Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Οικονομική κρίσι και φορολόγησι της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και το παράδειγμά του (Αναδημοσίευσι υπο Δ. Κακάτσου). Un Vescovo greco ..

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και το παράδειγμά του.
Un Metropolita greco (Nicolao) e il suo esempio difronte alla crisi economica.

«Μεγάλος ντόρος γίνεται για να φορολογηθεί η περιουσία της Εκκλησίας.
Η ηγεσία της δεν την αρνήθηκε στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά δεν πρέπει και το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο να ζημιωθεί και να μην ωφελείται ο λαός που πραγματικά έχει ανάγκη...
Η Εκκλησία πρέπει να είναι σαν την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει απόθεμα σε χρυσό ή άλλα συναλλαγματικά μέσα για μια ώρα ανάγκης, για να μην χρεοκοπήσουμε και υπό μία άλλη έννοια: Η Εκκλησία προσφέρει καθημερινά σε αρρώστους , σε φτωχούς , σε πεινασμένους , σε κρυωμένους, σε ναρκομανείς, σε γέρους και ανήμπορους.
Βοηθάει στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία, στη μουσική μας παιδεία, με χορωδίες και κατηχητικά που απομακρύνουν τη νεολαία μας από επικίνδυνες ατραπούς, και με φοβερό ιεραποστολικό έργο για όλο τον ελληνισμό ως τα πέρατα του κόσμου .
..»
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα έγραφε σε πρόσφατη ανάρτησι στο προσωπικό Ιστολόγιό του http://www.eviastyl.blogspot.com/(βλ. το πλήρες κείμενο εκεί) ο νύν αντιπρόεδρος του «ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ΄», Δημήτρης Κακάτσος.

Σε σημερινό του ηλεκτρονικό μήνυμα ο Δημήτρης μας προώθησε το παρακάτω πολύ εύστοχο κείμενο για τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, που έχει απόλυτη θεματική συνάφεια. Το αναδημοσιεύουμε πάραυτα!

Το προσωπικό παράδειγμα ενός σύγχρονου ιεράρχου.
ΣΕ ΜΙΑ εποχή όπου όλοι γνωρίζουν την Τζούλια και ελάχιστοι τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους αυτού του τόπου, σήμερα ας κάνουμε τη διαφορά. Και ας ασχοληθούμε με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Κανείς δεν τη συζήτησε, κανείς δεν τη σχολίασε, κανείς δεν της έδωσε τη σημασία που της αρμόζει.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ζήτησε διακοπή της μισθοδοσίας του. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του Αlter:
«Η Εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και την προσπάθεια που γίνεται. Θεωρώντας ότι εγώ δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ζήτησα να επιστραφεί ο μισθός μου στο κράτος. Μια συμβολική κίνηση την οποία έκαναν και άλλοι άνθρωποι. Σκέφτηκα αφού την κάνει μια ευρωβουλευτής, γιατί να μην την κάνει και ένας επίσκοπος!».

(Να σημειώσω εδώ ότι το ίδιο έπραξε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, βάζοντας όμως την παράμετρο να μη φορολογηθούν οι επαρχιακές μητροπόλεις!)

Η είδηση με κέντρισε και άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Ακόμα περισσότερο με κέντρισαν τα ευρήματα της έρευνάς μου. Μεταφέρω εδώ μέρος του βιογραφικού του (ολόκληρο θα χρειαζόμασταν τρεις σελίδες της εφημερίδας):

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μελέτη της Μηχανικής των Ρευστών και της Μαθηματικής Φυσιολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό.

ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα αυτών των δύο πανεπιστημίων επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Αντικείμενό τους ήταν η αιμοδυναμική μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιάς και αγγείων) με χρήση Μηχανικής των Ρευστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκε με την επινόηση, τον σχεδιασμό και τη μελέτη μιας μη αιματηρής μεθόδου διαγνώσεως βαλβιδικών παθήσεων με τη μέθοδο της ακουστικής ανάλυσης!

Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο αγγειολογικό εργαστήριο του Νew Εngland Deaconess Ηospital στην Αμερική. Παράλληλα εργάστηκε ως επιστήμων στη ΝΑSΑ.

Δίδαξε σε σεμινάρια του Χάρβαρντ και στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης.

Η επιστημονική και ερευνητική ενασχόλησή του με τον φυσικό κόσμο και τον άνθρωπο και η προσωπική του αναζήτηση οδήγησαν αυτό τον κορυφαίο επιστήμονα στην Ορθοδοξία. Σπούδασε Θεολογία στη Βοστώνη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1989, γίνεται πρώτα μοναχός, έπειτα διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Από το 1990 μέχρι το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στον Βύρωνα.

Το 2004 εκλέγεται Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ενώ πριν από δύο χρόνια αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΑΥΤΟΣ Ο λαμπρός επιστήμων απαρνήθηκε τιμές, δόξες και πλούτη και στράφηκε στην Εκκλησία. Ο μισθός του είναι μικρότερος από 2.000 ευρώ. Αυτό τον μισθό δωρίζει στο κράτος, για να συμβάλει όπως μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και όπως λέει:

«Αυτό είναι μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της πατρίδας μας».[Δημήτρης ΚΑΚΑΤΣΟΣ :
ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΚΛΑΒΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΧΕ. ΕΚΕΙΝΟΣ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ, ΜΑΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ή ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ.. ΕΔΙΝΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΤΕΣ, ΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΓΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
]

Δεν υπάρχουν σχόλια: