Σάββατο 23 Μαΐου 2009

(Αποκλειστικό): ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ «ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ», ΣΤΗΝ ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΙ ΤΟΥ ΣΚΕΜΠΡΗ. SKEMBRIS ALL’ OPEN CAPO D'ORSO (PALAU, SS)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟ ΜΔΜ

Πολύ καλή εμφάνισι πραγματοποίησε ο Σπύρος Σκέμπρης στην Ιταλία, τερματίζοντας μέσα στην δεκάδα των ισχυρών σε μεγάλο διεθνές τουρνουά στην Σαρδηνία, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Από τις 16 Μαΐου μέχρι προ ολίγων ωρών, απόψε, διεξήχθη το Διεθνές Τουρνουά στην τουριστική περιοχή Capo d’ Orso (=Ακρωτήρι της Αρκούδας) στο Παλάου της Β. Σαρδηνίας, με την επωνυμία 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Capo d'Orso (3° Festival Internazionale Capo d'Orso).
Εφέτος έλαβαν μέρος 176 σκακιστές από 17 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών 11 ΜΔΜ, 12 ΔΜ και επιπλέον μία Γκρανμέτρ και μία ΔΜ γυναικών.

Πρόκειται όπως φαίνεται για ένα νέο τουρνουά, που όμως ήδη από την 1η διοργάνωσι, το 2007, είχε ξεκινήση πολύ δυνατά: με 7 ΜΔΜ και 12 ΔΜ από 16 χώρες.
Ένα ακόμη στατιστικό για την εφετινή έκδοσι, οι 141 «ελούχοι» της FIDE (με μέσο όρο 2042 Elo), οι 57 εκ των οποίων μη Ιταλοί.

Ισχυρό πλεονέκτημα του Τουρνουά η επιλογή της τοποθεσίας, αφού καί το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα των αγώνων είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών (Hotel Residence Porto Mannu) καί η περιοχή του "Ακρωτηρίου της Αρκούδας" (= Capo d’Orso) είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Από την εικόνα καταλαβαίνετε την ονομασία του Ακρωτηρίου. [Κι αν θέλετε κάποιο μέτρο σύγκρισης για να απολαύσετε το αξιοθαύμαστο φυσικό αυτό έργο «γλυπτικής» στις διαστάσεις του, πρέπει να πατήσετε ΕΔΩ! (και να ξαναπατήστε για να έχετε ακόμα υψηλότερη ανάλυσι)]


Να υπογραμμίσουμε πως κατά την διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ, το εν λόγω "Torneo" ενσωμάτωνε ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Ακούστε:
1. Κύκλο βραδινών μαθημάτων από Γκρανμαίτρ (πρώτος διδάσκων ο Hillarp Persson Tiger
2. Διάλεξι για το σημαντικότερο Τουρνουά του κόσμου, το Κόρους, στο Wijk aan Zee: ( ομιλητής ο Jeroen van den Berg).
Και 3. (κι εδώ θα σταθούμε λίγο) το λίαν πρωτότυπο Κουιζ του Ρέικιαβικ (Reykjavik Quiz). Οι διοργανωτές αντέγραψαν, και είναι προς τιμήν τους, μια επιτυχημένη ιδέα των Ισλανδών στο πρόσφατο OPEN του Ρέικιαβικ: Τριάντα ερωτήσεις γνώσεων γύρω από την ιστορία του σκακιού!
Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη (και δωρεάν!), αλλά υπήρχε αυστηρή προϋπόθεσι το να δηλωθούν οι ενδιαφερόμενοι θεατές/ επισκέπτες στους εκπροσώπους του διοργανωτή συλλόγου εγκαίρως και, το σημαντικότερο, να λάβουν μέρος ως ζευγάρια!
Τέλος, μετά το Τουρνουά, θα λάβη χώρα και ένα σπέσιαλ τετραήμερο Σεμινάριο Σκακιού (= "Scuola Superiore di Scacchi")!
Όλες οι λεπτομέρειες του Τουρνουά βρίσκονται στην γενική προκήρυξι των διοργανωτών, εδώ.

Ο ΣΚΕΜΠΡΗΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ
Στο τουρνουά με το κλασσικό Ελβετικό σύστημα των 9 γύρων, ο Σπύρος είχε πολύ ικανοποιητική εμφάνισι δοθέντος και του ισχυρού συναγωνισμού, και ευρισκόμενος σε όλη την διάρκεια των αγώνων κοντά στην κορυφή κατάφερε με τέσσερις συνολικά νίκες και αήττητος να τερματίση (ισοβαθμώντας με τους 6.5 βαθμούς του μαζί με άλλους 9 παίκτες, μόλις 0,5 βαθμό πίσω απ' τον νικητή) στην ζηλευτή 8η θέσι της γενικής.
Να σημειώσουμε ότι από τις 5 ισοπαλίες του, οι τρείς ήσαν απέναντι σε ισάριθμους γνωστούς και ισχυρότατους ΜΔΜ, τον Vadim Malakhatko (με έλο 2618, κατα τον 2ο γύρο), τον Sergei Tiviakov (ν. 32 στην παγκόσμια κατάταξι με Elo=2697!, κατά τον 4ο γύρο) και τον Artur Jussupow (Elo 2576, κατά τον 5ο γύρο).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μόνος στην πρώτη θέσι της τελικής βρέθηκε ο Stuart Conquest (Elo 2549) με 7 βαθμούς. Ο Άγγλος GM, νούμερο 8 στην λίστα εκκίνησης των αγώνων, νίκησε στην σημερινή αναμέτρησι τον Σουηδό GM Tiger Hillarp Persson .
Δεύτερος λογω κριτηρίων ο Tiviakov, επικεφαλής του ομίλου των ισοβαθμούντων στους 6,5 βαθμούς.
Και τρίτος ο ισχυρός Ρουμάνος Mihail Marin (2564) που έκανε με τα μαύρα ισοπαλία με τον Τιβιάκοβ στην αποψινή τους παρτίδα (μια πολύ μαχητική παρτίδα με μια κάπως ινδική παραλλαγή της Άμυνας Φιλιντόρ), σε 48 κινήσεις.
Καλύτερος Ιταλός ο ΙΜ Daniele Vocaturo (2480), ο οποίος με τους συνολικούς 6 βαθμούς του (ισοπαλία απόψε με τον Γερμανό IM Stefan Loeffler, 2412) κατέκτησε την αναμενόμενη (και) από εμάς τρίτη και «φαρμακερή» νόρμα του, προς μεγίστην ικανοποίησιν των Ιταλών φιλάθλων (και των διοργανωτών, βεβαίως).
Ο εικοσάχρονος Ρωμαίος παίζοντας εξαιρετικά σε όλο το Τουρνουά –έφερε 4 νίκες και έχασε μόνο απ’ τον Γαλλοελβετό Pelletier Yannick (2559), ενώ είχε αποσπάση ισοπαλίες καί από τον τελικό νικητή (στον 4ο γύρο) καί από το ν. 1 στα αρχικά έλο, τον «Ολλανδό» Sergei Tiviakov (Elo, όπως είπαμε, 2697)- είναι από σήμερα ένας νέος και φέρελπις «Γκράντε Μαέστρο» (Grande Maestro Internazionale = ΜΔΜ) για την γείτονα χώρα.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ (Οι 23 πρώτοι)











[Σημ. Για τις φωτογραφίες των παικτών -και όχι μόνο- ευχαριστούμε το φίλιο Ιστολόγιο Scacchierando]

Δεν υπάρχουν σχόλια: