Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

«Σε Δραχμές οι Τιμές, ...!». Μια πρότασι για αντιμετώπισι της οικονομικής κρίσης από τον Γ. Μητροπέτρο

Από προχθές που ο δραστήριος φίλος και ιδρυτικό μέλος μας, ο Γιώργος Μητροπέτρος, μας την προώθησε θέλαμε να την αναρτήσουμε την δική του «πρόταση για στήριξη», που αφορά στην διπλή αναγραφή των τιμών ---όπως περίπου τότε με την εισαγωγή του Ευρώ στην χώρα μας, το πρώτο διάστημα (1999). Αλλά με την διαφορά πως τότε οι οι Τιμές ήσαν και σε Ευρώ και πληρώναμε ακόμα με Δραχμές, ενώ τώρα προτείνει εμπεριστατωμένα ο οικονομολόγος φίλος μας
Σε Δραχμές οι Τιμές,
σε Ευρώ οι Συναλλαγές..!


Και αν η συμβουλή του φαίνεται σε ορισμένους κάπως καθυστερημένη (κοντά μια δεκαετία), δεν νομίζουμε ότι δεν έχει ακόμη, ειδικά στην σημερινή φάσι, την αξία της και την χρησιμότητά της.
*********************************


του Γιώργου Δ. Μητροπέτρου
Οικονομολόγου


Για την κρίση… είναι μια λύση !!!
Σε Δραχμές οι Τιμές,
σε Ευρώ οι Συναλλαγές..!
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, έχει φέρει τα Ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση, με την αγοραστική τους δύναμη να έχει φθάσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, την εποχή της νομισματικής μετάβασής μας στο ΕΥΡΩ, και της μετατροπής των τιμών από δραχμές σε ευρώ, υπήρξε ένα κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά, χαμηλής κατά μονάδα αξίας, χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση του λαού, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών να μειωθεί κατά πολύ. Την διαφορά αυτή, της απώλειας της αγοραστικής δύναμης, δυστυχώς, την αναπλήρωσαν με τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα σήμερα, πολλοί συμπολίτες μας, να είναι υπερχρεωμένοι στις Τράπεζες.
Επειδή, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει «τι μέλλει γενέσθαι» με τις αγορές , τους δανειστές , την τρόικα, την οικονομική αλλά και την κοινωνική σταθερότητα, καθώς και την δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας,
Επειδή, έστω και τώρα, θα πρέπει να μάθουμε να υπολογίζουμε την αγοραστική αξία των εναπομεινάντων χρημάτων που βρίσκονται στα χέρια μας,
Επειδή, θα πρέπει οι τιμές να εκλογικευτούν, ώστε η απώλεια των εισοδημάτων και των συντάξεων να είναι μικρότερη,
Προτείνουμε,
όλες οι αναγραφόμενες τιμές των αγαθών και υπηρεσιών να είναι και σε δραχμές, ώστε να κατανοούμε καλύτερα την αξία τους και οι συναλλαγές στο τέλος να γίνονται σε ευρώ!
Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε, πως όλοι μας, θα κατανοήσουμε την πραγματική αξία των αγαθών και θα αντιδρούμε στις υπερβολικές τιμές, οι οποίες «καμουφλαρισμένες» πίσω από το ευρώ, μας πλασάρουν.
Είναι μια νοητή μετάβαση στην δραχμή χωρίς να φύγουμε από το ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: