Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πικρός αποχαιρετισμός στον Νίκο Σκαλκώτα (1949-2020). Με μια θέσι απο χαμένη παρτίδα του, 12 φωτογραφίες και αμέτρητες αναμνήσεις. Un addio amaro alla morte inaspettata di Nikos Skalkotas; (con poche parole ed alcune foto inedite).

[Ένας ακόμα φίλος αναχώρησε για τις Νήσους των Μακάρων. O Νίκος ο Σκαλκώτας!? 

Από την μεριά μας, με σφιγμένη την καρδιά και τα μάτια υγρά ένα βιαστικό σημείωμα αποχαιρετισμού. Για την σκακιστική του προσφορά, το ‘χουμε ξαναπή, θαυμασμός και ευχαριστίες! Για την προσωπική μας γνωριμία, η ευγνωμοσύνη για την φιλία και συνεργασία μας παλεύει να τα βγάλει πέρα με την συγκίνησι από τον ξαφνικό του θάνατο. (Νοιώθουμε -όπως συμβαίνει με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους- οτι φτωχαίνουμε. Και πράγματι μαζί του φεύγει, κλείνοντας σιγά σιγά, και ένα μεγάλο κεφάλαιο της νεώτερης σκακιστικής μας ιστορίας.)

Οι λίγες, εν πολλοίς ανέκδοτες, φωτογραφίες είναι μικρό και μή αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις πολλές και όμορφες αναμνήσεις μας.


 Ένα κάπως ενοχικό αντίο στον φίλο Νίκο, που βιάστηκε να φύγει.

Είναι αλήθεια ότι τελευταία είχαμε χάσει την μεταξύ μας επαφή. Όμως δεν είχα και κάποια είδησι γύρω από την υγεία του για να ανησυχώ. Γι αυτό και η είδησι του θανάτου του στην σημερινή ανάρτησι της Ε.Σ.Ο.  στο FB με συγκλόνισε! Ο Νίκος Σκαλκώτας με τιμούσε με την φιλία του από παλιά. Αλλά αυτή σφυρηλατήθηκε αμέσως μετά την περιπέτειά του με το έφραγμα, όταν με ενθουσιασμό αποδέχθηκε την πρότασί μου να αναλάβη αυτός κύριος προπονητής στον δεύτερο Σύλλογο που ίδρυσα το 2006 στην Χαλκίδα, τον Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ. Κράτησε αυτή την θέσι δίπλα μου, που τον υποχρέωνε να έρχεται κάθε Σάββατο (από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, κι από Οκτώβρη μέχρι Μάιο) από το 2007 έως και το 2015, εννια ολόκληρα χρόνια. Και όχι μόνο με προπονήσεις και μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Με ομιλίες και παρουσιάσεις, με σιμουλτανέ, με συμβουλευτική στήριξι, με συνεργασίες στο Blog και στο Περιοδικό, ακόμα και με …διαιτησία, ο Νίκος ο Σκαλκώτας ήταν η σκακιστική αιγίδα του Προέδρου. Μια φορά μάλιστα, θα το θυμάμαι πάντα, μπήκε μπροστά μου να με προστατέψει αυτός (και όχι ο παρευρισκόμενος εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ο., Β.Α., από τον οποίο ζήτησα την θεσμική προστασία) όταν σε κάποιους Σχολικούς Αγώνες με προπηλάκιζε ένας γνωστός τραμπούκος στο Παλίρροια!

Ο Νίκος από το Καλοκαίρι του 2015 έλεγε πως η ηλικία βάρυνε κάπως περισσότερο πάνω του και είχε αρχίσει να τον κουράζει αυτό το πήγαινε-έλα του Σαββάτου. Και μετά τα Χριστούγεννα του 2015 (ήτοι μετά την περιπέτεια της υγείας της τότε Γ.Γ. του Συλλόγου μας) διακόψαμε (αιφνιδίως και ανεπαισθήτως) την συνεργασία μας. Αλλά πάντα τον νιώθαμε δικό μας άνθρωπο και πάντα κάναμε την σκέψι να τιμήσουμε όπως του άξιζε το πρόσωπό του. Εν τω μεταξύ τα παιδιά που τον γνώρισαν ως αρχιπροπονητή και σοφό σκακιστή μεγάλωσαν.  Αλλά κι αυτά και οι μεγαλύτεροι φίλοι του Συλλόγου, τύχαινε και με ρωτούσαν με ειλικρινή σεβασμό και συχνά με νοσταλγία όλη αυτήν την τελευταία πενταετία για τον ΔΜ Πρωταθλητή Ελλάδος, τον Μεγάλο Δάσκαλο Νίκο Σκαλκώτα

(…)

Θα τον θυμάμαι πάντα μειλίχιο, υπομονετικό εν τη σκακιστική του σοφία (όσοι τον γνώρισαν από κοντά έχουν να λένε πολλά για την ευρύτητα την σκέψης και την πνευματική καλλιέργειά του) και όλο καταδεκτικότητα ανάμεσα στα πιτσιρίκια του Συλλόγου μας στην Χαλκίδα, --καμμια φορά ατημέλητο ή και κουρασμένο από το ταξίδι με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ από Αθήνα-- αλλά κρατώ εξ ίσου αν όχι περισσότερο ζωντανή και την εικόνα του με την επιβλητική εμφάνισι με το μουστάκι και τα μακριά μαλλιά, αλα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν τον πρωτογνώρισα 17αρης εγώ, 25άρης αυτός (όχι ακόμα Πρωταθλητής Ελλάδος, αλλά μεγάλος διεκδικητής, δίπλα και λίγο πίσω απο το μεγάλο λαμπρό αστέρι του Γ. Μακρόπουλου) στην παλιά Ε.Σ.Ο. στην οδό Σωκράτους και μετά (…συμπαίκτες—έστω για λίγο!) στον Σκακιστικό Όμιλο Καλλιθέας!

(...)

Δεν θα σε ξεχάσω, φίλε Νίκο!

Καλό Παράδεισο!

 

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Πρόεδρος, Α.Ε.Κ. "Άβαξ Και Πεσσοί"

 













.............................................................................
Έπαιξαν τα Λευκά και έχασαν (απο χρόνο).

 ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ Νικ. - ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Κων.

Το διάγραμμα το βάλαμε περισσότερο αλληγορικά. Η θέσι είναι περίπου ισόπαλη. Ο Νίκος έπαιξε ωραία, αλλά τον νίκησε ο χρόνος!

(1) Skalkotas - Nikolaidis

2nd Dr Greco, 23.12.2013

[annot.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ]

 1.Bc5 Re8 2.Bxe7 Rxe7 3.Nf6+ Kh8 4.Bxc6 Nxc6 5.axb5 axb5 6.Qg4 Qb7 7.e4 Ra8

[Time]

0–1

..............................................



Δεν υπάρχουν σχόλια: