Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ για …«Dance / electro-pop». 2ο post sull’ italodance. Omaggio ai piccoli fan del blog (videos: Eiffel 65, NEK, Gabry Ponte)

ΔΕΥΤΕΡΗ ( κι Επιτυχής) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για … «Dance / electro-pop» !!

Επανερχόμαστε μετά από μέρες για να κλείσουμε το θέμα που άφησε ανοικτό η ανάρτησι για το κομμάτι-παραγγελιά με το video “I’ AM BLUE”. Σε εκείνη την κατ’ εξαίρεσι αναφορά μας στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική, ρωτάγαμε –σαν σε κουίζ- για την εθνικότητα των Eiffel 65. Απάντησι: Πρόκειται τελικά για ιταλικό και όχι γερμανικό, ελβετικό ή καναδικό συγκρότημα, όπως μας απάντησαν κάποιοι μικροί μας επισκέπτες.
Δυό λόγια για τους Άιφφελ 65:
Τα ονόματα των τριών μελών Jeffrey Jey, Maury Lobina, Gabry Ponte είναι καλλιτεχνικά (τα πραγματικά είναι Gianfranco Randone, Maurizio Lobina και Gabriele Ponte αντιστοίχως) και το όνομά τους ως μπάντα προέκυψε εντελώς τυχαία (από Η/Υ και ένα συμπτωματικό νούμερο). Σταμάτησαν την από κοινού συνεργασία τους το 2005.
Το τραγούδι τους I am blue, που λέγαμε, όχι μόνο τους έκανε πλούσιους με τα πάνω απο 3 εκατομμύρια πωλήσεις του στις ΗΠΑ (ρεκόρ απλησίαστο για οποιοδήποτε άλλο ιταλικό τραγούδι), αλλά απετέλεσε την απαρχή της δημιουργίας ενός ψηφιακού ήρωα, κάτι σαν σήμα κατατεθέν τους. Είναι στο βίντεοκλίπ του κομματιού το μπλέ ανθρωπάκι σαν αρειανός εξωγήινος με το πλακουτσωτό κεφάλι. [ΚΟΥΙΖ: Πώς λέγεται αυτό το "πλάσμα";]
Κλείνουμε λοιπόν την εκκρεμότητα {μετά από τις γενικές πληροφορίες για το ιταλικό συγκρότημα απο το Torino} με ένα ακόμα κομμάτι τους μεγάλη επιτυχία, ένα “remix” στο οποίο τραγουδάει ο πολύ δημοφιλής Ιταλο-Αργεντινός τραγουδιστής της πόπ ονόματι Nek :
NEK, LA VITA E’

Αλλά ως αφιέρωμα όχι μόνο στους τρείς, αλλά και σε όλους τους μικρούς μαθητές-αθλητές του Σκακιστικού Τμήματος του Συλλόγου μας {ας πούμε ως χαρούμενο προανάκρουσμα μιας «προαναγγελθείσας» εγγραφής στην ΕΣΟ} συμπεριλαμβάνουμε ένα τελευταίο, σχετικό με τους Άιφφελ 65 κομμάτι.
Λέγεται Geordie και είναι γραμμένο από τον Γκάμπρι Πόντε (Gabry Ponte) τον ένα από τους πρώην Eiffel 65, ο οποίος μετά την διάλυσι του γκρούπ συνέχισε την καρριέρα του μόνος, αναδεικνυόμενος σε μεγάλο όνομα στην ιταλική μουσική σκηνή ως μουσικός παραγωγός και Ντι Τζέι (DJ) διεθνούς επιπέδου.
Το «σουξέ» Geordie βασίζεται έξυπνα σε ένα παιδικό τετράστιχο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα παιδιά η οπτικοποίησι του απλοϊκού (φαινομενικά)τραγουδιού. Κι όμως το εμπορικότατο αυτό κομμάτι του Πόντε αποτελεί italo- dance διασκευή ενός αριστουργηματικού τραγουδιού (με τον ίδιο τίτλο) τέλη δεκαετίας του ’60 του μεγάλου Ιταλού τραγουδοποιού Fabrizio De Andre' . Και το καταπληκτικότερο: το τραγούδι δεν είναι ούτε του Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ! Είναι κι εκείνο διασκευή μιας αγγλικής παραδοσιακής μπαλλάντας!!
Εντούτοις αν το παρακάτω (μέτριο ποιοτικά) Βίντεο –σύντομο, απόσπασμα γαρ, μουσικό παραμύθι- παραπέμπει στα …Χριστούγεννα (με το Ξωτικό, τους στρατιώτες του Βασιλιά, τα Αγιοβασιλάκια - νάνους και τον ίδιο τον Αγιο Βασίλη των Δυτικών) η μεταφορά «παίζει» και σε άλλα πεδία…


Τα λόγια:
Impiccheranno Geordie con una corda d’ oro
E’ un privileggio raro
Rubo’ sei cerbi dal parco del Re
Vendendoli per denaro

Μετάφρασις:

Τον Τζόρντι θα κρεμάσουν μ’ ένα σχοινί χρυσό
- δικαίωμα είναι μοναδικό-
Γιατι έκλεψε έξι ελάφια απ’του βασιλιά τον κήπο
Να πάρη, πουλώντας τα, λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: