Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: Άλλα δύο δυάρια απο τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Λύσης 2022. Problemistica: Gli altri due problemi a 2 mosse dal Concorso Europeo di Soluzione.

 

Θεώρησα σωστό να αναδημοσιεύσω σχολιάζοντας και τα άλλα 2 δυάρια του Διαγωνισμού για τον οποίο ήδηγράψαμε.

Πρόκειται για δύο προβλήματα που υπηρετούν άριστα τους αξιολογικούς/διαγωνιστικούς στόχους των διοργανωτών. Με την έννοια ότι το ένα (το πρώτο) είναι εύκολο και το άλλο δυσκολότερο.  

 Για μια ακόμη φορά τονίζω πως οι χαρακτηρισμοί περί ευκολίας ή μή των προβλημάτων έχει να κάνει αποκλειστικά με το δικό μου (ομολογουμένα περιορισμένο) επίπεδο γνώσης ή κατανόησης των γενικών χαρακτηριστικών του καλλιτεχνικού σκακιού.

Λοιπόν, το πρώτο πρόβλημα 2 κινήσεων του Διαγωνισμού:

Σύνθεσι των Anatoly Vasilenko & Sergeï Fedyakov (1986-89) με εύκολο (και όμορφο) κλειδί! Ευτύχησα να το λύσω σε 2 περίπου λεπτά. Βάλτε κι εσείς τα δυνατά σας!

...........................................

 

Και τώρα στο δύσκολο. Ή μάλλον στο δυσκολότερο, όπως ορθά έγραψα πιο πάνω.

Επιβεβαιώνοντας την βαθύτερη απειρία μου όταν επιχείρησα να το λύσω, σε 6-7 λεπτά ολοκλήρωσα την διαδικασία επίλυσης, αλλά ανεπιτυχώς.  


 Πάντως το πρόβλημα δεν είναι τόσο δύσκολο. Είναι μια τυπική σύνθεσι του Herbert Ahues (2001) με μια πολύ «πονηρή» πρώτη κίνησι-κλειδί, που όμως τοποθετημένη κατάλληλα ανάμεσα σε μια πλειάδα τακτικών δυνατοτήτων καθιστά το δυάρι πρόβλημα-παγίδα .  

 Παρηγορούμαι από το στατιστικό δεδομένο ότι νοερά μοιράζομαι την αποτυχία μου μαζί με 11 από τους 60 διαγωνομένους που βαθμολογήθηκαν.

Δοκιμάστε κι εσείς τις δυνάμεις σας, και –αν θέλετε- ρίχνετε κι ένα σχόλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: