Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Από τον Μυριβήλη και το Jeronimo Yanka μέσω Albedo 039 (Λευκαυγείας τε και Μυθωδίας) στον 6354 Vangelis: πρώτος αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Παπαθανασίου (1945-2022). Primo ADDIO a Vangelis (da Jeronimo Yanka al’ Asteroide 6354 –attraverso l’ Albedo 039).


Ο Μυριβήλης (γύρω στο 1950) το για τον μικρό Βαγγέλη:

«Ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις που με περίμεναν στον Βόλο, ήταν και ένα παιδάκι έξι ή εξήμισυ χρονών που ανακάλυψα προικισμένο με το θείο δώρο του ταλέντου. Ο μικρός αυτός με τις ποδίτσες της πρώτης δημοτικού και με τα γκρίζα γελαστά ματάκια του, είναι από τώρα ένας αυτοδίδακτος μικροσκοπικός συνθέτης. Μου έπαιξε στο πιάνο δύο συνθέσεις του που με κατέπληξαν. Τη μια την έλεγε ''Οι καμπάνες'' και την άλλη ''Ο χορός''. Πρέπει να δει κανείς τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του να αγωνίζονται να πιάσουν τις θαυμάσιες συγχορδίες που κανείς δεν του δίδαξε, πρέπει να ακούσει τους χρωματισμούς και τα χαριτωμένα ευρήματά του, για να καταλάβει το νόημα του Ευαγγελιστού που είπε: Πνεύμα ο Θεός και όπου θέλει πνει».

ΣΤΡΑΤΗΣ  ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ

Το Jeronimo Yanka (1964)

(Για το Jeronimo Yanka, αλλά και το Yenka, βλ. και εδώ)

Ένας άξιος ύμνος για τα τριήμερα του Βαγγέλη Παπαθανασίου: Το "Αλμπίντο 039".

Vangelis - Albedo 039Alpha (1976)

(Για το Albedo 039, βλ. και εδώ)

 ..................

 
Vangelis Papathanassiou, Angel

Πόση είναι η Λευκαύγεια του Βαγγέλη; / How much Vangelis' Albedo is?

Tώρα ο Βαγγέλης, κορυφαίος (για εμένα ο μεγαλύτερος) μουσικοσυνθέτης της Ηλεκτρονικής, Προοδευτικής και Ορχηστρικής Ρόκ μουσικής της εποχής του, άφησε το σώμα του στον πλανήτη με το "΄Αλβεδο"/Albedo 039, και ασωμάτως οδεύει προς στις έναστρες σφαίρες και τις ουράνιες μονές. Δεν αποκλείω το ανήσυχο όσο και μουσοφίλητο πνεύμα του να κάνει καθ’ οδόν και μια στάσι στον Αστεροειδή 6354 που επαξίως φέρει  το όνομά του.  Αυτός ο Αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1934 από κάποιον στο Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών, το 1995 βαπτίστηκε “Vangelis” προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης οικουμενικού Έλληνα. (Περισσότερα για τον 6354 βλ. εδώ).

Κατα τα άλλα:  Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !

(Άλλωστε ακόμα και οι άθεοι πιστεύουν πως οι Μεγάλοι Καλιτέχνες ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: