Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΦΩΚΙΚΑ 2009: Eνα Τουρνουά προς τιμήν του Νίκου Καραπάνου.Un Torneo Open ad Amfissa in onore dello scacchista (morto ad Acropolis 2009) Nikos Karapanos

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία συνιστά η απόφασι της Ένωσης Σκακιστών Αμφίσσης να αφιερώση τους σκακιστικούς Αγώνες του προσεχούς (Παρασκευο-) Σαββατοκύριακου στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, στην μνήμη του απροσδόκητα, πρόωρα και κατά τρόπο πρωτοφανή χαμένου αρχιπροπονητή και παίκτη της, Νίκου Καραπάνου.

Έτσι πρώτη η Ε.ΣΚ.Α. τιμά με επίσημο τρόπο τον συμπαθή και πολύ γνωστό στον σκακιστικό χώρο εκλιπόντα ταλαντούχο σκακιστή και προπονητή, διοργανώνοντας το εφετινό (είχαν προηγηθή άλλα δυο, τα τελευταία χρόνια) «Open» με την εύγλωττη επωνυμία «3ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΦΩΚΙΚΑ 2009 «ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ» . Πρόκειται για ένα Τουρνουά που θα γίνη την προσεχή εβδομάδα (από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή) με Ελβετικό 6 γύρων, (2 γύροι την ημέρα), χρόνο σκέψης 45’ + 30’’ Φίσερ, και θα αξιολογηθή για εθνικό Έλο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πέντε μέρες πριν την έναρξι έχουν ήδη δηλώση συμμετοχή στο Τουρνουά 128 σκακιστές. Στην starting list (την συνολική λίστα συμμετοχών μπορείτε να δήτε εδώ) όμως, παρά το συνολικό ικανοποιητικό ποσοστό, εντύπωσι δημιουργεί η απουσία ισχυρών τιτλούχων. Με το αξιοπρεπές (για τριήμερο) ποσό των 600 ευρώ για τον νικητή (σ’ ένα σύνολο επάθλων 2400 ευρώ, ίσως θα έπρεπε οι διοργανωτές να έχουν και ένα συμβολικό ποσό να συνοδεύση το «Ειδικό Έπαθλο: Κύπελλο και μετάλλιο για την καλύτερη παρτίδα, στη μνήμη ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ» που ορθότατα θέσπισαν) θα περιμέναμε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για τους υψηλόβαθμους (και κυρίως τους Έλληνες) σκακιστές που έσπευσαν μετά το συνταρακτικό νέο του θανάτου του να δηλώσουν φίλοι του πατρινού (Υ)Μαίτρ. Θυμίζουμε ότι στην περσινή διοργάνωσι στην Άμφισσα συμμετείχαν λιγότεροι από 90 σκακιστές, αλλά είχαμε επι κεφαλής 3 Γκρανμαίτρ (Gelashvili Tamaz, Νικολαϊδης Ιωαννης, Γριβας Ευστρατιος) και καμμιά δεκαπενταριά Έλληνες να πλαισιώνουν τον Διεθνή Γεωργιανό Μαίτρ Managadze Nikoloz, όλοι τους με Elo 2000+.

Αντίθετα εφέτος βλέπουμε να έχουν δηλωθή μόνο 7 σκακιστές (όλοι Έλληνες) πάνω από 2000 Elo:

1 Τζερμιαδιανός Ανδρέας 2445

2 Χαβλίκοβα (Havlikova) Χριστίνα (Kristyna) 2161

3 Κουρούσης Επαμεινώνδας 2125

4 Κολόμβας Ιωάννης 2080

5 Πιτσέλης Γρηγόριος 2075

6 Τζόλας Γεώργιος 2075

7 Σπυρακόπουλος Ιωάννης 2065


Μέχρι στιγμής! (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Έως Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης των Αγώνων…).

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την προσπάθεια και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

προκήρυξι και τα σχετικά στην σελίδα της ΕΣΚΑ)

Και ως ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ μια ΠΡΟΤΑΣΙ:

Προτείνουμε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία να τιμήση τον αδικοχαμένο και δημοφιλή σκακιστή με τρόπο αντίστοιχο του θανάτου του, συμβολικό-παραδειγματικό.

[Μέχρι στιγμής η ΕΣΟ (όπως περίπου και οι διοργανωτές του Ακρόπολις 2009) περιορίστηκε -εξ όσων γνωρίζουμε- σε μια επίσημη ανακοίνωσι έκφρασης των θερμών συλλυπητηρίων της στην οικογένεια του εκλιπόντος σκακιστή.]

Προτείνουμε λοιπόν για συμβολικούς πάντα λόγους, την μετα θάνατον απόδοσι του τίτλου του Μαίτρ (και κάποιου αντίστοιχου τίτλου ενδεχομένως στην κλίμακα των Ομοσπονδιακών προπονητών) στον αναγνωρισμένης αξίας αθλητή της Νίκο Καραπάνο.

1 σχόλιο:

barbis είπε...

Αλέξανδρε μην τα πετάς απότομα και με πιάνουν τα γέλια!Σιγά μην τιμήσει τον Νίκο η Ομοσπονδία.Και η ανακοίνωση που έβαλαν πολύ ήταν.Πότε έκανε κάτι η ΕΣΟ για να κάνει και τώρα;Μήπως τίμησε τον μεγάλο εργάτη του σκακιού τον Παπαναστασίου και δεν το ξέρω.Όταν έβαλα τα "Παπαναστάσια" μου έστειλαν ένα παλιό άρθρο που έλεγε πως η ΕΣΟ θα τον τιμούσε δεόντως.Ακόμα περιμένουν,έτσι και θα γίνει και με τον Καραπάνο μην περιμένεις να κάνουν τίποτα οι ανύπαρκτοι...