Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος προτείνει το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού για εκπαιδευτικές επισκέψεις. (Το κείμενο της επιστολής). Il Reverendo Metropolita di Calcide propone il “Museo della Cultura dell'Asia Minore” (in Neo Prokopi, Eubea) per visite educative.

Σε πρόσφατη επιστολή του «προς τούς αξιοτίμους λειτουργούς της Παιδείας», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος γνωστοποιεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού μας την λειτουργία του νεόδμητου  Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπι. Το εγκαινιασμένο προ πενταετίας Μουσείο στεγάζεται δίπλα στον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και, διαφυλάσσοντάς τα,  εκθέτει ιερά κειμήλια καθώς και λαογραφικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Προκόπιον της Καππαδοκίας (σημερινό Ουργκιούπ - Ürgüp), μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάννης. Ο Σεβασμιώτατος συστείνει το εν λόγω Μουσείο για εκαπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του επετειακού έτους της «Εκατονταετηρίδος Μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού» (1922 -2022).

...................

 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αγαπητοί μου, 

Κατά το ήδη τρέχον έτος 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία τόσο πολύ στιγμάτισε την ιστορία της Πατρίδας μας, αλλά και διαμόρφωσε το κοινωνικό της γίγνεσθαι. 

Στην Ιερά Μητρόπολή μας, το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας αποτελεί κέντρο και σημείο αναφοράς του απανταχού προσφυγικού ελληνισμού, αλλά καί τόπο έκφρασης θρησκευτικής ευλάβειας όλων των χριστιανών. 

Εκεί, ακριβώς δίπλα στον Ιερό Ναό, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2018 το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο οποίο φυλάσσονται Μικρασιατικά και Καππαδοκικά κειμήλια εκκλησιαστικής και λαϊκής τέχνης καί εκτίθενται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εισαγάγουν τον επισκέπτη στήν μαρτυρική πορεία του Πρόσφυγα Ελληνισμού τού 1922-1924 και την ένταξή του στη μητροπολιτική γη. 

Στα πλαίσια διδακτικών δράσεων με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, Σας προτείνουμε να εντάξετε και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο είναι ανοικτό από Τετάρτη έως Κυριακή 9πμ.-5μ.μ. και μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό του Μουσείου στο τηλ.: 2227041462, εσωτ. 4. 

Επί τούτοις διατελούμεν, 

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης ,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Χαλκίδος

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

(Χαλκίδα, 4 Μαρτίου 2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια: