Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ. AEK CHESS CLUB: 3 YEARS OF SUCCESS

ΑΕΚ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙ
AEK athletic club and its CHESS CLUB
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΙ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
Αν δεχθούμε ως κριτήριο την επίσημη αναγνώρισι από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, το Σκακιστικό Τμήμα του ιστορικότατου συλλόγου τής Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, κλείνει τρία ακριβώς χρόνια από την Ίδρυσί του.
(Παρένθεσι επεξηγητική για να υπογραμμίσω κάτι που έχει συναισθηματική αξία και ίσως παγκόσμια σημασία: πως το ερασιτεχνικό Σωματείο Αθλητική Ένωσις Κωσταντινουπόλεως που ιδρύθηκε το 1924 στην Ελλάδα είναι – ενδεχομένως μαζί με τον ΠΑΟΚ και το όμαιμο σωματείο ΠΕΡΑ ΤΑΤΑΥΛΑ- ο πλησιέστερος (κατά τα εθνικά-πνευματικά δικαιώματα) ελληνικός Σύλλογος με τον γενέθλιο χώρο του προδρόμου του σύγχρονου Σκακιού, του παιχνιδιού των Πεσσών το οποίο ως γνωστόν το εφηύρε ο Ήρωάς μας, Παλαμήδης, λίγο πιο πέρα από τα τείχη της Τροίας).

Η τιμή για την υλοποίησι αυτού του σχεδίου, να ιδρυθή και τμήμα ζατρικίου, μακροχρόνια επιθυμία των κιτρινόμαυρων φιλάθλων, ανήκει σε τρία πρόσωπα, μέλη της ΑΕΚ: (κατ’ αλφαβητική σειρά: τον Φώτη Αρμπή, τον Χρίστο Πιλάλη και τον τον Μιχάλη Πρεβενιό.
Στην Γενική Συνέλευσι των μελών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ της 12ης Ιουλίου 2005 εγκρίθηκε η σχετική πρότασι και την 14η Ιουλίου, το ΔΣ με απόφασί του όρισε έφορο του τμήματος τον Χρήστο Πιλάλη με βοηθούς εφόρου τους Μιχάλη Πρεβενιό και Φώτη Αρμπή, ένα σχήμα που διατηρείται επιτυχώς μέχρι και σήμερα...
Η έδρα του τμήματος είναι –τί καλύτερο; - τα γραφεία της Α.Ε.Κ. στην ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ (Λεωφόρος Δεκελείας 138 – 140) και οι εγγεγραμμένοι Έλληνες σκακιστές- μέλη του ανέρχονται σε 88 (σύμφωνα με τα δημοσιευόμενα στοιχεία της ΕΣΟ).
Να σημειώσουμε επίσης, πως το σκακιστικό τμήμα τής ΑΕΚ εκτός από την «σημαία» του, τον πολυπρωταθλητή Στράτο Γρίβα, έχει εντάξει στην δύναμί του και δύο ισχυρούς γκρανμαίτρ, τον Γάλλο Ετιέν Μπακρό (ELO 2691) και τον Δανό Πέτερ-Χάϊνε Νίλσεν (ELO 2652), με αποτέλεσμα η συνολική αξιολόγησι του Σωματείου να είναι πολύ υψηλή. Με βάσι τα δημοσιευμένα ΕΛΟ των Ελλήνων σκακιστών υπολογίζεται ότι ο μ.ό. των 10 πρώτων κατα σειράν δυναμικότητας σκακιστών της εφετινής ΑΕΚ είναι 2164. Ως εκ τούτου, στην ανεπίσημη έστω κατάταξι των Ελληνικών σκακιστικών συλλόγων, η νεοσύστατη σκακιστικά ΑΕΚ (που έχει ήδη στο ενεργητικό της μια δεύτερη θέσι στο Διασυλλογικού Κυπέλλο Ελλάδος, το 2006!) βρίσκεται μέσα την οκτάδα των καλυτέρων:

1.(1)ΣΟ Καβάλας 2.303,5
2.(2)ΕΣ Θεσ/νίκης 2.214
3.(7)Πανελλήνιος ΓΣ 2.206
4.(4)ΣΟ Αμπελοκήπων 2.199,5
5.(3)ΣΟ Παγκρατίου 2.195,5
6.(6)ΑΟ "ΚΥΔΩΝ" Χανίων 2.194
7.(8)ΟΦΣ Καβάλας 2.181
8. (5) Α.Ε.Κ. 2.164
(βλ. άρθρο και αναλυτικό σχετικό πίνακα: http://aekchessclub.blogspot.com/2008/08/2008.html

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ:
Φιναλίστ 25ου Διασυλλογικού Κυπέλλου Ελλάδος 2006
3η θέση 26ο Διασυλλογικό Κύπελλο Ελλάδος 2008
ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΑΙΚΤΩΝ:
Πρωταθλητής Αττικής 2006: ΙΜ Καλέσης Νικόλαος
Πρωταθλητής Αττικής 2008: ΙΜ Μουτούσης Κων/νος

Η ΑΕΚ λοιπόν βαδίζοντας από επιτυχία σε επιτυχία εφέτος τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της στην Γ' Εθνική Κατηγορία εξασφαλίζοντας εύκολα την άνοδό της και από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στο Διασυλλογικό τής Β' Εθνικής Κατηγορίας. Ευχόμαστε και περιμένουμε ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !

ΤΟ «ΜΠΛΟΓΚ» ΤΗΣ ΑΕΚ
Το σκακιστικό Τμήμα της ΑΕΚ έχει απο πέρυσι (απο την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008) αποκτήση και Ιστολόγιο στην διεύθυνσι:
http://aekchessclub.blogspot.com/.
Ένα ιστολόγιο ντυμένο στα κιτρινόμαυρα αλλά με σοβαρότητα, εγκυρότητα και χωρίς οπαδικές υπερβολές, που διευθύνεται απο τον Φώτη Αρμπή και τον Μιχάλη Πρεβενιό και ανανεώνεται συχνά, επικεντρωνόμενο, όπως είναι φυσικό, σε ειδησεογραφία και σχετικό σχολιασμό με αμιγώς αεκτζίδικο σκακιστικό περιεχόμενο. Πολύ ενδιαφέρον γενικότερα παρουσιάζει η συνεργασία με τον Στράτο Γρίβα, ο οποίος σταθερά δημοσιεύει στο ιστολόγιο πλήρως αναλυμένες πρόσφατες παρτίδες του.

Πρέπει να είναι αμοιβαία τα αισθήματα με αυτό το Σκακιστικό Σωματείο, το οποίο όχι μόνο είναι απο τα ελάχιστα που μας αντιμετώπισαν με συμπάθεια απο την αρχή, αλλά και ενδιαφέρθηκαν για την ύπαρξί μας.
Το ότι έχει λοιπόν σύνδεσμο στο μπλόγκ ( στα «Links Σκακιστικών Σωματείων» παρακαλώ, και όχι στα «Διάφορα Σκακιστικά Links» !) με το δικό μας Ιστολόγιο είναι μάλλον φυσικό (και πού νά ’βαζε το ακρώνυμο του πλήρους μας ονόματος Α Ε Κέντρο ¨ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ»! ), το ότι όμως είμαστε και στην πρώτη θέσι, έ αυτό έχει να κάνη με την αλφαβητική σειρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: