Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ένα τουρνουά σκακιού για παιδιά από ομοϊδεάτες στην Αθήνα. (Δελτίο Τύπου). Su un torneo di scacchi giovanili ad Atene (ripubblicazione)

Ένα συνηθισμένο ενημερωτικό δελτίο αθηναϊκού συλλόγου με σκακιστική δραστηριότητα. Μας το απέστειλαν άγνωστοι φίλοι μέσω ηλ-ταχυδρομείου. Το θέμα του αγώνες διάδοσης του σκακιού σε παιδιά.
Μέσα στο σύντομο κείμενο όμως, βλέπουμε έναν παλμό και ένα ήθος που μας είναι πολύ οικεία. Γι’ αυτό με ευχαρίστησι κάνουμε την αναδημοσίευσι και την συνοδεύουμε με επιδοκιμασίες και ευχές.
Άμποτε όσοι προσεγγίζουμε άδολα το σκάκι (και μάλιστα το σχολικό/νεανικό) να γίνουμε λίγο περισσότεροι!

...................................................

Εξωραϊστικός – Επιμορφωτικός – Φιλανθρωπικός
& Αθλητικός Σύλλογος Άνω Βριλησσίων
«Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»
ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 14 & ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – 15235 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ


Θέμα: Τουρνουά σκάκι για παιδιά
          
Μεγάλη συμμετοχή είχε το τουρνουά σκάκι για παιδιά στην Πλ. Αναλήψεως, που διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Βριλησσίων και τον Α.Ο. Απόλλων στην προσπάθεια διάδοσης του ευγενούς αυτού αθλήματος στην περιοχή μας. Συμμετείχαν 48 παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών. Στο τέλος του τουρνουά έγινε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές των κατηγοριών και τα παιδιά που πήραν μέρος παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα από τους προέδρους των Συλλόγων.
Επίσης πολύ ενδιαφέρον είχε ο αγώνας Σιμουλτανέ των δασκάλων των δύο συλλόγων που ακολούθησε μετά το τουρνουά των παιδιών, του Στάθη Γαζή και του Έκτορα Αζή Αζίζη, όπου αντιμετώπισαν 12 αντιπάλους ο καθένας. Από τον Στάθη Γαζή ισοπαλία απέσπασαν ο Γασπαράτος Παναγιώτης και ο Τζιώτης Ισίδωρος, παίκτες του Συλλόγου μας ενώ ο Ορέστης Λυρής του ΣΟ Χαλανδρίου ήταν ο μόνος που σημείωσε νίκη. Από τον Έκτορα Αζή Αζίζη ισοπαλία απέσπασε μόνο ο Κωνσταντίνος Μέγγουλης επίσης παίκτης του Συλλόγου μας.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν μεγαλεπήβολο για τα δεδομένα και το σκακιστικό μέγεθος των δύο συλλόγων των Βριλησσίων που παίζουν στην Β΄ τοπική κατηγορία Αττικής. Εισπράξαμε το χαμόγελο των παιδιών (με τα οποία μοιραστήκαμε και την αγωνία τους αλλά και την χαρά τους), τα θετικά σχόλια των περαστικών και την προτροπή των γονιών που έφεραν τα παιδιά τους να επαναλάβουμε ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον. Όλα αυτά υποδεικνύουν πως το τουρνουά συνοδεύτηκε από απόλυτη επιτυχία, όπου συστατικό της ήταν η αγάπη μιας μικρής ομάδας ατόμων για το σκάκι…
 
Ο Γενικός Γραμματέας
και εκπρόσωπος του σκακιστικού
τμήματος του Συλλόγου

Αλέξανδρος Γιαννακούλιας

Το βίντεο της προχθεσινής ομιλίας του Καζάκη στην Χαλκιδα. Il video della intervista-conversazione di Dimitris Kasakis a Calcide martedi’ scorso.

Μόλις προμηθευθήκαμε -κι ευχαριστούμε το ΕΠΑΜ Χαλκίδας- το βίντεο της προχθεσινής ομιλίας του Δημήτρη Καζάκη στην πόλι μας, για την οποία είχαμε αναφερθή εγκαίρως.
Στην εκδήλωσι που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Εργατικό Κέντρο το απόγευμα της Τρίτης (29/5/2012), ο Γενικός Γραμματέας και ιδρυτής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου μετά από μια (όχι και τόσο σύντομη –είν’ αλήθεια) εισήγησι, απάντησε με παρρησία, υπομονή και με το νηφάλιο ύφος που τον χαρακτηρίζει, σε δεκάδες ερωτήματα του ακροατηρίου γύρω από το επίμαχο θέμα των ημερών.
Ειδικά για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν (με μια ισχυρή δόσι κατανόησης για τα προβλήματα της ηχοληψίας στην βιντεοσκόπησι ).

 ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΖΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 29 5 2012


ΣΗΜ. Αξιοπρόσεκτη καί η εντυπωσιακά ανφανδόν υπέρ του εθνικού νομίσματος τοποθέτησι (από κοινού με την προσωπική του άποψι για επαναφορά της θανατικής ποινής στα πολιτικά εγκλήματα Εσχάτης Προδοσίας!) του Γιώργου Βλαχογεώργου, γιατρού και Δημοτικού Συμβούλου κομματικά προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ, (στο βίντεο βλ. από 1:01΄:30΄΄ έως 1:03΄:45΄΄ ), καθώς και η παρέμβασι του επίσης γιατρού και Δημοτικού Συμβούλου στον Δήμο Χαλκιδέων, κ. Δημήτριου Αναγνώστου (από 1:53΄ έως 1:56΄). Ο τελευταίος μάλιστα, μετά από μια σύντομη τοποθέτησι για σύγχρονη Άλωσι, για ευρωλαγνεία-ευρωλατρεία, για ανάγκη αγώνα κατά της δραχμοφοβίας, καταφάσκοντας και αυτός (και με από γερμανικές πηγές τεκμηρίωσι!) για το Εθνικό Νόμισμα ως εργαλείο ανεξαρτησίας, κατέληξε στην υποβολή τού εξής διπλού ερωτήματος προς τον κεντρικό ομιλητή:
«Εαν τοποθετείτε και πότε την επάνοδο σε εθνικό νόμισμα, ρεαλιστικά, και ποιες είναι οι προσδοκίες από το ευρωομόλογο…»

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Ενόργανης Γυμναστικής ο Κοσμίδης! Το πρόγραμμά του. Medaglia d’oro agli Europei di Ginnastica per Lefteris Kosmidis

Μπορεί να σαπίζει το κράτος τους, αλλά οι Έλληνες αντέχουν ακόμα!
Το αποδεικνύουν ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, όπου ποτέ δεν έπαψαν να πρωταγωνιστούν.
Μετά από την Κολύμβησι (κι ας θυμίσουμε από τα πρόσφατα, το Πόλο, την Κωπηλασία , το Τζούντο κλπ) σειρά είχε και η Γυμναστική (που και στο παρελθόν μας έχει χαρίσει διεθνείς επιτυχίες).

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία ήλθε λοιπόν να σφραγίση την εξαιρετική ελληνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής (30th European Championships Artistic Gymnastics Men), που διεξήχθη στο Μονπελιέ (Montpellier) της Γαλλίας. Προχθές Κυριακή, τελευταία μέρα των αγώνων (η διοργάνωση ως γνωστόν, αποτελούσε το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου), ο Έλληνας αθλητής Λευτέρης Κοσμίδης ξεπέρασε και την μεγάλη διάκρισι του Βλάση Μάρα στους αγώνες αυτούς (κατέκτησε νωρίτερα την ίδια μέρα χάλκινο μετάλλιο στο Μονόζυγο!) και βγήκε πανάξια πρώτος στις ασκήσεις εδάφους!

Ο Κοσμίδης εκτέλεσε ένα άψογο πρόγραμμα στο έδαφος χάρι στο οποίο συγκέντρωσε 15.766 βαθμούς, οι οποίοι ήταν αρκετοί για να του χαρίσουν (και με διαφορά) το χρυσό μετάλλιο.

Στη δεύτερη θέσι κατετάγη ο Λευκορώσος Ντιμίτρι Μπαρκαλάου (BARKALAU Dzmitry με 15300, ενώ στην τρίτη ισοβάθμησαν ο Γάλλος Γκ. Ντα Σίλβα da SILVA Gael ) και ο Ισραηλινός Αλεξάντερ Σατιλόφ (SHATILOV Alexander), αμφότεροι με 15166 βαθμούς. .

Να σημειώσουμε πως εκτός από τα μετάλλια του Κοσμίδη και του Μάρα, πολύ καλή εμφάνισι πραγματοποίησαν και οι άλλοι 2 (από τους τρείς) αθλητές μας στους αγώνες, ο Λευτέρης Πετρούνιας (πέμπτος στους κρίκους και μάλιστα με ελάχιστη διαφορά από τους τέσσερις πρώτους νικητές αντιπάλους του) και ο Βασίλειος Τσολακίδης που ήλθε έκτος στον τελικό του δίζυγου!


Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους Έλληνες αθλητές μας! Και σε ανώτερα!!

Το πρόγραμμα του Κοσμίδη που του -ΜΑΣ- χάρισε το χρυσό:

Για την επέτειο της αποφράδας ημέρας 29 Μαΐου : «Η κοιμάμενη Βασιλοπούλα», ένα πατριωτικό ποίημα του Παπαδιαμάντη (και το ομώνυμο τραγούδι του Ψαραντώνη).

Ψαραντώνης - Η κοιμάμενη βασσιλοπούλα  ..............



Το τραγούδι «Η κοιμάμενη Βασιλοπούλα» που παραθέσαμε στην αρχή σε σύνθεσι του Νίκου Μαστοράκη και ερμηνεία του Ψαραντώνη, είναι μια διασκευή ενός ομώνυμου ποιήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στην πραγματικότητα στο τραγούδι βρίσκονται μελοποιημένοι οι 25 από τους 44 συνολικούς στίχους (οι έξι πρώτες –από τις 11- τετράστιχες στροφές και μάλιστα με μια μικρή αλλαγή στην σειρά τους) του ποιήματος.

 
Η ΚΟΙΜΑΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ  

Λόγγος κι ορμάνι γύρω στο παλάτι,
και το φυλάν αόρατα σπαθιά,
κι εκείνη αποκοιμήθηκε βαθειά,
και δεν τη βλέπει ανθρώπου μάτι.

 
5    Μάγια κακά της είχαν καμωμένα
να μην ξυπνήσει χρόνους εκατό,
πριν ένα βασιλόπ’λο ξακουστό
έρθη να την ευρή από τα ξένα.

 
      Σ’ είσ’ η Κοιμάμενη Βασιλοπούλα,
10  πού όλ' η Ελλάς, νανούρισμα γλυκό,
σου στέλνει ένα τραγούδι μυστικό
και μια χρυσόχλωρη μυρτούλα.

Σ’ είσ’ η Κοιμάμενη Βασιλοπούλα

μα δεν κοιμάσαι μοναχή σου συ,
15  κι άλλος εκεί δεξιά σου τη χρυσή
του Έθνους καρτερεί αυγούλα.

Σταυρός αστράφτει και σπαθί σιμά του

ψυχών κοπάδι φτερουγίζει εκεί.
Αγίων μελίσσι γύρω κατοικεί
20  κι Αγγέλοι αμόνουν στ’ όνομά του.

Εκειός είν' η ελπίς μας, ο Μεσσίας

εκειός του Γένους ο εγδικητής
οπού κοιμάται στα υπόγεια τής
Αγίας του Θεού Σοφίας.

25  Και θα ξυπνήση να χαρούν σιμά του
κι οι όσιοι με τα πρόσωπα χλωμά,
κι οι Μάρτυρες στα στήθια τα θερμά
απ’ την πορφύρα του αιμάτου.

Και σέ άμποτε, με τόσους πονεμένους,
30  στην ύστερη ώρα πριν αναστηθής
να σ’ αξιώσ’ η Χάρις να βρεθής
στη μυστική χαρά του Γένους.

Εκεί κοιμάτ’, εκεί, καιρούς και χρόνια
κ’ η συντροφιά του θελά γίνης σύ,
35  μα η αγνότης του είναι περισσή
και πρώτα κ’ ύστερα κ’ αιώνια.

Και σε, βασιλοπούλα, θα σ’ αγνίση
Μαρτύρων αίμα κι άχνη και φωτιά,
κι η πρώτη του πολέμαρχου ματιά,
40  πρώτη γλυκά θα σ’ εξυπνήση.

Παρηγοριά στη φτώχεια μας να στείλη,
το δουλωμένο Γένος να χαρή,
που απ’ τη ματιά του ήλιο καρτερεί
ώραν την ώρα ν’ ανατείλη.

Αλέξ. Παπαδιαμάντης (1891)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Ο Παπαδιαμάντης αφορμάται από πραγματικό γεγονός επιδεικνύοντας μάλιστα αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά. Και το περίεργο είναι πως ενώ στην αρχή του ποιήματος του αναφέρεται στην συγκεκριμένη τραγική είδησι με την Πριγκίπισσα της Ελλάδας Αλεξάνδρα 1870-1891), κόρη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ που συγκλόνισε το Πανελλήνιο με τον ξαφνικό θάνατό της, την 18 Σεπτεμβρίου 1891  στην Ρωσία,  (ελάχιστες μέρες, έξι, μετά την γέννα του γιού της Δημητρίου) σε ηλικία μόλις 21 ετών, στην συνέχεια υιοθετώντας ένα προφητικό ύφος (που θυμίζει Παλαμά) εκστασιάζεται ιστορώντας με τις χορδές της λύρας του την θρυλική μορφή του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και το όραμα της Μεγάλης Ιδέας.
Συγκεκριμένα στην 4η ήδη στροφή βάζει την κοιμάμενη Βασιλοπούλα παρηγορώντας την δίπλα σε κάποιον άλλο κοιμώμενο. Αυτόν που καρτερεί «τη χρυσή του Γένους αυγούλα» τον σκιαγραφεί η 5η στροφή ως έθνικό πολεμιστή  με στοιχεία υψηλής ιερότητας. Η 6η στροφή δεν αφήνει κανένα καμμία σκιά σχετικά με τον πραγματικό πρωταγωνιστή του ποιήματος:
Αυτόν που είναι «η ελπίς μας, ο Μεσσίας» μας! Αυτός που είναι « του Γένους ο εγδικητής» και που ως γνωστόν «κοιμάται στα υπόγεια τής
Αγίας του Θεού Σοφίας».
Η επόμενη στροφή αναφέρει πως αυτός που πουθενά στο ποίημα δεν ονοματίζεται (παρ’ όλο που οι Άγγελοι ορκίζονται στ’ όνομά του στ. 20) θα ξυπνήση και θα χαρούν δίπλα του οι όσιοι και οι Μάρτυρες.
Στην 8η στροφή επιστρέφει ο ποιητής στην τιμωμένη Βασιλοπούλα, αλλά για να της ευχηθή στην ύστερη ώρα πριν αναστηθή:
«να σ’ αξιώσ’ η Χάρις να βρεθής
στη μυστική χαρά του Γένους».
Οι τελευταίες τρείς στροφές πάλι ανακαλούν την μυστική και αιώνια πάναγνη  μορφή του «ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΥ» (στ. 39), του οποίου η ματιά θα ξυπνήση πρώτη την Βασιλοπούλα.
Οι έσχατοι τέσσερεις στίχοι συνδέουν το στιχούργημα του σκιαθίτη όχι μόνο με την πατριωτική, μεγαλοϊδεάτικη, πνοή του παλαμικής λύρας, αλλά και με το εθνικής σημασίας κεφάλαιο των θρήνων για την Άλωσι της Πόλης της Δημώδους ποιήσεώς μας.
«Παρηγοριά στη φτώχεια μας να στείλη,
το δουλωμένο Γένος να χαρή,
που απ’ τη ματιά του ήλιο καρτερεί
ώραν την ώρα ν’ ανατείλη.»

Ο πρώτος σχολιαστής του ποιήματος  έγραφε μεταξύ άλλων στην Εφημερίδα:
«…Το στιχούργημα του κ. Παπαδιαμάντη, ούτινος η ποιητική πεζογραφία, δια το έκτακτον της περιστάσεως, μετερσιώθη αίφνης εις μεγαλοϊδεάτιδα ποίησιν, θα το εχαρακτηρίζαμεν ως προϊόν αληθινής εμπνεύσεως εθνικής, αν η λέξις δεν είχεν απολέσει προ πολλού την σημασίαν της»...

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αύριο Τρίτη, ο Δημήτρης Καζάκης στην Χαλκίδα. Και ένα κείμενό του για τις έννοιες «έθνος» και «πατριωτικό καθήκον».

Με πρωτοβουλία του Ε.ΠΑ.Μ. Χαλκίδας διοργανώνεται δημόσια ομιλία-συζήτησι του Δημήτρη Καζάκη στην πόλι μας. Ο ιδρυτής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου και οικονομολόγος, παράλληλα με τις δικές του προτάσεις, θα απαντήση σε όλα τα ερωτήματα του κοινού γύρω από το επίμαχο θέμα της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας. Αύριο Τρίτη 29 Μαΐου, στο Εργατικό Κέντρο στις 7.30 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.

Με την ευκαιρία, εμείς ας αναδημοσιεύσουμε ένα σημαντικό πρόσφατο κείμενό του, σχετικά με τις υπό ιδεολογικό διωγμό έννοιες του έθνους και του πατριωτισμού.

...........................................................................


ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΘΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

Τί σημαίνει πατριωτικό και τι ταξικό καθήκον; Μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο; Ναι, μόνο στα μυαλά των παραθρησκευτικών οργανώσεων της αριστεράς και της δεξιάς. Το ταξικό δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ ξεχωριστά από το εθνικό και πατριωτικό καθήκον από την σκοπιά των καταπιεσμένων στρωμάτων του λαού. Αυτός ο δύσμοιρος ο Καρλ Μαρξ, που τόσο έχουν ασελγήσει πάνω του, ιδίως όσοι εμφανίζονται ως οι πιο ακραιφνείς του οπαδοί, έγραφε ότι η ιδιαιτερότητα της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί ως τάξη σαν μια «απλή άθροιση ομώνυμων μεγεθών, το ίδιο περίπου όπως οι πατάτες μέσα σ’ ένα σακί αποτελούν ένα σακί με πατάτες.» Ο Μαρξ έγραφε επίσης ότι «εφόσον εκατομμύρια οικογένειες ζουν κάτω από οικονομικές συνθήκες ύπαρξης, που ξεχωρίζουν τον τρόπο της ζωής τους, τα συμφέροντά τους και την κουλτούρα τους από εκείνες των άλλων τάξεων και τις αντιπαραθέτουν εχθρικά μ’ αυτές, συνιστούν μια τάξη. Στο βαθμό όμως που υπάρχει μόνο μια τοπική συνάφεια των συμφερόντων τους, όπως συμβαίνει ανάμεσα στους μικρούς αγρότες, και δεν δημιουργείται καμιά αίσθηση κοινότητας, κανένας εθνικός δεσμός και καμιά πολιτική οργάνωση, τότε δεν συγκροτούν τάξη.»
Με άλλα λόγια για να συγκροτηθεί μια τάξη, ιδίως η εργατική τάξη, χρειάζεται να υπάρχει συγκροτημένος λαός και έθνος που έχει θέσει στην βάση συγκρότησής του την δημοκρατία. Η εργατική τάξη είναι η μόνη που από τη φύση και τη θέση της στην αστική κοινωνία μπορεί να συγκροτηθεί αφ’ εαυτού της σε τάξη αναδεικνύοντας την κοινότητα των συμφερόντων της, τους πανεθνικούς δεσμούς της και το δικό της πολιτικό κίνημα. Χωρίς όμως την εθνική συγκρότηση στη βάση της μιας, ενιαίας και αδιαίρετης εθνικής επικράτειας, όπου κυριαρχεί ένας λαός που υπερβαίνει την τοπική συνάφεια και τις αποκλειστικότητες της ιδιαίτερης καταγωγής κάθε διαφορετικής εθνότητας, δεν μπορεί να υπάρξει το γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο η τάξη μπορεί να ανακαλύψει την κοινότητα των συμφερόντων της, να οικοδομήσει τους πανεθνικούς δεσμούς της και να αναπτύξει το δικό της πολιτικό κίνημα, το οποίο έχει ως αναγκαία αφετηρία την διεκδίκηση και την κατάκτηση των βασικών δικαιωμάτων της. Τάξη χωρίς να εγγράφεται σε λαό και έθνος, χωρίς να καθορίζεται από το δικό της κίνημα και τις δικές της ιστορικές κατακτήσεις που προάγουν την συγκρότησή της ως τέτοια μέσα στα πλαίσια της δικής της πατρίδας, δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι παρά ένα «σακί με πατάτες», μια ονειροφαντασίωση «θεωρητικών» της κακιάς συμφοράς που έχουν ξεχάσει παντελώς να ασχολούνται με την πραγματικότητα και ξέρουν να χρησιμοποιούν την έννοια της τάξης μόνο σαν άλλοθι της δικής τους μιζέριας και πολιτικής προδοσίας.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ το 1945, Νίκος Ζαχαριάδης, έγραφε: «Απ’ το βάθρο της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων να υποχωρήσουμε δεν μπορούμε, γιατί εδώ κάθε υποχώρηση σημαίνει προδοσία.» Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ απεκατέστησε κομματικά τον Αρχηγό, ώστε οι οπαδοί της να έχουν λατρευτικά είδωλα και πέταξε στα σκουπίδια όλα τ’ άλλα για να μπορεί να διαπράττει ελεύθερα την προδοσία για την οποία τότε προειδοποιούσε ο Νίκος Ζαχαριάδης. Όμως μην ανησυχείτε, την προδοσία την διαπράττει στο όνομα του ακραιφνώς ταξικού! Κι επομένως στους πνευματικά ανάπηρους των κομματικών εγχειριδίων δεν φαντάζει και τόσο προδοτική. Έστω κι αν γενιές και γενιές κομμουνιστών έδωσαν την ζωή και το αίμα τους για να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα αυτής της χώρας. Χωρίς να ζητούν τίποτε περισσότερο από την ελευθερία του λαού και της χώρας τους!
Άκρως επίκαιρος σήμερα ο Βελουχιώτης έλεγε στον ιστορικό λόγο που έβγαλε στην απελευθερωμένη Λαμία το 1944, ανήμερα στην επέτειο του ΟΧΙ: «Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; Όταν έξαφνα στα 1929-31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης πού μάστιζε τότε τη χώρα μας να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν. Να λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους! Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτοί λοιπόν οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και την διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία.» Πόσο διαφέρει η σημερινή κατάσταση, από εκείνη στην οποία αναφέρεται ο Βελουχιώτης; Ελάχιστα. Βέβαια, θα μου πείτε ποιος είναι αυτός ο Βελουχιώτης που τολμά να διαφωνεί με τους σημερινούς μπαρουτοκαπνισμένους κολοσσούς του κομμουνισμού και της ταξικής καθαρότητας από το ΚΚΕ έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Τίποτε περισσότερο από υπερπατριώτης!
Ποιοι ιστορικά θέλησαν να αποσπάσουν το ταξικό από το λαϊκό και το εθνικό; Μόνο οι θεωρητικοί της μαύρης αντίδρασης έκαναν τα αδύνατα, δυνατά να διαχωρίσουν την τάξη από τον "λαό" και το "έθνος", έτσι ώστε οι δυο τελευταίες κατηγορίες να αποκτήσουν μεταφυσική υπόσταση. Τέτοιες μεταφυσικές έννοιες δεν μπορούν παρά να εκπροσωπούνται από μεταφυσικούς θεσμούς που όσο πιο απολυταρχικοί είναι τόσο καλύτερα, γιατί στέκονται υπεράνω της κοινωνίας των ταξικών αντιθέσεων. Οι θεωρητικοί αυτοί της μαύρης αντίδρασης πίστευαν και πιστεύουν ότι ο λαός και το έθνος δεν μπορεί να είναι αυθύπαρκτες ιστορικές συλλογικότητες μέσα στην κοινωνική δράση. Δείτε, π.χ., την ευκολία που ορισμένοι στην αριστερά παπαγαλίζουν δυο κατάφωρα αντιδραστικές θέσεις: Πρώτον, την θεωρία των "δύο εθνών", του έθνους των εργαζομένων και του έθνους του κεφαλαίου, δίνοντας έτσι αριστερό πρόσημο σε μια παλιά άκρως αντιδραστική θεωρία. Αυτός που επινόησε την θεωρία των "δύο εθνών" ήταν ο αντιδραστικός φιλομοναρχικός Ντισραέλι στο έργο του η Σίβυλλα στα 1843. Αυτός μίλαγε για την αναπόφευκτη διάλυση της κοινωνικής συνοχής με την άνοδο του καπιταλισμού, όπου το έθνος διασπάται ανάμεσα σε δυο έθνη: στο έθνος της φτωχών και στο έθνος των πλουσίων. Ο μόνος που θα μπορούσε να κρατήσει την συνοχή του έθνους, αλλά και της βρετανικής κοινωνίας δεν ήταν άλλος από τον θεσμό της μοναρχίας. Αντίθετα, για όλους τους προοδευτικούς θεωρητικούς εκείνης της εποχής με κορυφαίο τον Μαρξ, το έθνος δεν ήταν μια μεταφυσική οντότητα, αλλά η ιστορική συγκρότηση ενός νέου συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου που διεκδικεί την κυριαρχία του και την δική του ιστορική ταυτότητα, του λαού. Ο λαός αποτέλεσε την νέα ιστορική ρίζα των εθνών που γέννησαν οι αστικές επαναστάσεις.
         Λένε ότι τα σύγχρονα έθνη αποτελούν επινόηση της αστικής τάξης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία. Η ιστορία διδάσκει ότι τα σύγχρονα έθνη ήταν το ιστορικό αποτέλεσμα της μάχης της αστικής τάξης με τους εκπροσώπους του μεσαίωνα, όταν η πρώτη χρειάστηκε να κινητοποιήσει μαζί της, προκειμένου να νικήσει τους δεύτερους, το σύνολο των υπόλοιπων καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων. Δεν ήταν επινόηση της αστικής τάξης, αλλά η αναγκαστική συμμαχία της αστικής τάξης με τους υπόλοιπους καταπιεσμένους προκειμένου να ξεφορτωθούν όλοι μαζί τους εκπροσώπους του μεσαίωνα. Έτσι γεννήθηκε η έννοια λαός και στη βάση του το σύγχρονο έθνος.
Ο λαός εμφανίζεται ως ανεξάρτητο υποκείμενο της ιστορίας από την στιγμή που σπάει τα δεσμά της απολυταρχίας, η οποία στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο λαός και το έθνος δεν μπορούν να εκφράζονται από μόνοι τους παρά μόνο μέσα από την βούληση της υπέρτατης εξουσίας, κοσμικής και υπερκοσμικής. Να από που μας έρχεται η νεόκοπη θεωρεία των ελίτ, που δυστυχώς στην αριστερά εκφράζεται με τις θεωρίες περί ταξικών πρωτοποριών. Ο λαός και το έθνος υπάρχουν, υφίστανται μόνο όσο υπάρχει και τους εκφράζει συγκεντρωτικά η απολυταρχία. Έτσι έλεγαν οι παλιοί ρασοφόροι υποστηρικτές της μοναρχίας.
Η ιστορική αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Όσο κυριαρχεί ιστορικά η απολυταρχία, όσο επιβάλλονται οι κοινωνικοπολιτικές ελίτ, οι άρχοντες, οι δικτάτορες και οι παρά φύση ηγέτες, ναι, τότε δεν υπάρχει λαός, δεν μπορεί να υπάρξει λαός. Υπάρχει μόνο με το νόημα που έδινε ο Χίτλερ στην έννοια Volk, δηλαδή ενός απόλυτα υποτακτικού πλήθους υπεξουσίων, ή υπηκόων, που για να εκφραστεί μπορεί να το κάνει μόνο μέσα από επιφανείς ηγέτες ή ελίτ, που λειτουργούν σαν «πατερούληδες» έξω, πέρα και πάνω από την μάζα.
Ο λαός εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας όταν για πρώτη φορά διακηρύσσει με την πράξη του και με το αίμα του ότι το έθνος είναι αυτός ο ίδιος, ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν πάνω από αυτόν και επομένως δεν αναγνωρίζει κανενός είδους εξουσία που δεν πηγάζει από την θέλησή του και δεν ασκείται προς όφελός του. Κι επομένως δεν χρειάζεται κανέναν υπεράνω αυτού για να εκφράζεται, ή για να υπάρχει. Αντίθετα είναι αυτός που καθορίζει την συγκρότηση του κράτους και της επικράτειας. Αυτός είναι ο "αυτοκράτωρ λαός" όπως έλεγε ο Ρήγας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα εμφανίζεται αυτήν ακριβώς την εποχή.
Το γεγονός ότι η σύγκρουση με την τυραννία καθορίζει την πρώτη ιστορική ενότητα του λαού, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι ο λαός είναι ενιαίος και με ενιαία θέληση, όπως λανθασμένα εκτιμούσε ο Ρουσώ. Μέσα στα πλαίσιά του συγκρούονται, ανειρήνευτα τις περισσότερες φορές, κοινωνικά στρώματα και τάξεις από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η ενότητα του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την αναμέτρηση των διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων που τον απαρτίζουν με την εξουσία και τα συμφέροντα που κάθε φορά υπερασπίζει. Γι’ αυτό και κανένας θεσμός, όσο αντιπροσωπευτικός κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λαϊκή κυριαρχία, η οποία εκφράζεται απολύτως ελεύθερα και πρωταρχικά πρώτα και κύρια μέσα από την κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι για κάθε επιμέρους κοινωνικό στρώμα και τάξη του λαού.
Η ενότητα σήμερα του λαού που διεκδικεί να εκφράσει το ΕΠΑΜ είναι η πρωτογενής «αίσθηση κοινότητας» που χωρίς αυτήν καμμιά τάξη ή στρώμα της κοινωνίας δεν μπορεί να κατανοήσει τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα. Μέσα στα πλαίσια πάντα των κοινών λαϊκών συμφερόντων που καθορίζονται, όπως πάντα, από την αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική και εξουσία. Ούτε η τάξη, όσο καλά οργανωμένη και συγκροτημένη κι αν είναι, ούτε βέβαια ο λαός, έχει ομοιογένεια. Η δύναμη ενός πολιτικού κινήματος, όπως το ΕΠΑΜ, είναι να συνδέεται οργανικά με τον λαό ως υφίσταται σε όλη την ποικιλοχρωμία του, αναδεικνύοντας μέσα από όλες τις διαφορετικότητες και τις αντιθέσεις, το κύριο, το καθοριστικό. Αυτό που μπορεί να ενώσει τις πιο πλατιές μάζες ενάντια στον κοινό αντίπαλο και να οδηγήσει στην νίκη. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει αυθεντικά παλλαϊκό κίνημα, αλλά μόνο κομματικές καρικατούρες «κινημάτων» με απόντα τον λαό.
Δεύτερο, είναι πολύ της μόδας σήμερα να κατηγορείται το ΕΑΜ ότι έχασε γιατί δήθεν δεν πέρασε από το εθνικό στο ταξικό. Πρόκειται για μια ανιστόρητη κατηγορία. Το ΕΑΜ οδηγήθηκε από την τότε ηγεσία του ΚΚΕ στην ήττα, γιατί δεν στάθηκε συνεπές έως στο τέλος στον εθνικό απελευθερωτικό χαρακτήρα του αγώνα που είχε προσδώσει εξαρχής. Ο διαχωρισμός του ταξικού από το εθνικό είναι που οδήγησε στην ήττα και στον εμφύλιο. Εκεί βρισκόταν το πρόβλημα. Η κατάκτηση του έθνους και της εκπροσώπησής του από την εργατική τάξη και την διανόηση, που είχε ήδη συντελεστεί μέσα στην κατοχή με το κίνημα αντίστασης, αποτελούσε κορυφαία ταξική πράξη που χωρίς αυτή δεν νοείται η ανάδειξη της εργατικής τάξης και του νέου ταξικού μπλοκ δυνάμεων στην εξουσία. Αυτό ήταν το ΕΑΜ. Δυστυχώς, με την απελευθέρωση η τότε ηγεσία του ΚΚΕ εγκατέλειψε, ίσως δίχως ποτέ να καταλάβει, το ταξικό και συνάμα εθνικό επίτευγμα διασπώντας την απόλυτη συνάφεια του ταξικού με το εθνικό. Σ’ αυτό οφείλεται η ήττα, αλλά και στο γεγονός ότι ολόκληρο το κίνημα και μαζί του ο λαός σύρθηκε σ’ έναν καταστροφικό εμφύλιο που επέβαλε και διεξήγαγε με τους δικούς της όρους η αντίδραση.
Το ΕΠΑΜ δεν πρόκειται να επαναλάβει το ίδιο λάθος. Δεν πρόκειται να διαχωρίσει το ταξικό από το εθνικό. Στις μέρες μας είναι αδύνατο και αδιανόητο να εκπληρώσεις το ένα χωρίς το άλλο. Κοινός παρανομαστής και των δυο είναι η κινητοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μέσα από την συνειδητοποίηση ότι πέρα από τις επιμέρους αντιθέσεις υπάρχει κάτι που μπορεί να την ενώσει: το γεγονός ότι το υπάρχον καθεστώς – όπως κι αν το εννοεί ή να το ερμηνεύει κανείς – δεν συμβιβάζεται πλέον με την ίδια την επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, αλλά και του ίδιου του έθνους, όπως έχει ιστορικά συγκροτηθεί και έχει διεκδικήσει την ανεξαρτησία του. 
Όποιος θεωρεί ότι αυτά είναι ζητήματα δευτερεύοντα μπροστά στο όποιο «καθαρό» ταξικό καθήκον, τότε είτε δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτε από ότι συμβαίνει, είτε είναι αιχμάλωτος της ιδεολογίας του ιμπεριαλισμού που από γεννησιμιού της στηρίχθηκε στην άρνηση του έθνους στο όνομα του κοσμοπολιτισμού και στην άρνηση του λαού και της δημοκρατίας στο όνομα του κορπορατισμού, με φασιστική, υπερεθνική, ή άλλη φανταχτερή δήθεν διεθνιστική περιβολή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ (21/5/2012)

Το 35ο εφετινό σκακιστικό τουρνουά "'Ικαρος". Το Δελτίο Τύπου. (Αναδημοσίευσις. Il bando di gara del Torneo "Ikaros 2012".)

Αναδημοσιεύουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των διοργανωτών του παραδοσιακού καλοκαιρινού Τουρνουά στην Ικαρία, το οποίο, αισίως, έφτασε στην 35η έκδοσί του. Τους ευχόμαστε Καλή Επιτυχία και ...Να τα 'κατοστίσουν!

.....................................................................

35ο Σκακιστικό Τουρνουά “Ίκαρος” 2012
Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2012
(7-15 Ιουλίου 2012 Άγιος Κήρυκος, Ικαρία)
Χώρος:                     Άγιος Κήρυκος, Ικαρία, Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου.
Ημερομηνίες:        7-15 Ιουλίου 2012.
Σύστημα:                Ελβετικό σύστημα εννέα (9) γύρων.
                                    Ισχύουν οι κανόνες της FIDE
Χρόνος Σκέψης:  Ενενήντα (90) λεπτά + 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση (από την πρώτη κίνηση) ανά παίχτη για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Παίκτης ή παίκτρια που θα προσέλθει με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μία (1) ώρα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης κάθε γύρου μηδενίζεται.
Πρόγραμμα:          
1ος Γύρος:                    Σάββατο          07/7,    7.00 μ.μ.
2ος Γύρος:                    Κυριακή          08/7,    7.00 μ.μ.
3ος Γύρος:                    Δευτέρα           09/7,    11.00 π.μ.
4ος Γύρος:                    Δευτέρα           09/7,    7.00 μ.μ.
5ος Γύρος:                    Τρίτη               10/7,    7.00 μ.μ.
6ος Γύρος:                    Τετάρτη           11/7,    7.00 μ.μ.
7ος Γύρος:                    Πέμπτη            12/7,    7.00 μ.μ.
8ος Γύρος:                    Παρασκευή     13/7,    7.00 μ.μ.
9ος Γύρος:                    Σάββατο          14/7,    11.00 π.μ..
Τελετή Λήξης                Κυριακή          15/7     11.00 π.μ.

Κριτήρια                 1. Bucholtz
Ισοβαθμίας:           2. Median Bucholtz
3. Αριθμός Νικών
4. Βαθμολογική Πρόοδος και κριτήρια άρσης της
Έπαθλα:                  Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα ανέρχονται στα € 3000 και μοιράζονται ως εξής:
                                    Γενική Κατάταξη:                 
1ος Νικητής        € 800              
2ος Νικητής        € 500              
3ος Νικητής        € 200              
4ος Νικητής       € 160              
5ος Νικητής       € 130              
6ος Νικητής       € 100              
7ος Νικητής         € 80              
8ος Νικητής         € 60             
9ος Νικητής         € 40             
10ος Νικητής       € 30   
Ειδικές Κατηγορίες:   
1η Γυναίκα         € 300
2η Γυναίκα         € 160 
3η Γυναίκα         € 100 
4η Γυναίκα           € 60
5η Γυναίκα           € 30   
1ος Βετεράνος    € 130  
2ος Βετεράνος      € 80 
3ος Βετεράνος      € 40
Διευκρίνιση 1: Οι σκακίστριες που δικαιούνται χρηματικά έπαθλα τόσο από τη γενική κατάταξη όσο και από τις ειδικές κατηγορίες θα λάβουν και τα δύο έπαθλα, ένα για τη γενική κατάταξη και ένα για την ειδική κατηγορία. Όλοι οι νικητές, σε όλες τις κατηγορίες, θα λάβουν κύπελλα ή μετάλλια. Επίσης θα απονεμηθούν μετάλλια στα τρία καλύτερα αγόρια και τα τρία καλύτερα κορίτσια στις κατηγορίες έως 20, 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.
Διευκρίνιση 2: Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τα χρηματικά έπαθλα μοιράζονται σύμφωνα με το σύστημα Χορτ (οι ισοβαθμούντες λαμβάνουν κατ’ αρχήν το 50% του επάθλου που αντιστοιχεί στην κατάταξή τους σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας ενώ το υπόλοιπο 50% των επάθλων που αντιστοιχούν στους ισοβαθμούντες μοιράζεται εξίσου σε όλους).
Πρωταθλητής/Πρωταθλήτρια Αιγαίου 2012:
Ο πρώτος Έλληνας και η πρώτη Ελληνίδα σκακίστρια, μέλη σκακιστικών σωματείων της περιοχής του Αιγαίου θα ανακηρυχθούν αντίστοιχα Πρωταθλητής και Πρωταθλήτρια Αιγαίου για το 2012 και θα εκπροσωπήσουν την περιοχή στα αντίστοιχα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Παράβολο Συμμετοχής:
Το παράβολο συμμετοχής στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2012 ορίζεται στα € 50 (για νέους και νέες κάτω των 20 ετών και για Αιγαιοπελαγίτες: € 30).
Εξαιρούνται από το παράβολο οι κάτοχοι διεθνών τίτλων (GM/IM/FM και WGM/WIM/WFM), όσοι έχουν προκριθεί από τις προκριματικές εκδηλώσεις, τα μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας και οι Ικαριώτες σκακιστές ανεξάρτητα από το σωματείο που ανήκουν.
3o Μεσογειακό Ομαδικό Τουρνουά Ράπιντ “Ίκαρος” 2012:
Το Μεσογειακό Ομαδικό Τουρνουά Ράπιντ “Ίκαρος” 2012 είναι ένα ομαδικό ελβετικό τουρνουά ράπιντ για ομάδες από τις σκακιστικές ομοσπονδίες των χωρών της Μεσογείου. Αναλυτικές πληροφορίες θα δοθούν σε συμπληρωματική προκήρυξη

Έξοδα Συμμετοχής – Πακέτο Προσφοράς:      
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 35 ετών των Εκδηλώσεων “Ίκαρος” οι διοργανωτές θα συμμετέχουν κατά 20% στις δαπάνες διαμονής όλων των σκακιστών και σκακιστριών, ανεξαρτήτως δυναμικότητας. Για αυτό το λόγο, το πακέτο φιλοξενίας, το oποίο περιλαμβάνει:
1.      Διαμονή (σε δίκλινο δωμάτιο. Δεν περιλαμβάνεται το πρωινό και τα γεύματα) για το διάστημα 7 έως 15 Ιουλίου 2012
2.      Παράβολο Συμμετοχής.
3.      Μεταφορά με πούλμαν στο χώρο αγώνων μισή ώρα πριν από την έναρξη των παρτίδων καθώς και από και προς το λιμάνι του Ευδήλου την ημέρα της προγραμματισμένης άφιξης (7/7) και αναχώρησης (15/7) του γκρουπ των σκακιστών από την στην Ικαρία εφόσον αυτό είναι αναγκαίο εξαιτίας του προγράμματος των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
διαμορφώνεται φέτος, από τα € 250 των περασμένων ετών, στα € 200 ευρώ κατ’ άτομο.
Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερες μέρες ή θέλουν κάποια ειδική ευκολία στο δωμάτιο θα πρέπει να ενημερώσουν το συντομότερο δυνατό τους διοργανωτές. Η επιπρόσθετη χρέωση θα γίνει ανάλογα με τις επιπλέον μέρες και τις επιπλέον ευκολίες που θα ζητηθούν.
Σε οικογένειες (με τουλάχιστον τρία μέλη), ομάδες σωματείων (με τουλάχιστον τέσσερα μέλη), παίχτες κάτω των 20 ετών, Αιγαιπελαγίτες σκακιστές (με αθλητικό δελτίο σε σωματείο του Αιγαίου) και ανέργους (με κάρτα ανεργίας) παρέχεται έκπτωση επί της τιμής του πακέτου. Έτσι, για αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή του πακέτου για την περίοδο 7 έως 15 Ιουλίου ορίζεται σε € 175 κατ’ άτομο.
Επιπλέον έκπτωση παρέχεται σε όσους προκαταβάλουν το ποσό για το πακέτο φιλοξενίας. Έτσι για όσους δε δικαιούνται άλλου είδους έκπτωση η τιμή του πακέτου για την περίοδο 7 έως 15 Ιουλίου ανέρχεται σε € 190 κατ’ άτομο, ενώ για όσους όσοι δικαιούνται την έκπτωση του ομαδικού/οικογενειακού πακέτου η τιμή του πακέτου για την περίοδο 7 έως 15 Ιουλίου ορίζεται σε € 165 κατ’ άτομο. Για να τύχουν αυτών των εκπτώσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 στο λογαριασμό 077/947995-31 της Εθνικής Τράπεζας (ο λογαριασμός είναι στο όνομα Κοσμάς Κέφαλος, ΙΒΑΝ: GR91 0110 0770 0000 0779 4799 531, SWIFT CODE (BIC) ETHNGRAA, στην κατάθεση να αναφέρεται το όνομα τουλάχιστον ενός συμμετέχοντα) και να επιδείξουν την απόδειξη κατάθεσης στη γραμματεία των αγώνων μετά την άφιξή τους στην Ικαρία.
Διευκρίνιση: Οι παραπάνω τιμές ισχύουν και για τους συνοδούς και προπονητές, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στο τουρνουά.
Παροχές σε τιτλούχους και φιλοξενούμενους:
Για τους GMs/WGMs, και IMs/WIMs, καθώς και για τους παίχτες που έχουν προκριθεί από τις προκριματικές διοργανώσεις, η οργανωτική επιτροπή παρέχει:
1.      Διαμονή (σε δίκλινο δωμάτιο. Δεν περιλαμβάνεται το πρωινό και τα γεύματα) για το διάστημα 7 έως 15 Ιουλίου 2012
2.      Παράβολο Συμμετοχής.
3.      Μεταφορά με πούλμαν στο χώρο αγώνων μισή ώρα πριν από την έναρξη των παρτίδων καθώς και από και προς το λιμάνι του Ευδήλου την ημέρα της προγραμματισμένης άφιξης (7/7) και αναχώρησης (15/7) του γκρουπ των σκακιστών από την στην Ικαρία εφόσον αυτό είναι αναγκαίο εξαιτίας του προγράμματος των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Επιπλέον οι GMs και WGMs θα λάβουν € 1 (ένα ευρώ) για κάθε βαθμό Elo πάνω από 2300 (με βάση τον πίνακα Elo της FIDE του Ιουλίου 2012).
Διευκρίνιση: Για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα φιλοξενίας από προκριματικές διοργανώσεις διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα φιλοξενίας είναι προσωπικό (δηλ. δε μεταβιβάζεται σε άλλο συμμετέχοντα αν ο δικαιούχος δε μπορεί να συμμετάσχει στη διοργάνωση) και ισχύει μόνο για τη φετινή διοργάνωση. Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής από τιτλούχους και φιλοξενούμενους ορίζεται η 1η Ιουλίου 2012.
Μεταφορικά μέσα:
Την Ικαρία εξυπηρετούν πλοία από το λιμάνι του Πειραιά (πληροφορίες στο http://www.yen.gr αλλά και σε ιστοσελίδες πώλησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων) ενώ υπάρχει και τακτική αεροπορική σύνδεση με τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου (πληροφορίες σε ιστοσελίδες πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων)
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής:
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα:
6947-829772 (κ. Δημήτρης Καπαγιαννίδης)
            6977-730286 (κ. Άντζελα Σιάκα)
ή μπορούν να στείλουν e-mail στη διευθύνση: ikaroschess@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τα νέα του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά “Ίκαρος” 2012, τις παλαιότερες διοργανώσεις αλλά και πληροφορίες για το νησί της Ικαρίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες: http://ikariachess.blogspot.com , http://www.ikaroschess.gr , http://www.island-ikaria.com , http://www.nikaria.gr και http://www.ikariamag.gr
0 σχόλια

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σουηδική Ευφορία στην εφετινή Ευροβίζιον. Euphoria ("Euforia"); La canzone svedese (con il titolo ...greco!), vincitrice alla "Eurovision 2012"

Όχι μόνο για τον ελληνικό τίτλο, θα ψηφίζαμε κι εμείς το τραγούδι της Σουηδίας.
Με την συμπάθειά μας στα δροσερά ελληνόπουλα της Κύπρου και στην παιδικότητα των ρωσίδων γιαγιάδων...

EUROVISION 2012 - SWEDEN - Loreen - Euphoria (Final)

{Απο το αισθησιακό Λα Λα Λα της Ήβης απο το νησί της Αφροδίτης,
στης μελαχροινής Loreen απο την χώρα των (υπερ)Βορείων
την αφροδισιακή ευφορία...}

Και οι στίχοι:
Lyrics

 Euphoria

Why, why can’t this moment last forevermore?
Tonight, tonight eternity’s an open door…
No, don’t ever stop doing the things you do.
Don’t go, in every breath I take I’m breathing you…

Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up

We are here, we’re all alone in our own Universe,
We are free, where everything’s allowed and love comes first,
Forever and ever together, we sail into infinity,
We’re higher and higher and higher, we’re reaching for divinity.

Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up

Forever we sail into infinity,
We’re higher, we’re reaching for divinity…

Euphoria, euphoria
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria….
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria, euphoria
We’re going up-up-up-up-up-up-up

Performed by LOREEN

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η συμπάθεια της κας Λαγκάρντ και το “Sympathy for the Devil” των Ρόλλινγκ Στόουνς. La non simpatia della sra Langarde ed il "Sympathy for the Devil” dei Rolling Stones

Τι σου κάνει η συνειρμική ιδιότητα του μυαλού!
Οι γεμάτες συναισθηματισμό δηλώσεις της κας Λαγκάρντ, της στιβαρούς διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (του φιλανθρωπικού αυτού Ιδρύματος της αγίας Έδρας του Παγκόσμιου Καπιταλισμού), στον σημερινό ευρωπαϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, πως σπαράζει η καρδιά της περισσότερο για τα φτωχά παιδάκια της Αφρικής παρά για τους κατοίκους της Ελλάδας που υποφέρουν υπο το φάσμα της χρεοκοπίας (που την προκαθόρισε η τριακονταπενταετία της εμπνευσμένης πολιτικής της εγκάθετης κομματοκρατίας) και τα μέτρα της λιτότητας (που της επέβαλαν οι αγνοί δυνάστες της), μου έφεραν στην μνήμη το ...τραγούδι των Ρόλλινγκ Σόουνς, “ Sympathy for the Devil”.

Μεταφράζει η κ. Κωνσταντινίδου από τον σημερινό Γκάρντιαν (Guardian):
«Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί για την οικονομική και κοινωνική επίδραση της λιτότητας στην μεσογειακή χώρα (ΣΣ Ελλάδα), η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στον Γκάρντιαν: "Όχι, σκέφτομαι περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός σχολείου σ’ ένα χωριουδάκι στην Νιγηρία που κάνουν μάθημα μόνο 2 ώρες την ημέρα, εκεί που μοιράζονται τρία παιδιά ένα κάθισμα και που επιθυμούν πάρα πολύ να μορφωθούν. Τα έχω στο μυαλό μου συνεχώς. Επειδή πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερο βοήθεια, από τους ανθρώπους στην Αθήνα"»

Αλλά, αφού πρώτα βάλουμε και το μουσικό βίντεο, θα παραπέμψουμε αμέσως και στους στίχους του τραγουδιού, της παγκόσμιας επιτυχίας της παρέας του Σερ Τσάγκερ κατα το 1968, για να δικαιολογήσουμε το παράδοξο του συνειρμού μας.
Μπορεί να μην διακρίνεται εμφανώς και με την πρώτη το κεντρικό νόημα του τραγουδιού, ίσως να ήταν και στην εποχή του και ακόμα και τωρα να είναι εύκολα παρεξηγήσιμος ο τίτλος, αλλά είναι αναμφίβολο πως μέσα στην ποιητική σύνθεσι ο Τζάγκερ (επηρεασμένος από τον Μπωντλαίρ, λέει κάπου –άλλοι λένε από τον Μπουλγκάκωφ), αναφέρεται στο πως η παρουσία του Σατανά είναι εμφανής συνεχώς στην ανθρώπινη ιστορία και κοινωνία.
Εμείς, όπως και οποιοσδήποτε, θα μπορούσαμε να εντάξουμε και άλλα ιστορικά γεγονότα στα ενδεικτικώς αναφερόμενα στους στίχους του τραγουδιού.
Ανάμεσα λοιπόν σ’ αυτά που διαβάζουμε κατά σειράν:
Η Σταύρωσις του Χριστού (2η στροφή)
Ο Εκατονταετής Πόλεμος  (4η στροφή) )
Η κομμουνιστική επανάστασι στην Ρωσία (7η στροφή)
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (5η στροφή)
Οι δολοφονίες των Κέννεντυ  (8η στροφή)
Ας βάλουμε την διαβολική παρουσία στην Αιώνια Υποκρισία των Αθεάτων και στην επέλασι της «πεφωτισμένης» Παγκοσμιοποίησης των «Αγορών»…

Sympathy for the Devil : The Rolling Stones

"Sympathy for the Devil" 
Οι στίχοι:
Lyrics

Please allow me to introduce myself
I'm a man of wealth and taste
I've been around for a long, long year
Stole many a man's soul to waste

And I was 'round when Jesus Christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that Pilate
Washed his hands and sealed his fate

Pleased to meet you
Hope you guess my name
But what's puzzling you
Is the nature of my game

I stuck around St. Petersburg
When I saw it was a time for a change
Killed the czar and his ministers
Anastasia screamed in vain

I rode a tank
Held a general's rank
When the blitzkrieg raged
And the bodies stank

Pleased to meet you
Hope you guess my name, oh yeah
Ah, what's puzzling you
Is the nature of my game, oh yeah
(Woo woo, woo woo)

I watched with glee
While your kings and queens
Fought for ten decades
For the gods they made
(Woo woo, woo woo)

I shouted out,
"Who killed the Kennedys?"
When after all
It was you and me
(Who who, who who)

Let me please introduce myself
I'm a man of wealth and taste
And I laid traps for troubadours
Who get killed before they reached Bombay
(Woo woo, who who)

Pleased to meet you
Hope you guessed my name, oh yeah
(Who who)
But what's puzzling you
Is the nature of my game, oh yeah, get down, baby
(Who who, who who)

Pleased to meet you
Hope you guessed my name, oh yeah
But what's confusing you
Is just the nature of my game
(Woo woo, who who)

Just as every cop is a criminal
And all the sinners saints
As heads is tails
Just call me Lucifer
'Cause I'm in need of some restraint
(Who who, who who)

So if you meet me
Have some courtesy
Have some sympathy, and some taste
(Woo woo)
Use all your well-learned politesse
Or I'll lay your soul to waste, mm yeah
(Woo woo, woo woo)

Pleased to meet you
Hope you guessed my name, mm yeah
(Who who)
But what's puzzling you
Is the nature of my game, mm mean it, get down
(Woo woo, woo woo)

Woo, who
Oh yeah, get on down
Oh yeah
Oh yeah!
(Woo woo)

Tell me baby, what's my name
Tell me honey, can ya guess my name
Tell me baby, what's my name
I tell you one time, you're to blame


Oh, who
Woo, woo
Woo, who
Woo, woo
Woo, who, who
Woo, who, who
Oh, yeah

What's my name
Tell me, baby, what's my name
Tell me, sweetie, what's my name

Woo, who, who
Woo, who, who
Woo, who, who
Woo, who, who
Woo, who, who
Woo, who, who
Oh, yeah
Woo woo
Woo woo


 by Mick Jagger, Keith Richards

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

«Ευρώ Ή Δραχμή»: Η χθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο enikos.gr. La trasmissione di ieri su enikos.gr; "Euro o Dracma?"


Ο Νίκος Χατζηνικολάου στην διαδικτυακή συχνότητα του enikos.gr καλωσορίζει στην (μνημειώδη;) εκπομπή του της 21.05.2012 τους:
1. τον καθηγητή Διονύση Χιόνη, 2. τον οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη, 3.τον καθ. Ηλία Πλασκοβίτη , 4. τον καθ. Θόδωρο Κατσανέβα, 5. τον οικονομολόγο Άγγελο Φειλιππίδη, 6. τον οικονομολόγο Σπύρο Λαβδιώτη και 7. τον καθηγητή Θοδωρή Πελαγίδη.

Και τους υποβάλλει το κεντρικό ερώτημα:
 ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ;
Και αναλυτικότερα:
Το δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή είναι ένα πραγματικό δίλημμα  για την χώρα μας ή ένα ψευτοδίλημμα, ένα δίλημμα κατασκευασμένο στα πολιτικά εργαστήρια των κομμάτων με σκοπό να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους προς την κατεύθυνση που εκείνα επιθυμούν.

ΣΗΜ. Παρακολουθήστε το α΄ Μέρος ΧΩΡΙΣ τις αρχικές διαφημίσεις, από το 6΄30΄΄.
Τα καλωσορίσματα τελειώνουν στο 9΄15΄΄ . Μετά από 43΄50’’ μπορείτε να αποφύγετε τις διαφημίσεις…
Μετά απο κάθε βίντεο αποπειρόμαστε και μια σταχυολόγηση κάποιων απαντήσεων από την πρώτη …στενογράφηση.  

Α΄ ΜΕΡΟΣ Στον ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου "Ευρώ ή Δραχμή" Α' Πελαγίδης: Ερώτημα επικίνδυνο Υπάρχουν πολλές απόψεις Μπορεί ο πανικός να φέρει την δραχμή Εξέλιξη που δεν την θεωρώ και πιθανή Οι Τράπεζες έχουν το ποσό με το ποσό με το οποίο ανακεφαλαιοποιούνται πρώτα ο Θεός (sic) αύριο-μεθαύριο, τα 25 ή 29 δίς …
Το ευροσύστημα στηρίζει τις Τράπεζες Ο δρόμος αυτός εδώ που φτάσαμε ήταν προβλέψιμος Αποδυναμωμένη παραγωγική βάση Θα πυροδοτήσει μια κατάσταση που θα είναι πυρηνική

Κατσανέβας
Πότε βιώσαμε αυτή την σημερινή τραγωδία; Η πραγματικότητα μας έχει οδηγήσει στον καιάδα Η ανταγωνιστικότητα

Λόγω του πολύ σκληρού Ευρώ δεν μπορούμε να εξάγουμε. Τα στοιχεία λένε ότι από την στιγμή που μπήκαμε στο Ευρώ η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, λόγω δομής, έχει υποστεί καθίζηση
Τα δύο αντιμνημονιακά κόμματα λένε: έξω απ το Μνημόνιο, αλλά φέρτε τα λεφτά! Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Ή θα πεις έξω απ το Μνημόνιο και θα δεις πώς θα σταθείς στα πόδια σου και θα αναπτύξεις την οικονομία σου, θα παλέψεις, θα αγωνισθείς, θα κουρασθείς με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα…
 --Θα σταθείς όρθιος χωρίς χρηματοδότη;
--Βεβαίως. Εάν πιστέψεις στον εαυτό σου και κάνεις μία ανασκευή όλης της πορείας που είχες μέχρι τώρα. --Μισθοί και συντάξεις πώς θα πληρωθούνε;
--Από το εθνικό νόμισμα που θα παράξουμε από τον Χολαργό…Θα βιώσουμε ανατροπές της αγοράς, μεγάλο πληθωρισμό. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο…

Ηλίας Πλασκοβίτης
Μπαίνει το θέμα ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας βγάλει από Η παύση της χρηματοδότησης της ελληνικής Οικονομίας στα πλαίσια του συστήματος που έχουμε δημιουργήσει, υποχρεώνει την ελλ. Κυβέρνηση, η ίδια να ζητήσει να αποχωρήσει από το ευρωνόμισμα…
Δεν θα μας το επιβάλει κανείς. Εμείς δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε στοιχειώδη ρευστότητα στο ελλ. τραπεζικό σύστημα, εμείς δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν θα έχουμε επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία στοιχειωδών αναγκών… (Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε σε δικό μας νόμισμα) Είναι προφανές ότι θα έχουμε μια σταδιακή αύξηση πληθωρισμού…
Μερσεντές το Euro, Φιατάκι η Δραχμή

Β΄ ΜΕΡΟΣ Στον ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου "Ευρώ ή Δραχμή" Β' Καζάκης
 Υπαρκτό το δίλημμα
Πολιτικό ζήτημα: Ποιός είναι τα αφεντικό;
Παραιτείται η Ελλ. Κυβέρνηση από τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου
Πόσο κυρίαρχο κράτος είσαι
3η μεγαλύτερη ανεργία στον Κόσμο
Στην Κατοχή είχαμε μικρότερη ανεργία!

 Χιόνης
Σωστά το ανοίγουμε το θέμα Το νόμισμα δεν φτάνει. Είναι ο καθρέπτης της Οικονομίας
Το τελευταίο που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τώρα είναι η αλλαγή του νομίσματος Το θέμα μας αφορά, αλλά δεν είναι της στιγμής. Η αναδιάρθρωση του χρέους…

Λαβδιώτης
Δεν έπρεπε να μπούμε (στο Ευρώ)…
Απο την Τρόικα καταστράφηκε η δομή της ελλ. οικονομίας.
Η ανεργία 54%, παγκόσμιο ρεκόρ.
92% των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος είναι άγνωστοι
Το όφελος από αυτήν ιστορία δεν είναι hair cut, κούρεμα αυτοτελές.
Ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενες ρήτρες, αυτό ήταν πιστωτικό γεγονός Credit Event Αποκόβονται τα ομόλογα στην α΄ δόση Χρέος μέχρι το 2042
Αν έχουμε ανάπτυξη θα δίνουμε 1% στους δανειοδότες Το PSI είναι μπλόφα
Ο Ξενοφών στον Οικονομικό (360 π.Χ): ΣΩΚΡΑΤΗΣ ¨…Κριτόβουλε πιστεύεις ότι η Οικονομία είναι επιστήμη;»
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΟΣ: "Πιστεύω ναί, είναι οπως η Ιατρική"


Γ΄ ΜΕΡΟΣ Στον ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου "Ευρώ ή Δραχμή" Γ' Λαπαβίτσας
Δίλημμα πραγματικό ή φτιαγμένο απ τα κόμματα για να ελέγξουνε την ψήφο των πολιτών;
-- Και τα δύο! Θέμα ταμπού για τα ΜΜΕ Διαπραγμάτευση ουσιαστική δεν γίνεται χωρίς να απειλήσει σοβαρά με την έξοδο από το Euro! Το τι θα γίνει με την έξοδο πρέπει να συμπεριλάβει στην προσοχή μας και τι θα γίνει άμα μείνουμε μέσα στο Euro.
(Με το Μνημόνιο) αποκλείεται ανάπτυξη, θα περάσουμε σε διαδικασία μαρασμού. Προβλέπονται περικοπές.
Αν μείνουμε.. Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.
Αν φύγουμε και πάμε στην Δραχμή, θα ακολουθήσει καταιγίδα! Παραμονή στο Ευρώ, είναι αργός θάνατος.
 --Τι περιλαμβάνει η «καταιγίδα»;
--Περιλαμβάνει 3 σκέλη 1.Νομισματικό 2.Τραπεζικό (Θα πρέπει να τεθούν υπο δημόσιο έλεγχο) 3.Εμπορικό Αθέτηση πληρωμών Απαιτείται προεργασία και κοινωνική συσπείρωση Οι καταθέσεις θα αλλάξουν Και τα ΔΑΝΕΙΑ σε δραχμές! Ανάκτηση της Εγχώριας Αγοράς! Αντί να υποφέρουμε για 2-3-4 μήνες, πρέπει να πεθάνουμε στα πόδια μας;
Οι εξελίξεις κατατείνουν προς την διάλυση του ΕΥΡΏ. Αυτοί που κατέχουν το χρήμα πηγαίνουν σε ασφαλέστερα καταφύγια Η Νομισματική Ένωση έχει ΔΟΜΙΚΑ προβλήματα Το πιθανότερο να σπάσει Η έξοδος απ το Ευρώ είναι επιβεβλημένη Χρειάζεται προετοιμασία!!!!

Δ΄. ΜΕΡΟΣ Ο λόγος στο (πολύ ενδιαφέρον!) ακροατήριο: Στον ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου "Ευρώ ή Δραχμή" Δ'

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου του Α. Ρουμελώτη «Μπορώ και χωρίς ευρώ». Presentazione del libro di A. Roumeliotis "Ce la faccio anche senza euro"


Μετά την Αθήνα (όπου παρουσιάσθηκε επισήμως την 21/4/2012 στο βιβλιοπωλείο IANOS), θα παρουσιασθή και στην πόλι μας το προσφάτως εκδεδομένο βιβλίο του δημοσιογράφου Ανδρέα Ρουμελιώτη «Μπορώ και χωρίς ευρώ».  Αυτή την Κυριακή 7.30 το απόγευμα  στο «ΜΟΣΤΑΡ»
Ιδιαίτερα προφανές το στοιχείο της επικαιρότητος, καθόσον το βιβλίο αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα...
 .......................

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ανδρέα Ρουμελιώτη «Μπορώ και χωρίς ευρώ».
Η παρουσίαση του βιβλίου στην Χαλκίδα θα γίνει την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, ώρα 19:30 στο Mostar Alterna Café (Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας).


Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στο  βιβλίο του αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas, που το 2008 πήρε το βραβείο «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας όπως η Ελοΐζα Πριμαβέρα, η οποία ίδρυσε το Δίκτυο Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και ο Μπερνάρντ Λιετέρ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του ευρώ όμως υποστηρίζει τα παράλληλα νομίσματα και ισχυρίζεται ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την προσαρμοστικότητα της οικονομίας.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο «Αλληλέγγυο Κολοκύθι» του Παρισιού, στα LETS και τις «Πόλεις σε Μετάβαση» στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOL της Γαλλίας και στο libro της Ιταλίας.
Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης παραθέτει έναν πλήρη, επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα στα πρότυπα του Πελίτι, του Οβολού της Πάτρας και του ΤΕΜ του Βόλου, ταξινομημένα σε ενότητες με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους: κοινωνικές τράπεζες, τοπικά
εναλλακτικά νομίσματα, ανταλλακτικά δίκτυα, Χωρίς μεσάζοντες: απ’ το χωράφι στο ράφι, Γεωργία της εγγύτητας, αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι,, τοποφαγικές αγορές απευθείας διάθεσης τροφής, Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Ηθικό - Ισοδίκαιο  και Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές κουζίνες, Αλληλέγγυα υγεία, Κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία, Κοινωνικά και συνεταιριστικά παντοπωλεία, Κοινωνική - Εναλλακτική Παιδεία, Κοινωνική και Αυτοδιαχειριζόμενη Τέχνη, Πολιτιστικός Ακτιβισμός, Χαριστικά - ανταλλακτικά παζάρια, Εργασιακές κολεκτίβες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Πολυχώροι, Καταλήψεις, Οικοκοινότητες, Φυσική δόμηση, Αυτοδιαχείριση, Συλλογική διαχείριση κοινωνικών αγαθών, Εναλλακτικές Κοινωνικές Συλλογικότητες, Ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτός κώδικας, Οικογιορτές, Άμεση δημοκρατία - Λαϊκές συνελεύσεις.


Στο βιβλίο δημοσιεύονται επιλεγμένα κείμενα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και συγκεκριμένα στην προσωπική στήλη Εδώ Ράδιο «Ε», την οποία υπέγραφε τα τελευταία 24 χρόνια: Το άγριο θεριό της νιότης - Δεκέμβρης 2008, η Αραβική Άνοιξη και η εξέγερση μέσω Facebook, οι Αγανακτισμένοι, τα κινήματα «Καταλάβετε την Wall Street» και «Είμαστε το 99%» και οι προφητείες του για την οικονομική κρίση.

Σκιτσάρουν για το βιβλίο οι:
Ιωάννου Γιάννης
Καλαϊτζής Γιάννης
Καμμένος Διογένης
ΚΥΡιακόπουλος Γιάννης
Λατούφ Κάρλος
Μακρής Ηλίας
Μητρόπουλος ΒΑΣίλης
Μητρόπουλος Κώστας
Πετρουλάκης Ανδρέας
Σταυρόπουλος ΣΤΑΘΗς
Χατζόπουλος Δημήτρης

Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, ο Βαγγέλης Αβδελάς από την εναλλακτική κοινότητα «Το Πελίτι» και εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων και δικτύων αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας της Εύβοιας.

Στη μουσική θα αυτοσχεδιάσουν οι «Εντελώς... Jazz».