Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

«Πώς χτίζεται ο χαρακτήρας του πρωταθλητή» Άρθρο του Σ. Καλέργιου για την σημασία της αυτοπεποίθησης. 1ο Μέρος: “Fake it…” “Come si costruisce la mentalità del campione”. Articolo di Stratos Kalerghios sull'importanza della fiducia in se stessi. (1a parte)

ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ;  

Απο πού αντλει την αυτοπεποίθησή του; Χρησιμοποιεί εξεζητημένες τεχνικές ή απλά «τό ‘χει»;

Γράφει ο Στράτος Καλέργιος

Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση αποτέλεσε ένα άρθρο της σελίδας Savoir Ville, ενός "mainstream" μέσου που θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνήθως καταθέτει τις απόψεις της ''μέσης'' κοινωνικής αντίληψης, ή αλλιώς της "mainstream: κοινωνίας. Το τι ακριβώς είναι η mainstream κοινωνία και το πώς αυτή επηρεάζει τις αντιλήψεις μας, ίσως πρέπει να το αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή. Αφού λοιπόν η κύρια θεματολογία του ιστολογίου αφορά το σκάκι και καθώς το άρθρο αυτό αναφέρεται στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και προσωπικά αγαπημένο μου σκακιστή Garry Kasparov, δεν θα μπορούσε να λείπει μια αναφορά εδώ. Το άρθρο της Savoir Ville κάνει λόγο για την ''τεχνική'' που έδωσε στον Kasparov την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο απέναντι στον επίσης πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Anatoly Karpov.

 

Λίγα λόγια για το ματς

Ήταν το πέμπτο και τελευταίο ιστορικά ματς ανάμεσα σε Kasparov και Karpov. Πραγματοποιήθηκε το 1990, αποτελούταν από 24 παρτίδες και είχε διάρκεια 3 μήνες. Το πρώτο μισό έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη (πρώτες 12 παρτίδες) και το δεύτερο μισό στη Λυών της Γαλλίας. Ο Garry Kasparov ξεκίνησε με νίκη από την δεύτερη κιόλας παρτίδα, ωστόσο έχασε το έβδομο παιχνίδι και άφησε πολλές νίκες να ξεφύγουν στο πρώτο μισό του τουρνουά. Μετά τα πρώτα 12 παιχνίδια, οι δύο άνδρες έφυγαν από τη Νέα Υόρκη με το ματς στο 6-6. Πολλοί τότε υποστήριξαν ότι ο Kasparov είχε χάσει την πίστη στον εαυτό του και ότι ήταν πολύ νευρικός στις παρτίδες του κάτι σαν τον... Nepo στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο δεύτερο ''ημίχρονο'' τα παιχνίδια 16,17,18 ήταν κυριολεκτικά φωτιά με νίκες και από τις δυο πλευρές. Ωστόσο ο Kasparov με νίκες στα παιχνίδια 16,18 και 20 εξασφάλισε τον τίτλο. Ο Karpov έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει και με την νίκη του στον προτελευταίο αγώνα έβαλε φωτιά στη σειρά. Με νίκη στον τελευταίο αγώνα έστελνε το ματς στην... Παράταση. Ωστόσο, ο ψύχραιμος Kasparov εξασφάλισε την ισοπαλία άρα και τον παγκόσμιο τίτλο.


 Ποιά είναι λοιπόν η ''μυστική'' τεχνική που έδωσε στον Garry ανεξάντλητα αποθέματα αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και μαχητικότητας; Του χρειάστηκε μόνο στο συγκεκριμένο ματς ή ανέκαθεν έκανε χρήση της τεχνικής αυτής; Η τεχνική αυτή δεν είναι άλλη από το Fake it, until you make it

Το fake it, until you make it (= κάντο στα ψέματα μέχρι να το πετύχεις στα αλήθεια, σε ελεύθερη μετάφραση) υποδηλώνει ότι με τη μίμηση της εμπιστοσύνης, της ικανότητας και της αισιόδοξης νοοτροπίας, ένα άτομο μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτές τις ιδιότητες στην πραγματική του ζωή και να επιτύχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει.

Σύμφωνα με το άρθρο της Savoir Ville λοιπόν, ο Kasparov έπαιζε σαν να ήταν σίγουρος ότι μπορεί να νικήσει άρα και γι αυτό νίκησε. 

Αυτή η δήλωση ''μπάζει'' από παντού. Για δυο λόγους:

Λόγος 1: Ο Κασπάροφ είχε ήδη κερδίσει 2 ματς απέναντι στον Καρπόφ συν ένα ισόπαλο. Ποιός πιστεύει ότι δεν είχε την αυτοπεποίθηση να το επαναλάβει; Σαφώς και μπορούσε να ξανακερδίσει το ματς και δεν είχε ανάγκη να προσποιηθεί στον εαυτό του ότι μπορεί να κερδίσει καθώς το είχε ΗΔΗ κάνει. 

Λόγος 2: Το άρθρο αγνοεί πλήρως το πώς πραγματικά λειτουργεί το fake it till you make it. Και έχει δώσει κατά την ταπεινή μου άποψη μια λανθασμένη ερμηνεία της τεχνικής αυτής. 

Ανάλυση του Fake it till you make it. Τι είναι; Λειτουργεί; Και πώς μπορώ να κτίσω μια ισχυρή αυτοπεποίθηση στις σκακιστικές μου παρτίδες και στην ζωή μου γενικότερα; Ποιό είναι το mindset ενός πρωταθλητή;

Μπορείς να το δηλώσεις στους άλλους και στον εαυτό σου ότι είσαι o καλύτερος αλλά αν μέσα σου βαθιά, υπάρχει η φωνούλα που δεν το πιστεύει πλήρως... Τότε δεν πιάνει... Πρέπει με όλο σου το είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις τον Karpov, τον Carlsen, τον Μάκη, τον Νίκο, αλλιώς δεν υπάρχει μυστική τεχνική που θα σου δώσει πίστη στις δυνάμεις σου. 

Το θέμα είναι λοιπόν ΠΩΣ μπορείς να αποκτήσεις αυτή την ακλόνητη πίστη που θα σε κάνει νικητή και θα σε κάνει να αποκτήσεις νοοτροπία πρωταθλητή;

 

(ΣΣ :  Η συνέχεια αύριο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: