Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Κι άλλο στιχούργημα για το παρακμάζον ΙΚΑΡΙΑΜ! Σχετικά με την διάλυσι μιας “συμμαχίας” στον Έψιλον (Noia, commozione e ...poesia nel gioco di Ikariam)

Για το Ikariam, το διαδικτυακό παιχνίδι στρατηγικής (τύπου MMO) που παίζεται με απευθείας (on line) σύνδεσι σε οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser), έχουμε αναφερθή πριν 1 περίπου χρόνο . (Σημειώνουμε με έμφασι ότι το παιχνίδι αυτό, καίτοι γερμανικής προελεύσεως, διαδραματίζεται σε ένα εικονικό αρχιπέλαγος της αρχαίας Ελλάδος, όπου οι παίκτες έχουν τον ρόλο του ιδρυτή μιάς μικρής αρχικά πόλεως-κράτους, την οποία πρέπει να κυβερνήσουν καταλλήλως ώστε να οδηγηθή σε ανάπτυξι και ενδεχομένως σε επέκτασι. Προς τον σκοπό αυτό οι παίκτες-ηγεμόνες αργά ή γρήγορα συνασπίζονται μεταξύ τους σε ομάδες κοινού συμφέροντος, που ευλόγως ονομάζονται Συμμαχίες. Όσο για το ίδιο το ελληνικής προελεύσεως λατινίζον όνομα του παιχνιδιού, Ikariam, παραπέμπει μέσω της Ικαρίας στο Ικάριον πέλαγος και εκείθεν στον ΄Ίκαρο, τον γιο του Δαιδάλου ).
Σ’ εκείνη την ευκαιρία είχαμε παρουσιάση την έκδοσι 0.3.2 και είχαμε κλείση την ανάρτησι με ενα ποιηματάκι σχετικό με την απογοήτευσι που ακολούθησε εκείνην την –ανιαρή, όπως λίγο πολύ και και η τρέχουσα- έκδοσι, το οποίο κάποιος φίλος από την συμμαχία ΜΥΡ μας είχε κοινοποιήση.
Εχτές, λοιπόν, είχαμε μια δραματική εξέλιξι στον κόσμο Έψιλον του ελληνικού Ικάριαμ: Η συμμαχία που προαναφέραμε, οι Μυρμιδόνες (ΜΥΡ), μία από τις σημαντικότερες συμμαχίες του κόσμου αυτού, οδηγήθηκε σε διάλυσι. Χωρίς εμφανή εξωτερικά αίτια. Από τους ίδιους τους παίχτες της που ίσως είχαν χάση το αρχικό ενδιαφέρον για το παιχνίδι, ίσως δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα εσωτερικής οργάνωσης κλπ.
Της οριστικής διάλυσης προηγήθηκε ένα μεγάλο διάστημα άγονων διαβουλεύσεων μεταξύ των ενεργών μελών και ένα τελευταίο τριήμερο ψηφοφορίας. Η δύσκολη απόφασι πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και τελικά κατά την αποχώρησι των μελών παρουσιάσθηκε το φαινόμενο της ειρηνικής-θα έλεγε κανείς φιλικής- διάσπασης σε δύο μέρη. Η μία ομάδα των πρώην ΜΥΡ προσχώρησε στην συμμαχία Βασιλική Φρουρά (Β-Α) και η άλλη στους ΤΙΤΑΝΕΣ (ΤΙΤ). Μετά τις -όσο να ‘ναι- συγκινητικές στιγμές του αποχωρισμού των πρώην συμπαικτών, έγινε αντιληπτό πως καί η ζωή, αλλά ...καί το παιχνίδι συνεχίζεται!

Για όλο αυτό το ζήτημα, της αιφνιδιαστικής διάλυσης της ένδοξης στον κόσμο της συμμαχίας, κυκλοφόρησε ((υπογραφόμενο απο τον Παλαμήδη τον «τελευταίο των ΜΥΡ ", σαν «Προφητεία») και μάλιστα σε κυκλικό μήνυμα μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, το παρακάτω καβαφίζον στιχούργημα:

ΙΚΑΡΙΑΜ
Προφητεία του τελευταίου των ΜΥΡ για το τέλος του κόσμου Έψιλον)

Σαν έκανες «λογγ ίν» για το Ικάριαμ
Ευχόσουνα νά ‘ναι μακρύς ο δρόμος
Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος μάχες.
Τους άγνωστους κόσμους, τα διπλανά νησιά,
Τους μυριάδες άσπονδους Τιτάνες, τους θυμωμένους ΙΛΙ
Τους φοβόσουν, μέχρι που ανακάλυψες
Τον Μυρμιδόνα εαυτό σου!

Πάντα στο νού σου είχες το Ικάριαμ
Η ανάπτυξί σου εκεί ήταν προορισμός σου.
Δεν έβιαζες το παίξιμο διόλου
Νόμιζες χρόνια πολλά θα διαρκέση
Και γέρος πια θ’ αράξης στο νησί,
Πλούσιος με όσα μάζευες στο δρόμο
Δεν φανταζόσουνα πως θα το άφηνες στην μέση.

Μα τώρα που η Συμμαχία μοιραία διελύθη
Κι οι σύντροφοι εδώ κι εκεί ανόρεχτα σκορπίσαν
Με τί καρδιά, με τί πνοή εσύ να συνεχίσης;
Πόσο φτηνά βρίσκεις τα πλούτη σου,
Τί να τον κάνεις πια τον υπερήφανο στρατό σου;

Κι εάν δεν κλαίς τ’ αθώα ξεμυαλίσματα, τις πρώτες αγωνίες
Τα σχέδια, τις συγκινήσεις των επικών μαχών και των πολέμων
Με τα εικονικά τα κατορθώματα, τ' αστεία,
Τις σπάταλες σε χρόνο –τι πολυτέλεια!- διασκεδάσεις…
Χωρίς μετάνοιες περιττές για του ελεύθερού σου χρόνου
Τις λεηλατημένες ώρες, τις αμέτρητες με τα νυχτέρια …

Έτσι που έγινες ελάχιστα σοφότερος, με τόση πείρα,
Ήδη θα το κατάλαβες πως όλα είναι πεσσών παιχνίδι.
Ακόμα και η αληθινή ζωή –εκεί που μπαίνουν κι άλλα χέρια.
Και πάντων και πασών και πάντως
Και κατ’ αρχήν είναι το τέλος!

ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ
Ο τελευταίος των ΜΥΡ

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Xruses epoxes,endokso parelthon...potami pou de ksanagurizei pisw...anamnhseis pou de svunoun gia mas pou genhthikame k megalwsame ekei...

PUROVATIS

Unknown είπε...

Xruses epoxes,endokso parelthon...potami pou de ksanagurizei pisw...anamnhseis pou de svunoun gia mas pou genhthikame k megalwsame ekei...

PUROVATIS