Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Θα ξεβαφτίσουν οι Τούρκοι και το όνομα της Πόλης σε ΙΣΛΑΜΠΟΥΛ; Μια σατιρική απάντησι του Σελλενίδη. (Και ένα παλαιότερο ποίημά του για την Κωνσταντινούπολι). Da Costantinopoli a …Islambol/Islambul? (Testo di satira –con anagrammi- da Sellenidis)

Ερεθισμένος από την νεώτερη πρόκλησι του Ερντογκάν να κάνει Τζαμί και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολι, ο Σελλενίδης ενθυμούμενος την περσινή δήλωσι του Ερντογκάν ότι το όνομα Ισλαμπούλ είναι το σωστό και κακώς ονομάζεται Ιστανμπούλ η Πόλις (οι καλοθελητές το έβαλαν ήδη και στην Wikipedia), επανήλθε με ένα του πρόσφατο αδημοσίευτο (σατιρικό και πεζότατο) μικρό κείμενο. 

Μαζί με την κατάλληλη φωτογραφία, ταιριάζει στην θεματική επικαιρότητα της ανάρτησης η αναδημοσίευσι του παλαιότερου ποιήματός του με θέμα πάντα την αγαπημένη μας Βασιλεύουσα.

.............................

Από πού στο …Ισλαμπούλ

Παλιά ήταν όρθια η Πόλις των Πόλεων, η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ! Οι ιστορικοί γράφουν για τις 2 Πτώσεις (1204 και 1453) που μοιραία την έκαναν ερείπιο πού μοιαζε σαν γριά ξεδοντιασμένη. Το ίδιο έκαναν δυστυχώς και το όνομά της κάποιοι: κωνΣΤΑΝτινούΠΟΛις…

Κάποτε, όταν  η …ΣΤΑΝ…ΠΟΛ κατακτήθηκε από τους νεοτούρκους, είπαν να της αλλάξουν κι αυτό το γκρεμισμένο ονοματάκι -- ακόμα και το μαγαρισμένο/ερειπωμένο Σταμπούλ/Ισταμπούλ τους ενοχλούσε!

Μια μέρα λοιπόν, μετά από καιρό, μαζευτήκανε τα παιδιά των ληστών κι άλλοι πολλοί νομάτοι, κάποιοι ασιατικά μαυριδεροί, κάποιοι εξισλαμισμένοι πρώην ρωμιοί –όλοι τους πια εξευρωπαϊσμένοι χωρίς φέσι, γραβατωμένοι, κουστουμάτοι-  και πιάσαν κουβέντα για να την ξεβαφτίσουν την εφτάλοφη μια για πάντα!

Άλλος είπε να την πούνε  ΙΣΜΑΫΛΠΟΛ (παρατσούκλι  ενός μυθικού στρατηγού των Όρκ στην Μέση Γή του Τόλκιν), άλλος την είπε ΜΙΣΟΠΥΛΛΑ (επειδή την κατέκτησαν μπαίνοντας από μια μικρή/μισή πύλη), άλλος πρότεινε το ΑΛΛΥΣΟΜΠΙ  (από το Άλλη –εννοείται Πόλη-  και το ζόμπι), άλλος ΣΑΜΠΟΥΛΛΙ (απλό μικρό πουλί, αφού πέταξε ο Δικέφαλος), άλλος, σεξιστής αυτός και μισογύνης, πρότεινε ενθουσιωδώς το ΜΙΣΑΛΠΟΥΛ (βάζοντας το αραβικό άρθρο al πρίν τον χυδαίο υπαινιγμό). Ένας άλλος εξωμότης και πολυσπουδασμένος ακούγοντας και για παραφθορά συμφώνων, τους είπε «Είστε ΠΟΥΛΙΜΑΛΣ (μυστηριώδης ινδοευρωπαϊκή λέξη, μάλλον με συγκοπή στο β΄ συνθετικό της), σιγά μην την πούμε  ΙΣΜΠΟΥΛΛΑ  ή ΙΣΑΛΛΟΥΜΠ (με πιθανή αφομοίωση του ρώ στο πρώτο από τα 2 λάμδα)»  και συνέχισε ακάθεκτος: «Ούτε με το δικό σου (απευθυνόμενος σε κάποιον γνωστό Τούρκο τηλεπαραγωγό) ΑΛΛΠΙΣΟΥΜ (άδηλον στην σανσκριτική και αμφίσημον τούτο) ασχολούμαι.  Θα κάνω κι εγώ δυο αποτυχημένες προσπάθειες, που σίγουρα θα αρέσουν και σ’ εσάς και στους εκάστοτε Πολυχρονεμένους μας: ΥΠΟΙΣΛΛΑΜ η πρώτη, Γουστάρετε;  ΠΟΛΥΙΣΛΑΜ η δεύτερη! Σας τρέλανα; Κι όμως επειδή όπως είπε ένας αναθεωρητής Γκιαούρης, το σκάκι βγήκε απο το σακκί, εγώ θα προτείνω στην ΣΙΜΟΥΛΠΑΛ μας (καινοφανής ιδιωματική έκφραση λαϊκής παρετυμολογίας --με δάνεια εκ της Λατινικής και Αγγλικής αν δεν σφάλλω--  που ισοδυναμεί με το «Φιλική συντροφιά»)  για να το γράψει κι η Γουκιπίδια, αντί για Στανμπούλ και Ιστανμπούλ, κάτι άλλο, που είναι απολύτως σύμφωνο με όλα όσα μου προτείνατε! Πού χει αριβώς ίδια τα γράμματα, σύμφωνα και φωνήεντα και επιπλέον τρείς συλλαβές, όσες ο ευλογημένος τίτλος Πατισάχ απ’ τον Αλλάχ μας και το όνομα του μεγάλου μας Σουλτάνου…»

Και έγραψε με μεγάλα γράμματα -μαύρο μελάνι σε κόκκινο φόντο- το τρομερό ανάγραμμα που ακόμα να το βάλουν και στο Σκράμπλ:  ΙΣΛΑΜΠΟΥΛ !

 

Αλέξανδρος Σελλενίδης

Ιούλιος 2020   

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

[ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΠΟΙΗΜΑ]

ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛ’Ν

(Καβαφίζον προσόμοιον)

 

Καυχιέται η «ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ»  για τα λαμπρά της κτίρια

Για τους Ωραίους της δρόμους  τις κρεμαστές της

Γέφυρες, τα πολύχρωμα τζαμιά, για τις πλατείες,

Για την θαυμάσια εξοχή και για τα δεκαέξι

Εκατομμύρια των σε αυτήν κατοίκων. Καυχιέται

Για τους πάσης φυλής αρτίστες, αθλητές και τους σοφούς

Που έχει, καθώς και τους βαθύπλουτους εμπόρους-

Τραπεζίτες... Μα πιο πολύ μακράν και ασυγκρίτως

Απ’ όλα η πρώην Konstantiniyye καυχιέται που είναι

Αποικία «Παλαιόθεν ελληνίς», των Ιώνων συγγενής,

Απο τον Βύζαντα τον Μεγαρέα και που επανιδρύθη Πόλις

Απ’ το βασιλοτόκι Ελένης της Αγίας - Καίσαρος Κωνσταντίου:

Αυτόν τον ισαπόστολο, τον Μέγα Κωνσταντίνον!

 

Αλέξανδρος  Σελλενίδης

(Κωνσταντινούπολι, 10 Ιουλίου 2014)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: