Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΤΟ 1o ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ (2005)

ΓΙΑΤΗΝ 'ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ' ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ (Open)

Το πλήρες Δελτίο Τύπου που είχα στείλη στις εφημερίδες τής Χαλκίδας τότε:

ΤΟ 1ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ 09.06.2005

Ξάφνιασε ευχάριστα – ακόμα και τους διοργανωτές – η αθρόα συμμετοχή μαθητών στο 1ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ που διεξήχθη στο 7ο Δημοτικό Σχολείο την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Η διοργάνωση ήταν ιδέα των δύο προπονητών σκακιού στα σχολεία της πόλης μας, του Περιφερειακού Προπονητή Κώστα Κόρδη και του Υποψηφίου Μαιτρ Αλεξάνδρου Σοϊλεμέζη, και είχε σχεδιαστεί ως αποχαιρετιστήρια αγωνιστική εκδήλωση για την εφετινή χρονιά, στη λήξη των μαθημάτων των σκακιστικών τμημάτων των δημοτικών σχολείων.
Στους αγώνες που τελούσαν υπό την έγκριση της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπ/σης Ν. Ευβοίας και υποστηρίχτηκαν από την Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών, προσήλθαν περισσότεροι από 80 μαθητές από επτά διαφορετικά δημοτικά σχολεία (1ο, 3ο, 7ο, 14ο, 18ο, 20ο και 21ο) τής πόλης, οι οποίοι οργανωμένοι από τους προπονητές τους σε (20) τετραμελείς ομάδες διαφόρων ηλικιακών και αγωνιστικών επιπέδων, διεκδίκησαν με πείσμα αλλά και νεανικό ενθουσιασμό το περιζήτητο …τρόπαιο.
Τελικά, μετά από μαραθώνιο σκακιστικών συναντήσεων (με το λεγόμενο ελβετικό σύστημα, πέντε γύρων) τον τίτλο του Πρωταθλητή κατέκτησε, επαληθεύοντας τον τίτλο τού «φαβορί», το 20ο Δημοτικό. Το Σχολείο αυτό (καταλαμβάνοντας την 15η θέση στο εφετινό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι Δημ. Σχολείων) είχε αναδειχθεί ως το καλύτερο Σχολείο σ’ επίπεδο Νομού (& Περιφέρειας!) και σ’ αυτούς τους αγώνες είχε πολυπληθή συμμετοχή. Έτσι η καλύτερη τετραμελής του ομάδα (αποτελούμενη από τους: ΡΩΜΑΝΟ Γεράσιμο 1η σκακιέρα , ΣΟΪΛΕΜΕΖΗ Κωνσταντίνο 2η σκακιέρα, ΖΕΗ Ευάγγελο 3η σκακιέρα, και ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟ Γιώργο 4η σκακιέρα) με την ονομασία ‘Επίλεκτοι 20ου Δημοτικού’ επικράτησε εύκολα με 10 αγωνιστικούς βαθμούς (δηλ. αήττητη) και 17,5 πόντους. Στην δεύτερη θέση (αποτέλεσμα έκπληξη) η ομάδα του 14ου Δημοτικού ( ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Μάνος, ΤΑΞΗΣ Στέλιος, ΚΑΤΣΑΛΙΦΗΣ Θόδωρος και ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ Άκης) με 8 βαθμούς και 14 πόντους, ενώ η πολύ ισχυρή ομάδα του 3ου Δημοτικού (ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γιάννης , ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ελένη, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ανδρέας, ΚΟΥΡΟΥΜΠΑΣ Ανέστης ) με δυνατότερο χαρτί στην 1η σκακιέρα τον εφετινό πρωταθλητή Ελλάδας (στο 1ο Πανελλήνιο Ανοικτό Σχολικό στην Ερέτρια) κατέκτησε με 7 βαθμούς και 12,5 πόντους την 3η θέση.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων για τις πρώτες δώδεκα ομάδες έχει ως ακολούθως:

ΘΕΣΗ.. ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.... ΒΑΘΜΟΙ... ΠΟΝΤΟΙ

1.:20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ» 10... 17,5

2.:14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ» 8... 14

3.:3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ........... 7....12,5

4.:14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΤΕΤΑΡΤΑΚΙΑ» 7...10,5

5.:21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ........... 6....13,5

6.:20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΕΚΤΑΚΙΑ» 6...12

7.:14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΕΚΤΑΚΙΑ» 6...11

8.:14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΕΛΠΙΔΕΣ» 6...10

9.:20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΠΕΜΠΤΑΚΙΑ» 5...12,5

10.:18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ............ 5...10

11.:7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Β΄ Ομάδα .......5...9

12.:20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΜΙΚΤΗ Ελπίδων» 4...9,5


Στην λήξη των αγώνων ο Πρόεδρος της Ευβοϊκής Ε.Σ., Νικόλαος Γιαμαρέλλος απένειμε μετάλλια στους παίκτες – μαθητές των τριών πρώτων Ομάδων – νικητών, καθώς και Κύπελλα στους εκπροσώπους των Σχολείων τους, ενώ οι διοργανωτές φρόντισαν να μοιράσουν καλαίσθητα Αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος.
Τα έπαθλα και τα βραβεία ήταν ευγενική χορηγία από το γραφείο τής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ του κ. Γεωργίου Τσουνή, ο οποίος επιπλέον μαζί με μερικούς γονείς σε ρόλο εθελοντή διευκόλυνε το δύσκολο έργο των διοργανωτών. Αυτοί από την μεριά τους ευχαρίστησαν στο τέλος όλους τούς συντελεστές με πρώτα - πρώτα τα παιδιά, απολογήθηκαν για τις όποιες παραλείψεις και υποσχέθηκαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της διοργάνωσης αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τους αγώνες αυτούς σε θεσμό από το προσεχές έτος.
Πέρα από αναπόφευκτες ελλείψεις οι αγώνες σημείωσαν απόλυτη επιτυχία. Για το πόσο σημαντική – ποσοτικά - ήταν η συμμετοχή και έντονος ο συναγωνισμός των παιδιών , αξίζει να σημειώσουμε την σύμπτωση του αριθμού των συμμετοχών με τον αντίστοιχο στο εφετινό «3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ» στην Ερέτρια, όπου και εκεί είχαν λάβει μέρος 20 τετραμελείς ομάδες. Και βεβαίως δεν υπάρχει σύγκριση σε επίπεδο καθαρά αγωνιστικό, όμως, αν αναλογισθούμε ότι εδώ πρόκειται για μια εντελώς καινούργια σκακιστική διοργάνωση, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε ότι αυτή συνιστά αναβάθμιση στο πλαίσιο του σχολικού σκακιού στην πόλη μας, και ότι αναδεικνύεται σε άριστο οιωνό στον ευγενή στόχο για καλλιέργεια, προβολή και διάδοση του κορυφαίου πνευματικού αυτού αθλήματος.
Α. Κ. Σ.

[Εκείνη την καταπληκτική χρονιά (είχαμε με τα παιδιά του 20ου Δημοτικού επιβλητική παρουσία στα πάντα: Νομαρχιακό, Περιφερειακό, Πανελλήνιο - αλλά και το καινούργιο μου Σχολείο, το 14ο Δημοτικό, είχε φοβερό υλικό και κάναμε πολύ καλή εμφάνισι στο Πανελλήνιο στην Ερέτρια) είχα δρομολογήσει πια την ίδρυσι του πρώτου μου Συλλόγου: της "Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος Παλαμήδης ο Ευβοεύς". Πού νά 'ξερα...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: