Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ Ο ΣΚΕΜΠΡΗΣ, ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ. Al Trofeo “Crespi”, buona finora prestazione del GM Greco Skembris

Την ώρα που στην χώρα μας διεξάγεται το 59ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών, (στο Κατάκολο της Ηλείας), ο Σπύρος Σκέμπρης βρίσκεται στην Ιταλία όπου και συμμετέχει κατά την αγαπημένη του συνήθεια τελευταία χρόνια αγωνιζόμενος σε Τουρνουά.

Το Τουρνουά «των Μαίτρ» είναι το μεγαλύτερο από τα 5 σκακιστικά τουρνουά που με την επωνυμία «30ο Τρόπαιο Εδουάρδος Κρέσπι, Διεθνές Φεστιβάλ 2009» (30° Trofeo Edoardo Crespi, Festival Internazionale 2009) διεξάγονται ταυτόχρονα στην διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ αυτού στο Μιλάνο από τις 5 έως 12 Δεκεμβρίου, και είναι επίσης η μεγαλύτερη σκακιστική διοργάνωσι αυτού του μηνός στην γείτονα χώρα.
Μάλιστα η εφετινή έκδοσι έχει ήδη καταγράψη νέα ιστορικά ρεκόρ από πλευράς συμμετοχών. [Και όταν μιλάμε εδώ για ιστορικότητα αναφερόμαστε σε ένα Τουρνουά που έφθασε στην 30η του έκδοσι, και σε έναν σύλλογο, τον «Ερασιτεχνικό Σκακιστικό Σύλλογο Μιλάνου» (Societa’ Dill. Scacchistica Milanese) που μετράει σχεδόν 130 χρόνια δραστηριότητας!]
Τους 250 λοιπόν έφτασαν οι συμμετέχοντες στο «30° Trofeo Crespi» στο σύνολο των παράλληλων τουρνουά (διαμορφωμένα ανάλογα την δυναμικότητα και την ηλικία).
Το ισχυρότερο λοιπόν, όπως είπαμε, το «Magistrale”, είναι ένα κλειστό τουρνουά μεσαίας δυναμικότητος με μ.ό. 2.234 (FIDE rating) το οποίο φιλοξενεί 75 παίκτες από 15 διαφορετικές ομοσπονδίες (53 Ιταλοί και 22 ξένοι), εκ των οποίων 9 είναι Γκρανμαίτρ, μία Γκρανμαίτρ Γυναικών και ακόμα 7 Διεθνείς Μαίτρ, και έχει σύστημα κληρώσεων Ελβετικό 9 γύρων.
(Υπάρχουν άλλα 3 χαμηλής δυναμικότητας Open και ένα Under 16)

Οι αγώνες βρίσκονται προς το τέλος τους (παίζεται απόψε ο 7ος γύρος) και ο μοναδικός Έλληνας παίκτης τα πάει πολύ καλά: Ο Σπύρος Σκέμπρης που είναι νούμερο 9 στην αρχική λίστα δυναμικότητος του Τουρνουά, έχει μέχρι στιγμής 4 ½ βαθμούς (με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες) και βρίσκεται στην 8η θέσι της γενικής βαθμολογίας.
Στην πραγματικότητα όμως απέχει μόλις ένα βήμα (ή μάλλον ½ βαθμό) από την κορυφή, αφού μόνο ο πρώτος ο Ουκρανός GM Shishkin Vadim (Elo 2507) έχει 5 βαθμούς, ενώ τον πρωτοπόρο ακολουθεί ένας όμιλος 7 σκακιστών, μεταξύ αυτων -τελευταίος λόγω κριτηρίων- ο συμπαθέστατος κερκυραίος Μαίτρ. [Στην πιο πάνω φωτο διακρίνεται στο βάθος αριστερά να αντιμετωπίζει τον Ιταλό Astengo κατα τον α' γύρο]
Απόψε ο Σπύρος θα αντιμετωπίση με μαύρα τον Ουκρανό GM Sumets Andrey ο οποίος είναι ν.1 (Ελο 2604) των αγώνων και βρίσκεται επι κεφαλής του ομίλου των προσωρινά ισοβαθμούντων στους 4,5 βαθμούς.
Πιθανότατα ο πιο δύσκολος –και μέχρι στιγμής πιο κρίσιμος- αγώνας για τον Έλληνα Μεγάλο Διεθνή Μαίτρ...

Άλλα ζευγάρια στην κορυφή για τον 7ο γύρο:
Malaniuk Vladimir P (4.5) - Shishkin Vadim (5.0)
Drazic Sinisa (4.5) - Lazic Miroljub (4.5)
Drazic Sinisa (4.5) - Lazic Miroljub (4.5
Farago Ivan (4.5) - GENOCCHIO Daniele (4.5)
Stojanovic Andjelija (4.0)- David Alberto (4.0)


Ο επίσημος ιστοτόπος του Τουρνουά είναι: http://www.scacchisticamilanese.it/
Σημειώνουμε με αποδοκιμασία την βραδύτητα στην έκδοσι των ενημερωτικών δελτίων ανα γύρο, δελτία που ελάχιστη σχέσι έχουν με τα συνήθη bulletins.
Εκνευριστική είναι και η λεπτομέρεια που έχει να κάνει με την μη εισέτι δημοσιοποίησι των παρτίδων (άσχετα αν οι παρτίδες των 20 πρώτων ζευγαριών μεταδίδονται απ’ ευθείας, “live”), σε αρχεία pgn ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: