Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Π.Α.Π.Α.: Σκάκι: Στο Ομαδικό Μπλίτς τα χρυσά η Ουγγαρία και η Ρωσσία! WMSG Beijing 2008; In Team Blitz, at Hungarian Men and Russian Women the Gold

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
(Π.Α.Π.Α.) Σκάκι: Στο Ομαδικό Μπλίτς τα χρυσά η Ουγγαρία και η Ρωσσία!
Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων στο Πεκίνο, οδεύουν προς την λήξι τους. Κι ενώ υπολείπονται δύο ακόμα Σκακιστικά Τουρνουά, το Ομαδικό Ράπιντ Ανδρών και εκείνο των Γυναικών, μην έχοντας ελληνική συμμετοχή δεν υπάρχει πλέον για μας (το αρχικό) ενδιαφέρον.
Εχθές ολοκληρώθηκαν άλλα δύο (από τα δέκα συνολικά) τουρνουά, το Ομαδικό Μπλίτς Ανδρών και το Ομαδικό Μπλίτς Γυναικών.
Οι ευνοημένοι από την έδρα τους Κινέζοι αθλητές (που με πλήρη σύνθεσι σε όλα τα επιμέρους τουρνουά, εννοείται, σαρώνουν στους Αγώνες αυτούς) δεν κατάφεραν αυτή την φορά να κρεμάσουν τα χρυσά μετάλλια στα στήθη τους, περιοριζόμενοι στα ασημένια. Στους μεν άνδρες (οι Κινέζοι παρέταξαν τους 1 GM Bu Xiangzhi 2714, 2 GM Wang Yue 2736, 3 GM Wang Hao 2696, 4 GM Li Chao B 2622 και 5 GM Ni Hua 2710) τους έκαναν την ζημιά οι Ούγγροι (με τους GM Almasi Zoltan 2663, GM Balogh Csaba 2616, 3 GM Gyimesi Zoltan 2592, 4 GM Ruck Robert 2574και 5 GM Erdos Viktor 2577), ενώ στις γυναίκες στον τελικό (χάνοντας 2,5-1,5 και 3-1) υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα των κοριτσιών της Ρωσσίας (με ένα αφοπλιστικό 2-0 η προσφάτως εστεμμένη παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή νικήτρια στο ατομικό μπλίτς σ’ αυτούς τους αγώνες Κόστενιουκ την δεκατετράχρονη (παιδι -θαύμα) ν. 1 Κινέζα, WGM Hou Yifan 2578).
Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν στους μεν άνδρες η Ινδία, στις δε γυναίκες η ομάδα του Βιετνάμ.
Εδώ να σημειώσουμε αφ’ ενός το εξόφθαλμο λάθος των Κινέζων διοργανωτών που αναγράφουν στον επίσημο ιστοτόπο των αγώνων πως η Τουρκία πήρε το χάλκινο μετάλλιο (: «In women's side, Russia hit the gold while Turkey reaping the bronze.») ??,
αφ’ ετέρου να αναφέρουμε την εντυπωσιακή άνοδο της Τουρκίας σε άνδρες και γυναίκες (στο ομαδικό μπλίτς ήρθε τελικά 4η, αφού έχασε στον μικρό τελικό από το Βιετνάμ με το καθαρό 3-1 και 4-0).

Στην ανοδική πορεία του τουρκικού σκακιού συμβάλλει οπωσδήποτε η προσωπικότητα και το έργο του Στράτου Γρίβα από την θέσι του προπονητή της εθνικής τους ομάδος, από διετίας), ο οποίος και ευρίσκεται επι τόπου στο πλευρό των Τούρκων αθλητών από την έναρξι των αγώνων στην Κίνα.

Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήσαν αρκετοί μεγάλοι σκακιστές που ακύρωσαν τελευταία στιγμή την συμμετοχή τους σ’ αυτούς τους αγώνες. ( Έτσι κι από την χώρα μας δεν πήγε π.χ. ο αρχικώς δηλωθείς Γιάννης Παπαϊωάννου) .
Αλλά και η Κύπρος που είχε δηλώση την συμμετοχή της στο Ομαδικό Ράπιντ Ανδρών δεν προσήλθε στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να μηδενισθή άνευ αγώνος και να «φιγουράρει» στην τελευταία θέσι της Γενικής Κατάταξης κάτω από 31 χώρες.

Με αρχικό μ.ό. δυναμικότητος που τους τοποθετούσε στην 29η θέσι, οι τέσσερις Κύπριοι σκακιστές ( Κληρίδης Πάρης 2212 Μ, Σχινής Μάριος 2205, Αντωνίου Αντώνης ΥΜ 2177 , και Κασσινόπουλος Δώρος 2095 ) έχασαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες για το κυπριακό σκάκι που ακόμη, δυστυχώς, δεν έχει βρή την ανιούσα του.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ (Πρίν από τους τελικούς):








Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΧΟΥ – ΚΟΣΤΕΝΙΟΥΚ !


(Από τον τελικό του Ομαδικού Μπλίτς γυναικών ΡΩΣΣΙΑ – ΚΙΝΑ 3-1)





Δεν υπάρχουν σχόλια: