Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά στην Αυστραλία, εφέτος καί διαδικτυακά! The 3rd International Conference on the Hellenic Diaspora in Australia, this year both in campus and online!

Την προσεχή Πέμπτη 26 Μαΐου, στο Ντάργουιν της Αυστραλίας θα λάβει χώρα το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά. Το Συνέδριο θα μπορούσε να θεωρηθή ως ο δεύτερος καρπός του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο προ 15ετίας συνήψε το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ο άλλος είναι η μόνιμη συνεργασία στο In- Country Program στο οποίο έχουμε συστηματικά αναφερθεί), και επομένως η εφετινή έκδοσί του συνιστά ένα είδος αναβάθμισης καθώς αποτελεί συνδιοργάνωσι των 2 προαναφερθέντων Πανεπιστημίων με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.
Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς» και οι εργασίες του εκτείνονται στο τριήμερο 26-28 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα εξήντα ομιλητές (Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και Ερευνητές) απο διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Αμερικής, του Καναδά, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αυστραλίας συμμετέχουν  στο συνέδριο "για να αναδείξουν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την Εκκλησία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την ιστορία και την καθημερινή ζωή της Ελληνικής Διασποράς διαχρονικά, τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλα σημεία της γης".

Την επίσημη έναρξι προβλέπεται να κηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος την Πέμπτη 26 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. (AEST : 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος). Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα αμέσως μετά θα βγάλει λόγο για την Εκκλησία και την παγκόσμια αποστολή της. 

Νωρίτερα, την ίδια μέρα θα προηγηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες, όπως του καθηγητή Μιχάλη Δαμανάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Λειτουργίες και λειτουργικότητα της γλώσσας προέλευσης στη διασπορά»), αλλά το ενδιαφέρον του υπογράφοντος διαχειριστού "κλέβει" ο φίλος καθηγητής Γιώργος Καναράκης από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt με το θέμα του «The Diachrony of the Greek Language and its Contribution to Australian English» στις 15.00 (ACST), 8.30 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Το συνέδριο συνεχίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο με άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ακαδημαϊκών και ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια της ελληνικής Διασποράς. 

Εννοείται πως σχεδιάζουμε να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου (έστω δύο απο τις 3 μέρες και οπωσδήποτε την πρώτη) αφού όπως γράφουμε στον τίτλο είναι δυνατή η παρακολούθησί του και online.

Υπογραμμίζουμε λοιπόν:  Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν και η παρακολούθησι ανοικτή στο κοινό.


Μπορείτε βεβαίως και εσείς να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις ομιλίες στον παρακάτω υπερσύνδεσμο, αφού κάνετε πρώτα εγγραφή: https://charlesdarwinuni.zoom.us/webinar/register/WN_I0Iigs_hT8KotwKma_IaBw.

Το συνέδριο συνεχίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο με εισηγήσεις ακαδημαϊκών και ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια της Διασποράς.

 Οι υπερσύνδεσμοι εγγραφής για την ημέρα που θέλετε να παρακολουθήσετε τις εργασίες, έχουν ως ακολούθως:

Για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, υπερσύνδεσμος: https://charlesdarwinuni.zoom.us/webinar/register/WN_EpOtlWR5QeSLWTU71H0HcQ

Για το Σάββατο, 28 Μαΐου, κάνετε εγγραφή στον υπερσύνδεσμο:

https://charlesdarwinuni.zoom.us/webinar/register/WN_tVyF-DSLRpGeDxXRBYOLIA

Μπορείτε, επίσης να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου στην ιστοσελίδα:

https://hellenic-diaspora.cdu.edu.au/

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ψυχή του εγχειρήματος, τον καθηγητή Γεώργιο Φραζή: george.frazis@cdu.edu.au .


Εμείς απο την Χαλκίδα ευχόμαστε εις διπλούν:

1. Καλή Επιτυχία !

Και

2. Πρώτα ο Θεός, να είμαστε κι εμείς Σύνεδροι-Ομιλητές στο επόμενο Συνέδριο στους Αντίποδες!!


Α. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: