Από τον σημερινό ιταλικό Τύπο μεταφράζουμε μια σημαντική είδησι στα πολιτιστικά νέα:
«ΡΩΜΗ: Έσβησε σε ηλικία 80 ετών ο Ραλφ Ντάρεντορφ, ένας απ’ τους μεγαλύτερους σύγχρονους φιλοσόφους. Ήταν γεννημένος στο Αμβούργο την πρωτομαγιά του 1929. Από το 1988 ήταν Βρεταννός υπήκοος και το 1993 ονομάσθηκε ισόβιος λόρδος από την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
ΣΠΟΥΔΕΣ: Ο Ντάρεντορφ είχε σπουδάση φιλοσοφία, κλασσική φιλολογία και κοινωνιολογία στο Αμβούργο και το Λονδίνο μεταξύ 1947 και 1952. Υπήρξε καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Αμβούργο, την Τυβίγγη και την Κωστάντζα από το 1958.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΙ: Από το 1969 μέχρι το 1970 ήταν μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για το Κόμμα Ελευθέρων Δημκρατών, οι φιλελεύθεροι Γερμανοί, και Γραμματέας στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το 1970 έγινε μέλος της ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
London School of Economics. Από το 1974 έως το 1984 υπήρξε διευθυντής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics) και το 1997 “Warden”, κάτι σαν ανώτατος επίτροπος ή διευθύνων σύμβουλος του Κολλεγίου του Αγίου Αντωνίου (St. Antony College) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Λόρδος της Αυτής Μεγαλειότητος. Ήταν Βρεττανός υπήκοος από το 1988 και το 1984 έλαβε τον τίτλο του ισόβιου λόρδου από την βασίλισσα Ελισάβετ, για την ακρίβεια: Baron Dahrendorf of Clare Market in the City of Westminster. Τελευταία δίδασκε Πολιτική και Οικονομική Θεωρία στο Wissenschaftzentrum fur Sozialforschung του Βερολίνου. Τα πνευματικά ρεύματα της ανάλυσής του είναι ουσιαστικά δύο: οι θεωρίες της κοινωνίας και οι παράγοντες της σύγκρουσης.»
Τον αποθανόντα στοχαστή (αξίζει να σημειώσουμε πως απόψε ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζ. Ναπολιτάνο, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στους οικείους του) δεν τον γνωρίζουμε, παρά μόνο ως όνομα και από την βιβλιογραφία (μια ματιά στο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη θα σας αποκαλύψη την σημαντικότητά του με καμμια δεκαπενταριά-είκοσι βιβλία του και μελέτες). Θυμόμαστε πάντως, πως για την πρόσφατη οικονομική κρίσι καταφερόμενος κατά της καπιταλιστικής νοοτροπίας του υπερδανεισμού είχε δηλώση: «Το βιοτικό μας επίπεδο θα πέση περίπου 20%. Μας φαινόταν φυσιολογικό να αποκτάμε σπίτι ή αυτοκίνητο με 50 ευρώ προκαταβολή. Είναι βολικό να ρίχνουμε τα βάρη στους τραπεζίτες και στους φορολογικούς παραδείσους, αλλά αυτή η νοοτροπία μάς οδήγησε στην καταστροφή».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου