Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ένα εύκολο σκακιστικό πρόβλημα-Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και …το αστέρι του! Un problema di scacchi a 2 mosse; da scaccografia “Albero di Natale” e facilissimo: in cima da mettere la sua stella!!


Από νεαρός ο υπογράφων διαχειριστής είχε την ίδια έμμονη ιδέα σχετικά με τα αστέρια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αφού δεν κατάφερνε στο πατρικό του να αποθαρρύνει την επιλογή αγοράς του δέντρου υπέρ του ελληνικότερου εθίμου για στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού, επέβαλλε την προτίμησι που είχε υπέρ της αποκλειστικής τοποθέτησης  σταυρόσχημων τετράκτινων ή οκτάκτινων αστεριών στην κορυφή! Τα 5κτινα (όπως και τα εξάκτινα) αστέρια –και όχι μόνο για το δέντρο, αλλά εν γένει ως τάχα αντιπροσωπευτικά του άστρου της Βηθλεέμ – τα απέρριπτε και εξακολουθεί να τα απορρίπτει ως μή χριστιανικά και ελληνικά…

Τώρα, για τα σκακιστικά προβλήματα-Χριστουγεννιάτικά δέντρα, έχουμε ξαναμιλήσει στον Νέο Παλαμήδη. (Εμπνευστής μας, το έχουμε 'πή, ο αείμνηστος Νίκος Περγιάλης…)

Για τα εφετινά διπλομασκοφορεμένα Χριστούγεννα επιλέξαμε ένα δυάρι: σκακογράφημα με σχετικό προς το δέντρο σχήμα/θέμα, 23χρονη σύνθεσι του άγνωστου σε εμάς (Βέλγου;) Wilfried Alliet

Alliet, Wilfried (Het Belgisch Schaakbord, 1998)

9 + 9                                   #2

  Πρόκειται για ένα πρόβλημα τόσο εύκολο και με τόσο προβλέψιμο, όπως ίσως καταλάβατε, κλειδί,  που ο υπογράφων σκέφτηκε (κάπως ...μαζοχιστικά, θάλεγε κανείς) να δυσκολέψει τους όποιους αγαπητούς φίλους επισκέπτες του Ιστολογίου με μια δική του  επιπλέον άσκησι: 

-- Ποιες είναι οι οκτώ (Σ.Σ. ελπίζω …να τις βρήκα όλες!) λύσεις τριών κινήσεων του ίδιου προβλήματος;

 (Εννοείται, όποιος θέλει μπορεί να επιβεβαιώσει και να τις στείλει σε σχόλιο).  

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: