Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

"Άλφα": Σκακιστικό πρόβλημα τριών κινήσεων (του Διαχειριστού). Ως αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. "Alfa": Un problema a tre di Alessandro Soilemesi (piccolo omaggio al "Giorno Mondiale della Lingua Greca")

"Άλφα": Σκακιστικό  πρόβλημα τριών κινήσεων (του Διαχειριστού). Ως αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.  "

Αν και αυτός ο εορτασμός δεν φαίνεται να έχει καθιερωθεί στις διαδικτυακές αναζητήσεις μας (ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO, ούτε στον OHE), πράγμα που ισως οφείλεται στην ελλειψι ενημέρωσης των σχετικών αρμοδίων, ο υποφαινόμενος διαχειριστής εν όψει καταλληλότερης ευκαιρίας για μια καθώς πρέπει φιλολογική παρουσίασι (κάτι μαγειρεύει ήδη), προσφέρει σήμερα, συμβολικά, μια τελευταία σκακογραφική σύνθεσί του με τιτλο "ΑΛΦΑ", το πρώτο γραμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου. Του πρώτου γνήσια φθογγολογικού ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ της (γνωστής ιστορίας της) Ανθρωπότητος.

΄Όσο γι αυτούς τους φίλους επισκέπτες μας, που δεν ενδιαφέρονται τόσο για σκακιστικά προβλήματα ή και γενικά για το σκάκι, έχουμε κάτι ψελλίσει ήδη στο Ιστολόγιό μας, αυτό το μικρο μετερίζι που μνημονεύει το όνομα του "Αρίστου των Ελλήνων", του και ευρετή γραμμάτων του ελληνικού Αλφαβήτου, σύμφωνα με αρκετούς αρχαίους συγγραφείς, Παλαμήδη, σχετικά με την εμβληματική σημασία του πρώτου φωνηεντικού φθόγγου. Εννοούμε την προπερσινή ανάρτησί μας ("εν μέσω καύσωνα υποχρεωτικοτήτων και ραστώνης") με το πεζολογικό κειμενάκι "ΑΛΦΑ" και το τιτλοφορούμενο ΑΩ ποιηματάκι...

ALEXANDROS SOILEMEZIS, "Alpha": A 3-mover Problem (Inedited)


ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ:   ΜΑΤ ΣΕ 3 ΚΙΝΗΣΕΙΣ

[ΣΣ Δεν ξέρω αν σκακογραφικά ικανοποιεί, πάντως είναι μάλλον δύσκολο πρόβλημα. Θα ήθελα την γνώμη σας!]


2 σχόλια:

Ιωάννης Παναγάκος είπε...

Εξαιρετικό πρόβλημα Αλέξανδρε! Αλλά εξ ίσου εξαιρετική και η ιδέα σου να το συνδέσεις με την Ελληνική Γλώσσα! Εύγε!

Ιωάννης Παναγάκος είπε...

Εξαιρετικό πρόβλημα Αλέξανδρε! Αλλά εξ ίσου εξαιρετική και η ιδέα σου να το συνδέσεις με την Ελληνική Γλώσσα! Εύγε!