Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΙ ΤΟΥ ΝΤΑΝ ΖΟΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ …ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ. ACROPOLIS OPEN: Farewell to Dan Zoler. Round 2. Photos and comments

Dopo l’ addio a Nikos Karapanos, una dedica a Dan Zoler che abbandono’ il Torneo Acropolis (3 Partite di Zoler e foto dal 2ndo giro a Calcide)
ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΑ ΖΟΛΕΡ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΡΟΥ

Ήταν γνωστό και από το Chessdome και από το μπούλετιν των αγώνων, (και στις δύο περιπτώσεις ο συντάκτης είναι ο Στράτος Γρίβας) ότι ο αντίπαλος του Νίκου Καραπάνου «ευγενικά εγκατέλειψε την παρτίδα, δίνοντας στον Νίκο μια σημαντική αν και άχρηστη νίκη» και ότι αποχώρησε και από το Ακρόπολις.
Σήμερα, λοιπόν, πηγαίνοντας στον χώρο των αγώνων αναζήτησα στην «ρεσεψιόν» τον ευαίσθητο Ισραηλινό παίκτη για να του δώσω και την επισκεπτήρια κάρτα μου, όπως του είχα υποσχεθή ότι θα έκανα από εκείνη την στιγμή που τον συνόδευσα το βράδι από το Νοσοκομείο και τον αποχαιρέτησα στο Ξενοδοχείο. Ο υπεύθυνος λοιπόν με πληροφόρησε ότι αναχώρησε ο παίκτης Dan Zoler από το ξενοδοχείο των αγώνων, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μου.
Έτσι δεν πρόλαβα να αποχαιρετήσω, όπως ήθελα, τον άνθρωπο αυτόν που σε τόσο δραματική συγκυρία γνώρισα κι εκτίμησα.
Θα επιχειρήσω λοιπόν να το κάνω …σκακιστικά.
Αφού πρώτα υπενθυμίσω ότι ο σκακιστής αυτός, ο 35ετής Διεθνής Μαίτρ από το Ισραήλ, έδειξε μεγάλη προθυμία να προσφέρη βοήθεια στον άτυχο αντίπαλό του και οτι δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή την ιατρική του ιδιότητα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να τον συνεφέρη ή έστω να τον κρατήση στην ζωή. Επίσης τον συνόδεψε μέχρι το Νοσοκομείο. Το ειλικρινές ενδιαφέρον του τον κράτησε εκεί για ώρα. Μόνο όταν είδε ότι δεν μπορούσε κάτι περισσότερο να προσφέρη, ζήτησε να επιστρέψη στο Ξενοδοχείο.
Θύμα κι αυτός της μοίρας θα συγκλονίσθηκε -αν και το είχε υποψιασθή- όταν αργότερα του μετέφεραν ως γεγονός το αποτρόπαιο νέο. Και γι’ αυτό, παρ’ όλο που μέχρι έξω από το Παλίρροια, μιλώντας για την διακοπή της παρτίδας, μου είχε ‘πή μόνο: «Κι ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω μετά την επόμενη κίνησί του!», μετά την είδησι θα το αποφάσισε αμετάκλητα. Και έτσι, όπως γράφει κι ο Γρίβας στο τέλος του σχολιασμού της «καταραμένης» εκείνης παρτίδας, ο αντίπαλος του Νίκου "kindly resigned the game, giving Nikolaos one important but useless win". Ήταν, στην συνέχεια, λογικό να αποχωρήση συνολικά από τους αγώνες, αφού «he could no longer felt like playing chess…».

Δικαια κερδίζει την εκτίμησί μας ο ξένος αυτός παίκτης, και κρίμα που δεν προβλέπεται από το Τουρνουά ένα κάποιο βραβείο ΗΘΟΥΣ, να είχαμε από τώρα μια ισχυρή υποψηφιότητα στο πρόσωπό του.
Εμείς θα προσπαθήσουμε να τον τιμήσουμε αναδημοσιεύοντας 2-3 παρτίδες –δείγματα της σκακιστικής του ισχύος- και σφίγγοντάς του νοερά το χέρι.

ΚΑΙ 3 ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΖΟΛΕΡ (3 DAN ZOLER’S GAMES)
Sasha Kaplan vs. Dan Zoler
Vinter Schou vs. Dan Zoler
Δ. Μαστροβασίλης - Dan Zoler

Μία κάπως τυχερή από το Πρωτάθλημα της χώρας του (το 2004):



Μία απο το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων (στην Χαλκιδική το 2002):




Και μια νίκη του στο Τουρνουα Rapid για την Μάχη της Κρήτης (το 2001, όπου όμως είχε χάση από τον Χαλκιά και από τον Γρίβα):




Και μια και αναφερθήκαμε σε βραβεία και αξιέπαινες συμπεριφορές, δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάτι που μ’ ενόχλησε σ’ εκείνο το τραγικό συμβάν με την τελευταία παρτίδα του Νίκου : την περίεργη συμπεριφορά (αυτιστική;) της Ινδής παίκτριας Χαρικά (Harika Dronavalli, IM 2445, η οποία, ενώ καθόταν πίσω ακριβώς από τον δυστυχή Έλληνα συμπαίκτη της που ίσως εκείνη την ώρα άφηνε την τελευταία του πνοή στην πλάτη της, αυτή συνέχιζε να κάθεται στην καρέκλα της προσπαθώντας να …αυτοσυγκεντρωθή στην παρτίδα της! Δεν σηκώθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ! (Θα την είδαν, πιστεύω κι άλλοι. O αντίπαλός της, ο Σλοβένος Vospernik Andrej, elo 2170, σηκώθηκε ). Ούτε για να διευκολύνει την διακομιδή του ασθενούς κατά την άφιξι των νοσηλευτών του Πρώτων Βοηθειών. Παγερή στάσι, σε αντίθεσι με εκείνη των δύο παιδιών (Γιάννης Παπαδόπουλος και Κατερίνα Παυλίδου) στην αμέσως διπλανή της σκακιέρα που σηκώθηκαν αμέσως έντρομα και σπάραζαν, όπως και η μισή αίθουσα, από την αγωνία μπροστά στο θέαμα. Ας της δώσουμε αυτής της κοπέλλας ένα βραβείο …αυτοσυγκέντρωσης?!?

Δεν υπάρχουν σχόλια: