα γεμάτο συγκίνησι και ευαισθησία κείμενο.
Στην αρχή, διορθώνοντας από φιλολογική παρόρμησι τις μικροελλείψεις εκείνου του κειμένου, (όπως το παρέλαβα), σκέφτηκα να βρώ και το ακριβές απόσπασμα από το δημοφιλές λογοτέχνημα-αριστούργημα της Μ. Ιορδανίδου, στο οποίο προφανώς αναφερόταν η παρεμβαλόμενη φράσι του αγνώστου (σε εμένα) συγγραφέα: «Ποιος είναι πλούσιος, Λωξάνδρα μου; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος, τζόγια μου!», και να βάλω μια ενδεδειγμένη παραπομπή. Όμως, με την επικουρία του διαδικτύου ανακάλυψα ένα άλλο όμορφο κειμενάκι, γραμμένο από κάποια κα. Πέπη Σπηλιωτοπούλου, συντάκτριας του «Φιλόδημου», εβδομαδιαίου εντύπου στο Αίγιο, και θεωρώντας το καταλληλότερο της εμής δασκαλίστικης νοοτροπίας, το αναδημοσιεύω ασμένως:


Μια φράση της Λωξάνδρας
"Πρόσφατα απέκτησα σε dvd τη θρυλική σειρά της πάλαι ποτέ ΕΡΤ (σημερινής ΕΤ1) “Λωξάντρα” που παρακολουθούσα ανελλιπώς το 1980, όταν παίχτηκε στο κρατικό κανάλι.
Η ερμηνεία της Λωξάντρας, του αγαπημένου βιβλίου της Μαρίας Ιορδανίδου, από τη Μπέτυ Βαλάση έχει αφήσει εποχή, γιατί ίσως δεν υπάρχει ηθοποιός που θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα την αγαθή και καλόκαρδη νοικοκυρά Πολίτισσα, που η αγκαλιά της χωρούσε όλο τον κόσμο -χωρίς ανόητες προκαταλήψεις και διακρίσεις.
Μια φράση της γυναίκας-σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά ελλήνων που έζησαν και μεγαλούργησαν στην Κωνσταντινούπολη του προπερασμένου αιώνα, ήταν και ηΤις εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος”. Σοφή, σοφότατη κουβέντα για μια γυναίκα του λαού, που το βασίλειό της ήταν η κουζίνα και δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με φιλοσοφίες, επιχειρήσεις και τέτοιες σκοτούρες.
Σήμερα ζητάμε όλο και περισσότερα για να λέμε πως είμαστε πλούσιοι, ή καλύτερα για να μην λέμε πως είμαστε φτωχοί. Πρέπει να έχουμε το ακριβότερο αυτοκίνητο, το μεγαλύτερο σπίτι εξοπλισμένο με λογής-λογής χρήσιμα και άχρηστα αντικείμενα, τηλεοράσεις σε κάθε δωμάτιο, δύο κινητά ο καθένας, υπολογιστές που σκονίζονται στο σαλόνι και γενικά ανέσεις περιττές που αδειάζουν το πορτοφόλι μας και μας κάνουν να θέλουμε ακόμα περισσότερα χρήματα και να δημιουργούμε στους εαυτούς μας ακόμα περισσότερες ανάγκες.
Σίγουρα ο προορισμός του ανθρώπου είναι να εξελίσσεται και να καλυτερεύει τη ζωή του και σ' αυτό συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Έχουμε όμως, δυστυχώς, την τάση να αφήνουμε τις στιγμές να μας προσπερνάνε, τη ζωή να χάνεται σα νερό μέσα απ' τα χέρια μας, εν ονόματι ενός συνεχούς κυνηγιού του “καλύτερου”. Και γινόμαστε συνεχώς πιο κλεισμένοι στον εαυτό μας και τη δουλειά μας, ξεχνώντας πως γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμάς, που έχουν ανάγκη περισσότερο από αγάπη και ενδιαφέρον, παρά από υλικά αγαθά.
“Τι να τα κάνει τα πιο πολλά λεφτά ο Θεόδωρος, Δημητρό μου;” αναρωτιέται η Λωξάντρα απευθυνόμενη στον άντρα της. “Πόσο θα φάει; Μπορεί να φάει παραπάνω απ' όσο τρώει τώρα;” Απλή κουβέντα, που περικλείει όμως μια τεράστια αλήθεια.
Ας σηκώσουμε πια το κεφάλι να κοιτάξουμε τους γύρω μας. Να τους κοιτάξουμε, να τους χαμογελάσουμε, να τους μιλήσουμε. Τι να τα κάνεις τα αγαθά, εξάλλου, όταν δεν έχεις με ποιον να μοιραστείς τον πόνο σου και τη χαρά σου;"
Πέπη Σπηλιωτοπούλου
[Το αναδημοσιεύσαμε από εδώ. ]

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. La Prima Scuola Elementare di Calcide (Campionato Interno 2010)

ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ

Θα ήταν παράλειψι για τα σχετικά με το Σχολικό Σκάκι στην πόλι μας, να μην αναφερθούμε στα σχετικά μαθήματα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου προσφέρει και εφέτος την δυνατότητα της εκμάθησης του σκακιού στους μαθητές του Σχολείου.
Όπως και πέρυσι τα μαθήματα (που άρχισαν πρίν απ’ τα Χριστούγεννα) γίνονται σε αίθουσα του Σχολείου σε δύο ολιγομελή τμήματα μαθητών και για μια ώρα την εβδομάδα.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ‘ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ
Το ισχυρότερο και μεγαλύτερο τμήμα είναι το «Τμήμα των Προχωρημένων» στο οποίο έχουν γραφθή 13 παιδιά, μαθητές και μαθήτριες των τεσσάρων μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού, τα περισσότερα είναι τα ίδια του περσινού αντίστοιχου τμήματος και φοιτούν στην Ε΄Τάξι.
Το Τμήμα αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ξεκινήση, εδώ και λίγο καιρό το Εσωτερικό του Πρωτάθλημα, με ένα σύστημα κυκλικό (‘πούλ’ ή «ράουντ ρόμπιν») δώδεκα γύρων.
Συμμετέχουν:
1.Δημητρός Βασίλης
2. Δημητρός Γιάννης
3. Κακάτσος Κωνσταντίνος
4. Κακάτσος Χρήστος
5. Κηρύκου Βάλια
6. Κουκάς Δημήτρης
7. Παπαντωνίου Ζαχαρίας
8. Νείλας Δημήτρης
9. Σαραντίτης Νίκος
10.Τερερές Στάθης
11.Ντούρμας Νίκος
12.Παύλου Αντωνία
13.Μανής Σταμάτης

Βαθμολογία
Μέχρι στιγμής στην βαθμολογία (πριν από την ολοκλήρωσι του 4ου γύρου) προηγούνται οι:
1. Κακάτσος Χρήστος 3 ½
2. Νείλας Δημήτρης 3
3. Παύλου Αντωνία 2 ½ (σε 3 αγώνες)
4. Κουκάς Δημήτρης 2 ½ (3)
5 Τερερές Στάθης και Κακάτσος Κωνσταντίνος 2 ½
6 - 7. Δημητρός Βασίλης 2 (3) και Δημητρός Γιάννης 2 (3)
8-9. Σαραντίτης Νίκος 2 (4) και Ντούρμας Νίκος 2 (4)

Ε΄ ΓΥΡΟΣ
Η επόμενη αγωνιστική περιλαμβάνει τις συναντήσεις:
Ντούρμας Νίκος - Δημητρός Βασίλης
Παύλου Αντωνία - Τερερές Στάθης
Μανής Σταμάτης - Σαραντίτης Νίκος
Δημητρός Γιάννης - Παπαντωνίου Ζαχαρίας
Κακάτσος Κωνσταντίνος - Κουκάς Δημήτρης
Κακάτσος Χρήστος - Κηρύκου Βάλια
Bye ο Νείλας Δημήτρης

(Οι φωτογραφίες των παιδιών του Σχολειου είναι περσινές)

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Αντί θρησκευτικού διηγήματος, μια αληθινή αφήγησι: «Ιερεύς τις του 20ου αιώνος Β΄. Una storiella per la Quaresima “Un certo prete del 20esimo sec.” II

"ΙΕΡΕΥΣ ΤΙΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΟΣ" Μέρος Β΄
(Συνέχεια απο την προχθεσινή ανάρτησι)





[Seconda parte e fine del post “Un certo prete del 20esimo secolo” del lunedi 15 Febraio]



ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ

Από τις συζητήσεις που είχαμε καταθέτω εδώ μερικά:
Πρόσεχε, ιερεύ, τον εαυτό σου, μην ξεχάσεις να βλέπεις τον Θεό! Ορκίστηκες να έχεις τον νου σου στην Σωτηρία, τόσο την δική σου όσο και των άλλων. Κάθε καιρός είναι κατάλληλος για να δώσεις το βάπτισμα και την Θεία Κοινωνία, γιατί κάθε καιρός είναι κατάλληλος για τον θάνατο.
Να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος μπορεί να πει όχι στον Θεό, ο Θεός δεν μπορεί να πει όχι στον άνθρωπο. Αυτού του θεού είμαστε ιερείς, που επιτρέπει στο πλάσμα του να πει όχι να μην γίνει το θέλημά σου, δηλαδή να γεννήσει την κόλαση.
Στους ανθρώπους μπορείς να πεις ότι ο Χριστός κατέβηκε στον Άδη εκεί μας αναμένει. Όσο πιο βαθύς είναι ο Άδης σου τόσο πιο βαθύτερα είναι ο Χριστός.
Η οδύνη είναι το ψωμί που ο Θεός μοιράζεται με τον άνθρωπο και που έχει υποχρέωση ο δούλος του, ο παπάς, να μοιραστεί και αυτός με τον σύνδουλό του. Στον Σταυρό ο Θεός ενάντια σε ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί για τον Θεό, τάχθηκε με το μέρος του ανθρώπου.
Ο Θεός έγινε άνθρωπος, δηλώνει την αγάπη του, ζητά την αγάπη μας και μας απαλλάσσει από κάθε οφειλή.
Ο αγώνας μας είναι η προσοχή στην πνευματική πηγή του κακού, το οποίο δεν προέρχεται από την φύση, αλλά συντελείται μέσα στο πνεύμα.
Αυτός που είδε την αμαρτία του, είναι πιο μεγάλος από αυτούς που γνώρισαν αγγέλους. Τότε από την άβυσσο των αμαρτιών μου επικαλούμαι την άβυσσο της Χάριτος Του.
Πρόοδος στον αγιασμό σου, παπά μου, φαίνεται, όταν η καρδιά σου ήσυχη διαστέλλεται και ανθίζει σε κοσμική ευσπλαχνία, δεν μπορεί να κρίνει κανέναν, σηκώνει το κακό όλου του κόσμου, περνά την Γεσθημανή και καλύπτει τα πάντα με τον μανδύα της αγάπης.
Η αγάπη είναι ο Θεός που ρίχνει το βέλος, τον Μονογενή του Υιό, αφού έβρεξε την ακίδα του βέλους με το ζωοποιό πνεύμα, η ακίδα είναι η πίστη που όχι μόνο εισάγει το βέλος, αλλά και τον τοξότη μαζί της.
--Ευάγγελέ μου, αν ποτέ γίνεις ιερέας, να θυμάσαι ότι αυτό που σκανδαλίζει τους απίστους δεν είναι οι Άγιοι, αλλά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν είναι όλοι Άγιοι. Η κατάσταση του κόσμου μοιάζει με αυτήν την πρό του Μ. Κωνσταντίνου, και χειρότερη, γιατί οι άνθρωποι ήσαν ειδωλολάτρες, τώρα είναι άθεοι. Έτσι αντί η Εκκλησία να κρίνει τον κόσμο, η Εκκλησία κρίνεται από τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος μπορεί να την κατηγορήσει ότι μέσα σε τόσους αιώνες έχασε την ικανότητα της μαγιάς και ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και μάλιστα πιστά. Η Εκκλησία από αρραβωνιαστικιά έγινε ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ κοινωνία. Το Ευαγγέλιο εξεγείρει, ανατρέπει όχι την δομή του κόσμου, αλλά την δομή του ανθρώπινου πνεύματος, ο Χριστός εντός.
Απόχτησε την εσωτερική ειρήνη και πλήθος ανθρώπων θα βρει την ειρήνη δίπλα σου. Παπά μου, το να πλησιάσεις τον σύγχρονο άνθρωπο είναι τέχνη. Το ουσιώδες είναι να μεταφερθείς στη θέση του, να σβήσεις τον εαυτό σου και να αφήσεις τον Χριστό να μιλήσει.

Όλη σου η Θεολογία που σε έμαθαν, σωριάζεται σαν θρύψαλα μπροστά σε έναν εγκληματία, έναν νεκρό, μια μοναξιά. Όμως η ζωντανή ζεστασιά της παλάμης σου μπορεί να κάνει ανθρώπους σβησμένους, λερωμένους κι άσχημους, να ακτινοβολούν ξαφνικά ακτίνες Φωτός και να ανασύρεις στην επιφάνεια αυτό που κοιμάται. Την κοινωνία…. Ο Μυστικός Δείπνος, η Θεία Κοινωνία, που ετοιμάζεις είναι μυστήριο εν πορεία, για αυτό στεκόμαστε όρθιοι. Και αν γίνουμε απόβλητοι από την κοινωνική ζωή πρέπει να ωριμάσουμε σαν μια γενιά ομολογητών……....................

--Πάτερ Νικόλαε, είδα ότι είσαι άνθρωπος του Θεού σε παρακαλώ πες μου ποια είναι η μυστική εργασία, τι μου κρύβεις;
--«Ευάγγελέ μου, ήρθε η ώρα νομίζω να μάθεις όλα τα κατ’ εμέ σαν μια παρακαταθήκη Διδασκάλου προς μαθητή. Δεν είμαι άρρωστος, τουλάχιστον δεν πάσχω από αλκοολισμό!!! Μεταξύ των σπουδών μου είναι και η ψυχολογία του χρήστη. Αφού ήρθα στην Αθήνα και κατέθεσα τα χαρτιά μου και ο καιρός περνούσε με το σήμερα, αύριο, μίλησα με τον διευθυντή της κλινικής που είναι φίλος μου από την Αμερική του είπα για προγράμματα στην Αμερική, όπου ο γιατρός ζει μαζί με τους αρρώστους για όλο το χρόνο του προγράμματος τους με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έτσι παρακολουθώ το πρόγραμμα, αλλά κυρίως αυτοί που έφυγαν αυτό το διάστημα δεν υποτροπίασαν».
--Μα, τι μου λέτε; πουλήσατε τον εαυτό σας σαν δούλο εδώ μέσα, δεν βλέπετε ούτε καν τα παιδιά, υποφέρετε την τρέλα του καθενός...
--Ναι, αλλά έχω το δωματιάκι μου, την προσευχή μου, την πίστη μου, έχω τον καθρέφτη μου, όλους τους αδελφούς τους έγκλειστους. Εκείνο που με ξεσχίζει τα σπλάχνα ήταν οτι δεν μπορούσα να λειτουργώ. Τώρα τελευταία παίρνω κι εγώ, όπως όλοι, μια άδεια και πηγαίνω εδώ σε ένα μοναστηράκι να λειτουργώ και επανέρχομαι.
--Μα δεν τρελαθήκατε εδώ μέσα στη..., φυλακισμένος αναίτια, τόσους μήνες;
--Πιέστηκα. Ήταν εμπειρία τάφου, αλλά όμως γνώρισα όλους τους φίλους του Χριστού, τους ελάχιστους. Αυτούς που πιστεύουν ότι είναι ανάξιοι του παραδείσου, τους συμπαραστάθηκα, τους άκουσα, τους έδωσα λίγο νερό, λίγη πίστη και κυρίως επλατύνθηκα κι εγώ, και πάλι δούλος αχρείος είμαι. Αναλογίζομαι την ώρα της εξόδου μου και ελπίζω στο έλεος της εκκλησίας Του και στο δικό Του.

--Πάτερ Νικόλαε, είστε τόσο νέος ούτε 53…

Ήταν Τετάρτη της πρώτης των νηστειών που κάναμε αυτή την κουβέντα της καρδιάς, που μου χάρισε την καρδιά.
--Την Παρασκευή θα πάρω άδεια, θα πάω στο μοναστηράκι που σας είπα για τους Χαιρετισμούς και για Λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ελάτε κι εσείς να σας δούμε. Πάρτε ένα τηλέφωνο το Σάββατο να σας δούμε την ώρα της Λειτουργίας την Κυριακή.


Πράγματι το Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων τηλεφώνησα:
--Ευλογείτε, Πάτερ!
--Ο Κύριος!
-- Σας παρακαλώ, θέλω να μιλήσω στον πατέρα Νικόλαο.
--Δεν γίνεται.
--Πότε να ξαναπάρω για τον π. Νικόλαο, πότε;
--Μόλις προ ολίγου τελείωσε την Θεία Λειτουργία, κατέλυσε και πέθανε μπροστά στην Αγία Τράπεζα, την ώρα που ασπαζόταν για να βγει μπήκε ο εκκλησάρης και τον βρήκε γονατιστό, αλλά χωρίς πνοή. Έχει έρθει η αστυνομία, θα τον πάνε για νεκροτομή, θα τον στείλουν Αμερική…
--Δεν ξέρω τι λέτε, πάτερ, εγώ προχθές μίλησα, τέλος πάντων ήμαστε μαζί! Ήταν μια χαρά. Δεν μπορεί, δεν είναι αυτός…



Όχι, αυτός είναι! Έτσι το ήθελε ο Θεός.

Έτσι τελείωσε ο Νικόλαος ο άρχων, ο εργάτης των εντολών του Χριστού ο κρυφός, ο φίλος μου ο ολιγοήμερος, ο γνήσιος ποιμένας που άφησε τα 99 για το ένα, που πουλήθηκε δούλος σαν εκείνον τον επίσκοπο του Γεροντικού, ο Ιερέας του 20 αιώνος του απατεώνος που τα μάτια του δεν απατήθηκαν, αλλά είδε καθαρά την εικόνα του κόσμου χωρίς φαντασία.

Ας έχουμε την ευχή του!!!

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Αντί σαρακοστιανού διηγήματος, μια αληθινή αφήγησι: «Ιερεύς τις του 20ου αιώνος». Una storiella per la Quaresima “Un certo prete del 20esimo secolo”

Ο φίλος κι αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κακάτσος μας έβγαλε απο το προσωρινό αδιέξοδο για την επιλογή ενός θέματος κατάλληλου για το πνευματικό βάρος των ημερών, προωθώντας μας το παρακάτω κείμενο. Το αδήλου πατρότητος αυτό κείμενο το αναδημοσιεύουμε (με κάτι μικροδιορθώσεις) σε δύο –λόγω της έκτασής του- συνέχειες και σας ευχόμαστε «Καλή Σαρακοστή»!

ΙΕΡΕΥΣ ΤΙΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΟΣ (Μέρος Α΄)

Τον είδα αιφνίδια μέσα στο τεράστιο θάλαμο με τα 65-70 κρεβάτια μέσα στο πανδαιμόνιο που κάνουν 70 άνθρωποι όταν μαζευόταν και στριμώχνονταν σε ένα μικρό χώρο. Το φως πολύ. Έμπαινε από τα μεγάλα παράθυρα με τα σιδερένια κάγκελα...
Ήταν πρωί περίπου 9 η ώρα, όταν άνοιξε η βαριά πόρτα, η εξωτερική, και ανεβήκαμε η νέα ομάδα των 10 φοιτητών στο τμήμα αποτοξίνωσης στο Δαφνί.
Πρόσωπα, πρόσωπα εκινούντο αέναα μέσα στο φαρδύ διάδρομο που άφηναν τα κρεβάτια τους. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της πατρίδας και από πιο μακριά ακόμη. Με τις χαρακτηριστικές προφορές Λαρισινών ή Κρητικών και των άλλων νησιωτών, κοντοί, ψηλοί, μελαχρινοί, άσπροι, αδύνατοι, παχείς , πάσχοντες, όλος ο κόσμος αναγκασμένος να συμβιώνει.
Και μέσα σε αυτήν άμπωτη και πλημμυρίδα των ανθρώπων ένας ψηλός ξανθωπός με μαύρα ρούχα και περιλαίμιο λευκό, με λίγο υποτυπώδες γένι ξανθό, άρχοντας ατάραχος, γαλήνιος μέσα σε αυτή την ταραχή. Κατάλαβα ότι επρόκειτο για ιερέα. Ευτυχώς, είπα μέσα μου, ένας καθολικός ιερέας στο τμήμα αποτοξίνωσης. Ευτυχώς που δεν είναι ορθόδοξος! Να ξεφτιλιζόμαστε στους γιατρούς και στους συμφοιτητές μας ! Ευτυχώς!!


Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες βάλαμε τις ιατρικές μας μπλούζες και με τον υπεύθυνο γιατρό προχωρήσαμε στο κρεβάτι του πρώτου ασθενούς. Τον φώναξε ο υπεύθυνος από την παρέα του. Ήρθε ένας μικρός μαγκάκος από την Λάρισα, ομιλητικός αλλά μαγκάκος.

Δεν θυμάμαι τίποτα από το πρώτο αυτό μάθημα ούτε γιατί ήταν μέσα ο ασθενής, ούτε τί φάρμακα έπαιρνε, απλώς στη ρύμη των λόγων του είπε «Έχουμε τον παπά να μας βοηθά και περνάμε καλά, και ενώ έπρεπε να φύγουμε σε τρεις μήνες χάρις σε αυτόν και θα φύγω σε 1,5 μήνα».
Τότε με τάραξε ο λογισμός μου, ένας καθολικός παπάς με κουστουμάκι τον βοήθησε αυτόν εδώ; Αδύνατον, ένας καθολικός παπάς !!!!
Στην πρώτη μας συνάντηση ουδέν έπραξα, παρόλο τον κοινωνικό μου χαρακτήρα. Έφυγα όταν τελείωσε ο υποχρεωτικός μου χρόνος της παρουσίας.
Στη δεύτερη επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα, πάλι τα ίδια, άλλος ασθενής και νέα αποκάλυψη: “Eυτυχώς που έχουμε τον παπά και μας βοηθά ειδικά τα βράδια που μένουμε με τους εαυτούς μας, μας παρηγορεί , μας εμψυχώνει. Είναι δικός μας παπάς ορθόδοξος!!!”
Ένα κρύο ρεύμα με διαπέρασε, γκρεμίστηκαν όλα, ο ευσεβισμός μου δεν μπορούσε να δεχθεί ότι ένας παπάς ορθόδοξος ήταν μέθυσος, είχε ανάγκη αποτοξίνωσης και βρισκόταν πίσω από τα σίδερα με άλλους παράνομους, μέθυσους και ναρκομανείς.
Ούτε καν σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο αποτοξίνωσης. Η ιδέα που είχα για άσπιλη Εκκλησία και οφειλόταν στην νεότητα μου, ξεθώριασε απότομα.


Τον πλησίασα, στεκόταν όρθιος και συνομιλούσε με έναν άλλο ασθενή, που έτρεμαν τα χέρια του. Συνομιλούσε απλά για το τίποτα, ο άλλος τον άκουγε, του έλεγε τα προβλήματα του, του μιλούσε γρήγορα , ο παπάς άκουγε με μια απέραντη στοργή κοιτάζοντάς τον. Είχε πρόσωπο καθαρό, μάτια γαλάζια – θάλασσα, ηλικία 55 χρόνων περίπου, χέρια άσπρα, δάχτυλα μακριά. Τέλος πάντων, όλα πάνω του είχαν κάτι αρχοντικό. Του απάντησε σιγά σε μια προφορά με αγγλική ηχώ! Ήταν ξένος. Παπάς ορθόδοξος, ξένος! Μόλις τελείωσε με τον άρρωστο στράφηκε σε μένα και με ρώτησε “χάου αρ γιού?”
Έμαθα ότι ήταν Έλληνας που γεννήθηκε στο εξωτερικό, οι γονείς του είχαν φύγει για την πέρα από τον ατλαντικό Αμερική. Τον έστειλαν όμως οι γονείς του στους παππούδες του στη Κατερίνη, έτσι είχε μάθει καλά Ελληνικά και είχε έναν σύνδεσμο με την παράδοση της χώρας μας. Ένιωθα ήδη άνετα σαν να γνωριζόμαστε από χρόνια, είχαν φύγει όλοι οι ενδοιασμοί μου.
--Τι θέλετε από μένα; με ρώτησε.
--Θέλω να μάθω γιατί βρίσκεστε σε αυτόν εδώ το χώρο και θεραπεύεστε, τέλος πάντων να σας γνωρίσω.
--Ελάτε στο δωμάτιο μου!

Ναι, μέσα σε αυτό το χάλι υπήρχε ένα μικρό δωματιάκι, στενό δωματιάκι με ένα κρεβάτι, παράθυρο βορινό, τοίχοι πανύψηλοι, 4 μέτρα ύψος, ένα γραφείο, είκοσι εικόνες ρώσικες, καντήλι , κομποσκοίνι, θυμιατήρι, πετραχήλι, φάρμακα πάνω στο γραφείο και βιβλία. Ήταν ένα μικρό καλογερικό κελί μέσα στη ταραχή 70 τροφίμων του ψυχιατρείου.
Εκεί άρχισε η αποκάλυψη της χάρης του Θεού.


Το όνομα Νικόλαος, ορθόδοξος ιερέας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Καθηγητής του Χάρβαρντ στην έδρα των Παλαμικών σπουδών και ποιμαντικής ψυχολογίας! Χάρβαρντ στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αμερικής και τώρα τρόφιμος της ψυχιατρικής πτέρυγας του Δαφνιού στο τμήμα αποτοξινώσεως, η διαφορά είναι ιλιγγιώδης.
--Πάτερ; Πώς φτάσατε εδώ;
--Ήμασταν μια παρέα φίλοι που τελειώσαμε τη σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Παντρευτήκαμε, κάναμε παιδιά και γίναμε ιερείς. Ο καλύτερος όλων μας πριν περίπου δέκα χρόνια πέθανε αιφνίδια. Τον κηδεύσαμε και γυρίσαμε στα σπίτια μας. Τότε με κατέλαβε ένα πνεύμα λύπης και από τότε άρχισα να πίνω. Τέλος πάντων σε λίγο καιρό ήμουν εξαρτημένος από το ποτό, εάν δεν έπινα έτρεμα. Δεν μπορούσα να διευθετήσω τα θέματά μου. Στην αρχή το έκρυβα από την γυναίκα μου και τα παιδιά μου, δεν μεθούσα αλλά έπινα, ήμουν με ένα ποτήρι στο χέρι. Πειράχτηκε το ήπαρ μου.
Όλο το θέμα ήταν μια πρόκληση για την ιατρική μου γνώση, τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβάδιζε με την νηφαλιότητα του ανδρός με την αρχοντιά του και την έλλειψη νευρικότητας. Είχε έρθει η ώρα να φύγουμε. Του ζήτησα να του φέρω κάτι για παρηγοριά του μέσα σε αυτούς τους τοίχους.
--Ένα βιβλίο του Ρωμανίδη, μου λέει, τον είχα δάσκαλο τον Ρωμανίδη.
Στην νέα συνάντηση μας την επόμενη εβδομάδα κρατούσα στο χέρι μου το βιβλίο του Ρωμανίδη «Ρωμαίοι ή Ρωμιοί Πατέρες της Εκκλησίας». Ανέβηκα τρέχοντας τα σκαλιά να συναντήσω τον Νικόλαό μου, τον άρρωστο μου, τον βρήκα στο δωμάτιό του καθισμένο σε μια μικρή πολυθρόνα και στο χέρι του ένα μικρό κομποσκοίνι. Του έδωσα το βιβλίο στα χέρια του. Είχε κόκκινο σκληρό εξώφυλλο, το γύρισε με αγάπη, διάβασε τα κεφαλαία. Χάρηκε σαν μικρό παιδί.
--Είμαι εδώ πάνω από τρεις μήνες, βγαίνω σπάνια -δεν έχω πού να πάω. Δεν μου έχουν φέρει ένα δώρο. Πόσο χαίρομαι για αυτό που μου έφερες! Αυτός ο άνθρωπος έφερε αέρα ορθοδοξίας, γκρέμισε το σχολαστικισμό της γερμανικής ιδεολογίας, έδειξε τον πλούτο μας!! Ό,τι μας έλεγε ο γέρο Ιωσήφ, αυτός το έβαλε στα πανεπιστήμια.
--Ποιος γέρο-Ιωσήφ;
--Ο ησυχαστής, ο παππούς ο Σπηλεώτης. Τον γνώρισα το 1960 όταν πήγαινα στο Άγιο Όρος στη Νέα Σκήτη με δεχόταν στο κελί του. Μου έμαθε να προσεύχομαι με το κομποσκοίνι ώρες και ώρες, φωτοβόλος, γλυκύς και αυστηρός. Προσοχή, έλεγε, στο νου! "Πρώτα προσβολή, μετά συζήτηση με τον λογισμό, μετά συγκατάθεση!! Συγκατάθεση, θάνατος, αρχή αμαρτίας, η αμαρτία δόντι ιοβόλο του θανάτου. Προσοχή! Όχι συζήτηση με τον λογισμό, νίψη!" Αυτά που ο γέροντας τα παρέδωσε εμπειρικά, ο Ρωμανίδης τα κατέγραψε, τα στήριξε αγιοπατερικά και τα εξαπέστειλε στα πέρατα της γης, ώστε να έχουμε και εμείς χαρά εκεί στην Αμερική. Όταν έγινα ιερέας, με τον πρώτο μου μισθό έστειλα ένα δώρο στον γέροντα Ιωσήφ, του έστειλα ράσα καλογερικά (όχι κάτι ακριβό, τα είχα τυλίξει και σε ένα γκρι χαρτί, έγραψα την διεύθυνση και τα έστειλα). Μετά από πέντε χρόνια τον επισκέφθηκα στο κελί του, όπως καθόταν είδα πίσω του στο πρεβάζι το δώρο μου ανέγγιχτο. Αμέσως σκούρυνε το πρόσωπο μου, του λέω: «Γέροντα, σου έστειλα ένα δώρο με τα πρώτα μου χρήματα και εσύ ούτε που το άγγιξες;!» μου λέγει «π. Νικόλαε, παιδί μου, δεν μου λείπει τίποτα, έχω τον Χριστό! Δεν μου λείπει τίποτα, το δώρο σου το είδα, έσκισα μια άκρη και το είδα. Το άφησα εδώ χρόνια, να μου λέει ο λογισμός άνοιξε το, και εγώ να τον ξεχνώ, αλλά να σε θυμάμαι. Θα μπορούσα να το είχα δωρίσει σε τόσους που έρχονται εδώ, αλλά το άφησα για τον παπά Νικόλα. Έλα να βάλουμε τον πλάγιο του δευτέρου ήχο, να παρηγορηθείς!» Μου έμαθε να προσεύχομαι με το κομποσκοίνι για τον κόσμο. Όλες τις ακολουθίες τις έκανε με το κομποσκοίνι εκτός της Θείας Λειτουργίας.
--Πάτερ, απορώ πώς εσείς που γνωρίσατε ένα τόσο άγιο άνθρωπο πέσατε σε αυτό το πάθος της οινοποσίας. Η προσευχή δεν σας προστάτεψε, δεν σας βοήθησε να γλιτώσετε από τον πειρασμό αυτόν;
--Ευάγγελε, μη ξεχνάς το "αρκεί σοι η χάρις μου", του Παύλου.
--Ξέρετε με σκανδάλισε, στην αρχή τουλάχιστον, το θέμα σας.
--Σε σκανδάλισε ή σε φόβισε για το ευόλισθον της φύσης μας; Είσαι αυτάρκης στην νομιζομένη σου καθαρότητα και φοβάσαι μήπως την χαλάσεις, μήπως κάνεις κάποιο λάθος και χάσεις την καλή γνώμη για τον εαυτό σου και για τους άλλους. Σε νοιάζει τί θα πει ο κόσμος. Αδελφέ μου και φίλε μου, η νεότητά σου είναι κακός σύμβουλος, όπως και σε μένα κάποτε. Η πείρα του βίου και η συναντίληψη της χάριτος με έπεισε ότι, όποιος και αν είμαι, ό,τι και αν κάνω, είμαι δεμένος με τον Χριστό και φωνάζω «ελέησον με ο Θεός, ελέησον με Κύριε ως οίδας και ως θέλεις, ελέησον με». Και λέω μέσα μου όλοι σώζονται, εγώ κολάζομαι. Ελπίζω στον Χριστό και στην Παναγία. Ελπίζω στο έλεος του Θεού που χαρίζει τον παράδεισο σ΄ αυτούς που πιστεύουν ότι είναι ανάξιοι του παραδείσου.
Και πάλι ο αδυσώπητος χρόνος τελείωνε.
--Πάτερ, θέλετε να σας φέρω κάτι στην επόμενη συνάντηση μας;
--Ναι, θέλω, επειδή έχω τέσσερα παιδάκια στην πατρίδα και τα έχω επιθυμήσει. Φέρε μου, σε παρακαλώ, ένα μικρό παιδάκι και φώναξε με να βγω στο παράθυρο από τα κάγκελα να το δω, να δω τα ματάκια του να παρηγορηθώ.
Βρήκα το μικρό μου βαπτισμένο Σωτήριο, τον πήρα αγκαλιά, πέρασα την πόρτα και σταθήκαμε κάτω από τα σίδερα.
-- Π. Νικόλαε, π. Νικόλαε, ήρθαμε!
Πρόβαλε η φιγούρα του πίσω από τα σίδερα, άπλωσε τα χέρια του από ψηλά, μας κοίταξε, μας χαμογελούσε. Μιλάγαμε από εκεί, χάρηκε, θυμήθηκε τα δικά του, απλώθηκε η νοσταλγία. Δεν ήταν πίκρα, ήταν νοσταλγία για τον παράδεισό μας. Μας ευλόγησε και αποχωρήσαμε. «Ποιος είναι πλούσιος Λωξάνδρα μου; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος, τζόγια μου !» ….

--Πάτερ, η Αμερική φημίζεται για τα αποτοξινωτικά της κέντρα, πώς ήρθατε σε αυτές τις άθλιες συνθήκες;
-- Ευάγγελε, πριν πολλούς μήνες προκηρύχθηκε μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Παλαμικών σπουδών. Ήρθα λοιπόν και εγώ, αφού πήρα άδεια από το πανεπιστήμιο μου στο Χάρβαρντ, να βάλω τα χαρτιά μου για αυτήν την έδρα. Οι μήνες περνούν δεν γινόταν τίποτα. Καθηγητικές ίντριγκες, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων τίποτα. Την έδρα μου στο Χάρβαρντ την είχε πριν από μένα ο π. Γεώργιος Φλορόφσκι. Αυτός είναι ένας μεγάλος θεολόγος και πραγματικός φιλέλληνας και είναι ο γέροντας μου.
Από έκπληξη σε έκπληξη.
--Γέροντάς σας, αυτός ο μέγας;
--Ναι, και είναι πραγματικά μεγάλος πνευματικός θεολόγος και σημαιοφόρος, άνθρωπος θυσίας. Σπουδαγμένος και στην ποιμαντική ψυχιατρική και στην ψυχολογική αντιμετώπιση των εθισμένων χρηστών σε ουσίες και ποτό. Αλλά όλα αυτά τα ασκούσε με απέραντη αγάπη και υπομονή. Για να κατανοήσεις το μέγεθος του ανδρός θα σου πω μια ιστορία στην οποία ήμουν μάρτυρας της θαυμαστής θεραπείας ενός εφήβου: Μια οικογένεια έφερε το παιδί της 18 ετών που έπασχε από ηβηφρενία. Η κατάσταση ήταν δύσκολη, αθεράπευτη σχεδόν, τον παρακάλεσαν να τον δεχθεί να τον αναλάβει. Πράγματι τον πήρε σε ένα σπίτι στη εξοχή που είχε πολλά στρέμματα, με σημύδες, ένα μεγάλο αγρόκτημα. Μπήκαν μέσα οι δυο τους, το αγρίμι και ο π. Γεώργιος και έκλεισαν την βαριά πόρτα. Μετά από τρεις μέρες παρέδωσε το παιδί υγιές και σώφρον στους γονείς. Το παιδί αυτό σπούδασε και είναι υγιής έκτοτε και μάλιστα τώρα είναι Επίσκοπος της Εκκλησίας μας. Όταν ρώτησα, π. Γεώργιε, πώς έγινε αυτό; Μου είπε ότι πήρε το παιδί και του είπε « παιδί μου εγώ θα καθίσω σε αυτή την σημύδα , όλος ο χώρος είναι δικό σου, κάνε ό,τι θέλεις και όταν θέλεις έλα να μιλάμε. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες έκανε ό,τι ήθελε. Κατέστρεψε το ψυγείο, την βιβλιοθήκη μου, τα λουλούδια, και όποτε ήθελε με πλησίαζε και μιλάγαμε. Εγώ καθόμουν στης σημύδας τον κορμό και περίμενα χωρίς να ταράζομαι για ό,τι γινόταν, τρεις μέρες εκεί δεν σηκώθηκα, δεν έφαγα, δεν ήπια νερό. Την Τρίτη μέρα ήρθε ο παιδί γαλήνιο, μου φίλησε το χέρι, με σήκωσε, με βοήθησε να περπατήσω, γιατί ήμουν σαν πεθαμένος, ανοίξαμε την πόρτα και τον παρέδωσα στους γονείς του. Ιματισμένο και σωφρονούντα». Πάτερ Γεώργιε, και τρεις μέρες πώς κάνατε τις στοιχειώδεις ανάγκες σας; «Τα έκανα πάνω μου δεν μετακινήθηκα καθόλου, ήθελα να δώσω μια θυσία για αυτόν στο Θεό, την υπομονή μου την κατάργηση των συμβατικών καθημερινών πρακτικών. Δεν είναι τίποτα, ο Θεός μου χάρισε υγιή τον άνθρωπο και δι΄ αυτού μου χάρισε την γεύση της Βασιλείας του». Τέτοιος άνθρωπος ήταν αυτός, αληθής θεολόγος, άνθρωπος της λειτουργίας ,αλλά και πέρα από αυτήν. Πάντα έλεγε: "δίδου ημίν εκτυπώτερον, σού μετασχείν, εν τη ανεσπέρω ημέρα της Βασιλείας σου".


(Μεθαύριο σ.Θ. η συνέχεια)

ΚΡΙΣΙ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μια άποψι για την νέα λιτότητα – καταπίεσι σε βάρος των μισθωτών (Συνεργασία Γ. Μητροπέτρου)

Εν μέσω οικονομικής λαίλαπας η χώρα μας και η καταστροφολογία γύρω από την οικονομική κατάστασι της ελληνικής οικονομίας –ακόμα και το τραπεζικό και το νομισματικό σύστημα- καλά κρατεί εδώ και εβδομάδες.
Ακούμε για επιτήρησι –αν όχι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- από την Ε.Ε., για επιπρόσθετα –δηλαδή σκληρότερα- σταθεροποιητικά μέτρα, κυρίως στον προϋπολογισμό, για νέους φόρους, για περικοπή ενός μισθού των εργαζομένων, και όλα αυτά κάτω από το φάσμα της πτώχευσης.
Πόσο χρόνο θα μας πάρη άραγε για να μάθουμε το γιατί (και ποιοί;) μας έβαλαν στο "μάτι του κυκλώνα"; Προς το παρόν η Κυβέρνησι εξαγγέλλει μέτρα κατά της κρίσης, μέτρα (όπως αναδρομική αύξησι ορίων ηλικίας συντάξεων, περικοπές μισθών, επιδομάτων, φόροι κλπ) που τρομοκρατούν τον μέσο πολίτη. Στο στόχαστρο, ως συνήθως, ο εργαζόμενος και δή
ο δημόσιος υπάλληλος.
Το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και φίλος, ο Γιώργος Μητροπέτρος, κατέθεσε πρόσφατα επι του προκειμένου μια ενδιαφέρουσα άποψι:



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα σαν χώρα, όχι αναίτια, φθάσαμε το δημόσιο χρέος σε δυσβάστακτα επίπεδα, αντί να εκσυγχρονίσουμε το κράτος το αποδιοργανώσαμε, αντί να επανιδρύσουμε την δημόσια διοίκηση την κάναμε λάφυρο στις κομματικές ορέξεις. Δαπανήσαμε περισσότερα από τις δυνατότητές μας. Σύμφωνα, προς ποια κατεύθυνση όμως;
Ποιος ωφελήθηκε από την αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου χρήματος;
Μήπως οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί; Αυτοί που κάθε φορά γίνονται τα θύματα αλλά και τα πειραματόζωα εφαρμογής δημοσιονομικής πολιτικής;
Φταίνε αυτοί για τις προμήθειες του Δημοσίου σε τιμές πολλαπλάσιες των τιμών της αγοράς;
Μήπως αυτοί διαπραγματεύονται τα οπλικά συστήματα;
Μήπως είναι αυτοί που με χαριστικές πράξεις «δώρισαν» στις τράπεζες τεράστια ποσά του Έλληνα φορολογούμενου; Και πολλά άλλα……
Σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση, το πλέον φερέγγυο φορολογικά αλλά και σταθερό καταναλωτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού αλλά και πρωτίστως του δημόσιου τομέα. Σε αυτούς βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Αυτοί είναι οι σταθεροί καταναλωτές και με το όποιο εισόδημά τους αναθερμαίνουν την αγορά.
Πάνω λοιπόν, στους Δημοσίους υπαλλήλους και στους μισθούς τους έχει στηθεί εδώ και μέρες μια αποπροσανατολιστική συζήτηση: Πώς και αυτήν την κατηγορία πολιτών να της ρίξουμε το ηθικό αλλά και να πλήξουμε το εισόδημά της.
Να συρρικνώσουμε και να μειώσουμε τους μισθούς, μήπως έτσι λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Να κόψουμε από την μισθωτή εργασία όποια αύξηση, μήπως ...πάνε και τα καταθέσουνε στην Ελβετία και μειωθεί η ρευστότητα στην αγορά;
Δεν μπορεί, όλη η προσπάθεια της Κυβέρνησης , συνεπικουρούμενη από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, για συμμάζεμα της δομής του κράτους αλλά και μείωσης της σπατάλης με παράλληλη μείωση των δαπανών, να έχει ως επίκεντρο τους «τεμπέληδες» Δημοσίους υπαλλήλους!
Η συρρίκνωση και αυτών των εισοδημάτων, έχει επίπτωση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στενάζουν από την μείωση του τζίρου και της θηλιάς στο λαιμό από το αδηφάγο τραπεζικό σύστημα.
Δεν είναι «αναχρονιστική», «λαϊκίστικη» και «παλαιοπασοκική» αυτή η άποψη δηλ. της ενίσχυσης του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, ώστε και σε περιόδους κρίσης να ενισχύουν την αγορά και να συμβάλλουν θετικά στην διαμόρφωση αναπτυξιακού κλίματος.
Όλη αυτή η προσπάθεια κτυπήματος του μισθού και του μισθωτού, έχει ως σκοπό από κύκλους, πιστεύω εκτός κυβέρνησης, τον αποπροσανατολισμό και την λήθη σε σοβαρές και μεγάλες απάτες σε βάρος του Εθνικού πλούτου. Και βέβαια η ποινικοποίηση των μισθών απαλλάσσει αυτούς οι οποίοι και σήμερα χωρίς οίκτο κατασπαράζουν ό,τι έχει απομείνει στην χώρα και το σπουδαιότερο, ατιμώρητοι.
Φτάνει πια, δεν αντέχει άλλο ο μισθωτός, ο μόνος ειλικρινής και φερέγγυος φορολογούμενος.!
Ψάχτε αλλού για τις διαρροές του Δημοσίου χρήματος με μέτρα θαρραλέα και αποδοτικά, κοινωνικά δίκαια και ειλικρινή!
Κάτω τα χέρια από την μισθωτή εργασία και…τον μισθωτό.!

Χαλκίδα 9-2-2010
Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρώην Πρόεδρος του 9ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΚΑΙ 2 ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΦΥΗ ΕΦΕΥΡΕΣΙ ΤΟΥ «ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΦΙΣΕΡ».1 partita e 2 parole sull’ invenzione "orologio scacchistico" di Bobby Fischer

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ (ΚΑΙ ΧΑΝΟΝΤΑΣ!) ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ.
Με την –όπως προοιωνιζόταν μετά την πολυετή αποχή, όχι και τόσο λαμπρή- επαναδραστηριοποίησί μου στο αγωνιστικό σκάκι, είχα προ μηνός την ευκαιρία να παίξω σε συνθήκες επίσημου αγώνα με το ισχύον ηλεκτρονικό Χρονόμετρο και τις νέες ρυθμίσεις του χρόνου Φίσερ.
Η παρακάτω παρτίδα, λοιπόν, που έπαιξα κατά την α’ αγωνιστική στο Πρωτάθλημα (της πρώην) ΤΕΣΣΑΣ 2010 εναντίον του Παναγιώτη Γιαννούτσου
είναι η πρώτη επίσημη παρτίδα μου μετά από κάπου 30 χρόνια και επιπλέον η πρώτη μου με τα «νέα» ηλεκτρονικά ρολόγια. Για το ότι την έχασα δεν αποτελεί βεβαίως μοναδική αιτία η απειρία μου στην χρήσι του χρονομέτρου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλο και κάπως θα με επηρέασε αυτή η νέα πραγματικότητα, και μαζί με την κακή αγωνιστική μου κατάστασι το γεγονός είναι ότι ήλθα σύντομα σε πίεσι χρόνου και έχασα φυσιολογικά.

Η ΠΡΩΤΗ (ΕΠΙΣΗΜΗ) ΠΑΡΤΙΔΑ (Μετά από …χρόνια):

ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ Παν. - ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Αλέξ.
[ECO "B00"]
[Χαλκίδα, 2010.01.11]

1. d4 e6 2. c4 b6 3. e4 Bb7 4. Bd3 d6 5. Nf3 Nd7 6. O-O g6 7. Bg5 Ne7 8. Qd2 h6
9. Be3 Bg7 10. Nc3 g5 11. h3 O-O 12. Nh2 Ng6 13. Ne2 c5 14. Bc2 Qe7 15. f4 gxf4
16. Nxf4 Nxf4 17. Rxf4 cxd4 18. Bf2! e5?! (18... Ne5!) 19. Bh4 Qe6 20. Rf5
Qg6 21. Raf1 Rae8 22. R1f3 Re6 23. Rg3 Qh7 24. Ng4 Rg6 25. Qf2 h5 26. Nh2 Rxg3 27. Qxg3 Kh8
28. Qf3 Kg8 29. Rxh5 Qg6 30. Rg5+/= Qh6 31. Qg3 1-0

(Και με μερικά επιπλέον -απο την ανάρτησι της κας Κωνσταντινίδου- σχόλια):




Play online chess



ΟΨΙΜΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Πάνε, λοιπόν, τα μηχανικά σκακιστικά χρονόμετρα. Εκείνα που τα κούρδιζες και βάζοντας τον καθαρό και αμείλικτο χρόνο για την συνολική διάρκεια της παρτίδας (ή συνηθέστερα για τις 40 πρώτες κινήσεις) παρακολουθούσες το δραματικό τελευταίο 5λεπτο με το βασανιστικό ανασήκωμα της σημαίας πρίν την μοιραία πτώσι…
Πάνε και οι φάκελοι των διαιτητών με τις κρυφές κινήσεις και το παίξιμο των διακεκομμένων παρτίδων κατά την επομένη (μετά τις ολονύκτιες αναλύσεις).
Η νέα εποχή στο χιλιόχρονο παιχνίδι του ζατρικίου, η εποχή της πληροφορικής με το γέρας των πανίσχυρων σκακιστικών ηλεκτρονικών προγραμμάτων, ου γαρ ήλθε μόνον.
Ήλθε (πριν πόσα χρόνια στην Ελλάδα; Εδώ και 7-8 χρόνια;) ο καταπληκτικός καινούργιος κόσμος του ψηφιακού σκακιστικού χρονομέτρου!

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΦΙΣΕΡ
(ΣΑΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ):
Αξίζουν, λοιπόν, δυό λόγια ακόμη για αυτό το ευρηματικό ρολόι με τον χρόνο Φίσερ.
Δεν αναφερόμαστε σε ένα χρονόμετρο που απλώς αναβάθμισε την τεχνολογία του από μηχανική σε ψηφιακή.
Εννοούμε την ενσωμάτωσι της δυνατότητας να προστίθεται σε κάθε κίνησι ένας επιπλέον (καθοριζόμενος κάθε φορά από την προκήρυξι της διοργάνωσης ή την συμφωνία των παικτών) χρόνος. Ένας μικρής σχετικά έκτασης χρόνος που συνήθως εκτείνεται από 10 έως 30 δευτερόλεπτα την κίνησι, και ο οποίος χρόνος ονομάζεται , ακριβώς, χρόνος Φίσερ (Fischer time). Το ίδιο και το χρονόμετρο αυτού του είδους –που αποκαλείται απλούστερα και «Ρολόι Φίσερ»- πράγμα απολύτως λογικό, καθότι έχουμε να κάνουμε με μια υλοποιημένη μεγαλοφυή ιδέα του Μπόμπυ Φίσερ.

Ήταν το 1988 (περίπου 100 χρόνια μετά την εφαρμογή του μηχανικού ρολογιού στο άθλημά μας!) που ο Φίσερ κατέθεσε επισήμως μια ιδέα για έναν νέο τύπο ψηφιακού σκακιστικού ρολογιού. Η πρότασί του μάλιστα αναγνωρίστηκε την επόμενη χρονιά κανονικότατα με ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. (υπ’ αριθ. 4,884,255 -βλ. και διπλανή εικόνα).
Μέχρι τότε η επίσημες παρτίδες παιζόντουσαν με ένα σύστημα σταθερού χρόνου σε σταθερό όριο κινήσεων. Το πιο συνηθισμένο, θυμόμαστε, ήτανε δύο ώρες ο καθένας για τις πρώτες 40 κινήσεις και μια ώρα για κάθε επόμενες είκοσι.

Αντιθέτως η πρότασι Φίσερ ήταν πράγματι επαναστατική: Έδινε σε κάθε παίκτη μια προκαθορισμένη ποσότητα χρόνου στην αρχή της παρτίδας, και εν συνεχεία προσέθετε αυτομάτως μερικά –σταθερά προκαθορισμένα- δευτερόλεπτα μετά από κάθε κίνησι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι παίκτες δεν απελπιζόντουσαν από την έλλειψι χρόνου (π.χ. σε εύκολα κερδισμένες θέσεις) ενώ συνολικά και οι παρτίδες αν δεν τελειώναν πάντα κάπως νωρίτερα, πάντως ολοκληρωνόντουσαν την ίδια μέρα, χωρίς ελέγχους χρόνου και διακοπές-αναβολές.
Έτσι, σήμερα, ύστερα από μια διστακτική αρχική υποδοχή, κατά την α΄ δεκαετία εφαρμογής, η χρήσι του ηλεκτρονικού χρονομέτρου έχει γενικευθή (και δεν γνωρίζουμε πια επίσημες διοργανώσεις που να διεξάγονται με παραδοσιακά χρονόμετρα και χρόνο).

Πρόκειται επομένως για μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στην ιστορία του κλασσικού σκακιού και ως τέτοια, μεγίστης σημασίας συνεισφορά στο αγαπημένο μας βασιλικό παιχνίδι –και όχι μόνο- θα έπρεπε να του την αναγνωρίσουμε του αγαπημένου μας ήρωα Σκακιστή κι ανίκητου Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Μπόμπυ.

Υ.Γ. Και μπορεί οι γνωρίζοντες να του την πιστώνουμε ως ευρεσιτεχνία, αλλά ο ίδιος ο Φίσερ δεν φαίνεται να επωφελήθηκε οικονομικά –όσο έπρεπε- από την εφεύρεσί του αυτή. Κατά περίεργο τρόπο, ενώ λ.χ. μέχρι σήμερα η φόρμουλα της Κόκα-Κόλα αποτελεί εμπορικό μυστικό, με όλα τα επακόλουθα, τα δικαιώματα του Φίσερ επάνω στην ευρεσιτεχνία του έληξαν μετά την παρέλευσι μιας δωδεκαετίας! Τον Νοέμβριο του 2001. Πριν καλά καλά υιοθετηθή πλήρως από τον σκακιστικό κόσμο –λέγε με FIDE- το καταπληκτικό του χρονόμετρο…





Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΑΠ’ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ. 1+3 Τραγούδια. Nikos Xilouris; 30 anni senza la sua voce. 1+3 canzoni al suo anniversario

Για τον ελληνόψυχο λεβεντονιό της Κρήτης έχουμε ξαναγράψη κάτι. Ο μέγας νεοέλληνας τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης μεσουρανούσε στο καλλιτέχνικό στερέωμα όταν έμαθε ότι ασθενούσε ανίατα από την επάρατο νόσο. Τελικά μετά από σκληρή μάχη νικήθηκε από τον Χάρο σαν τον Διγενή Ακρίτα στα μαρμαρένια Αλώνια. Ήταν η 8η Φεβρουαρίου 1980 στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς…
Επ’ ευκαιρία της χθεσινής αυτής επετείου από την αναχώρησί του από αυτόν τον κόσμο τον γλυκό-πικρό περιοριζόμαστε να αναφέρουμε δυό λόγια, τα οποία εν τω μεταξύ άλλοι έγραψαν και πολύ καλύτερα από εμάς για την ευλογημένη του παρουσία στην καλλιτεχνική παιδεία της γενιάς μας.
Ποτέ άλλοτε καλλιτέχνης, που συνέδεσε το όνομά του με την παραδοσιακή μουσική, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα στενά δεσμά του είδους και να γνωρίσει την πανελλαδική αποδοχή. Ο Νίκος Ξυλούρης, χάρη στο ταλέντο και στον οίστρο του, έκανε αγαπητό το κρητικό ιδίωμα από το Ηράκλειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ποτέ άλλοτε τραγουδιστής δεν πέρασε από το δημοτικό τραγούδι στο λόγιο, όχι μόνο χωρίς απώλειες, αλλά, αντίθετα, με δάφνες γενικής αναγνώρισης, συμπάθειας και δικαίωσης. Μέσα σε μια δεκαετία, κάλυψε τεράστια ποσότητα έργου υψηλής ποιότητας και καθολικής παραδοχής. Τραγούδησε Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Χάλαρη, Λεοντή, Κόκκοτο, Ανδριόπουλο, Ανδρεόπουλο, Γκάτσο, Γεωργουσόπουλο, Σεφέρη, Σολωμό, Κινδύνη, Ρίτσο, Φέρρη κ.ά. Κυριολεκτικά, δέσποσε τη δεκαετία του ‘70, σηκώνοντας στις πλάτες του το προοδευτικό τραγούδι τα χρόνια της δικτατορίας και στις αρχές της μεταπολίτευσης.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝ ΤΡΙΑ (ΑΝΤΙ 133) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Α΄. Νίκος Ξυλούρης - "Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα (live)" [Πρόκειται για το ομώνυμο τραγούδι που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου και μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος (βλ. άλμπουμ «Θητεία», το 1974) και τραγούδησε με σχεδόν αξεπέραστο ύφος ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης].



1. Νίκος Ξυλούρης , Χρύσανθος - "του θάνατου παράγγειλα" [(Ο Ψαρονίκος μαζί με τον πόντιο αοιδό Χρύσανθο Θεοδωρίδη, δυο αθάνατες φωνές, τραγουδάνε σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη και μουσική: Χριστόδουλου Χάλαρη)]




Και οι στίχοι:


Του Θάνατου παράγγειλα
του Χάρου παραγγέλνω
Του Θάνατου παράγγειλα
του Χάρου παραγγέλνω
Ανάθεμά σε Χάροντα
και μια κατάρα στέλνω
Και λέω της χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω
Και λέω της χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω

Ρούχο 'χω πράσινο
είναι αφόρεγο
Φορώ το και γελώ σε
Άρτος στο χέρι μου
είναι Επτάζυμος
Τρώγο το και θωρώ σε

Και λέω τις χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω
Ανάθεμά σας όφιδες
Και άλλο πια δεν κλαίω
Του Θάνατου παράγγειλα
Του Χάρου παραγγέλνω
Ανάθεμά σε Χάροντα
Και μια κατάρα στέλνω
Του Θάνατου παράγγειλα
Του Χάρου παραγγέλνω
Και λέω της χαρόντισσας
Στα χαροπαίδια λέω



2. Erotokritos. "Ta thlivera mantata ( Τα θλιβερά μαντάτα)"[Είναι κάποιοι άνθρωποι που την παράδοσι την έχουν μέσ' στις φλέβες. Εδώ ο Ξυλούρης σε μια εκτέλεσι ενός αποσπάσματος απο το έμμετρο μυθιστόρημα -και μνημείο της λογοτεχνίας μας- του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ο Ερωτόκριτος τραγουδιέται για αιώνες στην Κρήτη και σαν ριζίτικο]




3. Νικος Ξυλουρης - "Αυτον τον κοσμο τον καλο" [...]

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ, ΜΙΑ ΣΟΝΑΤΑ, ΔΥΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΑ ΚΑΙ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Μικρό αφιέρωμα. Nikolaos Skalkotas: Una Sonata, 2 Concerti e 4 Danze Greche

Ένα από τα (πολλά) παραλειπόμενα-χρεωστούμενα της παρελθούσης χρονιάς ήταν και μια αναφορά στον μεγάλο νέο-Έλληνα συνθέτη Νικόλαο Σκαλκώτα (1945-1949). Αρχικά το είχαμε προγραμματίση για τον Σεπτέμβριο, τις 19 του μηνός, φυσικά, αφού το θέλαμε ως αφιέρωμα στα 70χρονα του θανάτου του. Αλλά, κυρίως, επειδή νιώθαμε την βαριά την σκιά της μουσικής μας απαιδευσίας (και έχοντας την ελπίδα να «αναθέσουμε» την ευθύνη σε αρμοδιότερό μας), αναβάλαμε.
Τώρα μετανιώσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μια ερασιτεχνική ανάρτησι (ως συνήθως) και να αφήσουμε την τελειότητα για άλλους.
Μένουμε, λοιπόν, στην εγκυκλοπαιδική γνώσι και στον παγκοσμίου κλάσεως συμπατριώτη μας μουσικό:

Ξέρουμε μόνο πως ο Νικόλαος Σκαλκώτας γεννήθηκε στην Χαλκίδα (8 Μαρτίου 1904) και πέθανε σαρανταπέντε χρονών στην Αθήνα (19 Σεπτεμβρίου 1949 ). Παρ’ όλο που άργησε (ειδικά στην Ελλάδα) να του αναγνωρισθή η μεγάλη του αξία, είναι μάλλον ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης κλασσικής μουσικής του 20ού αιώνα και στην υψηλού επιπέδου τέχνη του πρέπει να είχε πρωτοποριακό στοιχείο και έντονα προσωπικό ύφος.
Έξησε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά το μεγάλο και πλούσιο έργο του σφύζει από ελληνικότητα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο ενσωματώνει επιρροές από την Ελληνική (δημοτική κυρίως, αλλά όχι μόνο) μουσική παράδοσι.
Ά, και ότι τον πατέρα του τον λέγαν Αλέξανδρο.

Για το μουσικό μέρος του μικρού αφιερώματός μας, διαλέξαμε αυτά τα 7 έργα, τα οποία -με την χάρι του You Tube- και σας προτείνουμε ανεπιφυλάκτως:

ΚΟΝΣΕΡΤΑ:
1. Μικρό Κοντσέρτο για Όμποε και Πιάνο
Nikos Skalkottas: Concertino per oboe e pianoforte (1939/1943) Primo Movimento


(Το Β΄ μέρος του εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=2OTfW_8FRPA)

2. Κοντσέρτο για 2 Βιολιά (με την συνοδεία 2 Πιάνων)
Nikos Skalkottas: Concerto per due Violini (1944/'45) Mov.2 (Seconda parte) e Mov. 3 (Prima parte)



ΜΙΑ ΣΟΝΑΤΑ ΓΙΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ
Nikos Skalkottas: Sonata Concertante per Fagotto a Pianoforte (1939/1943) Primo Movimento



ΤΕΣΣΕΡΙΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ 36) ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
1. Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Alexandros Diamantis conducts Skalkottas : Kritikos


2. Ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ
Alexandros Diamantis conducts Skalkottas : Ipirotikos


{ Άλλη μία εκτέλεσι :
Skalkottas - Greek Dances (Epirot Dance)
http://www.youtube.com/watch?v=tXQvkwPL1x4&feature=related}

{Ακούστε και τον Ηπειρωτικό 2 σε g minor από την The Ural State Philarmonic Orchestra http://www.youtube.com/watch?v=gxIDzVS3-s8&feature=related}


3. Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ
Skalkottas - Greek Dances (Peloponnesian Dance)


4. Ο ΚΛΕΦΤΙΚΟΣ
(Και αυτός σε διεύθυνσι Αλέξανδρου Διαμαντή)
Alexandros Diamantis conducts Skalkottas : Kleftikos



{Άλλη μία εκτέλεσι :
Skalkottas - Greek Dances (Kleftikos Dance)

http://www.youtube.com/watch?v=riQxXxaI9WA&feature=related }