Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το Σιμουλτανέ του Νίκου Σκαλκώτα και η νίκη του Κωνσταντίνου (Β΄ Φωτογραφίες). Simoultanea di Nikos Skalkottas ad “Abacco e Pezzi” (Commenti e Foto)

Simoultanea di Nikos Skalkottas ad “Abacco e Pezzi” (Parte seconda) e la partita vinta da Kostantino Soilemesis.
Για το Σιμουλτανέ του Νίκου Σκαλκώτα στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωσι στον Σύλλογό μας τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, έχουμε αναφέρει μόνο τα πολύ γενικά.
Καιρός είναι να αναφερθούμε με δυο-τρείς ακόμα ουσιώδεις λεπτομέρειες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Άβαξ και Πεσσοί» διοργανώνει Σιμουλτανέ,
και ούτε η πρώτη που αναλαμβάνει να το κάνει ο πάντα καταδεκτικός Νίκος Σκαλκώτας. Ιδιαίτερα λαμπρή ως ανάμνησι μένει στην μνήμη μας εκείνο το πρώτο του Σιμουλτανέ στην Χαλκίδα, και μάλιστα σε δημόσιο χώρο, κατά την λήξι του 3ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος Χαλκίδος που έγινε στις 10 Ιουνίου 2007.
Αυτή τη φορά ο αρχιπροπονητής του Συλλόγου μας και Διεθνής Μαίτρ, αντιμετώπισε συνολικά 20 αντιπάλους (μεταξύ αυτών και τα δύο πιτσιρικάκια, η Ελευθερία και ο Δημητράκης, και κανα δυό καθυστερημένα αφιχθέντες γυμνασιόπαιδες σαν τον Μίλτο Μεταξά).

Ο αγαπητός σε όλους πρώην Πρωταθλητής Ελλάδος, δεν χρειάστηκε πολλές παρακλήσεις από τους μικρούς στην πλειονότητα αθλητές μας και πολύ πρόθυμα (παρ’ όλο τον αιφνιδιασμό όλων μας λίγο πρίν την έναρξι και την μικροκαθυστέρησι) παραχώρησε σε όλους τους αντιπάλους του τους πεσσούς με τα λευκά χρώματα και μαζί την πρώτη κίνησι.
Κατά τον τρίωρο σχεδόν αγώνα αρνήθηκε ευγενικά αρκετές προτάσεις ισοπαλίας, αλλά προς ικανοποίησι όλων των αντιπάλων του, υπέγραψε –ως αναμνηστικό αυτόγραφο- όλα τα παρτιδόφυλλα που του προσκόμιζαν στο τέλος.
Με την πάροδο των 2 πρώτων ωρών, μόνο έξι-εφτά παρτίδες απέμεναν να ολοκληρωθούν στην αίθουσα που είχε αρχίση να αδειάζει.
Αναμετρώμενοι με την ανωτερότητα του αντιπάλου, αλλά και με την κούρασι, ο ένας μετά τον άλλο, Γιάννης Σφυρίδης, Παναγιώτης Σαββόπουλος, Γιώργος Σοϊλεμέζης, Βαγγέλης Ρακαντάς, Μίλτος Μεταξάς και ο Δημήτρης Προβελέγγιος, αναγκάσθηκαν παρά τον ωραίο αγώνα και την γενναία αντίστασι που προέβαλαν, να υπογράψουν την εγκατάλειψί τους, γύρω στις 30 κινήσεις.


Μόνος απέμεινε σε κάποια στιγμή να μάχεται με ήρεμο πείσμα και ακατάβλητο σθένος ο Κωνσταντίνος Σοϊλεμέζης, ο πιο παλιός σκακιστής του φυτωρίου {πάντα δίπλα στον πατέρα του από την ίδρυσι και του πρώτου συλλόγου μας, την Σ.Α.Χ. «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»} από όπου ξεπήδησε και η παιδοπαρέα του «Άβαξ Και Πεσσοί», αλλά που όμως, εδώ και 3 χρόνια, είναι αθλητής του γεμάτου επιτυχίες Σκακιστικού Τμήματος της ΑΕΚ.
Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, παίζοντας μια έξοχη παρτίδα, κατάφερε να εκμεταλλευθή μια ανακρίβεια του Νίκου Σκαλκώτα στο μέσον του παιχνιδιού και να διαχειρισθή με μεγάλη ψυχραιμία το πλεονέκτημα της θέσης. Προς γενική έκπληξι των αγωνιώντων για την έκβασι θεατών, η κατάληξι της παρτίδας δεν ήταν η ισοπαλία, αλλά η ιπποτική εγκατάλειψι του Νίκου Σκαλκώτα στην 45η κίνησι.
Η ΠΑΡΤΙΔΑ


Play online chess


ΤΡΙΑ ΠΑΡΤΙΔΟΦΥΛΛΑ
Γιώργος Σ. - Ν. Σκαλκώτας
Δημήτρης Προβελέγγιος - Νίκος Σκαλκώτας
Κωνσταντίνος Σ. - Ν. Σκαλκώτας

Με αυτό τον απρόσμενο τρόπο, με μηδέν ισοπαλίες, αλλά με μία ήττα σε βάρος του αρχιπροπονητή μας, έληξε το Σιμουλτανέ που σηματοδότησε την έναρξι της καλοκαιρινής περιόδου και την πολυπόθητη αγωνιστική ανάπαυλα εν όψει του φθινοπώρου.
Η ευχή που επικράτησε στην λήξι της όμορφης εκδήλωσης: Καλό Καλοκαίρι, και εις άλλα με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: