Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009: ΑΥΛΑΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΕ “ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ”. ICT ACROPOLIS 2009; THE END, results and a suggestion of renaming

FINALE PER IL TORNEO "ACROPOLIS" (Portato x quest' anno a Chalcide).
Risultati e commenti

Κάτω απο την βαριά σκιά του απροσδόκητου θανάτου του πατρινού σκακιστή Νίκου Καραπάνου απο τον α΄ γύρο των αγώνων, τερματίστηκε χθές το εφετινό σκακιστικό Διεθνές Τουρνουά Ακρόπολις.
Τετραπλή ισοβαθμία στην κορυφή (όπως και στον προτελευταίο γύρο) στους 6,5/9 βαθμούς. Νικητής (λόγω κριτηρίων) ο Βόσνιος Γκρανμαίτρ Μπόρκι Πρεντογιεβιτς (ν. 2 στην δυναμικότητα), αλλά η τριάδα των υπολοίπων περιλαμβάνει δύο απο τους καλύτερους, κατα τεκμήριο, έλληνες σκακιστές, τον Χρίστο Μπανίκα και τον Γιάννη Παπαϊωάννου (δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως νικητή), μπροστά απο τον Βούλγαρο Γκρανμαίτρ Ατανάς Κόλεβ (2569, ν. 14 αρχικό Ελο).
Ακολούθησε ένας όμιλος 11 παικτών, στους 6 βαθμούς, όλοι ξένοι Γκρανμαίτρ. Ανάμεσά τους το ν. 3 και 4 αντιστοίχως των αγώνων, ο Λευκορώσος Σεργκέι Αζάροφ (2630) και ο Ρώσος Βλάντιμιρ Μπέλοφ (2527), ο νικητής του εφετινού μεγκαΤουρνουά της Καβάλας, ο Λουξεμβούργιος Αλμπέρτο Ντάβιντ (7ος), και οι δύο καλύτεροι κάτω των 20, ο Ινδός Άμπχιγιέτ Γκούπτα (10ος) και ο Ρουμάνος Ιοάν-Κρίστιαν Χίριλα (14ος). Στην 15η θέσι τελευταίος στο γρούπ αυτό κατετάγη πανάξια ο Σκοπιανός Γκρανμαίτρ Βλαντιμίρ Γκεοργκίεβ (2530, ν. 24 των αγώνων), ο οποίος νίκησε στον τελευταίο γύρο την Κόνερου και μάλιστα με τα μαύρα.
Η περιβόητη (με ιδιαίτερο δελτίο τύπου προβεβλημένη από τους διοργανωτάς!) Χάμπυ Κόνερου (Humpy Koneru, Elo 2623, ν. 6 των αγώνων) μάλλον δεν ικανοποίησε, αφού με τους 5 βαθμούς της βρέθηκε στην 32η θέσι και μάλιστα βλέποντας τις πλάτες πέντε άλλων σκακιστριών: της Αρμένιας Ελίνα Ντανελιάν (21η με 5,5 βαθμούς –πρώτη γυναίκα), της Γεωργιανής Νανά Τζαγκνίτζε (26η με 5,5-δεύτερη γυναίκα), της Βουλγάρας Αντουανέτας Στεφάνοβα (28η με 5 βαθμούς –τρίτη και ομορφότερη γυναίκα), της συμπατριώτισσάς της Ντροναβάλλι Χαρικά (30η θέσι, πρώτη νεάνιδα κάτω των 20 - η ...αυτοσυγκέντρωσι απέδωσε) και της δεύτερης νεάνιδας, της Σλοβάκας Άννας Μουτσίτσουκ (31η, κι αυτή με 5 βαθμούς).
Ικανοποιητική η εμφάνισι των τεσσάρων άλλων Ελλήνων Γκρανμαίτρ:
Ο Στέλιος Χαλκιάς 16ος
Ο Δημήτρης. Μαστροβασίλης 17ος
Ο Θανάσης Μαστροβασίλης 18θς
Τέλος, ο Γιάννης Νικολαϊδης 25ος. Και οι τέσσερεις με 5,5 βαθμούς.

[ Όχι στην καλύτερή του φόρμα ο νεαρός Γκανμαίτρ Γιάννης Παπαδόπουλος, (στην φωτο δίπλα στον Μπανίκα απο τον β΄ γύρο), περσινός πρωταθλητής Ελλάδος, 47ος με 50% απόδοσι (4,5/9)]

Μόλις 19ος το ν. 1 του Τουρνουά, ο Ισραηλινός Ήλια Σμίριν (2650, περσινός νικητής του Ακρόπολις) με 5,5 στα 9.
Πρώτος Έλληνας κάτω των 20 ο Σωτήρης Μαλικέντζος με 5βαθμούς στην 40ή θέσι της γενικής.
Τρείς ήταν οι παίκτες απο σωματεία της Εύβοιας. Όλοι απο το Σωματείο-Συνδιοργανωτή, την Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας.
Δεν ευτύχησαν ιδιαίτερα οι δύο Χαλκιδέοι σκακιστές στο Ακρόπολις 2009.
Το καλύτερο αποτέλεσμα για την Εύβοια, αλλά όχι το καλύτερο για το ταλέντο και επίπεδό του, ο Κώστας Νικολαΐδης με 4 βαθμούς που κατετάγη 73ος.
Ο Κώστας Κόρδης με 2,5 βαθμούς βρέθηκε στην 96η θέση.
Ο Ρηγόπουλος Αλέξανδρος, απο πέρυσι παίκτης της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος, 89ος με 3 βαθμούς.

ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Το 24ο Ακρόπολις πέρασε στην ιστορία μάλλον ως κάτι το αιρετικό στην πορεία του παραδοσιακότερου ελληνικού Τουρνουά.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα επόμενα χρόνια οι διοργανώσεις του Τουρνουά αυτού θα ξαναδραπετεύσουν από την Πρωτεύουσα και τον ιστορικό πυρήνα του. Όμως, με το ίδιο πνεύμα που --την χρονιά που εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο δίπλα στον ιερό βράχο- οδήγησε το 24ο Ακρόπολις σε άλλη πόλι από εκείνη της Αθηνάς, της προστάτιδας Θεάς της Πεττείας (Ά, ξέχασα, πήγε στην πόλι του Σκαρίμπα, και της …Καλλίας – sic!), κάποιοι θα δώσουν στο μέλλον το δικαίωμα να διοργανώσουν το Ακρόπολις το Άργος ή η Ρόδος (αμφότερες οι πόλεις το δικαιούνται περισσότερο από την πόλι με το Κάστρο του Καράμπαμπα, καθόσον έχουν γνωστή ιστορικά ακρόπολη!).
Προς την κατεύθυνσι αυτή, λοιπόν, θα συμβούλευα τους υπευθύνους να μετονομάσουν από τώρα το Ακρόπολις σε “Ακροπόλεις”. Ο τονισμός άλλωστε δεν διαφοροποιείται στην φράγκικη ορθογραφία του Τουρνουά και όλα (άντε και με μερικές χιλιάδες ευρώ) είναι εν τάξει!

2 σχόλια:

barbis είπε...

Αλέξανδρε έχω και εγώ μια πρόταση για το που θα γίνει το "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" του χρόνου.Προτείνω να γίνει στις Σέρρες που έχουν και αυτές Ακρόπολη,τον λεγόμενο "Κουλά"!Και για του λόγου το αληθές δείτε εδώ:http://pages.stern.nyu.edu/~panos/serres/greek/6s.html

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Θανάση,
ξεκίνα το κυνήγι χορηγών κλπ. Έχεις ισχυρό χαρτί με τον "Μπας Κουλέ" των Σερρών.
Μόνο μην μπή στο παιχνίδι και σε προλάβη όχι τόσο η Θεσσαλονίκη με το Επταπύργιο στην Ακρόπολή της, όσο η Ακρόπολις του ...Ιλίου! Ναί, καλά κατάλαβες: η πόλι της Τροίας στην Μικρά Ασία.
Και αυτή δεν είναι η μοναδική πόλι εκεί, η οποία μαρτυρείται οτι είχε ακρόπολι. Και ξέρεις τί δύναμι έχει η Τουρκία! Όχι μόνο παρά τη Φίντε, αλλά και πιο κοντά μας...
Αλήθεια, θυμάσαι ποιός ήταν ο τρίτος Πρόεδρος (απο τους μεγάλους) στην τελετή απονομής του "Ακρόπολις 2009" στο Παλίρροια;