ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΚΙΝΟΥ 2008: Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ και τα ανυπόφΕΡΤα χονδροειδή λάθη των τηλεπαρουσιαστών κατα την περιγραφή της.
Από τον δάσκαλο και μέλος του Συλλόγου μας Ευρυβιάδη Κωνσταντινίδη λάβαμε την παρακάτω συνεργασία. Με την ευκαιρία της προσφοράς του ντιβιδίσκου (DVD) με το υπερθέαμα της Τελετής ‘Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (επίσημο προϊόν που αναπαρήχθη με την άδεια της ΔΟΕ) με από την μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «ΤΟ ΘΕΜΑ» (βλ. στην φωτογραφία το πρώτο "ντιβιντάκι" της σειράς το οποίο κυκλοφόρησε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας του Θέμου) δημοσιεύουμε με μεγάλη ευχαρίστησι και ικανοποίησι το εύστοχο κείμενό του.
"Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών κάθε κράτους, ο ομιλητής, σχολιάζοντας για τις διάφορες χώρες, διέπραξε σοβαρά λάθη γεωγραφικά, ιστορικά και εκφραστικά. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκαν:
Α΄) Εκουαδόρ (Ecuador, επισήμως Republic of Ecuador - για μας και κράτος του Ισημερινού). Αναφέρθηκε ότι ως το 1533 ήταν υπό Ισπανική εξουσία, ενώ τότε αρχίζει η Ισπανική κατάκτηση, από την αυτοκρατορία των Ίνκας όπου ανήκε. Θα παραμείνει υπό Ισπανική κατάκτηση ως το 1830, οπότε θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.
Β΄) Για το Ισραήλ (Israel , officially the State of Israel). Αναφέρθηκε ότι ιδρύθηκε ως νέο κράτος το 1984, ενώ το σωστό είναι ότι ιδρύθηκε το 1948.
Γ΄) Λευκορωσία (Belarus). Αναφέρθηκε ότι συνέβη το 1987 το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ συνέβη τον Απρίλιο του1986 και το Τσέρνομπιλ ανήκει στην Ουκρανία.
Δ΄) Σαν Μαρίνο (San Marino, επίσημα στην ιταλική γλώσσα: Serenissima Repubblica di San Marino) Αναφέρθηκε ότι είναι αυτόνομη δημοκρατία, ενώ είναι ανεξάρτητο κράτος.
Ε΄) Αρμενία ( Armenia, επισήμως Republic of Armenia ). Πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Αναφέρθηκε ότι είναι αυτόνομη πλέον, ενώ είναι ανεξάρτητο κράτος.
Στ΄) Κονγκό (Congo και Kongo, στα γαλλικά: République du Congo). Αναφέρθηκε ότι συνορεύει με το Κονγκό. ( Το Κονγκό συνορεύει με το Κονγκό;;; Δηλαδή η Ελλάδα συνορεύει με την Ελλάδα;;;) Το σωστό θα ήταν ότι συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Democratic Republic of the Congo, γαλλικά: République démocratique du Congo) - πρώην Ζαΐρ.
Ζ΄) Αναφέρεται πάλι η Δημοκρατία του Κονγκό ( δύο φορές). Το σωστό είναι Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- πρώην Ζαΐρ.
Η΄) Ντομίνικα (Dominica, επισήμως: Commonwealth of Dominica). Αναφέρθηκε δύο φορές. Η Ντομίνικα είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1978, νησί της Καραϊβικής, το μεγαλύτερο και βορειότερο της ομάδας των Προσήνεμων Νησιών. Τη δεύτερη φορά έπρεπε να αναφερθεί η Δομινικανή Δημοκρατία ή Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου (Dominican Republic ισπανικά: República Dominicana), ανεξάρτητο κράτος από το 1844, δυτικά του Πουέρτο Ρίκο. Αναφέρθηκε επίσης ότι «στεγάζει» την Αϊτή (δηλαδή οι χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα τη «στεγάζουν»;) Θα έπρεπε να αναφερθεί ότι συνορεύει δυτικά με την Αϊτή, ενώ η Δομινικανή δημοκρατία καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του νησιού Ισπανιόλα, το οποίο αποτελείται από αυτά τα δύο κράτη.
Θ΄) Τόγκο (Togo, officially the Togolese Republic) . Επίσης αναφέρθηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά –σωστά- ως κράτος της Αφρικής. Τη δεύτερη φορά το σωστό είναι « Νησιά Τόνγκα» (γνωστά και ως Friendly Islands επισήμως βεβαια: Kingdom of Tonga ) ανεξάρτητο κράτος και αρχιπέλαγος που ανήκει στην ήπειρο της Ωκεανίας.
Ι΄) Ανδόρα (Andorra, επισήμως στα καταλανικά: Principat d'Andorra). Αναφέρθηκε ως αυτόνομο πριγκιπάτο από το 1232 που κυβερνάται από Γάλλο και Ισπανό πρίγκιπα. Αυτό συνέβαινε από το 1278 ως το 1993 που έγινε ανεξάρτητο κράτος. Οι δύο «πρίγκιπες», ο Ισπανός επίσκοπος του Ουρχέλ (La Seu d'Urgell) και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που εκπροσωπούνται από δύο βικάριους, τον επισκοπικό και τον βικάριο της Γαλλίας, τιμητικά και τυπικά παραμένουν αρχηγοί του κράτους από το1993, οπότε η Ανδόρα απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία, όπως προαναφέρθηκε.
Ια΄) Σουρινάμ (Suriname επίσημα Republic of Suriname). Αναφέρθηκε ως χώρα της Αφρικής. Το Σουρινάμ (πρώην Ολλανδική Γουιάνα) ανεξάρτητο κράτος από το 1975, ανήκει στη νότια Αμερική.
Ιβ΄) Ομάν (Oman, officially the Sultanate of Oman ). Αναφέρθηκε ως δεύτερη σε μέγεθος χώρα της Αραβικής χερσονήσου, ενώ είναι τρίτη μετά τη Σαουδική Αραβία (Kingdom of Saudi Arabia ή KSA ) και την Υεμένη (Republic of Yemen) , η οποία δεν χωρίζεται πλέον σε βόρεια και νότια, αλλά είναι ενωμένη από το 1990. Στην αραβική χερσόνησο πρέπει να υπολογίσουμε και τη Σαουδική Αραβία . Αν δεν συνυπολογιστεί η Σαουδική Αραβία, τότε το Ομάν είναι μεν η δεύτερη σε μέγεθος χώρα, αλλά του περιφερειακού τμήματος της Αραβικής χερσονήσου και όχι όλης της Αραβικής χερσονήσου.
Ιγ΄) Αρούμπα (Aruba). Αναφέρθηκε ότι είναι ανεξάρτητη από το 1996. Το σωστό είναι ότι ανεξαρτητοποιήθηκε το 1986 από τις υπόλοιπες Ολλανδικές Αντίλλες ( αυτόνομο τμήμα του βασιλείου της Ολλανδίας) και παραμένει αυτόνομο τμήμα του βασιλείου της Ολλανδίας (Kingdom of the Netherlands), χωρίς να έχει ανακηρυχθεί ακόμα ανεξάρτητο κράτος.
Ιδ΄) Τέλος, για την Κίνα (China , επισήμως People's Republic of China -PRC), αναφέρθηκε ότι είναι « τέταρτη σε μέγεθος» χώρα του κόσμου. Η Κίνα είναι η πρώτη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό, αλλά τρίτη σε έκταση μετά τη Ρωσία (εξακολουθεί να παραμένει πρώτη και μετά τη διάλυση τής Ε.Σ.Σ.Δ. αφού κατέχει έκταση 17.075.400τ.χμ. από τα 22.400.000τ.χμ. που είχε η Ε.Σ.Σ.Δ. πριν τη διάλυσή της ), δεύτερος ο Καναδάς, και την τέταρτη θέση σε έκταση έχουν οι Η.Π.Α.
Επιπλέον πολλά άλλα σφάλματα επισημάνθηκαν και από τις εφημερίδες.
Όλα αυτά, από δημοσιογράφους της Ε.Ρ.Τ. οι οποίοι είχαν πάει αρκετές μέρες νωρίτερα για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν και οι οποίοι μισθοδοτούνται από τη δημόσια τηλεόραση. Η οποία δημόσια και κρατική ΕΡΤ, εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα μέσω των λογαριασμών τής Δ.Ε.Η., από τις εισφορές των καταναλωτών, οι οποίες μάλιστα αυξάνουν συνεχώς σε περιόδους άγριας λιτότητας και συνεχούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου ελληνικού λαού."
Ευρυβιάδης Κωνσταντινίδης
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
ΘΕΡΜΑ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ..
..στον Ευρυβιάδη, για το περίφημο αυτό κείμενο!
Απο τα λάθη που αναφέρει, κι' εμένα μου είχε μείνει το ΤΟΓΚΟ :
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εικόνα των αθλητών να παρελαύνουν με την πρασινοκίτρινη σημαία του Τόγκο, και τον εκφωνητή να λέει "..και τώρα το Τόγκο, σύμπλεγμα νησιών..".
Πετάχτηκα απ' την καρέκλα! "Τί λέει αυτός;;" σκέφτηκα, γιατι θυμόμουνα πως το Τόγκο είναι ηπειρωτική χώρα στη Δυτική Αφρική, στη νότια παραλία κάτω απ' τη Σαχάρα κοντά στη Δαχομέη, κλπ..
Μάλιστα, το συζήτησα και με τον αδερφό μου, και του φάνηκε κι' εκείνου αστείο, και μου είπε αμέσως ότι είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής...
Τα άλλα λάθη που εντόπισε ο Ευρυβιάδης, μου διέφυγαν όμως..
Και πάλι συγχαρητήρια για το κείμενο, και προτείνω... να γράψω κι' ένα μίνι εγκυκλοπαιδικό αφιέρωμα στο ΤΟΓΚΟ στο περιοδικό του συλλόγου, με την ευκαιρία!!
Μήπως οι διαφημίσεις, που ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ; Μέτρησα πάμπολλες φορές να διακόπτουν τους αγώνες κάθε 5 λεπτά για να δείξουν 3λεπτες διαφημίσεις!
Η ΕΡΤ είναι μια πληγή. Κι ενώ η ποιότητά της (κατ' εμέ) δεν συγκρίνεται με αυτήν των ιδιωτικών καναλιών (που τα πιο πολλά προγράματά τους είναι απλά αίσχος), είναι μια συνεχής οικονομική αιμορραγία για όλους μας. Άλλά βρίσκουν και τα κάνουν σε μια χώρα όπου οι σύλλογοι καταναλωτών είναι διακοσμητικοί.
nai ti na pw eipe malakies pali o evridiadis pali opws panta
Δημοσίευση σχολίου