Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ: 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – «βιντεο». OMAGGIO A STELIOS KAZANTZIDIS. TRIBUTE TO STELIOS KAZANTZIDES

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
A TRIBUTE TO STELIOS KAZANTZIDES: 10 Videos
OMAGGIO ALL' EROE POPOLARE E PATRIOTA KAZANTZIDIS
Ο Στέλιος ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
Γεννήθηκε την 29 Αυγούστου 1931 και πέθανε την 14 Σεπτεμβρίου 2001 .
Ήταν ο ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ, Η ΦΩΝΗ- θρύλος που ερμήνευσε τα αισθήματα του Ελληνικού λαού για σχεδόν 50 χρόνια (πρώτο δισκο έβγαλε 21 χρονών), και που όπως φαίνεται θα συνεχίση για τουλάχιστον άλλα τόσα (όσο περίπου να φύγη κι αυτή η γενιά των 40ρηδων (για να μην πώ και των σημερινών 30ρηδων) Νεοελλήνων.
Μια φωνή που έρχεται από την εσχατιά του Ελληνικού κόσμου, τον Πόντο, και αφήνει και μετα θάνατον, ηρωοποιημένη, παλλόμενη την ηχώ των συγκινήσεων και των αισθημάτων ευγνωμοσύνης των λαϊκών ψυχών απο τα ερμηνευτικά κατορθώματα του σύγχρονου Ακρίτη, καλλιτέχνη-πολεμιστή, του λαϊκού ήρωα, Στέλιου Καζαντζίδη.
1.ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

...
Με την ευκαιρία της επετείου της γέννησής του είπα σήμερα να γράψω δυο λόγια.
Αλλά προτιμώ να αφήσω στην άκρη τα φιλολογικοδημοσιογραφίστικα και να πάρω το μέρος του και να τον δώ κάπως αλλιώς. Όχι μόνο τον Καζαντζίδη ως εκπρόσωπο της μουσικής παιδείας των λαϊκών στρωμάτων, των ερωτευμένων, της φτωχολογιάς,
του ελληνόφωνου και ελληνόψυχου κόσμου των εργατών στο Ρωμαίικο ή της απανταχού της Γής Ξενιτιάς, τον ικανώτατο και εμπορικότατο (για τις αδηφάγες «Εταιρίες») τραγουδιστή, αλλά και τον Ραψωδό (κι αλήθεια, είχε κάτι το ομηρικό από την μουσική του παιδεία: ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ένας τυφλός συνθέτης!), τον Τραγουδιστή Βάρδο, τον συνειδητοποιημένο κοινωνικό αγωνιστή και πατριώτη. Ακόμα και, προς το τέλος του, αντιεξουσιαστή.
2. ΣΤΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΕΪΚΟ: Στην Ελλάς του 2000

...
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται παράδοξο αυτό, αφού τα τραγούδια (πλην εξαιρέσεων) δεν τά ’γραφε ο ίδιος. Κι όμως! Ας ήταν αλλωνών (δεκάδες είναι και οι συνθέτες και οι στιχουργοί που του έχουν δώση τα τραγούδια «τους»), ό, τι τραγουδούσε το λαρύγγι του, το στέρνο του, ολόκληρη η ψυχή του, η ερμηνεία του στο τέλος το σφράγιζε μοναδικά. Τόσο, που στην εντύπωσί μας ταυτίζεται το τραγούδι ανεξίτηλα με τον Τραγουδιστη. Το έκανε δικό του. Το φαινόμενο συναντιέται και σε άλλους δυνατούς καλλιτέχνες του τραγουδιού. Αλλά, νομίζω, σε κανένα άλλο σε τέτοιο βαθμό και έκτασι.
THE LEGENDARIOUS "VOICE"!
Κάτι η εποχή κάτι το προσωπικό του ήθος έντυσαν αυτήν την θεία φωνή με μια αίγλη μεταφυσική. Τόσο ηρωοποιημένη που το φαινόμενο σε ορισμένους λαϊκούς κύκλους αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Της Λατρείας και της –αν είναι δυνατόν!- Θεοποίησης.
3. Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το αίτημα για ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με αξίες ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ…:
(βλ. και ΑΠΟΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη
http://www.youtube.com/watch?v=OJI90aZ_YZI&feature=related)
Κάποια τραγούδια του – μη εμφανώς κοινωνικοπολιτικά) είναι δυνατόν να ταυτίζονται σε συμβολικό επίπεδο με την τύχη, το βίωμα της ίδιας της Ελλάδας τις πρώτες 2 – 3 δεκαετίες μετά τον εμφύλιο.
Πχ. το
http://www.youtube.com/watch?v=aRwuDdqbAzk&feature=related)

...
Αλλά είπα να επιχειρήσω ένα ειδικό αφιέρωμα.
ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ
Έ, λοιπόν, και η θεματολογία του τελικά δεν είναι τυχαία. Το κοινωνικό και πολιτικό χρώμα είναι συνηθισμένο στους απανταχού τραγουδοποιούς. Αλλά και ο τραγουδιστής Καζαντζίδης, -όπως προσπαθούν κι άλλοι ποιοτικοί καλλιτέχνες στον χώρο- από ένα σημείο και μετά ΔΙΑΛΕΓΕ τι θα τραγουδήση.
Λοιπόν, ας βάλω μόνο τίτλους κι ας απολαύσω, μαζί με όποιον από σας θα τύχη να μοιράζεται με μένα την αγάπη για τον Στέλιο και το καλλιτεχνικό του ηθος, και τα υπόλοιπα 7 τραγούδια. Από αυτά που τον κρατάνε μέσα μου σαν ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΛΛΗΝΑ.
...
4. ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ: (Ειδικά από τότε που άνοιξε την δεύτερη πόρτα της ζωής ο Στέλιος…)


...
5. Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ: ΑΝΕΣΤΙΟΣ ΕΛΛΗΝ, ΠΟΝΤΙΟΣ

...
6. ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ _ ΤΣΑΜΠΑΣΙΝ
(Μόνος ο Στέλιος) Στο
http://www.youtube.com/watch?v=3g3_d53SpnE&feature=related με τον Χρύσανθο)

...

7. Η Κύπρος ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

...
8. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ

...
9.Η ΠΡΟΤΑΣΙ ΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ (= Πόντιος) ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!
Αφού, όπως τραγουδάει: ΕΛΛΗΝΑΣ=ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑΣ=ΑΝΘΡΩΠΟΣ

...
10.ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΙ (Το κύκνειό του) :

Αθάνατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: